icon

Kde je na Slovensku tá skrytá chudoba?

14. jan 2026

Ahojte, je to len zamyslenie a prosím netvrdit že závidím. Nežijeme zle, doprajeme si výlety, dovolenku pri mori 1x ročne, potraviny na aké máme chuť, občas ideme do reštaurácie na niečo čo neviem tak dobre uvariť doma (pizza, ázijské), dieťaťu môžeme dopriať všetko čo potrebujeme a chceme, máme veľký dom, starší ale už takmer komplet prerobený, nemáme hypotéku ani nič požičané a máme niečo ušetrené "pre prípad". Rozhodne nie sme chudobní, napriek tomu podľa mňa od pohľadu vyzeráme ako tí chudobnejší v okolí. Napr nikto pred škôlkou nezaparkuje 16 a 18 ročné auto ako my. Ľudia v okolí majú novostavby, nie staré domy so starou fasádou. Všade kam ideme, aquaparky, lyžovačky, obchody, je to narvané ľuďmi. Teraz čakáme druhé dieťa a všímam si kočíky, ja neviem či som posledné týždne videla kočík za menej ako 800-1000 eur. Veď to je takmer celý priemerný plat 😳 Tak uvažujem, kde je na Slovensku tá chudoba? Je to len zdanie, lebo ľudia si zoberú nové autá na lízing, aby sa vozili na novom, veď nejak to už platiť budú? Žijú svoj život na úver? Je to len moje mentálne nastavenie, že proste 1000 eur za kočík nedám, aj ked je to "len" polka môjho bežného platu? Ale iná žena proste z nejakých dôvodov šetrí aj celý rok len aby mala ten vysnívaný kočík za 1000 eur? Viem že sa dajú kúpiť aj na bazári, ale neverím že aspoň časť z tých ľudí ich nemá nové a niektoré si aj tak držia poriadne vysokú cenu. Ďalší príklad populárne bicykle woom. Veď to takmer vôbec nestráca na cene ani na bazári. A je ich mraky 🤷‍♀️ zvažujem kúpiť auto, ale len priemerné, jazdené, rodinné auto, žiadne nové SUV, proste 30 tisíc na auto nemám, ale cesty sú nimi preplnené. Alebo je to len čistá nahoda, že v okolí vidím tú bohatšiu vrstvu? Ale veď 58% ľudí na Slovensku zarába menej ako priemernú mzdu. Tak kde ľudia berú peniaze na drahé veci a životný štýl? Nemáte dojem, že je to celé nejaké pokrivené?

Strana
z3
anonym_54d1b6
19. jan 2026

Štyri poznámky:
1. Zarábam priemerne a kupujeme Woom bicykle - z druhej ruky a každý potom predám za tú istú cenu ako som kúpila, čiže ma to stojí nula celá nič eur.
2. Stretla som v živote pár milionárov a nikto z nich sa tým bohatstvom okázalo nepýšil - vyzerali ako úplne priemerní ľudia. Chváliť sa 10-tisícovými hodinkami, to robia len chudáci ako sú ministri súčasnej vlády.
3. Osobne poznám chlapa, ktorý má veeeeľmi slušný plat, ale rodine nedopraje - žena zbytočne drie za priemernú mzdu, deťom nedopraje kvalitné vzdelanie, hoci má na súkromné školy, potraviny kupujú najlacnejšie... Takže mnohí tí bohatí sú aj riadni držgroši.
4. Osobne poznám ženu, ktorá celý život zarába fakt veľmi málo, ale rozhadzuje ako po nebohom, dopraje si dovolenky, na ktoré nemá a žije doslova na dlh. Napožičiavala si toľko, že na jej mieste by som sa hanbila pozrieť do zrkadla.

anonym_8905e9
19. jan 2026

Veď každý si kúpi čo je neho to “dôležitejšie” a natom nič nieje zlé. Ok niekto si zakladá na novom aute. Najnovšom telefóne. Niekto na luxusnom bývaní. Niekto investuje do cestovania. Ja si napríklad nekúpim milión sprostostí v NewYorkeri ale kupim si niečo drahsie, kvalitnejšie a hneď som pre ostatných “náročná” a potrebujem luxus. Nie. Len tie peniaze inak rozložim. Ja napr. nechápem ako môže mat niekto dom bez hypotéky … to je mega luxus pre mňa. … Ale ľudí už “trápi” všetko a dačo neni v poriadku keď sa takto potrebuješ zamýšľať nad pomermi iných ..,

Strana
z3