Obľúbené príslovia a porekadlá: ktoré sa osvedčili?
Ahojte. Dajme si takú tému na odľahčenie a trošku pre zmenu. Napíšte do diskusie vaše obľúbené príslovia a porekadlá a možno aj dôvod prečo? Či sa v živote skutočne osvedčili. Za mňa určite tieto; Zabudol vôl, že teľaťom bol. Vždy ťa horší kôň kopne. Keď stojíš na vrchole, nezabudni, že pozeráš do priepasti. Aká matka, taká Katka. Nikdy sa nehádaj s hlupákom, ľudia nemusia vidieť rozdiel. V núdzi poznáš priateľa. Ak sa diskusia vyvinie, prosím slušné komentáre a odpovede.
Čo raz z úst vypustíš, ani štyrmi koňmi nazad nevtiahneš. Hovoriť striebro, mlčať zlato.
Mýliť sa je ľudské, zotrvávať v omyle diabolské. Dôveruj, ale preveruj. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Šťastie sa trúsi, nešťastie sype. Čo sa za mladi naučíš, akoby si v starobe našiel.
Čo nechceš, aby robili iní tebe, nerob ani ty im.
Bez vánku sa ani lístok na strome nepohne. Sprostí majú šťastie.
Zíde z očí, zíde z mysle.
Daj cloveku moc a spoznas jeho charakter
Božie mlyny melú pomaly, ale isto - tak toto sa mi v hivote tolkokrat potvrdilo (a aj ine prislovia a porekadla), ze ja uz na tieto nase ludove mudrosti nedam dopustit. Tolkokrat som sa stretla s neprajnostou a zavistou, vzdy som si najprv myslela, ze to prameni z toho, ze ja som ta zla, neschopna.. neskor som pochopila, ze nie, je to ludskou zavistou a zlostou. A cuduj sa svete, vsetko to zle, co priali/robili, sa im neskor vratilo.
Môžem aj trochu vulgárne? Mne raz povedal jeden múdry muž: "Nebež, lebo sa zjeb.š!" Mal pravdu 🙂.
Keby sa kazdy staral o seba, bolo by o kazdeho postarane
Kto nema v hlave, ma v nohach (toto je presne o mne, vzdy nieco niekde zabudnem a potom chodim po celom dome a hladam to 🙃)
Ponukni ludom prst a zoberu ti celu ruku
Komu niet rady, tomu niet pomoci...velmi sa to hodi tu v kazdej druhej diskusii.
Na každú sviňu sa voda varí.
@sulavikova toto poznám, ale úprimne neverím. Myslím, že nepoznám také zo života, že by sa tým sviniam voda varila. Tu som fakt skeptická.🤷♀️
Komu niet rady, tomu niet pomoci...velmi sa to hodi tu v kazdej druhej diskusii.
@muchotrafka298 toto platí úplne 🤌
Čo raz z úst vypustíš, ani štyrmi koňmi nazad nevtiahneš. Hovoriť striebro, mlčať zlato.
Mýliť sa je ľudské, zotrvávať v omyle diabolské. Dôveruj, ale preveruj. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Šťastie sa trúsi, nešťastie sype. Čo sa za mladi naučíš, akoby si v starobe našiel.
Čo nechceš, aby robili iní tebe, nerob ani ty im.
Bez vánku sa ani lístok na strome nepohne. Sprostí majú šťastie.
Zíde z očí, zíde z mysle.
@anonym_fe1252 tieto tiež absolútne platia 👍
Božie mlyny melú pomaly, ale isto - tak toto sa mi v hivote tolkokrat potvrdilo (a aj ine prislovia a porekadla), ze ja uz na tieto nase ludove mudrosti nedam dopustit. Tolkokrat som sa stretla s neprajnostou a zavistou, vzdy som si najprv myslela, ze to prameni z toho, ze ja som ta zla, neschopna.. neskor som pochopila, ze nie, je to ludskou zavistou a zlostou. A cuduj sa svete, vsetko to zle, co priali/robili, sa im neskor vratilo.
@anonym_1e28ee s tými Božími mlynmi som tiež skeptická. Ja čo poznám rôzne individuá, akosi im tie mlyny nemelú 🤷♀️
@anonym_autor U nás doma sa nič nestratí, iba sa dlho hľadá...
@dora281 u nás za zas záhadne strácajú ponožky 🫠
Píšťany sú Píšťany. Do Píšťan na barlách a z Píšťan bez nich. Volágdo mu ich tam ukradel...
Spolky, čertove volky a druhé, ktoré tu platí na veľa diskusii ...bolo koze dobre, šla sa na ľad šmýkať 🤔
Nebude zo psa slanina, ani z čašníka minister....
@dora281 podobné ako Z kosti guláš neuvaríš.
Spolky, čertove volky a druhé, ktoré tu platí na veľa diskusii ...bolo koze dobre, šla sa na ľad šmýkať 🤔
@zuzinjan presne👍
Dvakrát meraj a raz strihaj...
( príklad z praxe: Majster, už som dva razy odrezal a furt krátke... )
Dvakrát meraj a raz strihaj...
( príklad z praxe: Majster, už som dva razy odrezal a furt krátke... )
@dora281 😀

Mne sa osvedčili všetky, ktoré poznam. Minule som viedla debatu s dcérou, kde som jej snáď na vsetky uviedla aj reálny príklad zo života (okruhu ľudí, kt.pozna aj dcéra). Nechápavo krútila hlavou🙈