icon

Je Slovensko v Strednej alebo Východnej Európe?

12. apr 2026

Všimla som si, že existujú 2 skupiny ľudí. Tí, čo hovoria, že Slovensko je v Strednej Európe a tí, čo ho hovoria, že je vo Východnej Európe. Keď sa rozprávate s nejakým cudzincom a on sa o Slovensku vyjardí, že je vo Východnej Európe, ako zareagujete?

Strana
z2
simona_racz
12. apr 2026

Podla toho čo som písala vyššie (a ďakujem gabrielke za mapu) mi to vychádza na Poľsko. Takže sme v strednej Európe. Ale ako povedala procrastique, koncept strednej Európy neexistuje. Je len západ, východ, a semtam sa slabšie spomenie juh a sever (škandinávia), alebo Pobaltie.

anonym_44ec0a
12. apr 2026

Východná Európa podľa OSN
OSN definuje východnú Európu ako krajiny:[14]

Rusko
Bielorusko
Ukrajina
Moldavsko
Rumunsko
Bulharsko
Poľsko
Česko
Slovensko
Maďarsko

jogy1984
12. apr 2026

@anonym_autor s geograficky sme v strednej Európe. Politický východnej ( východný blok ) aj keď sa ZSSR rozpadlo, stále sme mnohom iný ako ostatné krajiny západného bloku

anonym_2a3c4f
12. apr 2026
@procrastique

Koncept strednej Európy neexistuje 😁 Európa je furt len východná a západná

@procrastique aky koncept?tvoj?😀

anonym_38e440
12. apr 2026
@zmrzlinka8

@anonym_autor normalka, opravím ho, ze sme v strednej Európe. Pre takých Nemcov vsetko co je na východ od nich je Ost

@zmrzlinka8 zažila som, keď Slovensko nenašli v Ost Europe, vyhlásili, že v atlase nie je 🫣 Potom pozerali ako puci, že stredná Európa

anonym_38e440
12. apr 2026
@anonym_44ec0a

Východná Európa podľa OSN
OSN definuje východnú Európu ako krajiny:[14]

Rusko
Bielorusko
Ukrajina
Moldavsko
Rumunsko
Bulharsko
Poľsko
Česko
Slovensko
Maďarsko

@anonym_44ec0a Stredná Európa (Slovensko, Česko, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko atď.)
geograficky aj kultúrno-historicky, staršie politické kontexty najmä počas studenej vojny - východná Európa.

euka210
12. apr 2026

@anonym_autor je v strednej Europe jednoznacne...ludia nech sa doucia geografiu. Geograficky stred Europy sa nachadza na Sr v okolo Banskej B.

euka210
12. apr 2026

@anonym_autor politicky ma to nezaujima, ja sa na to pozeram geograficky ako je Sr zaclenene. Patri tu aj CR, Mad, Rak, Polsko.

marca12
12. apr 2026

Mam skusenost,ze aj v zahranici nas beru ako vychod. Oni su v nevedomosti narozdiel od nasich spoluobcanov,ktorych zboznym prianim je patrit k vychodnej Europe. Mna ucili v skole,ze patrime do strednej Europy a toho sa drzim.

mk1111111111
12. apr 2026

Aka mila tema. Ale, riesenie asi nema. Jak guglim, tak guglim a ani ryba, ani rak. Myslela som, ze sme stredna, ale asi ani nie. Zapeklite to je.

simca06022011
12. apr 2026

samozrejme geogragicky sme stredna europa.

anonym_38e440
12. apr 2026

Aj kultúrne, historicky sme Stredná Európa, silný vplyv na náš vývoj, kultúru, mestá, právo, vzdelanie malo skôr Rakúsko-Uhorsko, česká, rakúska kultura než Moskva. Do ZSSR sme nikdy nepatrili. Čo sa týka geopolitickeho smerovania patríme do Západu, nech si tu píše, kto chce, čo chce a samého seba odpisuje, sme v EU, NATO, Shangenskom priestore, Eurozóne, orientacia je na tieto hodnoty a inštitúcie.
To, že teraz sa to nejako javí, par jedincov sa prezentuje a zviditeľňuje, možno pochopiteľne niektorých ľudí znechucuje. Ale to nemení Slovensko ako celok.

sense
12. apr 2026

V strednej a kazdeho s radostou opravim. Aj ked tych ludi je cim dalej menej. Nozik sa mi ale vo vrecku otvaral ked poviem že som zo Slovenska a oni že Ceskoslovensko alebo ešte lepsie že Slovinsko. Terno bolo ked dcera musela upozornit ucitela, že zial si zamenil vlajky lebo 20.maja nehraju hokej vo fribourg slovaci ale slovinci, kedze sa idu cela tried a pozriet na zapas

erikavesela
12. apr 2026

Pri obci kremnicke bane je geograficky stred europy..sme stredna europa geograficky...a zial vela ludi ma myslenie vychodne

pr85
12. apr 2026

@anonym_autor Viem, že to tu všetkých strašne štve, keď ho vidia o Slovensku, ako východnej Európe. Ale ja osobne sa na amerických fórach k termínu východná Európa hrdo hlásim. Ak sa má opýtajú, odkiaľ som, napíšem zo Slovenska, východnej Európy.

pr85
12. apr 2026
@euka210

@anonym_autor je v strednej Europe jednoznacne...ludia nech sa doucia geografiu. Geograficky stred Europy sa nachadza na Sr v okolo Banskej B.

@euka210 počas obdobia studenej vojny existovalo len politické rozdelenie na 2 časti. Východná a západná Európa. Preto Česko bola východná a napr. Grécko západná. Nemalo to nič spoločné s geografiu, ale politikou. A preto to rozdelenie ostalo.

pr85
12. apr 2026

A čo je to vlastne pojem "stredná Európa" ? Patrí tam geografický Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Tieto krajiny su síce geografický v Európe, ale demograficky budú za pár desaťročí na strednom Východe a v Afrike, keď sa pozrieme na budúce etnické a náboženské zloženie ich populácie.

gabrielkaa
12. apr 2026
@pr85

A čo je to vlastne pojem "stredná Európa" ? Patrí tam geografický Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Tieto krajiny su síce geografický v Európe, ale demograficky budú za pár desaťročí na strednom Východe a v Afrike, keď sa pozrieme na budúce etnické a náboženské zloženie ich populácie.

@pr85 no veru smeruje to k tomu bohužiaľ

autor
12. apr 2026
@pr85

@pr85 Naozaj je to tam také zlé? Nepreháňaš náhodou? Lebo kopec ľudí, ktorí tam žijú hovoria, že to tam nie je také zlé, ako ľudia hovoria.

oliolijanka
13. apr 2026
@anonym_autor

@pr85 Naozaj je to tam také zlé? Nepreháňaš náhodou? Lebo kopec ľudí, ktorí tam žijú hovoria, že to tam nie je také zlé, ako ľudia hovoria.

@anonym_autor To si nejako odporujes vo svojom vyhlaseni. Ludia hovoria, ze to nie je take zle, ako ini ludia hovoria?
Cize mnoho ludi tvrdi, ze je to tam zle, a ini ktori zatial zlu skusenost nemali, hovoria, ze to nie je AZ TAKE zle? Ze zle to je, ale oni este neboli svedkami utokov, takze nie AZ TAKE zle?

anonym_5e18c7
13. apr 2026
@pr85

@pr85 kde sú tie časy, keď si svoje bludy chodil vypisovať len do sexuálnych tém...

pr85
13. apr 2026
@anonym_5e18c7

@pr85 kde sú tie časy, keď si svoje bludy chodil vypisovať len do sexuálnych tém...

@anonym_5e18c7 na sex už nereagujem. 🙂 Už som v politických témach.

oliolijanka
13. apr 2026
@anonym_5e18c7

@anonym_5e18c7 A ty ho preco sikanujes?

euka210
Včera o 06:47
@pr85

@euka210 počas obdobia studenej vojny existovalo len politické rozdelenie na 2 časti. Východná a západná Európa. Preto Česko bola východná a napr. Grécko západná. Nemalo to nič spoločné s geografiu, ale politikou. A preto to rozdelenie ostalo.

@pr85 ano, v studenej vojne to tak bolo...ale to je politicke rozdelenie.
Ja hovorim o geografickom rozdeleni, ktore je nemenne vzhladom na politiku, ktore sa uci tusim siedmaci, ze je Europa sa deli na vychodnu, strednu, zapadnu, juznu, severnu a neviem ci pobaltske krajiny nie su samostatna cast.
To ako si delia svet politici Zem nezaujima a ani mna ako vystudovanu geografku.

pr85
Včera o 19:48
@euka210

@pr85 ano, v studenej vojne to tak bolo...ale to je politicke rozdelenie.
Ja hovorim o geografickom rozdeleni, ktore je nemenne vzhladom na politiku, ktore sa uci tusim siedmaci, ze je Europa sa deli na vychodnu, strednu, zapadnu, juznu, severnu a neviem ci pobaltske krajiny nie su samostatna cast.
To ako si delia svet politici Zem nezaujima a ani mna ako vystudovanu geografku.

@euka210 Tak mňa ako vystudovaneho politológa, zaujíma skôr politické delenie, nez geografické. Pozri, je Francúzsko európska krajina? Veď jeho teritórium sa nachadza v Europe (metropolitna časť), v Afrike (Mayotte a Reunion), Amerike (Guadeloupe, Martinik, francúzska Guyana) a Oceánii (Nová Kaledonia, francúzska Polynezia a Wallis a Futuna). Z politického hľadiska určite, je členom EU. Z geografického je to diskutabilné.

euka210
Dnes o 05:12
@pr85

@euka210 Tak mňa ako vystudovaneho politológa, zaujíma skôr politické delenie, nez geografické. Pozri, je Francúzsko európska krajina? Veď jeho teritórium sa nachadza v Europe (metropolitna časť), v Afrike (Mayotte a Reunion), Amerike (Guadeloupe, Martinik, francúzska Guyana) a Oceánii (Nová Kaledonia, francúzska Polynezia a Wallis a Futuna). Z politického hľadiska určite, je členom EU. Z geografického je to diskutabilné.

@pr85 tak to sa potom nedohodneme, ked Ty si politolog 😁 kazdy sa na to pozera svojimi "ocami".
Tak Francuzsko je v Eu, inde ma svoje uzemia ktore zabralo ako kolonie...tak ako Anglicko, Spanielsko, Potrugalsko...

anonym_75b658
Dnes o 05:24
@euka210

@pr85 tak to sa potom nedohodneme, ked Ty si politolog 😁 kazdy sa na to pozera svojimi "ocami".
Tak Francuzsko je v Eu, inde ma svoje uzemia ktore zabralo ako kolonie...tak ako Anglicko, Spanielsko, Potrugalsko...

@euka210 Ja som myslela, ze on pise bludy len ohladom sexu, ale vidim, ze to hravo zvladne aj v inych temach🙄🫣

pr85
Dnes o 05:37
@anonym_75b658

@euka210 Ja som myslela, ze on pise bludy len ohladom sexu, ale vidim, ze to hravo zvladne aj v inych temach🙄🫣

@anonym_75b658 A aké bludy zase píšem? Nože mi povedz, múdry anonym.

pr85
Dnes o 05:39
@euka210

@euka210 Ale tie územia sú už súčasťou Francúzska ako zámorské departmenty. Z geografického hľadiska je Francúzsko transkontinentakna krajina (a takou je aj Španielsko, lebo Kanárske ostrovy ležia geograficky v Afrike).

Strana
z2