Prečo niektoré ženy nič nestíhajú?
Často sa zamýšľam nad tým, kde je chyba, ak ženy ktoré majú xy možností, dostatok času, vozidlo, 1 dobré dieťa, luxus financií, nič nestíhajú. Stále sa sťažujú, lamentujú. Samé ponosy, ako je všetko zlé a hrozné. Nevaria, nevenujú čas dieťaťu, chodí upratovačka. A potom poznám matky, ktoré makajú od 6 do 18 v studenom, špinavom sklade, plat 1000 eur luxus, makajú nočné, majú 3 deti a 3 štádium rakoviny. Uvarené, upečené, aj výlet vlakom s priviantom nachystaný. Žiadne ponosy, sťažovanie sa.Alebo maminy postihnutých detí. Majú naložené aj na vola dosť a vládzu. Nechcem aby tento príspevok víril vášne a útočil na ženy, ktoré nerobia skoro nič. Len sa tak zamýšľam, ako je to možné?
@anonym_autor a presne je to o tom, že každý sme iný a každý dokáže zvládnuť to, čo chce. aj tie rozmaznané dievčatá, ktoré majú všetko a keby to nemali, tak by boli nútené sa obzerať a robiť všetko pre to, aby ich deti mali všetko
väčšina z nás robí čo sa dá. a každá ako vie 🤷♀️
@anonym_autor nepreháňaj 😉. Obe typy žien si vyobrazil do extrémov 😆
@anonym_autor Tak myslim, ze tych pricin je velmi vela. Niekto je napriklad rozmaznany, vsetko zanho robili rodicia a potom, ked musi nakoniec robit nieco on, nezvlada to. Ale poznam napriklad aj pripad, kedy zena isla proti svojej voli, nechala sa natlacit do dietata, aj ked sa nan necitila a potom to nezvladala. Tiez nikdy nevies, co preziva v sukromi ten, co sa na vsetko stazuje. Moze denne celit nadavkam a zhadzovaniu od partnera alebo rodica a to mu berie vacsinu energie. Moznosti je vela.
No a k tym zenam, co stihaju a vsetko maju tip top zvladnute - niekto je proste od prirody nadany na stihanie mnohych veci. Navyse ak ma v sukromi pohodu, tak je to o to lepsie. Ale pozor, poznam tiez pripady, kedy zena stiha, nikdy sa nestazuje, vsetko nachystane, dom ako zo skatulky,, v praci vsetko na 100%, pospat si cez den nikdy nepotrebuje, ked je chora, tak lezat nepotrebuje, lebo kto by sa postaral a potom to jedneho dna buchne, dostane chronicke ochorenie alebo vyhori a musi sa ucit zdravsie zit, aby vladala aspon polovicu z toho, co predtym.
Ta v sklade nevladze rovnako,ako aj ta s postihnutym dietatom. Ale kazda robi, co moze. Nastastie neexistuje mierka na "zvladanie" zivota. A keby sa ostatni menej starali do toho, ako to ja alebo niekto iny zvladame, bolo by na svete este krajsie.
Autorka, samozrejme dostaneš vyhubované, prečo sa staráš do iných.
Niekto nemá na to energiu, a niekto jej má až až a je jedno ako pracuje. Niekto si nevie tak zadeliť čas aby všetko stihol a niekto vie presne čo stihne a naplánuje si veci dopredu a ak sa niečo náhodou vyskytne dokáže rýchlo reagovať a všetko je v rovnováhe 😉 Niekto nezažil v živote nič zlé a nemá potrebu si život užívať tak, ako niekto kto si už niečim nie pekným prešiel a snaží sa čas využiť s rodinou a nerieši banality 😉 ľudia sme rôzni - ži a nechaj žiť 👍
a prečo to vlastne ako riešiš ?
Lebo kazda mame ine osudy,inak nalozene v zivote.A je to tak spravne,nie vsetky zeny su tak silne a zvladli by to tak ako zeny s postihnutymi detmi,ci bez penazi s tazkou pracou.
@anonym_autor nepoznám takúto ženu , ale, mám 1 dieťa a nestiham nič. Separačná úzkosť a som dovarila, doupratovala a ak sa ja najem rýchlosťou blesku v tichu tak to je zázrak.
Kazdy mame ine kapacity, nie je kazdy rovnaky... ides tu do uplnych extremov aj co sa tyka toho, kolko maju nalozene. A obdivovat zenu, co ma xy deti, choroby, pracu a vecer pada s prepacenim unavou na hubu je o com? Skor je mi jej luto.. ono sa "da" vsetko, ale nemat priestor na oddych, sama pre seba, je jednoducho smutne...
No ja som z tej prvej skupiny a neviem ti k tomu uplne povedat preco.. mam 1 dieta, sme dobre zabezpeceni, raz do tyzdna k nam chodi upratovacka + mam 2 ochotne babky, ktore povaruju ked chcem ist kamkolvek.. a aj tak mam pocit ze sa tocim v kruhu a kazdy den len upratujem, varim a robim program malemu.. nemam pocit ze by som nic nerobila.. ok, ked maly spi cez obed tak oddychujem aj ja, nakolko som mu doobeda robila program a tiez sa rada v klude najem a oddychnem si a vecer sa snazim vsetko dorobit do 8 aby som potom uz mohla tiez len oddychovat.. muz velmi vela pracuje takze nie je casto doma ale zase mam tie babky, ktore velmi pomahaju.. neviem, mozno keby som menej oddychovala alebo keby som raz do mesiaca nechodila na nechty, kadernicke alebo keby som raz do tyzdna nesla na kavu s kamoskou a miesto toho upratovala a varila tak by som stihala viac.. aj ked ja nemam dojem, ze by som nieco nestihala, skor len ze robim stale dokola to iste a to je trosku unavne.. na druhej strane zase nemam pocit ze by som sa stazovala alebo lamentovala
@anonym_autor Je to mozne preto, ze zeny co dru ako voly uz nemaju energiu ani chut sa vobec stazovat. Ved co je to za zivot? Nestazovat sa, mlcat a driet este neznamena, ze su aj stastne.
"Nic" nestihat je relativne, ty to vidis len z vonka a take ze mat napecene alebo vypulirovane doma vobec nic nevypoveda o kvalite zivota.
Vela robi samotna povaha človeka
Potom samotna životna situácia.
Kto si žije ako je napisane o tej prvej-ma proste vysoky standard, nikdy jej nebude dost. Vzdy bude chcieť z nespokojnosti viac a viac.
Zas u druhej možno sa nesťažuje-ale vnutorne bojuje sama so sebou. Nik by nebol s takym životom/situaciou spokojny, no robi maximum. Má dôvod. Ma ine priority... a je ozaj spokojny a vďačný s tým čo ma.
To si vytiahla 2 uplne extremy. A medzi tymito dvoma zenami je drtiva vacsina obycajnych zien.
Zena sa ma zodrat pre rodinu a drzat hubu a krok, ze? Ale naco sa namaham, to je zase nasa oblubena autorka z cyklu "upratovanie, strazenie deti atd."
Značná časť z našej generácie spohodlnela - čo sa týka fyzickej práce, úkonov. Čo nemusí byť nutne zlé, avšak získaný čas často strávime prokrastinovaním, a nie niečím zmysluplným.
a prečo to vlastne ako riešiš ?
@sara07 lebo švagriná. Má dobrého muža, dieťa ktoré nemalo koliky, spinkalo ako z katalógu, vysmiate dieťa. Brat upratuje, varí, chodí do práce, okolo dieťaťa všetko on od narodenia. Ona nestíha obchod, nestíha variť, na dieťa nemá čas. Keď prídeš k nim a brat nie je doma, ale v práci, v domácnosti ako po výbuchu. Je v poriadku, že brat robí a pomáha v domácnosti, to je správne. No on príde domov a nemajú chlieb, ona povie, že nestíhala. Jedlo vnúčaťu varí moja mama, ináč by chúďa nevedelo ako vyzerá polievka, pyré s mäskom, ovocie. Brat jedlo z mraziaka narýchlo, alebo v deň voľna čo si uvarí to má. Moja mama je z toho na nervy je na dôchodku, má francúzke barle,.tiež si o tom myslí svoje. Lebo to je fakt nepochopiteľné. Asi to bude tak, ako píšu iné v diskusii, že nemá vzťah k materstvu a obťažuje ju to a ona ako jedináčik nemusela asi nič robiť.
@anonym_autor normalne. kazda mame ine nastavenia a to co je pre jednu nadpraca a nestihnutelne, stiha ina lavou zadnou... taky je zivot...
@anonym_autor Lebo každý človek je iný. Toto isté, čo si napísal/a , platí aj o mužoch. Mám oca korunovaného chuja, jediná pekná spomienka na neho z detstva ,aj teraz mi dvíha každé jeho slovo tlak . Narcista, sebavedomý , sebecký a neomylný, s vlastnými koníčkami, vlastným svetom a rodinou na poslednom mieste.. Kvôli nemu som však na mužov nezanevrela, lebo viem z vlastnej skúsenosti, že každý chlap taký nie je. Vďakabohu. Takže toto isté platí podľa mňa o všetkom. Každá sme iná ,máme rôznu výdrž, povahu, schopnosti.
@anonym_6a2db0 áno platí aj o mužoch. Nebol cieľ diskusie ohovárať, ale asi fakt divné ak za celý veget deň žena ani chlieb nestihne kúpiť
@anonym_autor " nechcem aby tento článok útočil na ženy, ktoré skoro nič nerobia" . Vieš, ale presne to robíš. Píšeš nevyberavo, opovržlivo a nepekne o " takýchto" ženách. Čo je cieľom? Ešte ich viac ohovoriť s inými? Čo im závidiš? Alebo prečo ich nenávidíš? Prečo máš potrebu verejne komentovať nastavenie života žien, ktoré vôbec nepoznáš? Nevieš, aké majú diagnózy, genetické, sociálne zázemie. Ideš tu porovnávať neporovnateľne. Fakt, niekedy mi je tak nedobre z ľudí, akí dokážu byť zlí na druhých.
@sara07 lebo švagriná. Má dobrého muža, dieťa ktoré nemalo koliky, spinkalo ako z katalógu, vysmiate dieťa. Brat upratuje, varí, chodí do práce, okolo dieťaťa všetko on od narodenia. Ona nestíha obchod, nestíha variť, na dieťa nemá čas. Keď prídeš k nim a brat nie je doma, ale v práci, v domácnosti ako po výbuchu. Je v poriadku, že brat robí a pomáha v domácnosti, to je správne. No on príde domov a nemajú chlieb, ona povie, že nestíhala. Jedlo vnúčaťu varí moja mama, ináč by chúďa nevedelo ako vyzerá polievka, pyré s mäskom, ovocie. Brat jedlo z mraziaka narýchlo, alebo v deň voľna čo si uvarí to má. Moja mama je z toho na nervy je na dôchodku, má francúzke barle,.tiež si o tom myslí svoje. Lebo to je fakt nepochopiteľné. Asi to bude tak, ako píšu iné v diskusii, že nemá vzťah k materstvu a obťažuje ju to a ona ako jedináčik nemusela asi nič robiť.
@anonym_autor to si musia vydiskuovat medzi sebou oni dvaja
bud napr niektore veci začnu robit spolu alebo si ich rozdelia / zadelia
tvoj brat ma na tom rovnaky podiel viny , svoju pasivitu
ty to nezmeníš aj tak ...
ked nevie varit tak nech mama pomaličky ju to nauči ked sa nechyta sama
každy berie upratovanie inak, niekto proste nieje na ultra upratovanie , každy mame ine nastavenie, to čo pre teba je bordel pre inu v pohode ,,,
@anonym_autor Ale vies, ze oni by to prezili, keby sa do toho vasa mama nestarala. Mozno by to tak bolo lepsie a ona zacala robit viacej. Takto vie, ze bude postarane, tak naco by ona riesila nieco.
@anonym_autor myslim, že by si sa mala spýtať tých, ktorých sa to týka...
@anonym_autor tvoj brat si vybral ako si vybral. Ked chce nieco zmenit, tak nieco s tym musi robit on sam, nie ty ani tvoja mama. Tvoja mama im vari dobrovolne, ked to prestane robit svet sa nezruti. V kazdom pripade je to ich zivot, ako si zariadili tak maju. Vy mozte len tisko zasnut a nestrkat do toho nos.
Lebo predchádzajúca generácia našich mám žila v dobe,kedy bolo normálne naložiť si na plecia viac než človek dokáže zvládnuť,krotko sklopiť hlavu,na nič sa nestazovat,nič viac od života nečakať. Ale žijeme v úplne inej dobe,možnosti sú otvorené ako neboli nikdy.
Väčšinou to vidím na mamickach s jedným dieťaťom,ten šok keď príde dieťa a oni netušia čo ich čaká,zrazu sa ocitnú doma s dieťaťom zatvorené na celý deň,odkázaní plne na muža,celé dni sa točia okolo tých istých aktivít. Áno je to náročné,netreba odcudzovat a ani sa porovnávať. Tiež som bola 10 rokov dozadu tou matkou,ktorá nič nestíha,je večne nešťastná,a zrazu som sa ocitla s 2rocnym dieťaťom bez chlapa,bez pomoci,a zvládla som to,čo by som v živote nepovedala že zvládnem kedysi. Teraz mám deti 3,myslím že spokojne zvládam starostlivosť o nich,a takisto mám aj čas pre seba,dokonca pracujem z domu. Ale mám perfektného muža,ktorý prácu v domácnosti neberie ako pomoc pre mňa,ale ako jeho časť práce,a trávenie času s deťmi je preňho samozrejmosťou. Jednoducho každá máme v živote toľko premenných,že sa to nedá nijako porovnávať
@anonym_autor tvoj brat si vybral ako si vybral. Ked chce nieco zmenit, tak nieco s tym musi robit on sam, nie ty ani tvoja mama. Tvoja mama im vari dobrovolne, ked to prestane robit svet sa nezruti. V kazdom pripade je to ich zivot, ako si zariadili tak maju. Vy mozte len tisko zasnut a nestrkat do toho nos.
@viestta Asi tak. Ak nejaka svagrina vobec existuje...
Pretože čím viac pomoci človek má, tým menej si to uvedomuje a váži. Čím viac pomoci človek má, tým viac ma času na sťažovanie. Človek čo ma toho veľa na pleciach sa nesťažuje, lebo nemá kedy sa sťažovať. Za neho to nikto nespraví.
Mozu byt za tým psychicke poruchy. Ja viem v praci ist na 200%, tahat nadčasy, vzdy, keď som bola niekde v praci, išla som kariérne raketovo hore, lebo si vsimali moju výkonnosť, keď prídem domov, som extrémne vycerpana a nie som schopná robit nič zasadne (max navarím, nalozim umývačku). Keby muž doma nepomahal, aj s detmi, tak neviem neviem. Tiež sa nad tým pozastavujem. Akože su tam u mna aj zdravotne dôvody, hemoglobín 100 + autoimunitne ochorenie od leta v relapse, ale v praci fungujem nadpriemerne, ale doma ako 80 ročný senior. Už fakt rozmyslam, čo mám za diagnózu. Na druhej strane neviem mentalne odpočívať, nejaký deň pre seba nepoznam.

@anonym_autor Lebo každý človek je iný. Toto isté, čo si napísal/a , platí aj o mužoch. Mám oca korunovaného chuja, jediná pekná spomienka na neho z detstva ,aj teraz mi dvíha každé jeho slovo tlak . Narcista, sebavedomý , sebecký a neomylný, s vlastnými koníčkami, vlastným svetom a rodinou na poslednom mieste.. Kvôli nemu som však na mužov nezanevrela, lebo viem z vlastnej skúsenosti, že každý chlap taký nie je. Vďakabohu. Takže toto isté platí podľa mňa o všetkom. Každá sme iná ,máme rôznu výdrž, povahu, schopnosti.