icon

Prečo opisovať myslenie v slovných úlohách?

andreatytler
Dnes o 05:36

Takato slovna matematicka uloha. Zadanie hovori, ze ju treba vyriesit s pouzitim obrazkov, cisel a slov.
Nerozumiem sa do matematiky a tak sa pytam preco je dolezite vediet opisat slovami mentalne pochody ako sme sa dopracovali k vysledku? Podla mna to nie je matematicka uloha, ale slovna a slohova, kedy musi clovek najst a vyjadrit spravne slova ktorymi opise svoje myslienky. Naco je to potrebne ak tie myslienky dokaze vyjadrit cislami a matematickymi symbolmi? Nie je to zakladna pointa matematiky ze pouziva univerzalny jazyk cisel a znakov namiesto slov.

Prečo opisovať myslenie v slovných úlohách?
Strana
z2
anonym_9af739
Dnes o 08:00
@andreatytler

@anonym_9af739 Tu kde zijem sa deti ucia pisat a citata pocitat od skolky od 4 rokov, takze zadanie nie je narocne.
Tu sa k testom stavaju trochu inac. Nerobia ich na to aby ziaka hodnotili, ale aby zistili ci potrebuje v niecom doucit. Z toho testu je jasne ze potrebuje doucit v tych slovnych opisoch. Mne ucitelka povedala uz davnejsie ze mu nejdu slovne matematicke ulohy. Ja som mu dala doma kopec slovnych prikladov a on to vzdy rovnicou zapisal spravne a tak som myslela ze mu to ide. Ked som videla test, tak som pochopila, ale bolo mi cudne naco to je potrebny ten opis, ked je jasne ze tomu chape. Opytala som sa aj ucitelky, tak sem napisem jej odpoved ked ju posle.

@andreatytler Tak o com je tvoj prispevok? Som myslela, ze si nespokojna s hodnotenim ucitelky. A nasledne pises ze ucitelka je skvela.
Aky mas teda problem?

dskjhfdlkdjhl
Dnes o 08:01
@andreatytler

@julish Ano, opytala som sa. Ucitelka je zatial super, absolutne skvela. Ak to zoberie ako vyryvanie, skoda. S autoritami mam ja probelm cely zivot. Myslim ze ma to naucilo slovenske skolstvo.

@andreatytler Ja este doplnim ten moj uvodny (narychlo pisany) prispevok. Bud rada, ze toto ucitelka pozaduje. Je to ovela lepsie, ako je to tu, ked je doslova predpisane ako ma vyzerat zapis a to bez ohladu na to, ci ten zapis dietatu pomoze, ci mu vobec rozumie. Totiz, zapis ma sluzit na to, aby si dieta urobilo poznamky, ktore mu pomozu vypocitat priklad. Na slovenskych (a nielen tu) sa to robi podla vzoru a kazde dieta ma ten zapis rovnaky. Lenze mnohe deti tomu zapisu nerozumeju, ale naucia sa to a tym sa im zarube cesta, lebo ich zaver je z toho taky, ze takto to je, takto sa to musim naucit a teda vlastne mna toto nebavi, len to musim prezit. Z toho zapisu ucitel nema sancu zistit, preco dieta ulohu vyriesit nevie (casto je zapis jedine to spravne-to nadrilovane, co tam dieta ma), a nevie mu pomoct. Keby si dieta od prvej triedy robilo ten zapis podla toho, ako pochopi zadanie, tak by to dalo viac jemu, ale aj ucitel by vedel lepsie zistit, kde je problem.
Takze chvalim ucitelku, ze toto pozaduje, lebo tymto sa dieta naozaj nauci svoje myslienky zapisovat a ucitel ma sancu mu pomoct.

vevesh
Dnes o 08:20

@andreatytler a nechcela ucitelka rozdelit tu 4 na 2 cisla- u nas sa to uci cez medzisucet , cize 12-2 = 10, 10-2 =8. Proste odpocitat z hlavneho cisla do 10 a potom ten zvysok, co ostane. Cize pri 5 by bolo 12-2= 10, 10-3 = 7...

haley7897
Dnes o 08:28
@andreatytler

@haley7897 Ja umrem... to vazne 25-30 obrazkov kresli? A este aj vyfarbuje!!!😀
A tie komixove bubliny... to je v skutocnosti velmi prepracovane. Ma talent.

@andreatytler zase, oni tu ulohu maju raz za týždeň, cize to sa dá...
Inak co sa týka pôvodnej otázky, učiteľka skratka potrebuje vidieť, ze okrem toho, ze si deti vedia zapamätať metódu ktorou vypočítajú problém, musia byt zároveň schopné rozpoznať ktorú z naucenych metod v ktorom prípade aplikovať. Proste by schopný použiť to v praxi.
Proste nie dať im len nástroje, ale aj návod kedy a ako ich použiť

anonym_123c5f
Dnes o 08:38

trochu od témy, ale to mi pripomína môjho - aký dôkaz, však kuknem a vidím 🙂

anonym_a51fc0
Dnes o 10:14

Možno preto, aby neskôr pri zložitejších úlohách ľahšie našli chybný krok (ak tam nejaký bude). Ak dieťa napíše len výsledok, ktorý môže byť chybný, nebudeme vedieť v ktorom kroku sa pomýlil. Takto pri celom postupe uvidíš, ako uvažoval, počítal a ako sa vlastne dopracoval k výsledku. Pomôže mu to aj pri výpočtoch z fyziky, či chémie. Moja fyzikárka dávala na písomke zásadne také úlohy, kde sme si museli vyvodzovať vzorce, hľadať to 'skryté', nie len doplniť čísla. Keď som sa pomýlila, vedela mi ten chybný krok vysvetliť.

mauduska
Dnes o 11:00

Ten slovný popis je skvelý na to, aby sa práve v matematike, tej exaktnej vede, dokázal vyjadrovať presne a jednoznačne, aj keď príde na zložitejšie veci. Toto sa nám, rodičom, zdá smiešne jednoduché a výpočtom to aj je jednoduché. Ale to, čo tvoj syn nezvládol, je vysvetliť druhému človeku, čo robí. A ten druhý človek môže byť učiteľ, rodič, kamarát čo potrebuje pomoc, atď. Raz možno učiteľ na VŠ na skúške 🙂 Povedať že “to spočítal”, je ako keby si sa niekoho spýtala, že ako piekol a muffiny a on ti povie, že v rúre. To nie je opis toho, ako pracuje jeho hlava. Je super, že vo vašej škole na tom pracujú od malink, lebo potom keď príde do vyššieho ročníka, nebude sa čudovať, prečo od meho niekto chce, aby dokázal, že ten trojuholník na tabuli je naozaj trojuholník.. a nepovie na to “veď vidím” 😄 držím palce 🙂

Strana
z2