Správajú sa ľudia k pekným ľuďom s väčším rešpektom?
Zaujíma ma akú máte skúsenosť? Majú pekní ľudia, ktorí samo seba starajú, sú upravení, pekne oblečení, u druhych viac respektu? Dovolia si na nich ostatní menej? Čo myslíte?
@anonym_autor Áno, nazýva sa to pretty privilege a je to jav dokázaný klinickými štúdiami. Pekní ľudia sa ľahšie zamestnajú, majú vyššie nástupné platy, sú viac akceptovaní spoločensky než priemer, atď.
Podvedome ich vnímame lepšie a majú aj väčšiu úspešnosť vymotania sa zo zlých situácií. Je síce pekné keď tu niekto povie, že ku všetkým sa správa rovnako, ale nie je to pravda. Má iné pocity a predsudky keď si vedľa neho sadne niekto, kto je bezdomovcom ako keď si vedľa neho sadne niekto s upraveným zovňajškom.
https://www.psychologytoday.com/us/blog/pop-cul...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5558203/
Rozhodne ano. Nie je to vec nazoru, je to preukazane.
@anonym_autor ja sa stretávam skôr s dešpektom, výsmechom a pohŕdaním. Lebo upravená žena je fiflena, s nalakovanými nechtami nič doma nerobí, ževraj chce byť hviezda a stará sa len sama o seba, lebo nič iné nemá na robote. Upravený chlap je pre niekoho pupuš, buz...nt, padavka a ten čo nevie ani klinec zatĺcť. Čo už, taka je mentalita väčšiny národa. Vo Francúzsku, Taliansku, USA je to úplne iné. Kultivovanosť tela a ducha sa vie aj oceniť.
Tazko povedať. Ja sa správam ku každému rovnako, či je to predavačka v potravinách alebo upravená žena niekde v kancelárii. Pokiaľ mám rovnakú odozvu, som spokojná, pokiaľ sa dotyčná osoba nevie ani pozdraviť, môže vyzerať ako Kate Moss a rešpekt voči nej mat nebudem.
@anonym_6a848a Ano, su ľudia, čo sa spravaju k druhym rovnako, ale celkom by ma to zaujimalo, či na taky prvy pohľad si viac druhi trúfnu na obyčajno vyzerajúcu osobu alebo na tip top krasnu osobu
@anonym_autor Áno, nazýva sa to pretty privilege a je to jav dokázaný klinickými štúdiami. Pekní ľudia sa ľahšie zamestnajú, majú vyššie nástupné platy, sú viac akceptovaní spoločensky než priemer, atď.
Podvedome ich vnímame lepšie a majú aj väčšiu úspešnosť vymotania sa zo zlých situácií. Je síce pekné keď tu niekto povie, že ku všetkým sa správa rovnako, ale nie je to pravda. Má iné pocity a predsudky keď si vedľa neho sadne niekto, kto je bezdomovcom ako keď si vedľa neho sadne niekto s upraveným zovňajškom.
https://www.psychologytoday.com/us/blog/pop-cul...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5558203/
@pentium3_net Ano, toto ma presne zaujimalo, či to niekto skúmal, že čo zistil. Či to tak reálne je.
@pentium3_net Ano, toto ma presne zaujimalo, či to niekto skúmal, že čo zistil. Či to tak reálne je.
@anonym_autor Je, kľudne si o tom prečítaj štúdie, tie som pridala do predošlého príspevku ale na internete ich je veľa.
@anonym_autor Človek, ktorý sa správa k druhému viac s rešpektom, ako píšeš len kôli tomu ako vyzerá a aké má na sebe handry je podľa mňa duševný chudák. Povrchný úbožiak
@anonym_autor Podla mna za to,ze su spravene nejake studie, neznamena, ze to plati ako alfa omega. Predpokladam,ze sa nebavime o bezdomovcoch. Ja som pochopila tvoju otazku tak, ze ked je napr. zena pekna, udrziavana, dobre stylovo oblecena a ta co napr. nema nalakovane nechty a nenosti make-up len za to,ze ide vyniest smeti. Ja to mam tak, ze ci je zena taka alebo onaka, zalezi ako sa sprava. Lebo darmo bude mat pekny obal, ked vzapäti otvori vrata a je to horsie ako chlap z 10 cenovej, alebo preafektovana tava😄🤷♀️ Taktiez, kedze je to uz nejake tie roky v mode pre mna upravena zena neznamena, ked ma miesto mihalnic vejare a namiesto normalnych pier vycucnute s vysavacom,ze jej zaberu stvrt alebo pol tvare. Toto je taka otazka, ze nadtym mozeme polemizovat aj tyzden a kazdy na to bude mat iny nazor. Ja sa chovam ku kazdemu tak, ako sa on chova ku mne...avsak aj to je diskutabilne, pretoze kym moze byt niekto ako primitov, tak do niekam sa da niekoho poslat aj diplomaticky🙂 Takze u mna si urcite nevytvaraju respekt vyzorom, moze mat aj kilo make-upu, ale ked otvori usta a je ako truba, tak hold ten respekt tam nebude. Neverim na taketo studie. Za to,ze to odsleduju na neviem kolkych ludoch, neznamena,ze nie su aj takí, ktorí mozu byt nastavení inak a mat v tom jasno. Nejeden krat sa mi uz stalo,ze kym priemerna normalna zena, ktora nebola neviem ako "nastajlovana" sa zachovala slusne oproti jej opaku. Dokonca som mala nedavno na poste zazitok. A nie, ta super nastajlovana si teda respekt nevydobilo, prave naopak, akurat sa dobre zhodila...
@anonym_autor odpoved na otazku: to si pis ze ano. Pekni ludia to maju vseobecne jednoduchsie v zivote. Aj v praci peknej zene chlap hned pomoze. Skaredu si nevsimnu ak nemusia. Zial je to tak. Aj na soc sietach to vidis ak je baba ci chlap dobre vyzerajuci tak nemusi mat talent ani nic vediet staci byt blby ale pekny a hned ma sledovatelov po krk. Vid trebars Ema Fajnor, nic nevie ziadny talent ale bola v Inkognite aj dobre zaraba na sietach a to len niekomu ohodnoti oblecenie a vybavene 😉
@anonym_autor Podla mna za to,ze su spravene nejake studie, neznamena, ze to plati ako alfa omega. Predpokladam,ze sa nebavime o bezdomovcoch. Ja som pochopila tvoju otazku tak, ze ked je napr. zena pekna, udrziavana, dobre stylovo oblecena a ta co napr. nema nalakovane nechty a nenosti make-up len za to,ze ide vyniest smeti. Ja to mam tak, ze ci je zena taka alebo onaka, zalezi ako sa sprava. Lebo darmo bude mat pekny obal, ked vzapäti otvori vrata a je to horsie ako chlap z 10 cenovej, alebo preafektovana tava😄🤷♀️ Taktiez, kedze je to uz nejake tie roky v mode pre mna upravena zena neznamena, ked ma miesto mihalnic vejare a namiesto normalnych pier vycucnute s vysavacom,ze jej zaberu stvrt alebo pol tvare. Toto je taka otazka, ze nadtym mozeme polemizovat aj tyzden a kazdy na to bude mat iny nazor. Ja sa chovam ku kazdemu tak, ako sa on chova ku mne...avsak aj to je diskutabilne, pretoze kym moze byt niekto ako primitov, tak do niekam sa da niekoho poslat aj diplomaticky🙂 Takze u mna si urcite nevytvaraju respekt vyzorom, moze mat aj kilo make-upu, ale ked otvori usta a je ako truba, tak hold ten respekt tam nebude. Neverim na taketo studie. Za to,ze to odsleduju na neviem kolkych ludoch, neznamena,ze nie su aj takí, ktorí mozu byt nastavení inak a mat v tom jasno. Nejeden krat sa mi uz stalo,ze kym priemerna normalna zena, ktora nebola neviem ako "nastajlovana" sa zachovala slusne oproti jej opaku. Dokonca som mala nedavno na poste zazitok. A nie, ta super nastajlovana si teda respekt nevydobilo, prave naopak, akurat sa dobre zhodila...
@motylik2559 ale to že má žena kilo makeupu neznamená že je pekná 😏
@anonym_autor Človek, ktorý sa správa k druhému viac s rešpektom, ako píšeš len kôli tomu ako vyzerá a aké má na sebe handry je podľa mňa duševný chudák. Povrchný úbožiak
@anonym_0e4ae1 nemyslim ze by to robil vedome, skor rozmyslam ci mame tendenciu sa podvedome k takym ludom spravat viac s respektom
@anonym_autor odpoved na otazku: to si pis ze ano. Pekni ludia to maju vseobecne jednoduchsie v zivote. Aj v praci peknej zene chlap hned pomoze. Skaredu si nevsimnu ak nemusia. Zial je to tak. Aj na soc sietach to vidis ak je baba ci chlap dobre vyzerajuci tak nemusi mat talent ani nic vediet staci byt blby ale pekny a hned ma sledovatelov po krk. Vid trebars Ema Fajnor, nic nevie ziadny talent ale bola v Inkognite aj dobre zaraba na sietach a to len niekomu ohodnoti oblecenie a vybavene 😉
@anonym_1e4a7c ale ema mala dosť sledovateľov aj keď bola plnoštíhla 😏
@motylik2559 ale to že má žena kilo makeupu neznamená že je pekná 😏
@biba_18 Ved ja viem🙂 Preto som to napisala tak, ako som napisala😄
@anonym_autor ja som športový typ alebo keď niečo dievčenské oblečiem skorej také dlhé ezo sukne nohavice šaty ako tunika a legíny..také easy aj do práce ale keď som bola v komisii k jednému projektu a videla som ako tam ľudia chodia oblečený tak som to otestovala aj ja lodičky elegantné sako top slušne nohavice účes a ver tomu že úplne sa ku mne ľudia správali ako by som bola niekto iný. Fakt to bol zaujímavý sociálny experiment a cítila som aký má ten outfit silu. A to nemám nejaké veľké prednosti a ani žiadne extrémne výstrihy ani nič vyzivave som nenosila.
Nie vsetko je len o vyzore. Vyzor moze pomoct pri prvom dojme ale potom velmi rychlo to moze pokazit spravanie cloveka. Takze urcite to nie je pravidlo okrem teda toho maximalne prveho dojmu.
Ano,ako ta skareda,ktorej sa od detstva vysmievali dodnes trpnem,ked prechadzam okolo skupiny ludi/hlavne chlapov ake primitivne narazky si vypocujem. Pritom som priatelska,vtipna,ludia ma maju radi,ale,az po tom,co ma blizsie spoznaju. Pekna baba take nikdy nezazije. Automaticky sa ocakava,ze je mila,prijemna.
Ono tazko povedat. Ja som sa stretla s tym, ze mnoho ludi mi povedalo, ze si o mne mysleli, ze som namyslena krava 🤣 a ked ma spoznali, tak zistili, ze to tak vobec nie je… ono casto mam pocit, ze upravene zeny a pekne zeny skatulkujeme, ze su hlupe, fifleny, zlatokopky atd… cize nemyslim si, ze pekni ludia maju viac respektu alebo to maju v zivote lahsie… ja sa riadim heslom: nesud knihu podla obalu. A k tomu vediem aj deti…
A este jedna vec: mam kamosku, fakt krasnu zenu, inteligentnu, samostatnu. Ale stale je sama. Ma 38. Lebi mnoho muzov sa jej “boji”… 🤷♀️
Takze o tomto by sa dalo velmi polemizovat podla mna…
Tazko povedať. Ja sa správam ku každému rovnako, či je to predavačka v potravinách alebo upravená žena niekde v kancelárii. Pokiaľ mám rovnakú odozvu, som spokojná, pokiaľ sa dotyčná osoba nevie ani pozdraviť, môže vyzerať ako Kate Moss a rešpekt voči nej mat nebudem.
@anonym_6a848a ano tak, ale aj podla toho, ako na mna reaguje druha strana. Vacsinou sa usmejem a som mila vsade, ale zas nebudeme si niečo nahovarat, krajsi ludia to maju proste lahsie vsade a vo vsetkom.
Ano,ako ta skareda,ktorej sa od detstva vysmievali dodnes trpnem,ked prechadzam okolo skupiny ludi/hlavne chlapov ake primitivne narazky si vypocujem. Pritom som priatelska,vtipna,ludia ma maju radi,ale,az po tom,co ma blizsie spoznaju. Pekna baba take nikdy nezazije. Automaticky sa ocakava,ze je mila,prijemna.
@anonym_26cc32 mylis sa, ako pisem… o mne si mnohi myslia, ze som namyslena a hlupa… kazda minca ma dve strany
Ja sa sama neradim ani medzi pekne, ani medzi skarede, normal. Skor vnimam, ze ako nahle sa usmejem, tak ludia automaticky inak reaguju, su milsi, tiez sa usmeju, su ustretovejsi. No ano, vyzor urcite robi svoje. Inak ja chodim dost sebavedomo s hlavou hore a uz viac ludi mi po case povedali, ze sa "báli" mi prihovoriť, lebo ze som dorobena a namyslená, pritom opak je pravda. Vyzor a vystupovanie robi vela a aj ludia su rozni a rozne na to reaguju.. 🤷🏻♀️
Ja sa sama neradim ani medzi pekne, ani medzi skarede, normal. Skor vnimam, ze ako nahle sa usmejem, tak ludia automaticky inak reaguju, su milsi, tiez sa usmeju, su ustretovejsi. No ano, vyzor urcite robi svoje. Inak ja chodim dost sebavedomo s hlavou hore a uz viac ludi mi po case povedali, ze sa "báli" mi prihovoriť, lebo ze som dorobena a namyslená, pritom opak je pravda. Vyzor a vystupovanie robi vela a aj ludia su rozni a rozne na to reaguju.. 🤷🏻♀️
@luizina ty si podla mna krasna zena. A uz cez pismenka ide s teba take dobro a pokora 🙂
@anonym_26cc32 Ahoj, a presne takí ludia co ti to robia a mozu mat aj 4 plastiky, alebo upravovaní atd su sami nizky a hlupi. V prvom rade tym spravanim voci tebe zhadzuju sa len sami svojou prizemnostou. Toto si ty vzdy pomysli, ak takych stretnes. Za mna krasa a nastajlovanost nie je vsetko, ked sa niekto sprava ako tupec aj na verejnosti. Mas ovela väcsiu hodnotu ako nejaky primitiv a nech vyzera ako zo skatulky. Poznam ludi, ktorí su dobrí aj pekní a aj tí menej pekní. Respekt sa neziskava krasou. Ano mozno na poziciu takej napr recepcnej hladaju reprezentativne zeny, ale zas ked sa prihlasi aj priemerna na pohovor, tak predsa aj taka tam pride aspon jemne nalicena a upravena a vyzera inak ako ked je v pohodli domova. A tiez si povedzme narovinu, tie nie kazda upravena zena tam vonku vyzera rovnako, ked sa doma prezlecie z puzdrovych siat a odmaluje sa, zrazu moze vyzerat ako "bledula jarna", ze by ju kolegovci nespoznali v tej inej podobe. Krasa je relativny pojem. Poznala som chlapa vo fitku, fakt pekny chlap a pekne vysportovany, ktoremu sa prave pacili skor tie obycajnejsie zeny, a nie modelkovske typy ako by na neho kazdy povedal. Vela krat je pravda niekde inde. Ale ludia vela krat sudia bez toho, aby cloveka spoznali aspon trochu. Vobec nehovor o sebe,ze si skareda, si pekna tym aka si a ti co ta spoznali a maju radi vedia preco. Kazdy je pekny niecim inym. A napriklad v tych pracach co som zatial bola a som nepracuju len modelky a modelovia. Pracuju tam aj priemerne vyzerajuci ludia, aj zeny co sa nemaluju a aj take co sa maluju a chlapi detto- su tam taki aj onakí. Chvalabohu sa nerobia rozdiely a vela krat aj v kuchynke sa zakecali a smiali spolu skupinka kolegov a vobec sa nebralo ohlad na to ako vyzeraju. Za mna je toto jeden ludsky mytus,ze to maju lahsie sa zamestnat. To by v korporatoch, v instituciach, vo firmach muselo prekvitat len krasou, keby to mali lahsie tí pekni, pritom je tam kopec normalne bezne vyzerajucich ludi🙂 Hlavu hore a zacni filtrovat. Je krasa a krasa🤷♀️ - niekomu sa paci ta alebo ten, kto by o neho ani nezmurkol na ulici, co zas druhí clovek si povie, ze to je pekna zena/chlap. Nie darmo sa hovori 100 ludi, 100 nazorov. Vonkajsia krasa nie je patent na vsetko, pokial je clovek hlupi ako sa prezentovali tí voci tebe. Hlavu hore🍀
@anonym_26cc32 pekne daj hlavu hore, vystri chrbát a verim, ze ziadne posmesky nebudu. Kasli na takych ludi, nestoja ti za povsimnutie. Sama musis vediet, aku hodnotu mas ako clovek.
@luizina ty si podla mna krasna zena. A uz cez pismenka ide s teba take dobro a pokora 🙂
@anonym_844514 dakujem ❤️, pokoru mam velku, sama som si kadeco prezila, ale sebavedomiu som sa vekom a skusenostami naucila, teda vazit si samu seba. No to sebavedomie tiez kazdy vnima inak.
Ano, aj mne sa to deje, odkedy som schudla, ludia sa ku mne spravaju uplne inak
Ono tazko povedat. Ja som sa stretla s tym, ze mnoho ludi mi povedalo, ze si o mne mysleli, ze som namyslena krava 🤣 a ked ma spoznali, tak zistili, ze to tak vobec nie je… ono casto mam pocit, ze upravene zeny a pekne zeny skatulkujeme, ze su hlupe, fifleny, zlatokopky atd… cize nemyslim si, ze pekni ludia maju viac respektu alebo to maju v zivote lahsie… ja sa riadim heslom: nesud knihu podla obalu. A k tomu vediem aj deti…
A este jedna vec: mam kamosku, fakt krasnu zenu, inteligentnu, samostatnu. Ale stale je sama. Ma 38. Lebi mnoho muzov sa jej “boji”… 🤷♀️
Takze o tomto by sa dalo velmi polemizovat podla mna…
@anonym_0e4ae1 Prečo by mal byť ten človek duševný chudák a povrchný úbožiak? Už oddávna platí, že šaty robia človeka. Ludia sa inak pozerajú na človeka ktorý príde slušne a pekne upravený, čistý a slušne oblečený, ako na niekoho, kto vyzerá ako keby vyšiel z kontajnera. Je to úplne prirodzené. A nie je na tom nič povrchné.
@motylik2559 to že má niekto kilo mejkapu a polmetrové mihalnice neznamená, že je ten človek upravený. Iba to, že nemá vkus. Ak otvori usta krasna a hlúpa žena a je to bieda, takisto môže biednost vychádzať aj zo škaredej ženy. Tu už to ide skĺzávať do toho, že pekná a upravená žena je apriori hlúpa a tie škaredé, tučné a neupravené sú inteligentné. Presne toto je kliše.
@anonym_844514 presne toto sa aj mne stávalo. Automaticky ma hneď na začiatku zaškatuľkovali. Upravená, dobre vyzerajúca- musím byť hlúpa ako tágo a vyzerala som ako zlatokopka. Veľmi veľa kolegyň mi neskôr povedalo aku máli o mne mienku, keď má prvýkrát videli. Pritom som jedna milá, inteligentná a skromná osoba.😁