icon

Mám výčitky z toho, že sa chcem o seba starať

4. jan 2026

Ahojte,
vôbec neviem, ako to sformulovať a už vôbec neviem odkiaľ tie pocity pramenia.
V živote mám vždy takú fázu, že cvičím, zdravo jem, dávam si kvalitnú skincare, ale potom prídu výčitky a ja s tým skončím - dôvody sú také, že keď vidím, čo všetko sa v okolí a vo svete deje, tak som vnútorne sama na seba nahnevaná a nadávam si, že ako sa ja vôbec opovažujem také niečo robiť, keď všade naokolo je toľko utrpenia. Skrátka sa vždy cítim previnilo - aj vtedy, keď som kvôli niečomu na chvíľu šťastná alebo za niečo rada. Je noc a ja mám znovu tieto pocity a myšlienky.

Má to niekto podobne? Ďakujem. 🩷

denithestrange1993
4. jan 2026

@anonym_autor keby si mala cakat na to kym si mozes s pokojnym svedomim urobit radost tak sa nedockas...Spokojnost zacina u teba,kludne sa venuj sebe a svojej radosti. Tym ze si odopries co ta robi stastnou nebude menej vojnovych obeti,ani vrazd.

anonym_ca2378
4. jan 2026

@anonym_autor Človek musí byť viac - či menej sebecký. Povedz si, že v prvom rade si ty a potom ostatní. O teba sa tiež nikto nestará, či si spokojná, či si šťastná. Staraj sa o seba toľko, koľko uznáš za vhodné a o ostatných sa nezaujímaj. To utrpenie vo svete bude vždy, nech urobíš čokoľvek, Aj keby si ty trpela, trápeniu sveta či iných nijako nepomôžeš. Nie si novodobý Ježiš. Môžeš byť empatická, ale len do určitej miery.

Ak budeš takto rozmýšľať, bude sa ti lepšie žiť.

anonym_71dd5c
4. jan 2026

A to, že budeš cvičiť pomôže ľuďom v Afrike, ktorí sú hladní? To, že si budeš robiť sikcare podporuje vojnu na UA? Za útok na Venzuelu môžeš ty a tvoja zdravá strava? Ak potrebuješ vyvážiť niečo v sebe prispej na Unicef, Úsmev ako dar, na projekt koľko šťastia sa zmestí do krabice od topánok, podporuj nejakého seniora v DSS, alebo dieťa v DD. Ak budeš takto rozmýšľať, tak do smrti si nedopraješ nič, to mi ver. Lebo každú minútu sa vo svete deje niečo hrozné - hlad, vojny, zemetrasenia, tornáda, záplavy, vraždy, choroby, týranie, šikana apd.

miadi
4. jan 2026

Ja na tom nevidim nic sebecke ( ako vyzsie koment pacil sa mi az na toto ) starat sa o seba o to co jes o kvalitu tvojho zivota je v podstate tvoja povinnost . V skin care kozmetika aj potravinarsky priemysel je teraz vela podfukov je to multi bilion business a clovek si musi vytvorit vedomosti co je naozaj dobry produkt a co je fake . Trebars aj obyc olivovy olej . Je vela takych co olivu nevidelo a znacka sa tvari mega zdravo a Mozno pred 20r aj bola. Semiackovy olej ( slnecnicovy) nie je vobec vhodny na vyprazanie pri vyzsich teplotach vznikaju chemicke reakcie ktore su nezdrave. Avocadovy alebo kokosovy olej je lepsi . Atd v kozmetike je kopec nebezpecnej chemie treba si stiahnut appku ktora naskenujes ciarovy kod a povie ti ci je ok ci ma additives.. ovocie byva striekane voskom aby sa lesklo a posobilo lakavo cokolada je Sami fake co cacao ani nevidelo aj horka je fake maloktora cokolada je prava . Koza je najvacsi organ treba sa o nu starat . Na svete je vela zla ale to ze sa budes zodpovedne starat o svoje dobro o svoje zdravie nezmeni aky je svet . Ale zmeni to tvoje zdravie z dlhodobeho hladiska . Ked sa dieta narodi mamicky studuju ake jedlo aka kozmetika ( idealne voda a minimum kozmetiky Mozno olejcek) je najlepsia pre ich dieta . A teraz ked si dospela je tvoja zodpovednost starat sa o seba hladat to najlepsie pre tvoje telo . Ak sa budes opustat svet nebude o nic lepsi a tvoj zivot bude horsi . Raz ked vies co je dobre je to ritual ktory nezabera vela casu . Stihas popri Tom aj urobit svet lepsi uz len tym ze v dobrej nalade spokojna sama so sebou vies byt milsia a lepsia k ludom okolo a tak robit svet lepsi . Ak sa vedome zanedbavas Preto ze na svete existuje zlo .. tak to Uz ukazuje na psychicky stav ktory potrebuje odbornu pomoc .

sisamisaaa
4. jan 2026

Ja si myslím že máš svedomie a to je celé. Nemusíš sa na základe tohto pocitu zanedbávať. Môžeš vidieť že vo svete je zlo, a zároveň si môžeš dopriať kvalitné veci. Ani pes nepôjde spať do mrazu keď mu otvoríš dvere do domu, len preto že susedov pes spí vonku.

anonym_e287fd
4. jan 2026

Nie nemam nic take.kedze na 1 miste som ja .potom zbytok.
Tvoji rodicia ta vychovali tak,ze tvoje potreby su na XY mieste , co spravne neni.
Stale si ty na tom prvom .

anonym_80a66d
4. jan 2026

@anonym_autor Pokiaľ to nerobíte na úkor svojich najbližších, netrápte sa.Aj pri najlepšej snahe,jedinec nedokáže vyriešiť všetko zlo a utrpenie sveta.

marianarem
4. jan 2026

@anonym_autor Nestalo sa ti niekedy v minulosti, ze si sa niecim trapila, bolo ti zle a niekto blizky sa o teba nestaral a mala si pocit, ze mysli len na seba?
Inac ano, vela ludi sa trapi. Ti, ktori prave velmi trpia, sa snazia prezit. Je ale podla mna dolezite, aby tu boli aj ludia, ktori prave velmi netrpia - ti maju energiu a sancu pomoct, pohnut veci dopredu, aj ked len v malom a celkovo.vdaka niim nie je cely svet jedna velka depka.

simsalabim
4. jan 2026

@anonym_autor tak ciste pragmaticky, ak sa akokolvek zhrosi situacia, bude lepsie mat zdrave vytrenovane telo a psychiku v poriadku, kedze ti to pomoze prezit, Takze hor sa do zveladovania svojej osoby.

anonym_1d1211
4. jan 2026

Nie nemám to tak. Prvorada je moja rodina a ja.

anonym_60c448
4. jan 2026

@anonym_autor ach jaj všetko je v poriadku a staraj sa o seba aj naďalej 💗

zuzanka.zuzu
4. jan 2026

what 🤔🤷 a ja som si myslela že cvičenie a zdravá strava má byť celý život samozrejmá a nie "fáza" za ktorú sa treba potom ešte aj cítiť previnilo 🙈 daj si liečiť hlavu keď máš takéto myšlienky

cimage
4. jan 2026

Pozri, vzdy sa bude nieco diat vo svete. Tak sa cely zivot budes utlacat, ze sa to nepatri? Ved clovek sa ma starat o svoje zdravie nech uz je v akejkolvek situacii. Mozno bude stacit, ak prestanes sledovat spravy, lebo tam nikdy nic pozitivne nie je a clovek si potom mysli, ze v akom strasnom svete to sme.

anonym_581548
4. jan 2026

Ja Ti to poviem tak. Mňa raz vo fáze života stopla choroba, dosť nepríjemná. Obrátilo mi to život na ruby a namiesto osoby, ktorá vidi zmysel v tom pomáhať iným, som pomoc potrebovala ja. To ma trápilo asi viac ako choroba. A vieš čo mi na to povedal môj lekár? Že pomáhať môžeme iba vtedy, keď sme sami dosť silní. Takže sa o seba staraj, aby si bola silným stromo, ktorý sa neohne pri búbúrke. Aj v lietadle máš nasadiť masku najprv sebe a až potom zachraňovať svoje dieťa ci iných.

anonym_44ceb7
4. jan 2026

@anonym_autor nie,nemám to tak.
Navštív psychológa.