icon

Obľúbené príslovia a porekadlá: ktoré sa osvedčili?

12. apr 2026

Ahojte. Dajme si takú tému na odľahčenie a trošku pre zmenu. Napíšte do diskusie vaše obľúbené príslovia a porekadlá a možno aj dôvod prečo? Či sa v živote skutočne osvedčili. Za mňa určite tieto; Zabudol vôl, že teľaťom bol. Vždy ťa horší kôň kopne. Keď stojíš na vrchole, nezabudni, že pozeráš do priepasti. Aká matka, taká Katka. Nikdy sa nehádaj s hlupákom, ľudia nemusia vidieť rozdiel. V núdzi poznáš priateľa. Ak sa diskusia vyvinie, prosím slušné komentáre a odpovede.

Strana
z2
anonym_52d2bd
12. apr 2026

Mne sa osvedčili všetky, ktoré poznam. Minule som viedla debatu s dcérou, kde som jej snáď na vsetky uviedla aj reálny príklad zo života (okruhu ľudí, kt.pozna aj dcéra). Nechápavo krútila hlavou🙈

anonym_fe1252
12. apr 2026

Čo raz z úst vypustíš, ani štyrmi koňmi nazad nevtiahneš. Hovoriť striebro, mlčať zlato.
Mýliť sa je ľudské, zotrvávať v omyle diabolské. Dôveruj, ale preveruj. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Šťastie sa trúsi, nešťastie sype. Čo sa za mladi naučíš, akoby si v starobe našiel.
Čo nechceš, aby robili iní tebe, nerob ani ty im.
Bez vánku sa ani lístok na strome nepohne. Sprostí majú šťastie.
Zíde z očí, zíde z mysle.

anonym_24160f
12. apr 2026

Daj cloveku moc a spoznas jeho charakter

anonym_1e28ee
12. apr 2026

Božie mlyny melú pomaly, ale isto - tak toto sa mi v hivote tolkokrat potvrdilo (a aj ine prislovia a porekadla), ze ja uz na tieto nase ludove mudrosti nedam dopustit. Tolkokrat som sa stretla s neprajnostou a zavistou, vzdy som si najprv myslela, ze to prameni z toho, ze ja som ta zla, neschopna.. neskor som pochopila, ze nie, je to ludskou zavistou a zlostou. A cuduj sa svete, vsetko to zle, co priali/robili, sa im neskor vratilo.

martinmmartin
12. apr 2026

za dobry skutok spravodlivy trest

billy_jean
12. apr 2026

Môžem aj trochu vulgárne? Mne raz povedal jeden múdry muž: "Nebež, lebo sa zjeb.š!" Mal pravdu 🙂.

anonym_1693e5
12. apr 2026

Keby sa kazdy staral o seba, bolo by o kazdeho postarane
Kto nema v hlave, ma v nohach (toto je presne o mne, vzdy nieco niekde zabudnem a potom chodim po celom dome a hladam to 🙃)
Ponukni ludom prst a zoberu ti celu ruku

bielasovicka
12. apr 2026

Lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche.

katkazatka
12. apr 2026

Nerob inemu to, co nechces aby ini robili tebe.

sulavikova
12. apr 2026

Na každú sviňu sa voda varí.

dora281
12. apr 2026

@anonym_autor Najväčší hlupáci sa natlačia dopredu a obsadia najlepšie miesta.

muchotrafka298
12. apr 2026

Komu niet rady, tomu niet pomoci...velmi sa to hodi tu v kazdej druhej diskusii.

autor
12. apr 2026
@sulavikova

Na každú sviňu sa voda varí.

@sulavikova toto poznám, ale úprimne neverím. Myslím, že nepoznám také zo života, že by sa tým sviniam voda varila. Tu som fakt skeptická.🤷‍♀️

autor
12. apr 2026
@muchotrafka298

Komu niet rady, tomu niet pomoci...velmi sa to hodi tu v kazdej druhej diskusii.

@muchotrafka298 toto platí úplne 🤌

dora281
12. apr 2026

@anonym_autor Pomôž susedovi a oserie ti plot...

autor
12. apr 2026
@anonym_fe1252

Čo raz z úst vypustíš, ani štyrmi koňmi nazad nevtiahneš. Hovoriť striebro, mlčať zlato.
Mýliť sa je ľudské, zotrvávať v omyle diabolské. Dôveruj, ale preveruj. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Šťastie sa trúsi, nešťastie sype. Čo sa za mladi naučíš, akoby si v starobe našiel.
Čo nechceš, aby robili iní tebe, nerob ani ty im.
Bez vánku sa ani lístok na strome nepohne. Sprostí majú šťastie.
Zíde z očí, zíde z mysle.

@anonym_fe1252 tieto tiež absolútne platia 👍

autor
12. apr 2026
@dora281

@anonym_autor Pomôž susedovi a oserie ti plot...

@dora281 ježiš úplne 🙉

autor
12. apr 2026
@anonym_1e28ee

Božie mlyny melú pomaly, ale isto - tak toto sa mi v hivote tolkokrat potvrdilo (a aj ine prislovia a porekadla), ze ja uz na tieto nase ludove mudrosti nedam dopustit. Tolkokrat som sa stretla s neprajnostou a zavistou, vzdy som si najprv myslela, ze to prameni z toho, ze ja som ta zla, neschopna.. neskor som pochopila, ze nie, je to ludskou zavistou a zlostou. A cuduj sa svete, vsetko to zle, co priali/robili, sa im neskor vratilo.

@anonym_1e28ee s tými Božími mlynmi som tiež skeptická. Ja čo poznám rôzne individuá, akosi im tie mlyny nemelú 🤷‍♀️

dora281
12. apr 2026

@anonym_autor U nás doma sa nič nestratí, iba sa dlho hľadá...

autor
12. apr 2026
@dora281

@anonym_autor U nás doma sa nič nestratí, iba sa dlho hľadá...

@dora281 u nás za zas záhadne strácajú ponožky 🫠

dora281
12. apr 2026

Čím hlúpejší gazda, tým väčšie zemiaky...

dora281
12. apr 2026

Píšťany sú Píšťany. Do Píšťan na barlách a z Píšťan bez nich. Volágdo mu ich tam ukradel...

zuzinjan
12. apr 2026

Spolky, čertove volky a druhé, ktoré tu platí na veľa diskusii ...bolo koze dobre, šla sa na ľad šmýkať 🤔

dora281
12. apr 2026

Nečúraj proti vetru, lebo sa očúraš...

dora281
12. apr 2026

Nebude zo psa slanina, ani z čašníka minister....

dora281
12. apr 2026

Babka k babce a bude nevestinec....
Čo na srdci, to na EKG....

autor
12. apr 2026
@dora281

Nebude zo psa slanina, ani z čašníka minister....

@dora281 podobné ako Z kosti guláš neuvaríš.

autor
12. apr 2026
@zuzinjan

Spolky, čertove volky a druhé, ktoré tu platí na veľa diskusii ...bolo koze dobre, šla sa na ľad šmýkať 🤔

@zuzinjan presne👍

dora281
12. apr 2026

Dvakrát meraj a raz strihaj...
( príklad z praxe: Majster, už som dva razy odrezal a furt krátke... )

autor
12. apr 2026
@dora281

Dvakrát meraj a raz strihaj...
( príklad z praxe: Majster, už som dva razy odrezal a furt krátke... )

@dora281 😀

Strana
z2