icon

Prečo niektoré ženy nechcú mať deti?

18. jan 2026

Ahojte, aky mate nazor na to, ze zeny nechcu mat deti? Mam v okoli vela znamych pred 40kou ktore deti nemaju, neriesia, partnerov nehladaju. Prosim neurazajte ma, ja sa ich to otvorene neopytam aby som im neublizila nahodou ale takto na fore chcem o tom podiskutovat

just_that_girl
22. jan 2026
@pr85

@just_that_girl Keď kojíš, tak formulu nepotrebuješ a my kupujeme HIPP v Rakusku a cena jedneho je cca. 11 EUR, takže je to OK. Na plienky mame z Union poisťovne nejaky bonus (objednava to žena, takže veľa o tom neviem). A bolesť je inidvidualna, my sme deti chceli a mame ich.

@pr85 keď ste ich chceli je to vaša vec. Ja vám to neberiem.ja len vravím ako to vidím ja

toscania
22. jan 2026
@michaela329

@biba_18 moja suseda mala detí 5 - na starobu sa o ňu starala moja mama a otec, potom nejaká vzdialenejšia rodina, ked pani prišla o prácu a dali jej opatrovateľský, suseda aj tak musela do DSS - ťažká demencia, ani 5 detí jej záruky nedalo.

@michaela329 mama mojej mamy má 5 detí a keby jednému zo synov nepripisala byt na jeho syna - teda na svojho vnuka - tak o ňu nikto nezákonné...a vieš prečo? Pretože objektívne, je mama mojej mamy naozaj primitívny, zlý a zákerný človek - hyena, ktorá rozbila celú rodinu a je pohadana s každým dieťaťom, lebo mu ublížila ...

toscania
22. jan 2026
@michaela329

@pr85 nie, nie je mníška a ony nemajú povinnosť mať predsa deti.

@michaela329 *nezakopne tam malo byť....a ešte dodám, že tiež jej pomáha suseda s mužom, avšak keď sa aj koľkokrát stretne táto suseda s mojou mamou a rozprávajú sa, tak jej povie, že zavše jej mama ( akoze moja babka ) čosi hovorí čo a ako bolo a ona ( suseda )jej len na to povie : Ale veď ja/my sme boli pritom, mne/nám nemusíš klamať ...avsak žijú v jednej bytovke spolu už 50 rokov, táto suseda má veľké dobre srdce, a preto nerieši, nesúdi ju, podá pomocnú ruku...ale zas na druhej strane vie, kde je pravda ...a ešte dodám, že jasné, že nie každý prípad opustenej starej osoby musí byť presne takýto istý... tým chcem len povedať, že všetkému treba veriť len z polovice a nie si myslieť, že keď je stará babka/dedko opustená/u a nariekaju, tak je vždy chyba len na strane zlých deti ....

pr85
22. jan 2026
@viestta

@pr85 cize deti mas kvoli tomu?

@viestta Nielen. To je jeden z mnohých dôvodov, ale je menej podstatný. Hlavným je, že sa cítim naplený a milovaný svojou dcérou (a neskôr dúfam, ze aj mojím synom). Deti sú Božie požehnanie.

anonym_d592c8
22. jan 2026

@anonym_autor poviem za seba, keďže deti nikdy nechcem a ani nemam. Od mala som k ním nemala vzťah, vždy som sa cítila utlacana kvôli deťom okolo ktorých sa krútil celý svet a každý sa musel prispôsobovať. Taktiež som sa ani nikdy nevedela hrať s bábikami, som zaťažená na auta a zvieratká. Priateľ ma tlačil do dieťaťa, ale nechcem aj z toho dôvodu, že ich nemam rada a aj z toho, že nechcem zažiť pocit byť tehotná, zažiť hormonálne výkyvy ja som veľmi citlivý človek, zažiť pôrod nechcem mám predtým veľký strach ja mám strach aj keby ma mal niekto uspať.. A nakoniec musela by som sa o to postarať sama pretože chlapovi sa nikdy v živote nezmení oni vždycky budú chodiť do tej istej roboty prídu zakaždým domov a ich svet sa nezmení jediný komu sa svet zmení je žena. Mojej kamarátky sa narodilo dieťa, dala mi ho na ruky a ja som v tom nevidela nič Nebavilo ma to skratka, snažila som sa aj nejak hrať s ním, ale nie je to ako štena…nevníma to až tak, nehýbe sa to tak, neda sa styk blbnut, ked je take malé. Začalo plakať a už vôbec som nevedela čo mam robit. Ked to začala prebalovat a dala mi plienku do ruky tak sa mi zdvihol žalúdok, hoci psie hovna a grcky nemam problém. Babatkovske sliny, ked vidím ako im tečú vsade tak mi je zle. Nemam k tomu ziadny vzťah, nebavi ma to ani to strážiť niekomu, pre mňa velmi nezáživné stvorenie. Akonáhle ma niekto zviera tak s tým sa vyhrám aj celý deň. Každý sme iny.

viestta
22. jan 2026
@pr85

@viestta Nielen. To je jeden z mnohých dôvodov, ale je menej podstatný. Hlavným je, že sa cítim naplený a milovaný svojou dcérou (a neskôr dúfam, ze aj mojím synom). Deti sú Božie požehnanie.

@pr85 je to spravne pre teba, ini ludia to maju inak, staci to akceptovat, netreba sudit

pr85
22. jan 2026
@viestta

@pr85 je to spravne pre teba, ini ludia to maju inak, staci to akceptovat, netreba sudit

@viestta OK. Však ja nesúdim, len konštatujem.

viestta
22. jan 2026
@pr85

@viestta OK. Však ja nesúdim, len konštatujem.

@pr85 hej, hej

elzu
22. jan 2026

K počáteční otázce- KDY už se konečně ve společnosti přestane řešit přístup žen k mateřství?
Chlap buduje karieru a nikdo se ho nepta, proc ve 40 nema deti.
Chlap si uziva zivot a nikdo mu nevyčítá, ze nemysli na zalozeni rodiny.
Chlap odejde od stavajici rodiny zalozit si novou rodinu, po trose nesouhlasneho pokyvani hlavou, je to nakonec stejne vporadku.
Chlap si v 60 rozhodne udelat dite, nikdo mu nevycita, ze je moc stary.

A u nas zen?
Bud mas deti moc brzo nebo moc pozde,
bud jich mas malo a nebo moc,
bud jsi karieristka/ egoistka, co se chce realisovat, a nebo vyzirka, co sedi doma a plodi deti.

Chce se po nas rodit deti, ale nikdo nam nezabezpečí stejne podminky v domacnosti jako maji muzi, nikdo nam nezabezpečí hlidani kvuli zamestnani, nikdo nam nezajisti stejne financni podminky, ani stejne duchody.
Vsechno si musime vybojovat samy.
A kdyz o tom zacneme mluvit nahlas, tak jsme zasrane feministky a máme, co jsme chtěly, kdyz se snazime naplnit predstavu spolecnosti o tom, jaka by zena dneska mela byt.

Nechme sakra prace nas vsechny rozhodovat o svem vlastnim zivote sam sebe. S respektem. Zena se vam otevre a rekne vam sve duvody, proc se rozhodla, jak se rozhodla, kdyz ve vas bude citit duveru, otevrenost a podporu.
Vyptavat se ze zvědavosti stejne vede jen k tomu, ze si žena vymyslí pribeh, ktery je v dany moment pro danou osobu akceptovatelný, tak si radeji misto vyptavani budujme uprimne respektující vztahy, pak mozna dostaneme moznost nahlednout za zavrene dvere kazde jedine dotycne.

A pokud o to neni zájem, neni na to kapacita, nebo se to proste nehodi, tak se neptejte, a reste svuj vlastni zivot.

beadygirl18
22. jan 2026

@anonym_autor Ja mám na to taký názor, že ako ja som cítila, že deti mať chcem, tak rovnako druhá žena môže mať vnútorné cítenie, že deti nechce. Je to v poriadku za mna na obidvoch stranách. Dôležité je aby každý počúval svoj vnútorný hlas a riadil sa ním. 🙂

anonym_a5a593
22. jan 2026

@anonym_autor
Bezdetná nemá hodnotu.

anonym_d592c8
22. jan 2026
@anonym_a5a593

@anonym_autor
Bezdetná nemá hodnotu.

@anonym_a5a593 prečo by nemala beztetna hodnotu? Tým padom ani chlap nemá hodnotu ak nemá veľa peňazí a auto a dom vlastný a nezabezpečí ženu

zorienka28
22. jan 2026
@anonym_d592c8

@anonym_a5a593 prečo by nemala beztetna hodnotu? Tým padom ani chlap nemá hodnotu ak nemá veľa peňazí a auto a dom vlastný a nezabezpečí ženu

@anonym_d592c8 Toto si dovoli zo seba vypustit len clovek, ktory sam celu svoju hodnotu viaze na dieta a na nic ine. Hadaj co, svoju hodnotu si budujeme sami tym, kto sme, ako sa spravame, ako vplyvame na druhych, co vytvarame. Neda nam ju ziaden externy faktor - niekto moze mat 5 deti a byt uplne priserny rodic a clovek, a zase niekto, kto je bezdetny a napriklad vytvara umenie alebo lieci druhych, a ma obrovsku ludsku a spolocensku hodnotu. Skoda, ze v nasej spolocnosti stale prevlada taketo kratkozrake nastavenie.

anonym_71b6a4
22. jan 2026
@anonym_a5a593

@anonym_autor
Bezdetná nemá hodnotu.

@anonym_a5a593 Nik nemá hodnotu, každý je len hovno :D Dobre ti to pripomenie napríklad poisťovna, keď sa ti stane niečo neštandardné. Nemá cenu starec, mladík ani decko. Každý je hovno.

evkatk
22. jan 2026

Poznám viacerých, ktorí tvrdia, že iba raz žijú, tak si život chcú plne užiť a nemienia ho obetovať deťom.Tie považujú za psychickú, fyzickú a finančnú záťaž, ktorá by ich v živote obmedzovala. Čoraz viac ľudí má podobný názor.

pr85
22. jan 2026
@evkatk

Poznám viacerých, ktorí tvrdia, že iba raz žijú, tak si život chcú plne užiť a nemienia ho obetovať deťom.Tie považujú za psychickú, fyzickú a finančnú záťaž, ktorá by ich v živote obmedzovala. Čoraz viac ľudí má podobný názor.

@evkatk A to je smutné. Takto končí naša západná civilizácia a je nahradzovaná postupne inou priebojnoejšou, ktorá sa nebojí mať deti.

mmia96
22. jan 2026
@pr85

@evkatk A to je smutné. Takto končí naša západná civilizácia a je nahradzovaná postupne inou priebojnoejšou, ktorá sa nebojí mať deti.

@pr85 tak šup do postele s manželkou a množte sa. Aby civilizácia nevymrela.

pr85
22. jan 2026
@mmia96

@pr85 tak šup do postele s manželkou a množte sa. Aby civilizácia nevymrela.

@mmia96 UŽ sa stalo. Máme 2 kusy.

mmia96
22. jan 2026
@pr85

@pr85 to je málo. Treba viac kusov pre zachránenie civilizácie.

zorienka28
22. jan 2026
@pr85

@pr85 Vie inak tvoja manzelka, ze miesto tradicneho zabezpecovania rodiny vysedavas cele dni na babskych forach? Len tak mimo temy.

anonym_b99e1f
22. jan 2026

tiez som nechcela deti- pri pohlade ako tato krajina upada,vsade spina hnus,ludia horsi a horsi. gangy ,hlupe decka a ked nie hlupe tak extremne rozmaznane ... plus vojny a hadky na vyssich miestach... socialne siete kde ludia veria pozlatku a podobne .. nechcela som dieta priviest do tohto tu .. ale hold pritrafilo sa ... a ver miza kazdy den mi je do placu aku buducnost bude mat nielen ona ale aj jej deti .. lebo svet speje len k horsiemu

bu1bu
22. jan 2026

@anonym_autor mna zaujima : Čo vedie niektore zeny starat sa do zivota inych zien? Hm 🧐….

bu1bu
22. jan 2026
@anonym_a5a593

@anonym_autor
Bezdetná nemá hodnotu.

@anonym_a5a593 desatdetna cely zivot na davkach ma aku hodnotu?

anonym_1740cc
22. jan 2026
@bu1bu

@anonym_a5a593 desatdetna cely zivot na davkach ma aku hodnotu?

@bu1bu clovek ktoreho dieta niekoho zavrazdi a skonci dozivotne v base ma aku hodnotu?
Hodnota cloveka sa predsa neodvija od toho ci sa rozmnozil

anonym_a67ec1
22. jan 2026

@anonym_autor A prečo to teba zaujíma a trápi? Každého osobná vec

anonym_a5a593
22. jan 2026
@anonym_1740cc

@bu1bu clovek ktoreho dieta niekoho zavrazdi a skonci dozivotne v base ma aku hodnotu?

@anonym_1740cc
Stojím si za tým,oveľa viac si vážim ženu matku( nemám vôbec na mysli asociálov,ale majoritu)ako kariéristky.
Nesúhlasím s takým postojom,je to hlavne obrovský egoizmus,lenivosť,pohodlie karierizmus.
Deti sa rodili aj za vojny aj v ťažkej chudobe
Mať dnes rodinu nie je cool...všetko ostatné je len výhovorka.
A šeredne na to doplatíme...potom nech ml.gener.nevyplakáva kvôli vys.daniam.
Je to len prirodz.dôsledom demogr.vývoja.

bu1bu
22. jan 2026
@anonym_a5a593

@anonym_1740cc
Stojím si za tým,oveľa viac si vážim ženu matku( nemám vôbec na mysli asociálov,ale majoritu)ako kariéristky.
Nesúhlasím s takým postojom,je to hlavne obrovský egoizmus,lenivosť,pohodlie karierizmus.

@anonym_a5a593 Uvedom si že spoločnosť profituje z inovácií, umenia či vedy žien, ktoré sa sústredia na kariéru; materstvo je voľba, nie podmienka hodnoty. Par prikladov bezdetnych zien, ktore boli pre civilizaciu omnoho vacsim prinosom ako keby len rodili ako jabloň ( otázne je či si schopná a ochotná sa zamysliet aké stereotypné je tvoje zmyšľanie): Lise Meitner – rakúsko‑švédska fyzička, kľúčová pri objave jadrového štiepenia,Barbara McClintock – americká genetička, nositeľka Nobelovej ceny za objav „skáčucich génov“,Emmy Noether – priekopníčka modernej algebry a teoretickej fyziky, významne ovplyvnila fyziku zachovania energie a hybnosti, Jane Austin
Virginia Woolfová, Simone de Beauvoirová, Coco Chanel, O’Keeffe,Susan B. Anthonyová, Hannah Arendtová, Rosa Parks, a mohla by som pokračovat, Hodnota týchto žien je merana ich schopnosťami, talentmi a prínosom pre spoločnosť, nie počtom detí, pretože ľudská dôstojnosť je vrodená a nezávisí od biologických rolí.

bu1bu
22. jan 2026
@anonym_1740cc

@anonym_1740cc to sa pytam aj ja.. bezdetná žena môže mat omnoho vačší prinos pre spoločnost ako žena, ktorá porodi aj 10 deti ( ale na to aby sme to pochpili naša spoločnost je priliš stereotypna, mizogynna,priam zabudnuta v 19. storočí)

anonym_1740cc
22. jan 2026
@anonym_a5a593

@anonym_1740cc

@anonym_a5a593 vsak ja ti tvoj nazor neberiem ale absolute s nim nesuhlasim. Sa pozri okolo seba, vacsina ludi ma deti, su rodicmi a ako ten svet vyzera? Sme na pokraji ekologickej katastrofy, emocne nevzdelani ludia (vacsinou rodicia) volia do vlad malignych narcistov (vacsinou rodicov) a este im tlieskaju, ked pachaju zlo. Netyka sa to samozrejme vsetkych rodicov. Ale svet ide tak trochu do kytek. Od r. 1960 na svete pribudlo 5 miliard ludi. Je nas 8 miliard, asi uz aj staci.
A neexistuje nesebecky dovod mat dieta. Clovek vzdy to dieta chce zo sebeckych dovodov, pretoze si mysli, ze mu to alebo zlepsi zivot, alebo naplnit zivot, alebo ma tuzbu stat sa rodicom a niekomu dat lasku. To su vsetko sebecke sebestredne dovody rodicov, vytvorit novu ludsku bytost lebo tak ten rodic CHCE. tak tu prosim nepis o sebeckosti bezdetnych, ti si len dalej ziju svoj zivot ako sa im paci a netahaju do toho novu ludsku bytost, na rozdiel od rodicov.
No a preco asi v minulosti mali ludia deti cez vojnya chudobu? Pretoze neexistovala spolahliva antikoncepcia. To je tiez taky martyrsky pristup k zivotu , ze ak netrpim, tak asi nezijem dost dobre a raz ma to dobehne. Ano, evolucne sme naprogramovani na to romnozit sa, ale existuje aj pojem vyssia evolucia, kde ma clovek moc zamysliet sa nad tym, co je pre neho spravne , co ho robi stastnym a ako chce prezit svoj jeden jediny zivot, a podla toho sa moze rozhodnut.

jednorozec007
23. jan 2026

@anonym_autor ak chce zena dieta a vie ze este moze, tak partner k tomu byť automaticky nemusí 🙂)) ak ste blízke kamosky tak dovod ti povedia ale ani to nie je povinnosť.