icon

Kariéra spisovateľky: Je písanie len nesplniteľný sen?

Dnes o 10:19

Snívate/snívali ste niektorá o tejto kariére? Ja mám v počítači uložených niekoľko poviedok a nápady na román, ale príde mi to ako nereálny, nesplniteľný sen. Keď si predstavím, koľko času a energie je potrebné do toho vložiť a aj to nie je isté, či príbeh bude mať úspech,... dosť ma to odrádza. Ako to vidíte vy? Zamerali by ste sa na písanie a snažili by ste sa preraziť na Slovensku ako nový autor? Uživiť sa s tým nedá, muselo by to byť popri práci alebo na úkor rodiny či voľného času. K tejto téme ma priviedli nedávne Q&A na Instagrame jednej slovenskej autorky. Veľa ľudí jej písalo, že by chceli preraziť v tomto smere...

martinmmartin
Dnes o 10:29

@anonym_autor Ak si na zive tak mas pravidelne vydavky cez ktore vlak nepojede - Byvanie, jedlo, atd aj koli bankam ked kupujes byt
Potrebujes pravidelny prijem ktory je vyssi ako tie vydavky . Spisovatelia pravidelny prijem nemaju
Ak dokazes toto vyriesit mozes byt spisovatel (napr ako vedlajsi prijem)

anonym_073423
Dnes o 10:36

Vydat knihu si mozes aj sama. Najprv odporucam dat aspon niekolko poviedok na web, uvidis odozvu, ak by to mal niekto zaujem nielen citat ale aj za to zaplatit, mozes si to vydat sama cez donio napriklad. Tam zistis realne na com si a kolko ludi si knihu predobjedna. Necakaj, ze si ju kupia vsetky kamosky a cela rodina..,Uzivit ta to neuzivi, to by si musela byt extra dobra a to je skor vynimocne, aj ked mozes to byt prave ty, nikdy nevies kym neskusis. Alebo extremne dobry marketing, s tym predas akykolvek brak 🤷‍♀️ Nezameriavala by som sa na to prilis a urcite nie na ukor rodiny. Cize ja by som pisala ako hobby, teda ja tak aj pisem. Vydala som si sama knizky, ale nie primarne na predaj, bol to skor da sa povedat dobrocinny projekt. Podla mna ma dost ludi u nas uplne skreslene predstavy ako funguju spisovatelia a vobec uz cely proces vydania knihy.

deedol
Dnes o 10:59

Odporucam poslat napr tie poviedky do vydavatelstiev, zvycajne ti daju spatnu vazbu, ci to ma potencial.

anonym_073423
Dnes o 11:15
@deedol

Odporucam poslat napr tie poviedky do vydavatelstiev, zvycajne ti daju spatnu vazbu, ci to ma potencial.

@deedol kolko diel si posielala do vydavatelstva? Zvycajne sa ti vobec neozvu, to je norma.

anonym_4bd67e
Dnes o 11:35

@anonym_autor obávam sa, že AI sprzní aj veľkú časť "komerčnej tvorivej" oblasti. A veľké percento ľudí dnes na nič nemá čas, lebo čumia do mobilov, fotia, filmujú a píšu na sociálne siete atď. Čiže v tvorivej sfére sa ako-tak uživia len "hviezdy", ľudia čo majú meno (bohužiaľ nemusí súvisieť s kvalitou ich diel) a normálnemu smrteľníkovi zostáva robiť to len ako hobby príp. pre okruh rodiny a známych.

zunaf
Dnes o 12:07

@anonym_autor O kariére spisovateľky som nesnívala, ale dnes je veľa možností aj publikovať aj vydať knihu. Píšeš špecifický žáner? Skús niečo poslať do etablovaných súťaží, napr. Poviedka, organizuje K.K. Bagala. Viacerí a viaceré tak uňho vydali knihu, že najpr. publikovali v zbierke a potom im vyšla samostatná. Prípadne si vieš vydať sama cez crowdfundingové portály ako Donio alebo Startlab. Ak je to tvoje hobby, skúsila by som publikovať, ale živiť sa tým je na našej literárnej scéne veľmi nepravdepodobné. To dokáže fakt len pár autorov.

7miriam77
Dnes o 12:15

Byť tebou, tak to skúsim dať prečítať najskôr rodine a priateľom, aká bude odozva. O čom píšeš, ak sa smiem opýtať?

martinkatinka
Dnes o 14:45

S tymi poviedkami si uz prerazila na literarnych sutaziach? Pri knizniciach vacsinou funguju literarne kluby. Si v nejakom? Navstevujes ich? Mala si publikovany aspon nejaky clanok?

autor
Dnes o 15:40
@7miriam77

Byť tebou, tak to skúsim dať prečítať najskôr rodine a priateľom, aká bude odozva. O čom píšeš, ak sa smiem opýtať?

@7miriam77 spoločensko-psychologický román, pracovné prostredie a vzťahy,...

autor
Dnes o 15:42
@martinkatinka

S tymi poviedkami si uz prerazila na literarnych sutaziach? Pri knizniciach vacsinou funguju literarne kluby. Si v nejakom? Navstevujes ich? Mala si publikovany aspon nejaky clanok?

@martinkatinka litearárny klub v meste nemáme, ledva tu je knižnica...

deedol
Dnes o 15:47
@deedol

@deedol externe spolupracujem s viacerymi (nie na povodnej tvorbe) a pokial viem, zvycajne sa ozyvaju. Hoci aj jednou vetou.

deedol
Autor odpoveď zmazal
autor
Dnes o 15:52
@deedol

@deedol dakujem, to som nevedela.

anonym_a6a36b
Dnes o 16:49

@anonym_autor Ak sa smiem spytat, ktory je tvoj oblubeny spisovatel/spisovatelka? To len tak pomimo...

tiezjedna
Dnes o 16:52
@anonym_autor

@7miriam77 spoločensko-psychologický román, pracovné prostredie a vzťahy,...

@anonym_autor hoď to sem, ja si rada prečítam. Som pomerne náročný čitateľ, tak ti rada dám spätnú väzbu👍

anonym_073423
Dnes o 17:21
@7miriam77

@7miriam77 len pozor, pretoze toto nebude realna odozva, rodina a priatelia casto nepovedia pravdu lebo nechcu byt kruti, realny test je u cudzich ludi, potencialnych citatelov

7miriam77
Dnes o 17:32
@anonym_073423

@7miriam77 len pozor, pretoze toto nebude realna odozva, rodina a priatelia casto nepovedia pravdu lebo nechcu byt kruti, realny test je u cudzich ludi, potencialnych citatelov

@anonym_073423 áno, je to možné, no ja som veľmi priama a isto by som vyslovila svoj skutočný názor