Kde je na Slovensku tá skrytá chudoba?
Ahojte, je to len zamyslenie a prosím netvrdit že závidím. Nežijeme zle, doprajeme si výlety, dovolenku pri mori 1x ročne, potraviny na aké máme chuť, občas ideme do reštaurácie na niečo čo neviem tak dobre uvariť doma (pizza, ázijské), dieťaťu môžeme dopriať všetko čo potrebujeme a chceme, máme veľký dom, starší ale už takmer komplet prerobený, nemáme hypotéku ani nič požičané a máme niečo ušetrené "pre prípad". Rozhodne nie sme chudobní, napriek tomu podľa mňa od pohľadu vyzeráme ako tí chudobnejší v okolí. Napr nikto pred škôlkou nezaparkuje 16 a 18 ročné auto ako my. Ľudia v okolí majú novostavby, nie staré domy so starou fasádou. Všade kam ideme, aquaparky, lyžovačky, obchody, je to narvané ľuďmi. Teraz čakáme druhé dieťa a všímam si kočíky, ja neviem či som posledné týždne videla kočík za menej ako 800-1000 eur. Veď to je takmer celý priemerný plat 😳 Tak uvažujem, kde je na Slovensku tá chudoba? Je to len zdanie, lebo ľudia si zoberú nové autá na lízing, aby sa vozili na novom, veď nejak to už platiť budú? Žijú svoj život na úver? Je to len moje mentálne nastavenie, že proste 1000 eur za kočík nedám, aj ked je to "len" polka môjho bežného platu? Ale iná žena proste z nejakých dôvodov šetrí aj celý rok len aby mala ten vysnívaný kočík za 1000 eur? Viem že sa dajú kúpiť aj na bazári, ale neverím že aspoň časť z tých ľudí ich nemá nové a niektoré si aj tak držia poriadne vysokú cenu. Ďalší príklad populárne bicykle woom. Veď to takmer vôbec nestráca na cene ani na bazári. A je ich mraky 🤷♀️ zvažujem kúpiť auto, ale len priemerné, jazdené, rodinné auto, žiadne nové SUV, proste 30 tisíc na auto nemám, ale cesty sú nimi preplnené. Alebo je to len čistá nahoda, že v okolí vidím tú bohatšiu vrstvu? Ale veď 58% ľudí na Slovensku zarába menej ako priemernú mzdu. Tak kde ľudia berú peniaze na drahé veci a životný štýl? Nemáte dojem, že je to celé nejaké pokrivené?
@anonym_autor no nie, Slovensko má veľmi vysokú životnú úroveň, ktorá stále rastie..
Ty si ako Fico - on tiež videl plne parkovisko pred hypertescom v Žiline a z toho usúdil, že slovač sa má výborne.
Ak chces vedieť, ako na tom krajina je, pozri si ekonomické ukazovatele a nie susedu s 1000e kočíkom.
A áno je to celé pokryvene, najmä kritické myslienie a schopnosť vnímať situáciu komplexne je u veľkej skupiny veľmi pokryvena, dalo by sa povedať, že až absentuje.
“Všade kam ideme, aquaparky, lyžovačky, obchody, je to narvané ľuďmi.”
Ale ved ty si tam tiez 😂😂
@anonym_autor
Na Slovensku to vzdy tak bolo uz moja babka hovorila ;"chvala na ulici h*vno v truhlici".
Presne tak, mame novy obycajny dom na hypo, nove auto za 20 tisic na uver. Inac by sme byvali u mamy a prisli by sme o nervy a auto by sme nemali. Mali sme predtym starsie auto a nenormalne vela sme vrazali do oprav. Chodime na 10 dni k moru za nasetrene peniaze. Deti maju vsetko co potrebuju. Prijem mame dobry, ale vychadza nam to ltt.
Ja ti napisem zo svojej skusenosti.
Mam v okoli mladu rodinku mne vekovo rovesnici - 25rocni, cerstve babatko. Ona robi nejaky marketing na internete, rozumej, ak ju semtam oslovi nejaka tretotriedna firma, tak im urobi reklamu, on nema VS, robi nekvalifikovanu pracu, byvali v podnajme a zili si takym klasickym stylom - dovolenky, cestovanie, kozmetika, kadernictvo... Ona vsak chcela uz asi od 20ky strasne dieta - typicka baba, co chce vsetko hned - aj dobru pracu a aspon 2000€/mesiac v cistom, aj dom/byt, aj deti, aj cestovat…, babatka sa teda dockali a uz to islo - bum, 3izbak v novostavbe, ktory trebalo zariadit od 0, hned ho aj zariadovali, ona si potrpi na kvalitu a estetiku, babatko musi samozrejme v drahej vybavicke…a clovek si povie, ze fuu, tak ti sa asi fakt nemaju zle, ked ich len tak vidi. Lenze pravda je taka, ze na byt s ich prijmami a zivotnym stylom na velkej nohe, na ktory nemaju, by v zivote nenaskrabali asi ani tych 20% zo sumy nehnutelnosti, tak im ho kupili jej rodicia, taktiez im aj mesacne prispevaju. Tak potom zrazu je z coho, ked ti rodicia kupia byt, dotuju ta…
Moj prispevok je skor na zamyslenie a poukazanie na to, ako sa mozu veci zdat uplne inak, ked nevies vsetky suvislostia vidis len to pozlatko. Vobec by ma netankovalo, ze niekto ma drahe/znackove/byt/auta - jednak ja som na tom nikdy nelipla a druhak, fakt velka cast ludi ma zdedene/pozicane/…
@anonym_autor autorka.. ľudia žijú na dlh.. mám to aj v mojom okolí ... Ja osobne radšej žijem bez dlhov ...
@anonym_autor ty mas vlastne stastie, lebo ste bez úverov, nikomu nedlzite a žijete si dobre. Mozes sa na to, kto na com chodi vies co 💩. Tie kočíky som nikdy nechápala ani ja. Auto nie je prejav toho, ci si bohatá. Tam je vela faktorov. Novostavbu mame aj my ale ver mi, ze by si nechcela nas uver 🤣🤣🤣. Auta su firemné aj ked bez uveru. Cize nas by si tie hodnotila ako nadštandard. Ale ver mi, ze by si nechcela ani moju pracu, zodpovednost a pracovne tempo. Moja rada, nikdy sa neporovnavaj, lebo nevies aky pribeh je za tym. Mozno pride na super aute, ma super postavu, super kocik ale realne jej muz robi 12 hodin denne vo svojich niekoľkých firmach aby na to zarobil. A tych pribehov je vela. Toto bol iba priklad. Bud rada za kazde nove rano, za to co mas, neporovnavaj sa a bude dobre. 💐💐💐
Život na úver, nič viac nič menej
@anonym_autor chapem co myslis. U nas v meste vysedavaju ludia v kaviarnach. Dnes som isla okolo cinkej restauracie, skor taky fast food styl, plno tam bolo. Ludia su rozcestovani, nie jedenkrat dovolenka k moru, ale aj tu predlzeny wellness vikend, tam poznavaci zajazd. V triede mojho syna idu na lyziarsky vycvik vsetci. Deti maju prebytok hraciek a oblecenia. Rodicia im platia kruzky. Ja proste ziadnu chudobu nevidim.
@anonym_autor všetci naokolo žijú z pôžičiek. Je na prioritách ľudí, ako využijú tie pôžičky. My k moru nechodíme, už 9rokov sme neboli pri mori, radšej našetrime a kúpime si novšie auto, predsa auto nám bude slúžiť viac rokov, ako dovolenka. 🤷♀️ nebudem míňať na dovolenky a kupovať si staré auto, ktoré bude stále v oprave.
Ja neviem kde ste niektorí prišli na to že ma to trápi alebo dokonca že sa mi máte skladať. Ja si môžem kúpiť auto za 30 tisíc a splácať. Platy na to máme a o strechu nad hlavou neprídeme. Mňa zaráža, ako na to ľudia majú, keď 58% má nižšiu než priemernú mzdu. Tisíc eur na kočík ok, môžem dať hneď dnes a chýbať mi to nebude, ale keď si predstavím že zarábam (pod)priemer tak by som si to sakra rozmyslela. To ako ľuďom neprekáža žiť tak, že 3 mesiace si uťahovať opasok, len aby ten kočík mohli mať? Veď sú aj lacnejšie kočíky. Mne to vychádza len tak, že tá chudoba nie je taká vážna a ten zvyšok si nezodpovedne požičiava a dúfa, že bude dobre.
@anonym_autor čiže čo je cieľ otázky teda?
Však nemáte úver, tak ste mega za vodou, ostatní žijú na úvery a nie len jeden, buď spokojná s tým čo máš, a druhých nerieš, staraj sa o seba, a čo ti čo dávajú celú výplatu na prenajom, na takých si zabudla?
@anonym_autor Nepíšem to ani v zlom,ani ako provokáciu, ale keď človek bude hľadieť na to, čo majú iní,nebude sa tešiť z toho , čo má on sám.Teste sa z toho, že máte všetko, čo potrebujete a, že ste zdraví...
Ja mam tiez ten pocit. Moje deti dostali kazdy na Vianoce po 5 darcekov. Spokojni najviac. Prisli do skoly po prazdninach a v 6.triede sa dcery pytali spoluziacky,ze preco tak malo,ked oni dostali telefony,pocitace za tisice...Si tiez pripadam ako Alenka z rise divov.
@anonym_autor Píšeš mi z duše, nemám hypotéku, teda nežijem si zle podobne ako píšeš mám normálny dom hoci nie nový, 10 ročné auto, každý rok dovolenku, nejaké drobnosti ako oblečenie, kozmetiku a také proste kúpim kedy chcem čo chcem-mám na to bohatý budget, úspory mám celkom pekné. Ale teda ak vidím na cestách že každé druhé auto nové je to divné, detto kaviarne, reštaurácie plné, ja idem na dovolenku raz ročne, ale to je už nič, iní idú x krát ročne. Proste sťažovať sa je národný šport Slovákov pričom drvivá väčšina si žije ako prasce v žite.
@weleda123 no nenechaj sa oklamať. Ja co poznam takýchto bohatých ludi, tak su to maximalny drzgrosi. Šetria na sebe, na rodine, na všetkom. Moj sused je taky, zarába hádam aj 8000€ ale cela jeho rodina chodí oblecena ako zo sekaca. On je celkovo taky zvláštny clovek a z tych peňazí nema z jeho rodiny skoro nikto nic. Takze je rozdiel, ked je niekto bohatý a diorsje si, užíva si peniaze a zas ten, co uch stale len investuje s neužíva si ich. Tieto nazory su v poslednej dobe dost rozšírené, ze cim je clovek bohatší, tym viac ma vyzerať ako chudák. Mozno tak 2%. Vačšina bohatých ludi si ten luxus doprajú. Ti, co nie, tak ti šetria na všetkom
@romi0310 netvrdím, že nie. Ja som tu len opísala moju skúsenosť s človekom, ktorý bol extrémne bohatý. A počas vianočného večierku som stretla aj jeho rodinu, raz, a z nich som nemala pocit, že by na nich šetril. Jeho žena aj dcéry od hlavy po päty v značkovom (LV, Dior, Chanel). Ale on ešte aj na ten večierok prišiel ako sedlák. Asi taký podivný typ človeka celkovo.
všade je..všade
Cely problem dnesnej doby, trava je vzdy zelensia u suseda 🤷🏻.
Ja sa vzdy len pousmejem pri tychto temach. Kazdy riesi len peniaze, majetky, dovolenky, naturalie etc. Nikto sa nepyta ci su ti ludia stastni, ci dobre spia, ci neziju v sustavnom strese.
Nikomu nezavidim tie luxusne auta ci dovolenky ani krasne domy a uz vobec nie tie astronomicke hypoteky ci leasingy.
Ja spavam pokojne, bez stresu, dokazem si zaplatit svoje ucty a som stastny ako blcha s tym co mam. Co vlastne čtym ludom zavidis? Majetky ci peniaze ktore so sebou nevezmu do hrobu???....lol
Ja viem, ze sa lahsie place v limuzine nez v autobuse, ale mozno by cielom malo byt zit zivot taky, aby clovek v tej limuzine plakat nemusel.
Nikomu nic nezavidim pretoze peniaze neznamenaju automaticky stastie. Je zrejme, ze aj keby si mala viac tak stastna nebudes pretoze vzdy bude niekto, kto bude mat viac nez ty bez ohladu na to kolko nahrabes.
@romi0310 netvrdím, že nie. Ja som tu len opísala moju skúsenosť s človekom, ktorý bol extrémne bohatý. A počas vianočného večierku som stretla aj jeho rodinu, raz, a z nich som nemala pocit, že by na nich šetril. Jeho žena aj dcéry od hlavy po päty v značkovom (LV, Dior, Chanel). Ale on ešte aj na ten večierok prišiel ako sedlák. Asi taký podivný typ človeka celkovo.
@weleda123 Už som to raz písala niekde, toto je o prioritách, Pre nejakého nepracujúceho príslušníka našej menšiny je najväčší sen mať Adidas tričko alebo tenisky, lebo len to je reálne že si bude môcť kúpiť. Pre tých čo majú trocha viac napríklad cestovanie a na hadry kašlú a chodia aj vo veciach z Temu. Kto má ešte viac zase investuje do nehnuteľností, kto najviac je jeho cieľom napríklad kúpiť nejakú veľkú významnú firmu a handry nerieši...
@anonym_autor zije sa na dlh a tym sa to prekryva
@anonym_autor vidis auta ale uz nevidis ze tych 85% aut je na Slovensku firemnych kde to musia odpracovat prave mukli za drobne na hodinu aby si sefinko doprial sebe a svojej rodine luxus, vidis drahe kociky ale uz nevidis tie pozicky a nasledne splatky na ne, vidis dovolenky ale uz nevidis ze sa ide vzdy do debetu, ze im da ta a ta rodina na nu, vidis plne kosiky ale uz nevidis ake potravinove svinstvo v nich je, hlavne ze je nakupeny vysoky pocet a povieme si pravdu, prezierat sa nie je zdrave, vidis domy ale uz nedivis tie krvave hypoteky alebo ze dedili z tej a tej rodiny, a hlavne, luxus neznamena aj skutocne s-pokojny zivot, by si videla ako partner psychicky tyra partnera, ako je dieta nicene v tej rodine, ako si ludia co maju viac deti nevedia nielenze zorganizovat svadbu(i ked sa chvalia luxusom) ale uz ani prist na meno, maju bokovky, stavkuju, konzumuju privela alkoholu, maju denne uzkosti a depresie a preto aby realitu na sebe prekryli, kupuju si drahe veci aby sa okoliu ukazali ze v skutocnosti su oni ty najstastnejsi / najlepsi / najvychyrenejsi, poviem ti to takto, ty ludia dnes zomieraju rychlo ale veci po nich zostanu...
@anonym_autor zije sa na dlh a tym sa to prekryva
@renesance80 ale aj ten dlh treba zaplatiť a treba naňho zarobiť.
@anonym_autor žiješ v dobrom kraji medzi lepšie zarábajúcimi ludmi.Chod bývať do Veľkého Krtisa do paneláku a uvidíš či majú ľudia pred domom BMW a deti študujú v USA.Vela ľuďom dajú rodičia podnikatelia, veľa ľudi má čierne príjmy.Nasi susedia to je sami manager, riaditel veľkej firmy, podnikatelia v 90% a tiež máme najstaršie auto😂
V mojom okolí majú ľudia dobre príjmy, byty v podnájme pracujú za hranicami, jeden vytuneloval 2 firmy aj bolo o ním písané v médiách deti mu študujú na najdrahšej škole v okolí.Ale nedá sa povedať, že všetci žijú dobre.Neziju... nemali príležitosť, bývajú na zlom mieste.Vobec má takéto veci nezaujímajú, ale ľudia majú peniaze
@anonym_autor vidis auta ale uz nevidis ze tych 85% aut je na Slovensku firemnych kde to musia odpracovat prave mukli za drobne na hodinu aby si sefinko doprial sebe a svojej rodine luxus, vidis drahe kociky ale uz nevidis tie pozicky a nasledne splatky na ne, vidis dovolenky ale uz nevidis ze sa ide vzdy do debetu, ze im da ta a ta rodina na nu, vidis plne kosiky ale uz nevidis ake potravinove svinstvo v nich je, hlavne ze je nakupeny vysoky pocet a povieme si pravdu, prezierat sa nie je zdrave, vidis domy ale uz nedivis tie krvave hypoteky alebo ze dedili z tej a tej rodiny, a hlavne, luxus neznamena aj skutocne s-pokojny zivot, by si videla ako partner psychicky tyra partnera, ako je dieta nicene v tej rodine, ako si ludia co maju viac deti nevedia nielenze zorganizovat svadbu(i ked sa chvalia luxusom) ale uz ani prist na meno, maju bokovky, stavkuju, konzumuju privela alkoholu, maju denne uzkosti a depresie a preto aby realitu na sebe prekryli, kupuju si drahe veci aby sa okoliu ukazali ze v skutocnosti su oni ty najstastnejsi / najlepsi / najvychyrenejsi, poviem ti to takto, ty ludia dnes zomieraju rychlo ale veci po nich zostanu...
@wiliam3royal to je ich šikovnosť, že majú firmu a ostatní na nich robia.Vzdy to tak bolo kto má moc, rozum má peniaze

zase kontroverzná téma na rozprúdenie diskusie