icon

Spomienky na technológie v 80. a 90. rokoch

Dnes o 16:27

Ja som nebola ešte na svete a preto má to zaujíma aj prvý krát pozerám obidva diely pásla kone na betóne a už vtedy existovali umývačky riadu ? :D niektoré domacnosti ju nemaju do teraz preto som prekvapená

Strana
z3
anonym_0fc5f0
Dnes o 16:28

v 80tych rokoch v domácnostiach nie. To skôr v jedálňach také veľkokapacitné

anonym_56c6c0
Dnes o 16:38

Nie v domácnostiach neboli umývačky, v 80tych rokoch ani mikrovlnky, sporáky boli iba plynové. Najprv boli TV čiernobiele, neskôr farebné a neskôr na ďiaľkové ovládanie. Z NSR sa nosili videoprehrávače a podpultovo si vedela zohnať nejakú videokazetu. Chodili sme do Tuzexu, zbierali céčka, skákali gumu, chodili na kolotoče, do cirkusu, na cukrovú vatu, hrali sme skrývačky, stop zem, slepú babu. A s príchodom 90tych rokoch sme nosili kvetinové bermudy, farebné elasťáky, cvičili sme aerobic, nosili botasky s bublinou, široké zvonové nohavice, kárované košele a zicherky na rifliach, počúvali sme nirvanu, michaela jacksona a madonu a Rock fm rádio.

markusrasford
Dnes o 16:38

@anonym_autor život bol bez mobilov, sem tam farebné tv, v rádiu možno 4 stanice, rifle mal ten kto si zohnal body, alebo išiel do Maďarska a tam si kupil. Bolo kde parkovať, obchody na obed zatvorili. Deti sa viac hýbali na sídlisku. Lopta futbalová bola jedna pre všetkých. Ľudia mali viac úcty voči sebe. Ked suseda napiekla v nedeľu tak dala za tanier aj susede a zas opačne.

stellarstar
Dnes o 16:39

My sme mali túto romo práčku kt nam slúžila fakt dlho, viac x sa pokazila otec opravil a fakt dlho sme ju používali. Dodnes si pamätám jak nerada som prala v nej.
Mama ma dodnes tento eta mixér samozrejme už nepoužíva ale tá časť na mletie kávy a maku funguje dodnes

anonym_8e2291
Dnes o 16:40

ze umyvacka riadu lol ... keby si videla nasu "susicku" odstredivku .. ta skakala po celej kupelni sme na nu ako deti sadali nez ju mama spustila... a pracka? napustit hadicou a zvrchu sa davalo pradlo .. xy krat sa zachytilo do vrtule .. sme museli vyberat ... a vodu v kybloch vylievali ...

anonym_5811d6
Dnes o 16:42

nasa pribuzna mala umyvacku dlho pred 89, kupena v Tuzexe. Oni dokonca mali aj susicku na pradlo, tiez z Tutexu. Davala kazdemu najavo, ze ona je viac...
Automaticke pracky zacali v Tatramate vyrabat niekedy v prvej polovici sedemdesiatych rokov.

autor
Dnes o 16:43
@anonym_8e2291

ze umyvacka riadu lol ... keby si videla nasu "susicku" odstredivku .. ta skakala po celej kupelni sme na nu ako deti sadali nez ju mama spustila... a pracka? napustit hadicou a zvrchu sa davalo pradlo .. xy krat sa zachytilo do vrtule .. sme museli vyberat ... a vodu v kybloch vylievali ...

@anonym_8e2291 a v 90 rokoch neboli teda myčky riadu ? Lebo vo filme dávajú ako prvu cenu umývačku riadu

autor
Dnes o 16:43
@anonym_5811d6

nasa pribuzna mala umyvacku dlho pred 89, kupena v Tuzexe. Oni dokonca mali aj susicku na pradlo, tiez z Tutexu. Davala kazdemu najavo, ze ona je viac...
Automaticke pracky zacali v Tatramate vyrabat niekedy v prvej polovici sedemdesiatych rokov.

@anonym_5811d6 ci pána to znie ako riadne sci-fi či ? 😁😁😁

stellarstar
Dnes o 16:45

A podobné radio, tv a tu vec na pásku na hudbu sme mali tiež.
A samozrejme walkman a neskôr diskman tiež nechýbal.
Bol to iny zivot, mobily a PC neboli, my deti sme sa hrali na ulici l, naj kamarátkami a kamarátmi sme stanovali u jedného kamoša v záhrade, tam kde moja babka byvala na konci dediny je potok tam sme sa tiež hrali, táto časť môjho života mi fakt chyba

erikavesela
Dnes o 16:45

Kocky, som to pozerala na nete...prave som sa dozvedela...prva umyvacka riadu prisla na trh v 1970...do 1989 som ani nevedela, ze umyvacky riadu existovali😉
https://www.vtedy.sk/umyvacka-riadu-calovo

erikavesela
Dnes o 16:48
@stellarstar

A podobné radio, tv a tu vec na pásku na hudbu sme mali tiež.
A samozrejme walkman a neskôr diskman tiež nechýbal.
Bol to iny zivot, mobily a PC neboli, my deti sme sa hrali na ulici l, naj kamarátkami a kamarátmi sme stanovali u jedného kamoša v záhrade, tam kde moja babka byvala na konci dediny je potok tam sme sa tiež hrali, táto časť môjho života mi fakt chyba

@stellarstar mm mal pocitac v 1986, stal 6500 kcs....jeho 2 spoluziaci uz v 1983-84

erikavesela
Dnes o 16:49
@anonym_5811d6

@anonym_5811d6 a po 89 sa mala dotycna ako?

stellarstar
Dnes o 16:52
@erikavesela

@stellarstar mm mal pocitac v 1986, stal 6500 kcs....jeho 2 spoluziaci uz v 1983-84

@erikavesela my sme nepotrebovali a som aj rada že sme nemali ale za to sme mali toto 😍

anonym_8e2291
Dnes o 16:53
@anonym_autor

@anonym_8e2291 a v 90 rokoch neboli teda myčky riadu ? Lebo vo filme dávajú ako prvu cenu umývačku riadu

@anonym_autor boli ale len u papalasov a to boli len take jednoduhsie ... naozaj len par vyvolenych

anonym_5811d6
Dnes o 16:56
@erikavesela

@anonym_5811d6 a po 89 sa mala dotycna ako?

@erikavesela dobre, vsak tetka z Kanady posielala dolare aj nadalej

anonym_feb18e
Dnes o 16:57

nakup sa robil iba na 2 dni do predu.Chladnicky boli male,nebolo to kde uskladnit.Nakup sa robil zvlast potraviny,v inom obchode zas maso,v inom ovocie zeleninu,v inom hracky,v inm drogeriu.Vsade boli rady takze nakup trval celkom dost dlho

stellarstar
Dnes o 16:59
@anonym_feb18e

nakup sa robil iba na 2 dni do predu.Chladnicky boli male,nebolo to kde uskladnit.Nakup sa robil zvlast potraviny,v inom obchode zas maso,v inom ovocie zeleninu,v inom hracky,v inm drogeriu.Vsade boli rady takze nakup trval celkom dost dlho

@anonym_feb18e ježiš a mlieko v sáčku 😂😂

erikavesela

@stellarstar manzel mal sinclair...kedze mu rodicia nedovolili sa hrat, tak sa zacal ucit programovat...to bolo tak v 5.-6.triede

stellarstar

😂

erikavesela
Dnes o 17:00
@anonym_5811d6

@erikavesela dobre, vsak tetka z Kanady posielala dolare aj nadalej

@anonym_5811d6 aha, uz chapem

erikavesela
Dnes o 17:01
@stellarstar

@stellarstar ani nespominaj...to bol v obchodoch smrad okolo tych modrych debniciek..🤪...ale neskor bolo aj krabicove

anonym_feb18e
Dnes o 17:01
@stellarstar

@stellarstar ktore smrdelo.V skolskej jedalni podnosy smradlave od pomytka(vechet)

stellarstar
Dnes o 17:06

A baby akurát hľadám ale nemôžem nájsť, zákusok či tyčinka my sme to volali teplý nanuk, to bol tuším krem a zabalený v čoko a take malé to bolo. Neviete jak sa to volalo? 😂

larsen
Dnes o 17:06

Bicykle sobi 20, to bol najlepší cajgel 🙂
Umývačku riadu sme nemali.

lenka_da
Dnes o 17:08

A v 80-tych rokoch bezne niektori starsi ucitelia fackovali ziakov. A rodic nic nemohol. V 90-tych rokoch sme v piatok cestovali z internatov preplnenymi autobusmi a vlakmi, hodina a pol cez horsky prechod, zakruty, v natlacenom buse, parada.

erikavesela
Dnes o 17:09
@lenka_da

A v 80-tych rokoch bezne niektori starsi ucitelia fackovali ziakov. A rodic nic nemohol. V 90-tych rokoch sme v piatok cestovali z internatov preplnenymi autobusmi a vlakmi, hodina a pol cez horsky prechod, zakruty, v natlacenom buse, parada.

@lenka_da presne, v ba sa nastupovalo do busov vyslovene s rozbehom😉

marsmykkok
Dnes o 17:10

@anonym_autor Tak v 80tkach skôr rarita, ale niekto možno mal, asi je to tak myslené že ako cena niečo originálne čo nik nemá, ako napríklad teraz nechová doma bežná rodina tigra, ale pár ľudí má. V jedálňach väčšie umývačky boli a aj sušičky veľké v práčovňach. Ak sa pýtaš na 90tky, tak zase koncom teda ročník 1998-1999 tak umývačky už bývali bežne v obchodoch, vtedy si ich ľudia už začali kupovať a bohatší mali.

lenka_da
Dnes o 17:10
@erikavesela

@lenka_da presne, v ba sa nastupovalo do busov vyslovene s rozbehom😉

@erikavesela Teraz si spominam, jasne, aj MHD chodila brutalne natrieskana. A ked k tomu bolo horuce leto, to bola pecka.

lucik194
Dnes o 17:11

mlieko v sacku 🤮 kks to ked prasklo to bol smrad v celej chladnicke v obchode....

mliecne desiaty - presne tym sackovym mliekom sme sa ohadzovali cez prestávky v triede, maly sacok dokazal zapadnut za skrinu a tam vykvasil a praskol, niekoľko razy sme malovali triedu.

normálne sme mali kruzky na skole, zadarmo, povacsine ich viedli rodicia. aj tanečný, sportovy, modelarsky, sachovy, plavecky (mali sme na skole bazen).....

chodili sme do tuzexu, odtiaľ mali lego, francuzsku horcicu a aj rifle.....😂

a bola som v tabore v juhoslavii😅 lebo firma kde robili rodicia mali druzbu s inou firmou prave s juhoslavie

lucik194
Dnes o 17:13

najoblubenejsie tenisky za mna boli Botas

Strana
z3