icon

Spomienky na technológie v 80. a 90. rokoch

Dnes o 16:27

Ja som nebola ešte na svete a preto má to zaujíma aj prvý krát pozerám obidva diely pásla kone na betóne a už vtedy existovali umývačky riadu ? :D niektoré domacnosti ju nemaju do teraz preto som prekvapená

anonym_56c6c0
Dnes o 17:15

A pili sme limo a parížsky šalát sa balil do papiera v lahôdkach.

letfenixa
Dnes o 17:15

@anonym_autor mňa zaujíma, či sa nemáš doma koho opytat?

lenka_da
Dnes o 17:17

A pamatam si, ze ked som potrebovala prve lodicky, musela som obehnut vsetky obuvy od Martina az po Zilinu. Nikde nic nebolo na vyber, ak nahodou bol vyber, tak im chybala moja velkost. Tento nakup mi zabral tusim 2 dni.

stellarstar
Dnes o 17:18

Čo u nás nikdy nechýbalo boli dru tyčinky a med 😂 môj otec pracoval v dru a stade furt nosil tyčinky, med, oblátky tie veľké kočky, oblátky na zmrzlinu a neviem čo ešte 🙈

autor
Dnes o 17:19
@marsmykkok

@anonym_autor Tak v 80tkach skôr rarita, ale niekto možno mal, asi je to tak myslené že ako cena niečo originálne čo nik nemá, ako napríklad teraz nechová doma bežná rodina tigra, ale pár ľudí má. V jedálňach väčšie umývačky boli a aj sušičky veľké v práčovňach. Ak sa pýtaš na 90tky, tak zase koncom teda ročník 1998-1999 tak umývačky už bývali bežne v obchodoch, vtedy si ich ľudia už začali kupovať a bohatší mali.

@marsmykkok a čo Slovenska mafia ako sa to vnímalo vtedy ? Bolo bezpečné ich po uliciach ? Počula som že to bolo teda riadne pestrė takí Černákovci...

anonym_feb18e
Dnes o 17:19

hra vajca to bol technologicky pokrok

autor
Dnes o 17:20
@letfenixa

@anonym_autor mňa zaujíma, či sa nemáš doma koho opytat?

@letfenixa nie mama si nespomína moc na svoju mladosť nemala to ľahké ...a otca nemám

anonym_56c6c0
Dnes o 17:21
@anonym_autor

@letfenixa nie mama si nespomína moc na svoju mladosť nemala to ľahké ...a otca nemám

@anonym_autor každý ma otca. Inak by si nebola splodená.

autor
Dnes o 17:22
@anonym_56c6c0

@anonym_56c6c0 no od malička s nami nebýva ledva ho poznám

anonym_56c6c0
Dnes o 17:23

Koukou Roukou

lucik194
Dnes o 17:23

jeeej jaska vlk a zajac ako vlk chytal vajcia

lucik194
Dnes o 17:24
@anonym_autor

@marsmykkok a čo Slovenska mafia ako sa to vnímalo vtedy ? Bolo bezpečné ich po uliciach ? Počula som že to bolo teda riadne pestrė takí Černákovci...

@anonym_autor 99 perc ludi sa s nimi nestretavalo, nie je o com pisat

tiezjedna
Dnes o 17:24

...a predávali sa kusovky, cigarety, Dalila a tak 😀 som chodila do potravín kupovať tatovi😂 nikto neriešil😂

tiezjedna
Dnes o 17:25
@anonym_56c6c0

@anonym_56c6c0 nepleť si darcu spermií s otcom😉 to sú dva úplne iné levely mužov

marsmykkok
Dnes o 17:26
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som zo stredného Slovenska ako aj Černák a ako v pohode čo sa týka mafie, problém mali podnikatelia, ale bežný ľudia nie a nebáli sme sa určite chodiť po ulici hoci vybuchlo sem-tam nejaké auto podnikateľa a tak... Pamätám si ale skínov, tí boli dosť nebezpeční a nenapadali len tmavších ale aj ostatných čo sa im nepáčili, teda v noci nebolo bezpečné chodiť po uliciach ale to nie je ani teraz, lebo teraz je zase v noci plno zdrogovaných, zlodejov, bláznov...

lenka_da
Dnes o 17:26
@anonym_autor

@anonym_56c6c0 no od malička s nami nebýva ledva ho poznám

@anonym_autor Tak spomienkovy optimizmus urcite funguje u kazdeho, kto v tych rokoch zazival mladost, ale v tych rokoch asi nebolo nic, za cim by mi bolo specialne luto, okrem tej mladosti a priatelov, samozrejme ;)

anonym_56c6c0
Dnes o 17:27
@anonym_autor

@anonym_autor áno, podnikali sme a platili sme výpalné. Aj tam sme neodišli bez ujmy. Mňa osobne sa to bytostne dotklo.

tiezjedna
Dnes o 17:29
@anonym_autor

@anonym_autor obzvlášť 90 boli výživné, ale bežný človek sa o tom dozvedal iba zriedka, pretože internet nebol a v TV to bolo také všelijaké. Navyše sa vtedy riešilo porevolučné obdobie, politika, divoké privatizácie atď... Veľa vyšlo na povrch až oveľa neskôr. Preto dnes napríklad film "Miky", alebo výborný je seriál Vyprávěj na ČT, ten to zrkadlí celkom verne👍 Ak ťa toto obdobie zaujíma, pozri si ho😉

anonym_804f5a
Dnes o 17:41

@anonym_autor Ja som bola decko a pre mna bolo podstatne, ze som lietala s deckami po vonku, doma sa hravala a citala knizky. V telke pozerala Podte s nami, Zlatu branu a na "Nemcoch" Tom a Jerryho. Zbierali a vymienali sme céčka. Telku sme mali fsrebnu nejak od 1986.. neskor aj video, krstny nosil kazety a mali sme aj magnetofon a take radio, co bolo aj na platne a pocuvali sme rozpravky a pesnicky na platnciach. Potom sme dostali kazetove radio, cize hudba + kazety, ale to uz bolo tusim az po 1989. A pocuvali sme Fun radio- vtedy naozaj stálo za to,..rock FM bolo nudné.
V zime sme sa sankovali, gulovali, korculovali, lebo zima bola naozaj zima. Citrusy+banany boli len v zime, ale zas... Aj teraz ich kupim skor len v zimnych mesiacoch, inak su zvacsa hnusne.
Chladnicka+mraznicka boli, nejak to mama vzdy uskladnila, pracku sme amli automaticku, co si pamatam, vzdy. Na mikrovnku som presvedcila otca az v 1999, ked som sa vratila z Pariza, ale moj otec nerad "novinky", nasu enmaju ani rychlovarnu a slaby intetnet maju doteraz, suscika či umývačka u nasich nehrozi tiez. Ale..otec mal ako jeden z prvych mobil, hned ako sa to spustilo a viem, ,e napr sme mali informatuku uz v 1.rocniku SŠ a to bolo tesne ored revoluciou a aj diplomku som pisala na PC a moj muz aj skladal v 9/.rokoch PC.

autor
Dnes o 17:45
@anonym_56c6c0

@anonym_autor áno, podnikali sme a platili sme výpalné. Aj tam sme neodišli bez ujmy. Mňa osobne sa to bytostne dotklo.

@anonym_56c6c0 fúha tak som muselo byť riadne zle, ale nič sa vám nestalo ? Prišli ste o svoje podnikanie úplne ?

anonym_56c6c0
Dnes o 17:47
@anonym_autor

@anonym_56c6c0 fúha tak som muselo byť riadne zle, ale nič sa vám nestalo ? Prišli ste o svoje podnikanie úplne ?

@anonym_autor nie, o podnikanie sme neprišli. Vybuchnuté auto, guľka v aute na výstrahu, odmontované pneumatiky, až napokon mne zabili muža a mňa ťažko zranili.

anonym_804f5a
Dnes o 17:56
@anonym_autor

@anonym_autor Ja s.v tych 90.tych rokoch chodila po diskotekach a len raz som zazila, aj to nepriamo, lebo sme odisli z toho podniku po 2minutach, ze sa tam striealo. Ale inak pohodka, v noci po uliciach, vystriedali sme aj 2-3 podniky, ale aj tak sme najradsej chodili do Elamu. Ze tie roky boli nebezpecne, som sa dozvedela az neskor... Nastastie som okrem tamtoho ja osobne nemala zly zazitok, ale pocula som o tych, co podnikali, ze museli platit vypalne.

anonym_feb18e
Dnes o 18:06

lizanie sumienky zo spinavej ruky na ulici

anonym_277fb5
Dnes o 18:10

@anonym_autor nepoznám nikoho kto by mal myčku v tej dobe,. V tuzexe si ,,vyvolení ,, mohli kúpiť kadečo. Ten kto povedal že tam ide na nákup bol frajer. My sme tam nikdy neboli. V mojom okolí pred 89im nemal nikto video ani walkman.
Čovek si musel dávať sakra pozor čo hovorí pred cudzími ľuďmi. Ja ako dieťa som v 80rokoch nemohla rozprávať o tom, že chodím do kostola a na náboženstvo. Moji rodičia mali obycajnu prácu, ale spolužiaci, ktorých rodičia boli napr učitelia a pod chodili do kostola mimo bydliska potajomky. Niekde na dedine kde babka vybavila. Cirkevný obrad neznamenal nič, bolo treba chodiť aj na úrad. Niektorí nás vzali v kostole až odstupom niekoľkých mesiacov. Ale aj medzi kňazmi boli komunisticky špióni.
Bez známosti si nemala šancu dostať sa na vytúženú školu, len po známosti , či dodatočné červenou knižkou, mohla si byť najlepšia na škole, VŠ bola bola pre niektorých utópiou, prípade po niekoľkých odpracovaných rokov niekde vo výrobe a pod.
Kúpiť niečo v obchode bolo skôr o šťastí a tiež známosti. Keď ste poznali predavačku tak sa dalo dostať k podpultovému tovaru, nič výnimočné si pod tým nepredstavuj, len nejaké južné ovocie, lepší textilný tovar, šumienku, dámske vložky a toaleták. Z ničoho nebol výber z viacerých druhov, mohla si byť rada ak si zohnala v prvom obchodu jeden druh.
Mimochodom tie vložky a toaleták by teraz málokto kúpil v tej kvalite.

autor
Dnes o 18:17
@anonym_277fb5

@anonym_autor nepoznám nikoho kto by mal myčku v tej dobe,. V tuzexe si ,,vyvolení ,, mohli kúpiť kadečo. Ten kto povedal že tam ide na nákup bol frajer. My sme tam nikdy neboli. V mojom okolí pred 89im nemal nikto video ani walkman.
Čovek si musel dávať sakra pozor čo hovorí pred cudzími ľuďmi. Ja ako dieťa som v 80rokoch nemohla rozprávať o tom, že chodím do kostola a na náboženstvo. Moji rodičia mali obycajnu prácu, ale spolužiaci, ktorých rodičia boli napr učitelia a pod chodili do kostola mimo bydliska potajomky. Niekde na dedine kde babka vybavila. Cirkevný obrad neznamenal nič, bolo treba chodiť aj na úrad. Niektorí nás vzali v kostole až odstupom niekoľkých mesiacov. Ale aj medzi kňazmi boli komunisticky špióni.
Bez známosti si nemala šancu dostať sa na vytúženú školu, len po známosti , či dodatočné červenou knižkou, mohla si byť najlepšia na škole, VŠ bola bola pre niektorých utópiou, prípade po niekoľkých odpracovaných rokov niekde vo výrobe a pod.
Kúpiť niečo v obchode bolo skôr o šťastí a tiež známosti. Keď ste poznali predavačku tak sa dalo dostať k podpultovému tovaru, nič výnimočné si pod tým nepredstavuj, len nejaké južné ovocie, lepší textilný tovar, šumienku, dámske vložky a toaleták. Z ničoho nebol výber z viacerých druhov, mohla si byť rada ak si zohnala v prvom obchodu jeden druh.
Mimochodom tie vložky a toaleták by teraz málokto kúpil v tej kvalite.

@anonym_277fb5 a bol prechod veľmi ťažký z tých 80 rokov keď bol ešte socik na 90 roky ? Či proste ako mávnutím čarovného prútika sa dňom 17 Novembra všetko zrušilo zatvorili tuzex a bolo všetko inak ? Reštiky cestovanie

anonym_ff2bde
Dnes o 18:20

Koniec 80 pred revoluciou nejaky makac napojil cely dom na satelit …. Nikto sa nepriznal… satelit ostal asi do 93 v prevadzke a potom ho vyplo… ako prisiel odisiel. Policajna stanica pod oknami … obcas drama v priamom prenose na telke z ich vysielacky. 80 roky boli pre mna bezstarostne detstvo, 90 puberta vratane naozajstnej 90 atmosfery inklusivne par vtedy znamych mafianov …. Umreli 90% mladi, pekni nebol abi jeden … jedneho uz politika clovek bezne vidaval pri Tescu/ prior s Kyjevom … este v profesii vekslaka, Bocaccio a Mraziarenska …este nezabudnem ako nam pred ocami vyletelo auto do vzduchu .., no bolo to take svojske obdobie. Mne z tych rokov chybaju najviac zimy aj v BA bola naozajstna kalamita a sneh

anonym_730fd3
Dnes o 18:23
@stellarstar

My sme mali túto romo práčku kt nam slúžila fakt dlho, viac x sa pokazila otec opravil a fakt dlho sme ju používali. Dodnes si pamätám jak nerada som prala v nej.
Mama ma dodnes tento eta mixér samozrejme už nepoužíva ale tá časť na mletie kávy a maku funguje dodnes

anonym_feb18e
Dnes o 18:24
@anonym_730fd3

@anonym_730fd3 draha jak fras nechapem kto si ju kupi

stellarstar
Dnes o 18:27
@anonym_730fd3

@anonym_730fd3 a aká cena 😂🙈

marsmykkok
Dnes o 18:30
@anonym_autor

@anonym_277fb5 a bol prechod veľmi ťažký z tých 80 rokov keď bol ešte socik na 90 roky ? Či proste ako mávnutím čarovného prútika sa dňom 17 Novembra všetko zrušilo zatvorili tuzex a bolo všetko inak ? Reštiky cestovanie

@anonym_autor v 90tkach bol problém s prácou, lebo podnikatelia to len skúšali niečo nové a veľa skrachovalo lebo to nevedelo a bežné bolo aj že človek robil a výplatu nedostal od podnikateľa... A cestovanie cestovalo sa hlavne autobusmi hromadne, teda Taliansko, Bulharsko a podobne, žiadne Turecko, Dubaj, Egypt ako teraz.