icon

Mentálna záťaž matiek: prečo nie sú unavené „len tak“ a čo sa skutočne deje v ich mozgu

modrykonik
5. jan 2026

Možno to poznáš aj ty. Večer už nemáš kapacitu premýšľať, rozhodovať sa ani rozprávať.
A napriek tomu okolie často nadobudne pocit, že „sa vlastne nič nedialo“.

Lenže výskumy ukazujú niečo iné.
Mozog matky robí približne 1 000 mikrorozhodnutí denne. Od sledovania potrieb dieťaťa, cez plánovanie a reguláciu emócií až po neustále vyhodnocovanie rizík.

A tento proces sa nikdy úplne nevypína. Ani v noci.

Nejde o multitasking.
Ide o nepretržitú mentálnu záťaž, ktorá ovplyvňuje pamäť, sústredenie, spánok aj emócie.

Únava v materstve nie je slabosť.
Je to signál mozgu, ktorý dlhodobo beží na maximálny výkon.

Ako to máš ty?
Cítiš skôr fyzickú únavu, alebo skôr mentálne preťaženie?
Čo ti naozaj pomáha vypnúť a čo naopak vôbec nefunguje?

Mentálna záťaž matiek: prečo nie sú unavené „len tak“ a čo sa skutočne deje v ich mozgu
zmrzlinka2021
5. jan 2026

@modrykonik

Castokrat toto mentalne zatazenie si robia zeny matky aj same a ano, my zeny sme neraz na seba extremne narocne, extremne prisne. Materstvo je zataz, ale celkovo rodicovstv o je zataz, ale hranice nastavuje rodic a ja osobne vnimam ako hlavne dovody neumerneho a zbytocneho pretazovania:

- chybajuci plnohodnotny druhy rodic
- druhy rodic = dalsie decko
- snaha o dokonalost a pritom vela veci je uplne fajn, aj ked ich robime na 70-80 %
- porovnavanie sa so zenami, ktore maju uplne ine pozadie, moznosti, ludí okolo seba
- tlak na milion aktivit, kruzkov a vlastne toto vsetko ma realizovat zena, ktora chodi do prace a vlastne sa to povazuje za nieco OK, ze zena po praci berie dieta na kruzok a domov sa vsetci dotrepu vecer
- predtava ze rodic je animator a vlastne musi byt dietatu nonstop k dispozicii
- chybajuci priestor a cas na vlastne aktivity, lebo "dieta stred vesmiru"
- atď

A hlavne ta zataz spociva aj v tom, ze dieta nasi predkovia vychovavali vzdy ako komunita, ludia zili generacne - nikdy to nebolo na jednom rodicovi.

anonym_664d9c
5. jan 2026

Mne z toho vyplýva že je lepšie nebyť matkou..

sissy27
5. jan 2026

@modrykonik a mozno keby tieto unavene matky venovali menej pozornosti mk a podobnym strankam, ktore ich tlapkaju po pleci s takymto bludmi, ktore potom samozrejme riesia, tak by mali viac casu a mensiu “mentalnu zataz”.
Dnes maju ludia cim dalej tym viac pomocnikov, ktori ich odbremenia od fyzickej prace a zaroven doslova hlupnu, leniveju a nevedia si sami poradit s beznymi vecami = umelo si vytvaraju problemy.

anonym_81abbc
5. jan 2026

A ja si zas myslím, že ženy sú precitlivene a to teda staré generácie také neboli a i keď fungovali v komunite nebolo pravidlo, že niekto sa o niecie dieťa musí starať
Dnes je všetko,,prehnané,, a matky to nezvládajú o ničom inom to nieje
😋A kľudne ma ohejtujte, tiež som matka

anonym_81abbc
5. jan 2026

Milióny rokov su ženy matky a neporovnatelne podmienky
Dnes máme všetko
Uz len pred 100 rokmi materska ani neexistovala
Ženy majú na všetko čas priestor financie a téma o zatazeni mozgu za tejto situácie je vtipné
Ženy matky sa maju za celú históriu najlepšie okolnostami🙂tak si to vážme

marsmykkok
5. jan 2026

Ja to vnímam tak, že kedysi bolo dieťa súčasť rodiny, napríklad bolo treba robiť na poli, zobralo sa tam aj dieťa tam a matka nakojila a proste pracovala na poli, nič sa vlastne narodením dieťaťa veľmi nezmenilo, život išiel ako predtým. Dnes je dieťa nejaký extra projekt, treba mu vymýšľať hry, výlety, kupovať pekné veci polroka dopredu, zamýšľať sa nad všetkým či je to správne alebo nie a proste ľudia si to robia sami. Napríklad aj také projekty do školy, prečo ako spoločnosť má potrebu dávať úlohu rodičovi na doma (nemá toho doma dosť?) a nie dieťaťu? Lebo proste väčšine detí to urobia rodičia a potom dostanú za to dobrú známku, deti čo si to robia samé to tak pekné nemajú.

anonym_ab79e8
5. jan 2026

ja si myslím že je to pravda. Berie niekto do úvahy ako sa citia matky ktoré majú postihnuté dieťa? Tam nie je starostlivosť len pár rokov, neraz je potrebné sa starať o post. dieťa aj 15-20 r. Potom sa z takýchto žien smejú že sa už podobajú na svoje post. dieťa a nie je s nimi žiadna zábava.

anonym_0eddcb
5. jan 2026

Treba urcite veci nechat rozhodovat aj muza,ako aj starostlivost o deti,aj muz je otec,ona je matka a maju spolu vychovavat,rozhodovat,riesit.Preto zeny padaju na hubu,lebo obskakuju este aj muza nesvojpravneho,bez ruk a bez hlavy.
Ako si to zeny urobia takto maju,no drblo by ma 5deti obskakovat,upratovat 6izbovy velky dom a este aj muza k tomu a robit este okolo domu,na dvore.Sa necudujem,ze su vyhorene aj ked su doma s detmi,ze si muz nedokaze sam ohriat,nalozit a umyt po sebe tanier.
Ako pisem ako si to zeny zariadia tak to maju.

andula77
5. jan 2026

@modrykonik treba mať viac v..... pardon.. Som matka, neviem to, iba poznám teóriu. MK už nesledujem, príde mi ako súťaž o najkrajšie dieťa, najlepší koláč, najkrajšiu výzdobu, ... prečo sa tie ženy neschvália doma, svojim známym, rodine... načo všetko vešať na net? Hladkanie ega!? Či čím to je.

sissy27
5. jan 2026
@anonym_ab79e8

ja si myslím že je to pravda. Berie niekto do úvahy ako sa citia matky ktoré majú postihnuté dieťa? Tam nie je starostlivosť len pár rokov, neraz je potrebné sa starať o post. dieťa aj 15-20 r. Potom sa z takýchto žien smejú že sa už podobajú na svoje post. dieťa a nie je s nimi žiadna zábava.

@anonym_ab79e8 to je uplne ina situacia, pri detickach s vaznymi zdravotnymi problemami je ta unava, vycerpanie a vyhorenie opodstatnene. A vies co? Paradoxne taketo zeny sa nikdy nestazuju.

anonym_5e7a26
5. jan 2026

@modrykonik Suhlasim. Je ina doba, neda sa to porovnavat s obdobim spred 30 a viac rokov. Mame neskutocne vela informacii, ktore predtym nielenze neboli k dispozicii, ale ani neboli "objavene, vynajdene". Castokrat su matky do tychto veci aj "tlacene", aj ked nechcu. Alebo su tomu vystavovane, aj ked nechcu. Ja robim maximum toho , aby som sa separovala od socialnych sieti, u nas sa spravy nepozeraju a aj tak.... idem kupovat kocik? Nie ze 2 druhy na vyber, ale milion. A takto je to so vsetkym. 30 druhov topanok, 20 druhov detskych vyziv, ... Aj taky Edupage vedie akurat k tomu, ze nas denne zatazuju kvantom informacii - volakedy moja mama vedela iba to, co si treba priniest raz za cas na pracovne vyuzcovanie, ze treba zaplatit ZRPS a ze sa ide na vylet, resp. skolu v prirode. Ostatne prislo "na vysvedceni". Na domaci projekt bol tak akurat citatelsky dennik z povinneho citania, ktore sa dalo pozicat v kniznici. A tak by som mohla pokracovat donekonecna.

anonym_dff502
5. jan 2026

@modrykonik bolo by zaujimave porovnanie kolko "mikrorozhodnutí" denne robi mozog zeny "nie matky" aby to bolo aspon trochu relevantne, ked uz chceme nieco porovnavat.
A dalej by sme to mohli rozpitvavat podla poctu deti, veku deti (aj 80 rocna pani je stale matka, hoci deti ma davno dospele) socialneho statutu matky (predpokladam, ze pani v osade bude mat menej mikrorozhodnuti ako pani vs vzdelana pracujuca vo svojom odbore, hoci maju rovnaky pocet deti....

emilka_1
5. jan 2026

@modrykonik ano, je to obrovská mentálna záťaž a áno, je to náročné.
A pre komentujúce,
všetky tieto pocity mali aj generácie žien pred nami, iba sa o tom nehovorilo, už si tie ženy na poliach prosím tolko neromantizujme.
Nedokážem si predstaviť starať sa o deti a statok, kým mi odviezli muža a chlapcov na front.
Dnes je to ale náročné tiež, primerane dobe. Ženy dnes majú práce dve - jednu platenú a jednu neplatenú, v domácnosti. Nesú finančnú záťaž, záťaž zabezpečenia vlastného bývania, ktoré nieje také dostupné a lacné ako kedysi. Nežijú vo viacgeneračných domoch, a komunitách, kde sa o dieťa postará či postráži, kto je práve poruke.
V 80tych rokoch sa deti vypustili von a nikto sa nestaral. A keď sme boli doma, boli sme neustále zahnaní do izby, aby sme neotravovali - to sa potom super vychovávalo, jasné.
To, že sa o tom teraz hovorí neznamená, že sme precitlivení, veď sa nikto predsa nesťažuje. Iba sa pomenúva problém, že ano, je to ťažké. Moja babka nikdy nepovedala, že je niečo ťažké, radšej sa nadopovala utlmovakmi, to je lepšie? Druhá zomrela pred 60kou na infarkt.
Alebo sa fajčilo jedna od druhej. Všetko sa potlačilo a my tomu hovoríme odolnosť? Ludia dnes si vedia priznať zlyhanie, učia sa poprosiť o pomoc. Ale povedzte bežnému 60nikovi, že vám v niečom ublížil alebo spravil neprávom a sledujme, kto je precitlivený 😉

tiika
5. jan 2026

@modrykonik pekne, že niekto napíše aj o tom. To znamená, že nie všetko je o financiách, vybavení domácnosti, možnostiach, fyzickej námahe, čase. Prečo sme tak preťažené? Asi sa ta starostlivosť o dieťa malo delí a zostava prevažne na jednom človeku. Alebo je to okolím či vnútorným nastavenim? To, čo vieme nám nestačí alebo neslúži? Prečo nevieme vypnúť, prenechať niečo inym, robíme nad naše limity, nepovieme dosť, nepožiadame o pomoc, nepostarame sa o seba..? Tlaci nás do toho spoločnosť či my samy?
Ja skôr cítim psychickú únavu - večer, menšiu trpezlivosť, kapacitu na dohody, vysvetľovanie. Potom pride fyzická, castokrat skôr ako u dieťaťa no bez možnosti “prenechať štafetu. “ Robím to, že si uvedomím a pripustím únavu, potom si dovolím neriešiť, neupratovat, nepracovať … ale oddychovať. Keď je priestor zjednodušujem, zefektivnujem, minimalizujem, organizujem, prioritizujem.. ale to tiež stoji čas a energiu, takze všetko s mierou. Zvyšok sa snažím nejako dať, nechať bežať s vedomím, že robím najlepšie ako viem. Oddych, relax je pre mna najlepsi šport, priatelia, akcie, príroda - hlavne mimo domu a mimo deti 😎

anonym_ad71fa
5. jan 2026

Prečo dnes musia mať deti každý boží deň nejaký krúžok, v sobotu športový zápas proti družstvu zo susedného mesta, v nedeľu celodenny rodinný výlet, všetko sa to musí fotografovať a dávať na FB a ešte sledovať, či iní nestihli viac, patrí sa mať aj domáce zvieratá, štyri dovolenky ročne, čo najďalej do nejakej exotickej Tramtarie, keď to chlap alebo žena nezvláda, tak ihneď rozvod🧐

anonym_eb27c0
5. jan 2026
@emilka_1

A pre komentujúce,
všetky tieto pocity mali aj generácie žien pred nami, iba sa o tom nehovorilo, už si tie ženy na poliach prosím tolko neromantizujme.
Nedokážem si predstaviť starať sa o deti a statok, kým mi odviezli muža a chlapcov na front.
Dnes je to ale náročné tiež, primerane dobe. Ženy dnes majú práce dve - jednu platenú a jednu neplatenú, v domácnosti. Nesú finančnú záťaž, záťaž zabezpečenia vlastného bývania, ktoré nieje také dostupné a lacné ako kedysi. Nežijú vo viacgeneračných domoch, a komunitách, kde sa o dieťa postará či postráži, kto je práve poruke.
V 80tych rokoch sa deti vypustili von a nikto sa nestaral. A keď sme boli doma, boli sme neustále zahnaní do izby, aby sme neotravovali - to sa potom super vychovávalo, jasné.
To, že sa o tom teraz hovorí neznamená, že sme precitlivení, veď sa nikto predsa nesťažuje. Iba sa pomenúva problém, že ano, je to ťažké. Moja babka nikdy nepovedala, že je niečo ťažké, radšej sa nadopovala utlmovakmi, to je lepšie? Druhá zomrela pred 60kou na infarkt.
Alebo sa fajčilo jedna od druhej. Všetko sa potlačilo a my tomu hovoríme odolnosť? Ludia dnes si vedia priznať zlyhanie, učia sa poprosiť o pomoc. Ale povedzte bežnému 60nikovi, že vám v niečom ublížil alebo spravil neprávom a sledujme, kto je precitlivený 😉

@emilka_1 Prečo romantizovanie? Batoľaťu bolo jedno kde je, staršie sa aj tam vyhralo samé (mali deti aspoň fantáziu lebo si vedeli vymyslieť hru) alebo sa zapojilo do práce svojim tempom a malo to ako hru... Prečo dnes musia rodičia každú sekundu venovať dieťaťu a hre s ním alebo výletmi? A potom mladá žena nevie ani uvariť cestoviny alebo chlap mladý dať do steny skrutku... Lebo takéto práce robia rodičia ked už ich deti nevidia, aby ich o niečo neukrátili, pričom aj to patrí k rozvoju, naučiť sa od matky variť, piecť, prať, upratovať, od otca drobné práce okolo domácnosti. A že nie je pomoc rodiny a tak? Kto dá dnes svoje dieťa svokre alebo niekomu postrážiť? No nik, koľko tu už boli diskusií že mladý pár chcel svadbu bez detí a že ich pozval a oni tam nepôjdú bez dieťaťa ani na 3 hodiny, lebo nenechajú dieťa ani svokre, ani sestre, ani švagrinej ani opatrovateľke. Nerobia si to ľudia/rodičia aj sami? Detto že je všetko na matke, no ked chcú mať ženy-matky nový dom, 2 nové autá, dovolenky 3 krát ročne, každý víkend drahé výlety tak proste muž nemôže robiť normálne 8 hodín a potom to ostane všetko na žene a ak aj ona pracuje a sú deti ešte menšie je to fakt veľmi ťažké. Ale tiež si to robia ľudia sami, možno by stačilo sa uskromniť a mať byt, mať jedno staršie auto, dovolenku raz ročné, výlety nie také že 200 eur jeden denný výlet a dalo by sa...

anonym_3b3f59
5. jan 2026
@emilka_1

A pre komentujúce,

@emilka_1 veru, zeny maju ovela viac chronickych alebo autoimunitnych problem nez muzi, aj to je dosledok ich pretazenosti. Obidve moje babky zomreli pred 50kou, jedna.na infarkt a druha na rakovinu. A teda nadreli sa obidve. Len v minulosti sa nedbalo o citovu vychovu, deti sa ani velmi nepokladali za poriadnych ludi, aspon v nasich koncinach mali drzat hubu a krok. A to su Len dve generacie dozadu. Ludia narodeni pred 100 rokmi vacsinou ani nedostali objatie alebo polaskanie od matky, a od otca uz vobec. A zeny boli za sluzky, ak teda nezili v mestanskych podmienkach a nemali kucharku/sluzku. Vstavali castokrat skor nez chlapi, podojili, zalozili v peci, spravili pre vsetky h ranajky. A spat ako posledne. To hovorim o medzivojnovych generaciach.

anonym_5e7a26
5. jan 2026
@anonym_eb27c0

@emilka_1 Prečo romantizovanie? Batoľaťu bolo jedno kde je, staršie sa aj tam vyhralo samé (mali deti aspoň fantáziu lebo si vedeli vymyslieť hru) alebo sa zapojilo do práce svojim tempom a malo to ako hru... Prečo dnes musia rodičia každú sekundu venovať dieťaťu a hre s ním alebo výletmi? A potom mladá žena nevie ani uvariť cestoviny alebo chlap mladý dať do steny skrutku... Lebo takéto práce robia rodičia ked už ich deti nevidia, aby ich o niečo neukrátili, pričom aj to patrí k rozvoju, naučiť sa od matky variť, piecť, prať, upratovať, od otca drobné práce okolo domácnosti. A že nie je pomoc rodiny a tak? Kto dá dnes svoje dieťa svokre alebo niekomu postrážiť? No nik, koľko tu už boli diskusií že mladý pár chcel svadbu bez detí a že ich pozval a oni tam nepôjdú bez dieťaťa ani na 3 hodiny, lebo nenechajú dieťa ani svokre, ani sestre, ani švagrinej ani opatrovateľke. Nerobia si to ľudia/rodičia aj sami? Detto že je všetko na matke, no ked chcú mať ženy-matky nový dom, 2 nové autá, dovolenky 3 krát ročne, každý víkend drahé výlety tak proste muž nemôže robiť normálne 8 hodín a potom to ostane všetko na žene a ak aj ona pracuje a sú deti ešte menšie je to fakt veľmi ťažké. Ale tiež si to robia ľudia sami, možno by stačilo sa uskromniť a mať byt, mať jedno staršie auto, dovolenku raz ročné, výlety nie také že 200 eur jeden denný výlet a dalo by sa...

@emilka_1 Presne. Zeny volakedy riesili prave pre to, co pises, ze skade zoberu jedlo, zradlo pre zver, nedajboze ked muz je prec. Ale mikrorozhodnutia naozaj cely den nerobili.
Ona nespekulovala, co dnes spravi na veceru, ked kazdy den mali kasu. A vsetci jedli, lebo boli hladni. Jednoducho ta norma bola uplne inde. Doma jedna izbica a hlinena ci drevena podlaha, neupratovalo sa, ziadne 4, 5 izbove byty a sklenene stoliky. Nepralo sa casto, smrdelo sa.
Deti sa hrali vonku same, lebo neboli auta. Iste diali sa aj vtedy nestastia, dieta utopene v potoku, dieta uhorelo a choroby. Starosti mali. Ale mikromenezment to nebol to je pravda.
@anonym_eb27c0 Musis ist s dobou, ak chces aby tvoje dieta prezilo dnes v konkurencii. Dieta mnohe z nas nedaju postrazit inde prave pre to mentalne nastavenie, ze o nas sa v tych 80-90ych rokoch nestarali a dnes to uz tak ozaj nejde. Moja svokra sa prisla pozriet na vnucata 1x za 2 tyzdne a z toho cely cas preklebetila so mnou v kuchyni, lebo sa nudila. To ja nepotrebujem. Detom sa nevenovala, mna zdrzovala. A Ked boli deti u nej, presedeli cely cas pri telke. To im mozem doma zapnut sama.

anonym_f0a5ee
5. jan 2026

@modrykonik pociťovala som mentálnu nie fyzickú.Ale s odstupom času to hodnotím, že som si veľa stresu robila sama a zbytočne.

renesance80
5. jan 2026
@anonym_eb27c0

@anonym_eb27c0 veľmi výstižne povedané a aj môj názor, dnes sa z detí robí modla a polobohovia ,ktorým sa má venovať čas 24/24 choré

aceris
6. jan 2026
@anonym_eb27c0

@anonym_eb27c0 batola na pole?? To co uz je za uvahu? Akoze ho hodili do hliny a nechali tak? Ved to je akurat tak na zapal pluc. A napriklad strava bola kvalitnejsia. Teraz ten bordel co davame do seba aj do deti. Kopa deti nonstop chora....moje deti v batolacom case revali den noc. Neviem si predstavit ze to bolo len mojim nastavenim a pohodlnostou. Ze som ho kludne mohla doniest na pole na pol dna🤦

anonym_17c127
6. jan 2026
@anonym_5e7a26

@emilka_1 Presne. Zeny volakedy riesili prave pre to, co pises, ze skade zoberu jedlo, zradlo pre zver, nedajboze ked muz je prec. Ale mikrorozhodnutia naozaj cely den nerobili.
Ona nespekulovala, co dnes spravi na veceru, ked kazdy den mali kasu. A vsetci jedli, lebo boli hladni. Jednoducho ta norma bola uplne inde. Doma jedna izbica a hlinena ci drevena podlaha, neupratovalo sa, ziadne 4, 5 izbove byty a sklenene stoliky. Nepralo sa casto, smrdelo sa.
Deti sa hrali vonku same, lebo neboli auta. Iste diali sa aj vtedy nestastia, dieta utopene v potoku, dieta uhorelo a choroby. Starosti mali. Ale mikromenezment to nebol to je pravda.
@anonym_eb27c0 Musis ist s dobou, ak chces aby tvoje dieta prezilo dnes v konkurencii. Dieta mnohe z nas nedaju postrazit inde prave pre to mentalne nastavenie, ze o nas sa v tych 80-90ych rokoch nestarali a dnes to uz tak ozaj nejde. Moja svokra sa prisla pozriet na vnucata 1x za 2 tyzdne a z toho cely cas preklebetila so mnou v kuchyni, lebo sa nudila. To ja nepotrebujem. Detom sa nevenovala, mna zdrzovala. A Ked boli deti u nej, presedeli cely cas pri telke. To im mozem doma zapnut sama.

@anonym_5e7a26 no presne, dat strazit dieta cloveku co vychovaval v inej dobe nie je moja sprostost ale nesuhlas s ich sposobom vychovy. Deti mam casto chore a svokra ma presviedca ze im mam zacat davat kazdy den za lyzicku konaku, ze potom budu zdrave😱 alebo ked malo dieta 1.5 roka, dala mu na hranie kladivo a klince....skvela hracka. A 4 rocny pridrziaval klince a to 1.5 rocne sa snazilo trafit. No skoro mna vystrelo ked som to zbadala.

anonym_5e7a26
6. jan 2026
@anonym_17c127

@anonym_5e7a26 no presne, dat strazit dieta cloveku co vychovaval v inej dobe nie je moja sprostost ale nesuhlas s ich sposobom vychovy. Deti mam casto chore a svokra ma presviedca ze im mam zacat davat kazdy den za lyzicku konaku, ze potom budu zdrave😱 alebo ked malo dieta 1.5 roka, dala mu na hranie kladivo a klince....skvela hracka. A 4 rocny pridrziaval klince a to 1.5 rocne sa snazilo trafit. No skoro mna vystrelo ked som to zbadala.

@aceris batoľa bolo v košíku, ci v šatke, celý čas Sa hojdali. Väčšinou ženy robili ľahšie práce, hrabanie a pod. Keď revalo, ták revalo, nanajvýš dali prsník do úst, pripadne nejaký makový vývar. Vtedy Sa s deťmi tak "nesrali" ako dnes, pretože to bolo cele o prežití. My dnes skoro vôbec neriešime prežitie, my riešime komfort.
Jedlo bolo otras. Jednotvárne, plodiny castokrát napadnuté plesňami, chorobami... A síce dnes Máme konzervanty ktoré nie sú ideálne, ale voľakedy ani nevedeli ze pestujú na poli zamorenom nejakou chémiou. Spadový prach a dažde z výbuchov sopiek nie je nič neškodné. Mohol tam byt azbest ci čokoľvek iné. Ľudia vôbec neboli zdravší. Bola vyššia selekcia, najslabší hynuli, ostávali odolnejší.

@anonym_17c127 hej. My sme teraz takí protektivnejsi. Aj to podľa mňa súvisu s preťažením. Vieme ze prepichnuty prst sú ďalšie starosti. Po pohotovosti lekároch, nedajbože do nemocnice pre nejakú otravu, ešte ti príde domov sociálka, ze zanedbávas deti. Na pozadí v mozgu beží program a ty vieš, ze ešte musíš urobiť milión veci a nemáš čas behať po nemocniciach kvôli "blbostiam". Voľakedy na toto kaslali, bralo sa to ako normál, nikto by nevolal sociálku, že 1.5 ročne sa hrá s klincami a kladivom.

anonym_17c127
6. jan 2026
@anonym_5e7a26

@aceris batoľa bolo v košíku, ci v šatke, celý čas Sa hojdali. Väčšinou ženy robili ľahšie práce, hrabanie a pod. Keď revalo, ták revalo, nanajvýš dali prsník do úst, pripadne nejaký makový vývar. Vtedy Sa s deťmi tak "nesrali" ako dnes, pretože to bolo cele o prežití. My dnes skoro vôbec neriešime prežitie, my riešime komfort.
Jedlo bolo otras. Jednotvárne, plodiny castokrát napadnuté plesňami, chorobami... A síce dnes Máme konzervanty ktoré nie sú ideálne, ale voľakedy ani nevedeli ze pestujú na poli zamorenom nejakou chémiou. Spadový prach a dažde z výbuchov sopiek nie je nič neškodné. Mohol tam byt azbest ci čokoľvek iné. Ľudia vôbec neboli zdravší. Bola vyššia selekcia, najslabší hynuli, ostávali odolnejší.

@anonym_17c127 hej. My sme teraz takí protektivnejsi. Aj to podľa mňa súvisu s preťažením. Vieme ze prepichnuty prst sú ďalšie starosti. Po pohotovosti lekároch, nedajbože do nemocnice pre nejakú otravu, ešte ti príde domov sociálka, ze zanedbávas deti. Na pozadí v mozgu beží program a ty vieš, ze ešte musíš urobiť milión veci a nemáš čas behať po nemocniciach kvôli "blbostiam". Voľakedy na toto kaslali, bralo sa to ako normál, nikto by nevolal sociálku, že 1.5 ročne sa hrá s klincami a kladivom.

@anonym_5e7a26 snad si nemyslis, ze kladivo a klince su vhodna hracka. A prepichnuty prst by bol najmenej. Ale take roztriestene kosti kladivom? To by mohli byt nasledky na cely zivot, uz nikdy by nemusel zrast tak ako ma🤷 mne socialka v tom momente rozhodne nenapadla. Ale ze sa to dieta moze zmrzacit na cely zivot. Pripadne jedno dieta moze druhe udriet aj inam ako "len" do prsta a aj zabit🤷

anonym_5e7a26
6. jan 2026
@anonym_17c127

@anonym_5e7a26 snad si nemyslis, ze kladivo a klince su vhodna hracka. A prepichnuty prst by bol najmenej. Ale take roztriestene kosti kladivom? To by mohli byt nasledky na cely zivot, uz nikdy by nemusel zrast tak ako ma🤷 mne socialka v tom momente rozhodne nenapadla. Ale ze sa to dieta moze zmrzacit na cely zivot. Pripadne jedno dieta moze druhe udriet aj inam ako "len" do prsta a aj zabit🤷

@anonym_17c127 No urcite nie som zastanca takych hier, ale som rada, ze ani neprehanam s tym dramatizovanim. Myslim, ze deti nemaju taku silu aby si roztriestili kosti, ci sa vzajomne zabili.

sisaka
6. jan 2026

@modrykonik
Mozog matky robí len 1000 rozhodnutí denne? To je pekne poddimenzovaný, nie nadarmo sa veľa žien na MD cíti mentálne nevyužitá a má pocit, že stráca mentálnu kapacitu.
Mozog priemerného človeka robí 35 000 rozhodnutí denne! Matka v tomto vyznieva fakt ako chudinka, čo má väčšinu dňa mozog vypnutý. 🤦‍♀️

tululu
6. jan 2026
@aceris

@anonym_eb27c0 batola na pole?? To co uz je za uvahu? Akoze ho hodili do hliny a nechali tak? Ved to je akurat tak na zapal pluc. A napriklad strava bola kvalitnejsia. Teraz ten bordel co davame do seba aj do deti. Kopa deti nonstop chora....moje deti v batolacom case revali den noc. Neviem si predstavit ze to bolo len mojim nastavenim a pohodlnostou. Ze som ho kludne mohla doniest na pole na pol dna🤦

@aceris Ano, batola na pole. Este moja babka bola ako babatko v satke zavesena na konari pri poli, pripadne na takej trojnozke tesne nad zemou, v podstate kolisky alebo hojdacky. Jej mama kopala na poli a dieta lezalo casto hodiny s placom, liezli po nom mravce ( babkina spomienka na mladsich surodencov) ci so spinavou plienkou, handrou. Mojho kamarata otca matka privezovala lanom o strom, kym kopala na poli, ked sa uz vedel hybat, mal par metrov na vybeh,ale aby neusiel. Tazke veci.

Ale vseobecne sa cudujem, ze este aj tu vznikli dva tabory, normalne uvazujem, na akej teme by sme sa my zeny alebo matky zhodli?
Conpocuvam starych ludi, tak casto vravia, ze dnes mame super vymozenosti, co by oni za tp dali, ale ze by v dnesnej dobe vychovavat deti nechceli. Mozno je to generacna zalezitost a mozno zijeme v dobe, ktora je materialne bohata, ale chudobna na duchu a spolupatricnosti...

lilitela
6. jan 2026
@tululu

@aceris Ano, batola na pole. Este moja babka bola ako babatko v satke zavesena na konari pri poli, pripadne na takej trojnozke tesne nad zemou, v podstate kolisky alebo hojdacky. Jej mama kopala na poli a dieta lezalo casto hodiny s placom, liezli po nom mravce ( babkina spomienka na mladsich surodencov) ci so spinavou plienkou, handrou. Mojho kamarata otca matka privezovala lanom o strom, kym kopala na poli, ked sa uz vedel hybat, mal par metrov na vybeh,ale aby neusiel. Tazke veci.

Ale vseobecne sa cudujem, ze este aj tu vznikli dva tabory, normalne uvazujem, na akej teme by sme sa my zeny alebo matky zhodli?
Conpocuvam starych ludi, tak casto vravia, ze dnes mame super vymozenosti, co by oni za tp dali, ale ze by v dnesnej dobe vychovavat deti nechceli. Mozno je to generacna zalezitost a mozno zijeme v dobe, ktora je materialne bohata, ale chudobna na duchu a spolupatricnosti...

@tululu Samozrejme, ze kazda zena (clovek) oceni vymozenosti, ako auto, susicku, umyvacku, pracku, atd. je to pohodlne, aj pre bezdetneho cloveka.