Prečo je v spoločnosti nenávisť voči bezdetným ženám?
A skor, nez mi niekto vytkne, ze keby som bola naozaj spokojna so svojou volbou, tak by mi to nevadilo, nie je to tak. Ja som plne stotoznena s tym, ze deti nechcem, no napriek tomu mi vadi, ked ma niekto nespravodlivo sudi, pripisuje mi negativne vlastnosti, vysmieva sa z mojej kariery, nemam rada, ked som (negativnym) stredobodom kazdeho rodinneho stretnutia. Nechcem pocuvat nadavky a urazky (ano, zachadza to az takto daleko) a citove vydieranie.
Nechapem to preto, lebo predsa to, ci sa rozhodnem mat deti alebo nie, nevplyva na nikoho osobny zivot. Chleba lacnejsi nebude. Moja volba neberie deti niekomu inemu.
Ako to vnimate?
Obklopujes sa divnými ľuďmi
Sestra nemá deti, nikto to nerieši. Rodina vie, prečo ich nemá a nikoho iného to netrápi.
Je to len tvoja voľba a nikoho iného. Nauč sa počúvať jedným uchom dnu a druhým von. Netuším koľko máš rokov, možno toto rozhodnutie raz prehodnotíš a možno ti bude vyhovovať stále že nemáš dieťa. No je to len tvoja vec.
Stretávam sa s tým bežne. A plus podobné vety typu: Počkaj, ešte zmeníš názor. To hovoríš teraz, ale raz budeš ľutovať. To nie je skutočný život, kým nemáš deti. Kariéra ti dieťa nenahradí. Sebecké rozhodnutie. To je len pohodlnosť. Keď nebudeš mať deti, kto sa o teba postará? Bezdetná žena nikdy nepochopí skutočnú lásku. To si ešte nedozrela. Máš prázdny život. / inak toto je veľmi často vyskytujúca sa veta práve tu na MK. / Bez detí nemáš právo radiť. To sa ľahko hovorí, keď nemáš zodpovednosť. Raz ti bude doma ticho a prázdno. To nie je normálne. Ty máš pohodu, ty si nevieš predstaviť, čo je únava. Kým nemáš dieťa, nevieš, čo je skutočný stres. To sa ti žije, keď máš čas pre seba. Ty si ešte nič neobetovala vo svojom živote. My sme sa museli prispôsobiť, ty nemusíš.Ty máš život len pre seba. Počkaj, keď budeš mať deti, pochopíš. Ty máš vlastne len polovičný život. Bez detí je to také… plytké. My sme dospeli až s deťmi. Ty máš luxus voľby, my nie. Bez detí nemáš čo byť unavená. Skutočné problémy prídu až s deťmi.
Vo všeobecnosti prevláda názor, že byť bez detí je pomerne sebecké, si kariérne orientovaná a budeš mať pomerne nudný život a určite ostaneš nenaplnená, frustrovaná žena s mačkou. Skús tu na MK napísať, že si žena po 40tke bez detí a len sleduj, čo bude nasledovať. Sonda do ľudskej duše.
prepáč, mam vela bezdetnych zien okolo seba a nikto nikdy to nerieši a nemam pocit, ze su menej stastnejsie ako tie s deťmi...
@anonym_autor Vnimam to tak, ze si obklopena samymi zlymi ludmi. Mam v zivote mnoho blizkych zien, ktore sa dobrovolne rozhodli deti nemat...nikto ich takto "neterorizuje" a ich rozhodnutie je akceptovane. Ziju plnhodnotny a stastny zivot.
Moja teta je stará dievka dôchodkyňa. Má obrovské dobre srdce. Celý život pomáhala komu mohla. Aj s deťmi pomáhala. Veľmi dobrá žena. Aj mne už poradila s deťmi lebo má skúsenosti z rodiny a z práve v zdravotníctve.
Kašli na predsudky.
Moja teta je stará dievka dôchodkyňa. Má obrovské dobre srdce. Celý život pomáhala komu mohla. Aj s deťmi pomáhala. Veľmi dobrá žena. Aj mne už poradila s deťmi lebo má skúsenosti z rodiny a z práve v zdravotníctve.
Kašli na predsudky.
@anonym_499079 a už to tu máme. Je stará dievka... ale má obrovské srdce. Žena, nemá deti, je stará dievka.
@anonym_499079 a už to tu máme. Je stará dievka... ale má obrovské srdce. Žena, nemá deti, je stará dievka.
@anonym_973cc9 ja ze oznacenie "stara dievka" je vcelku archaicke pomenovanie zeny, co sa nikdy nevydala (obdoba stareho mladenca)... a ze by to bolo uplne hanlive som nemal pocit...
Stretávam sa s tým bežne. A plus podobné vety typu: Počkaj, ešte zmeníš názor. To hovoríš teraz, ale raz budeš ľutovať. To nie je skutočný život, kým nemáš deti. Kariéra ti dieťa nenahradí. Sebecké rozhodnutie. To je len pohodlnosť. Keď nebudeš mať deti, kto sa o teba postará? Bezdetná žena nikdy nepochopí skutočnú lásku. To si ešte nedozrela. Máš prázdny život. / inak toto je veľmi často vyskytujúca sa veta práve tu na MK. / Bez detí nemáš právo radiť. To sa ľahko hovorí, keď nemáš zodpovednosť. Raz ti bude doma ticho a prázdno. To nie je normálne. Ty máš pohodu, ty si nevieš predstaviť, čo je únava. Kým nemáš dieťa, nevieš, čo je skutočný stres. To sa ti žije, keď máš čas pre seba. Ty si ešte nič neobetovala vo svojom živote. My sme sa museli prispôsobiť, ty nemusíš.Ty máš život len pre seba. Počkaj, keď budeš mať deti, pochopíš. Ty máš vlastne len polovičný život. Bez detí je to také… plytké. My sme dospeli až s deťmi. Ty máš luxus voľby, my nie. Bez detí nemáš čo byť unavená. Skutočné problémy prídu až s deťmi.
Vo všeobecnosti prevláda názor, že byť bez detí je pomerne sebecké, si kariérne orientovaná a budeš mať pomerne nudný život a určite ostaneš nenaplnená, frustrovaná žena s mačkou. Skús tu na MK napísať, že si žena po 40tke bez detí a len sleduj, čo bude nasledovať. Sonda do ľudskej duše.
@anonym_973cc9 Toto presne. Vacsine ludi taketo narazky pridu ok, lebo nie su vyslovene utocne a vulgarne, ale ked to clovek pocuva roky rokuce dokola, tak je to fakt na nervy. Hlavne to o zmysle zivota - neviem, ci si toto ludia uvedomuju, ale povedat niekomu, ze jeho zivot nema bez dietata zmysel, je tvrde. Je to nieco, ako povedat, ze keby si zajtra zomrela, nebudes nikomu chybat, lebo nemas vyznam. A to vsetko len preto, lebo nechcem dieta.
@anonym_973cc9 ja ze oznacenie "stara dievka" je vcelku archaicke pomenovanie zeny, co sa nikdy nevydala (obdoba stareho mladenca)... a ze by to bolo uplne hanlive som nemal pocit...
@anonym_140125 niem tento termín sa už nepoužíva. A ak sa žena nikdy nevydala, nemala deti, ale žila v harmonickom vzťahu dlhodobo je tiež stará dievka? To o chlapovi, ktorý má 45r a nebol ženatý tiež povieš automaticky, že je starý mládenec?
@anonym_140125 niem tento termín sa už nepoužíva. A ak sa žena nikdy nevydala, nemala deti, ale žila v harmonickom vzťahu dlhodobo je tiež stará dievka? To o chlapovi, ktorý má 45r a nebol ženatý tiež povieš automaticky, že je starý mládenec?
@anonym_973cc9 a čo je zle na Tom byť starou dievkou?
@anonym_973cc9 Toto presne. Vacsine ludi taketo narazky pridu ok, lebo nie su vyslovene utocne a vulgarne, ale ked to clovek pocuva roky rokuce dokola, tak je to fakt na nervy. Hlavne to o zmysle zivota - neviem, ci si toto ludia uvedomuju, ale povedat niekomu, ze jeho zivot nema bez dietata zmysel, je tvrde. Je to nieco, ako povedat, ze keby si zajtra zomrela, nebudes nikomu chybat, lebo nemas vyznam. A to vsetko len preto, lebo nechcem dieta.
@anonym_autor
Poviem ti tak - ak nemat dieta je dobrovolna volba zeny, ma u riti sproste kecy.
Druha vec: castokrat taketo narazky idu od ludi, ktori samy nie su stotozneni so svojou situaciou a citia vnutornu krivdu. Podvedome citia, ze im zivot unika cez prsty, hlavne zeny - nemaju priestor na svoje sny, nemozu si dovolit slobodne cestovat, nemozu si kvoli detom dovolit urcite aktivity a hlavne citia sa nedocenene a zial neraz ani manzelom nemilovane.
Stastny clovek nehejtuje - to si velmi dobre zapamataj. Fakt je, ze mat dieta je brutal zodpovednost a ano je to narocne a to je fakt a nevidim nic zle na tom to pomenovat. Ale kecy "ty nepoznas skutocny zivot" su len vykriky cloveka, co je nastraty na vlastny zivot a tym sa snazi sam seba presvedcit, ze on zije ten spravny zivot.
Moja neter ma takmer 30. Deti nema a ani nechce. My to nikdy neriesime. Jej zivot, jej rozhodnutie. Mam okolo seba aj mnoho bezdetnych parov a teda neriesime to. Ved to je kazdeho vec… ale z nenavistou som sa nikde nestretla. Asi zalezi akymi ludmi sa stretavas
@anonym_973cc9 a čo je zle na Tom byť starou dievkou?
@zmrzlinka2021 Sebavedomo: Nie som stará dievka, som žena, ktorá si vybrala sama. Volá sa to slobodná žena. To, ale nevylučuje to, že som v dlhodobom vzťahu (22r).
Ak by si si v kútiku srdca neuvedomovala, že predikcie/predpoklady iných o tom, že neskôr, vo vyššom veku budeš ľutovať samotu, prázdny život, môžu byť opodstatnené - tak by sa ťa reči cudzích ľudí vôbec nedotkli. Zraňujú ťa preto, lebo si prepúšťaš, že môžu mať pravdu.
ups... pripúšťaš
Ak si ty s tym plne stotoznena, žiadne okolie ta nemôže rozhodiť. Jedine, ze by si sama cítila, ze mozno je pravda uprostred. A úprimne, nemyslím si zena bez deti je dnes nejaký fenomén...uz tu máme 3 pohlavia, všelijaké vzťahy, úchylky a podobne , ze žena bez deti je úplne v pohodicke 🙂
@zmrzlinka2021 Sebavedomo: Nie som stará dievka, som žena, ktorá si vybrala sama. Volá sa to slobodná žena. To, ale nevylučuje to, že som v dlhodobom vzťahu (22r).
@anonym_973cc9
Este raz - ide o archaicky pojem pre zenu ktora sa nevydala. A moze mat pocas zivota frajerov aj milion. Nejde o zenu, ktora je chybna. Je uplne v poriadku ostat nevydatou, cize starou dievkou a to, ci ta zena chce mat priatela alebo nie, je jej vec. O nicom inom to nehovori. Vôbec to neidikuje vlastnosti a zivot zeny.
Ja som tiez planovala byt starou dievkou. Ked zena to nema problem povedat, ide o sebavedomu zenu, co zije zivot, ktory chce zit a je s nim stotoznena.
To ci clovek je vo vztahu alebo nie, nie je jeho identita.
@anonym_autor veď to tu bolo stále
Nemáš/nechceš deti- kedy budú deti..
Máš prvé - kedy bude druhé..
Máš druhé - ak je to rovnaké pohlavie, tak kedy bude tretie aby bol aj chlapec/dievča
Máš tretie - už by si mohla aj prestať a ísť do roboty..
Nevysvetľuj nikomu nič, je to tvoj život, oni si už svoj zariadili. Ja našťastie viem ostatných poslať do riti keď majú blbé kecy
@anonym_autor ja zas nechápem načo je potrebné niekomu oznamovať, že nechcem deti. To ako len tak povieš, že nechcem dieťa, vrámci rozhovoru, alebo ako? Toto mi nedáva zmysel.
@anonym_autor veď to tu bolo stále
Nemáš/nechceš deti- kedy budú deti..
Máš prvé - kedy bude druhé..
Máš druhé - ak je to rovnaké pohlavie, tak kedy bude tretie aby bol aj chlapec/dievča
Máš tretie - už by si mohla aj prestať a ísť do roboty..
Nevysvetľuj nikomu nič, je to tvoj život, oni si už svoj zariadili. Ja našťastie viem ostatných poslať do riti keď majú blbé kecy
@bomba36 a pritom staci odpovedat "to je nasa sukromna zalezitost"
ziadne "sorry, to je..." - neospravedlnovat sa
@anonym_autor Vobec nie je nenavist, nechapem, kde si to zobrala. To by mohli povedat obezni ludia ako su denno denne sikanovani sirokym okolim, rysavi, pehavi, cernosi, atd.
Staci povedat...dakujem za vas nazor a myslim, ze je to moje rozhodnutie...pokial budu pokracovat, obmedzit styk s ludmi.
Lebo je na svete strašne veľa mizogýnov a mačov. A žiaľ je to aj u žien. Ja napríklad si také okolie nevyberám, ale susedia, a podobní. Celkovo taká nenávisť k ženám, máš deti, nenávidia ťa za iné veci, nemáš deti, nenávidia ťa za to, že ich nemáš. Podľa mňa všeobecne nemajú ľudia radi úspešne ženy, neber to osobne. Keby máš deti, tak to zase budú urážky o inom.
@anonym_autor ja zas nechápem načo je potrebné niekomu oznamovať, že nechcem deti. To ako len tak povieš, že nechcem dieťa, vrámci rozhovoru, alebo ako? Toto mi nedáva zmysel.
@anonym_970fb9 Zuzi a môžem sa spýtať, ty máš deti? Nie nemám. Aha, a čo si nestretla toho pravého? Stretla, mám muža, len nemáme deti. Aha a čo sa nepodarilo? Môžeme mať deti, len sme nechceli. Aha, zo zdravotných dôvodov? Nie, nie je to zo zdravotných dôvodov. Aha a nechcela si adoptovať alebo do pestúnskej? Nie, nechceli sme si adoptovať. Aha, a nie je vám smutno? Máte aspoň psíka?
Nespravna logika, ktorej som sa snazila na zaciatku vyhnut - blbe reci sa mozu cloveka dotknut aj ked je plne stotozneny so svojou volbou. Naozaj mozu, lebo sa citi neakceptovany, osocovany. Predovsetkym ak su od ludi, na ktorych mu zalezi.
@anonym_970fb9 Nie. Ako zeny sa ma na to okolie casto pyta, tak sa to dozvedaju v tomto kontexte.
@anonym_973cc9 nie, stara dievka a stary mladenec su single ludia co ziju sami a nikdy nikoho nemali (tak som to chapal)...
@anonym_autor Vobec nie je nenavist, nechapem, kde si to zobrala. To by mohli povedat obezni ludia ako su denno denne sikanovani sirokym okolim, rysavi, pehavi, cernosi, atd.
Staci povedat...dakujem za vas nazor a myslim, ze je to moje rozhodnutie...pokial budu pokracovat, obmedzit styk s ludmi.
@spongebob1 Zas na druhej strane, obezni ludia su naozaj casto sikanovani okolim, a v niektorych spolocnostiach aj cernosi.
@anonym_970fb9 Nie. Ako zeny sa ma na to okolie casto pyta, tak sa to dozvedaju v tomto kontexte.
@anonym_autor tak asi nie si dost asertivna, odpovedas mdlo, vagne, nejednoznacne, ak sa ta okolie - casto - rozumej teda opakovane, dokola pyta to iste? Kolko ludia sa ta to pyta - jeden, dvaja, desat, dvadsat ludi? Kazdy raz, dvakrat, trikrat?
Asi nemaju dost jasnu odpoved od teba potom, cize sa nevies za seba postavit, na tom asi musis zapracovat.
Podla reakcii mas okolo 25, mentalne menej.

@anonym_autor toto je z kategoria "tvoja bublina sa tak sprava"... nadavky a urazky nebudes dostavat, ked sa budes takym ludom vyhybat (predpokladam, ze rodina)... odstrihni ich...