Je spravodlivé, keď susedia zneužívajú systém?
Ahojte chcem sa len vyžalovať, dneska som sa riadne naštvala, máme susedu čo má úplne zdravé dieťa od malička spolu vyrastajú naše deti a hrajú sa no skôr ona sa hraje s mojou lebo moja má PAS a zrazu keď zistili koľko máme my akože peňazí tak zrazu asi po známosti jej vybavili diagnózu PAS + ADHD+ NKS plus jej manžel chodi do roboty zarába minimálnu a ešte berie opatrovatelsky na jej mamu, oni sú aj boli chudobní jak kostolné myši, maju takú ruinu dom že sme sa vždy báli aby náhodou im strecha aj roh domu nespadli na nás, nemali poriadne čo jesť, majú dlhy otec aj matka alkoholik obidvaja fajčiari, vždy sa chodili ku nám sťažovať a požičiavať si pred výplatou na mlieko a teraz zrazu im dal štát všetky možné príspevky na auto 16 tisíc zobrali ešte tuším pôžičku a majú parádne auto ( predtým nemali žiadne) kúpeľňu prerobili a chodia si veselo po meste po kavickach na výlety atď atď . Teraz majú lepší príjem ako my, nehovorím že my nemáme tiež vybavené ale ja mam dieta naozaj s PAS a my nemáme všetko čo majú oni vybavené lebo mi to prišlo blbé toľko toho pýtať od štátu ked som doňho nedala ani korunu ...Ona hovorí že ZŤP deti sa majú lepšie ako zdravé deti a že to nieje fér lebo na normálne deti sa nič nedostáva a na dráhe nič ....a zrazu sú z nich boháči ako ona hovorí.
@bosorkabb ale prosimta… ked si to vies vybavit …a napr ako u nas si sam dr….to bolo na zs, ved to vsetci videli, ze spoluziaci su ok…chodili sme na tazku jazykovu zs…keby mali take diagnozy ich ani nezoberu, to je od pripadu k pripadu…nasa znama ma 70 a je od 35tky akoze na invalidke, lebo jej to vedeli vybavit…. sa nedostava takym, co im fakt treba…mozno autorka nevie vsetky detaily…ale je naivne si mysliet, ze sa take nieco neda
@jeennyv áno určite ešte aj úrad porušil zákon a schválil na diagnózu PAS prerobenie kúpeľne, aj peniaze na auto im dali vyšší ako je zákonom dané,aj pracovať popri OP môže a mať vyššiu mzdu ako stanovuje zákon. Pravdaže. Vieš komu hovor.
Najprv si nastuduj výšku príspevkov a aké požiadavky na dané príspevky sú ,čo musí taký človek dokladat každý mesiac na úrad a potom môžme spolu popísať.
Lebo celý ten príspevok je plný nezmyslov.
Fuj akože je mi zle s takých ľudí .Nieže by boli radi že majú zdravé dieťa ale oni mu kvôli peniazom dávajú pripisovať diagnózy.Radsej budem chudobná ako Kostolná myš než by som toto spravila
Tak tomuto neverim, sama mám zťp dieťa, leziace,plienkované od narodenia ťažký stav. Aj napriek tomu vždy kopec vybavovania a papierovačiek, aby nám niečo priznali. A na posudkovej tiež je lekár, ktorý hodnotí zdravotný stav, to by ako mohli všetko vybaviť? Tiez diagnozy sa berú z dlhodobejšieho hladiska, nie, že pred 3 mesiacmi zistené. Na auto dajú prispevok len odkazaným na individuálnu dopravu a maximalne 13270€ a upravu kúpeľne väčšinou schvália až pri detoch vo vyššom veku.
Ako dlhoročná učiteľka detí s PAS ti poviem, že na požiadanie túto diagnózu nikomu nenapíšu a že schvaľovanie opatrovateľského je často na dlhé lakte (čo asi vieš z vlastnej skúsenosti, či?). Veľakrát k nám prídu rodičia sklamaní, že im nepredĺžili rodičák, či neschválili opatrovateľský a snažíme sa im pomôcť. Takže to, čo píšeš, sa mi nevidí. Len na vyšetrenie u pedopsychiatra sa čaká aj pol roka, následne musíš ísť za psychológom, neurológom a až tak môžeš dať žiadosť na všetky tie spomínané príspevky. Trvá to často aj rok, ak nie viac. Neverím, že by im všetko schválili, keby bolo dieťa v poriadku. Jednoducho neverím. Na druhej strane, ak máš dieťa s PAS, môžeš si vybaviť všetko to, čo má suseda. A budeš BOHATÁ 🤦🏻♀️
@anonym_autor Ty sa nestazuj, keď sama z vlastnej vôle nevyužijes všetko, čo Ti právom platí. Vieš, ako sa hovorí; kto sa hanbí, má prázdne gamby." Mohla si aj Ty dostať príspevky, na ktoré máš narok. Tak nevyplakavaj.
To, čo rieši ona, nechaj tak. Je to jej vec.
Ale to, čo nevyuzivas Ty, je Tvoja hlúposť. Prepáč. 🤷
To je super,ze si praje ZTP dieta,neboj nic, karma ju dobehne a ozaj ho raz bude mat. Potom ked bude mat leziaka,alebo vozickara si to konecne moze "uzit" aj so vsetkymi tymi "vyhodami."
@bosorkabb ale prosimta… ked si to vies vybavit …a napr ako u nas si sam dr….to bolo na zs, ved to vsetci videli, ze spoluziaci su ok…chodili sme na tazku jazykovu zs…keby mali take diagnozy ich ani nezoberu, to je od pripadu k pripadu…nasa znama ma 70 a je od 35tky akoze na invalidke, lebo jej to vedeli vybavit…. sa nedostava takym, co im fakt treba…mozno autorka nevie vsetky detaily…ale je naivne si mysliet, ze sa take nieco neda
@jeennyv dospelý možno vie nafingovat a prikrášliť niektoré symptómy. Ale tiež nemôže byť niekto na invalidnom s kolenom na základe toho, že povie u dr: "Boli ma koleno". Musíš mať relevantné nálezy z vyšetrení. To,že on s tým nálezom v skutočnosti vie žiť a fungovať, ale prikrášliť to, že nevie chodiť a pod, je už iná vec. Ale ako donútis malé dieťa, aby zahralo, že je autista a oblblo všetkých lekárov? Celý tento príspevok je hovadina ako mraky. Buď zas len na vyvolanie vášni, alebo je autorka veľmi hlupucka.
@anonym_autor hmmmmm, ja občas ani neviem, či je susedka doma, nie to ešte, či má nejaké príspevky od štátu, či má na chleba...., inak fungujeme spolu ok, v prípade núdze si aj balíky preberáme, ak ten druhý nie je doma....

@jeennyv ale je rozdiel PAS a niečo iné. Pri PAS musíš okrem iného spĺňať požiadavky na danú diagnózu. Dieťa sleduje psychológ,psychiater a nie raz. Plus neurológ. Už vidím 3-5 ročné dieťa ktoré ich prekabáti 😂
A autorka má kopec blbosti v príspevku. Prerobenie kúpeľne cez štátny príspevok je skôr zázrak ako realita. A podľa zákona určite nepatrí k danej diagnózy. To neprejde nikomu.
@anonym_e060fd tak to moc málo vieš. Vieš koľko krát sa stalo že neakceptovali správy a to žiadajú niekoľko ročné.