icon

Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?

8. feb 2026

Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.

aurora33
Včera o 13:43
@anonym_autor

@aurora33 prečo vsekto berieš ako útok ? Reaguješ presne ako práva typická Oravka. Len tu ludia diskutujú a tebe nieco vadi a už si agresívna a myslíš si, že tu útočíme všetci proti oravcom, hádam si nemyslis, že zhromazdujeme nejaké vojsko proti Orave 😂😂

@anonym_autor nie som jediná, ktorá to píše. A kde odomna vidis nejaký útok? Len to že sa pýtam v ktorej firme pracuješ, keď tak paušalizujes? To je podla teba útok? 😀

reanda
Včera o 13:52
@aurora33

@anonym_autor nie som jediná, ktorá to píše. A kde odomna vidis nejaký útok? Len to že sa pýtam v ktorej firme pracuješ, keď tak paušalizujes? To je podla teba útok? 😀

@aurora33 samozrejme, ze je to utok.. opakovane od nej tahas informaciu, dokonca osobnu, ktoru ti slusne odmietla poskytnut, dokonca aj s vysvetlenim (co ani nemusela) .. a ty ju nadalej vyzadujes a obvinujes ju z klamstva, ak ti ju neposkytne.. co je to ineho, ako psychicky natlak a utocenie? ale ty nic, ty muzikant, ze 😝

autor
Včera o 13:54
@aurora33

@aurora33 povedala som ti 2x nie a ty stale a stale, skus pochopiť situáciu a zamyslieť sa nad ňou aký by to mohlo mať dopad a zároveň sa skus do mňa vcítiť

anonym_61ae40
Včera o 14:03

@anonym_autor pekné dristy 😁 "poznám niekoho z Oravy a je to tak... " Vieš koľko ľudí žije na Orave? Ja mám kolegyňu z partizánskeho a správa sa ako teľa, tak potom akí sú partizančania?

anonym_ca58a6
Včera o 14:06
@aurora33

@aurora33 skludni sa, kazdy pise svoju skusenost, ak ty mas inu napis ju raz a nie tu potom chces detaily. Mala som dvoch frajerov z hornej oravy a obaja boli neempaticki, a ked som sa pytala ze preco su tak na seba orientovani, obaja v rozsahu niekolko rokov povedali ze co je zle byt zahladeny do seba. Ved ze zije sam so sebou cely zivot. Mame aj pribuznych na Orave a tiez zla skusenost. Dokonca aj svokor pochadza z Oravy a svokra to s nim nedavala, zaujimal sa len o seba.

777januska777
Včera o 14:15

Tak autorka ja chapem auroru33 a ze to vzala osobne, lebo ano tato tema posobi divne. Mas problem s partnerom, ale to nie je krajom. Tu na mk ma kazda druhá problem s partnerom a neverim, ze su vsetci z Oravy. Tvoja tema znie ako útok, lebo paušalizuješ. To ako keby som ja povedala, ze Záhoráci su namysleni, lebo poznam namyslenych Zahorakov. Pritom to nie je pravda a ti co namyselni boli predsa nereprezentuju uplne vsetkych na Záhorí.
Empatia je aj o tom, ze dokážeš vidiet individualitu a jedinečnosť druhych, bez paušalizovania. Mozno je to skor o tebe, ty vyzaduješ empatiu a pochopenie, ale pritom ho sama nemáš, kedze vnímaš seba a svoje pocity a nie pocity druhych.

aurora33
Včera o 14:16
@777januska777

Tak autorka ja chapem auroru33 a ze to vzala osobne, lebo ano tato tema posobi divne. Mas problem s partnerom, ale to nie je krajom. Tu na mk ma kazda druhá problem s partnerom a neverim, ze su vsetci z Oravy. Tvoja tema znie ako útok, lebo paušalizuješ. To ako keby som ja povedala, ze Záhoráci su namysleni, lebo poznam namyslenych Zahorakov. Pritom to nie je pravda a ti co namyselni boli predsa nereprezentuju uplne vsetkych na Záhorí.
Empatia je aj o tom, ze dokážeš vidiet individualitu a jedinečnosť druhych, bez paušalizovania. Mozno je to skor o tebe, ty vyzaduješ empatiu a pochopenie, ale pritom ho sama nemáš, kedze vnímaš seba a svoje pocity a nie pocity druhych.

@777januska777 dakujem ❤️

aurora33
Včera o 14:16
@reanda

@aurora33 samozrejme, ze je to utok.. opakovane od nej tahas informaciu, dokonca osobnu, ktoru ti slusne odmietla poskytnut, dokonca aj s vysvetlenim (co ani nemusela) .. a ty ju nadalej vyzadujes a obvinujes ju z klamstva, ak ti ju neposkytne.. co je to ineho, ako psychicky natlak a utocenie? ale ty nic, ty muzikant, ze 😝

@reanda tak sory ale na základe pár kolegov napisat že všetci ľudia su takí a takí je uplne odveci.

aurora33
Včera o 14:18
@anonym_ca58a6

@aurora33 skludni sa, kazdy pise svoju skusenost, ak ty mas inu napis ju raz a nie tu potom chces detaily. Mala som dvoch frajerov z hornej oravy a obaja boli neempaticki, a ked som sa pytala ze preco su tak na seba orientovani, obaja v rozsahu niekolko rokov povedali ze co je zle byt zahladeny do seba. Ved ze zije sam so sebou cely zivot. Mame aj pribuznych na Orave a tiez zla skusenost. Dokonca aj svokor pochadza z Oravy a svokra to s nim nedavala, zaujimal sa len o seba.

@anonym_ca58a6 🤣🤣😅😅😅😀😀 mala som spolužiakov z východu, dosť pili. Takže môžem napisat že všetci vychodniari sú alkoholici?

anonym_ca58a6
Včera o 14:20
@aurora33

@anonym_ca58a6 🤣🤣😅😅😅😀😀 mala som spolužiakov z východu, dosť pili. Takže môžem napisat že všetci vychodniari sú alkoholici?

@aurora33 napis co chces aj tak Ta maju tu na haku

Kludne mozes aj zalozit temu o vychodniaroch

autor
Včera o 14:25
@aurora33

@reanda tak sory ale na základe pár kolegov napisat že všetci ľudia su takí a takí je uplne odveci.

@aurora33 ako som písala vyššie..kolegov u nás vo firme je hádam 50 a všetci rovnakí, priateľ a celá jeho rodina je z Oravy a taktiež všetci rovnakí a to ma fakt velku rodinu, firmy s ktorými spolupracuje naša tých je asi 10 a s nimi komunikujem tiež ťažko s nimi, byvala som 2 roky na Orave a mam dost a utiekla som, takže ja nesúdim len mojho partnera a pár ľudí vo firme ako si ty myslíš

autor
Včera o 14:28
@777januska777

@777januska777 ked je toto podľa vas útok a osočovanie tak prečo sa zapájate obe? Ako som písala, mne sa tu nejedná o to vzbudiť hádky a konflikty a neviem čo ešte, ja som len chcela vedieť skúsenosti aj iných ľudí vsak o tom to je tu, ludia tu rozoberajú rôzne témy a prečo by som nemohla založiť tému na zamyslenie a diskutovanie ? Tým padom nechápem čo tu robíte obe na modrom koniku a hlavne v tejto diskusii

aurora33
Včera o 14:29
@anonym_autor

@aurora33 ako som písala vyššie..kolegov u nás vo firme je hádam 50 a všetci rovnakí, priateľ a celá jeho rodina je z Oravy a taktiež všetci rovnakí a to ma fakt velku rodinu, firmy s ktorými spolupracuje naša tých je asi 10 a s nimi komunikujem tiež ťažko s nimi, byvala som 2 roky na Orave a mam dost a utiekla som, takže ja nesúdim len mojho partnera a pár ľudí vo firme ako si ty myslíš

@anonym_autor aha takže na základe jedného partnera jeho rodiny a 50 ľudí, ktorí ,,su rovnakí” píšeš že celá Orava je rovnaká. Ja odpadnem 😀

aurora33
Včera o 14:29
@anonym_ca58a6

@aurora33 napis co chces aj tak Ta maju tu na haku

Kludne mozes aj zalozit temu o vychodniaroch

@anonym_ca58a6 Ved vidím ako ma ty máš na háku 😀🤣

anonym_ca58a6
Včera o 14:35
@aurora33

@anonym_ca58a6 Ved vidím ako ma ty máš na háku 😀🤣

@aurora33 moja skusenost je taka aku som popisala a ty si ma v tom este utvrdila ze s ludmi z Oravy sa vychadza naozaj tazko, su komplikovani

aurora33
Včera o 14:37
@anonym_ca58a6

@aurora33 moja skusenost je taka aku som popisala a ty si ma v tom este utvrdila ze s ludmi z Oravy sa vychadza naozaj tazko, su komplikovani

@anonym_ca58a6 ja nie som z Oravy, smola 😀 takže mas zlu skúsenosť.

anonym_ca58a6
Včera o 14:41
@aurora33

@anonym_ca58a6 ja nie som z Oravy, smola 😀 takže mas zlu skúsenosť.

@aurora33 ou gratulujem k vyhre rehoc sa dalej ako sibnuta, hlavne ze mas tvrdosin v profile

777januska777
Včera o 14:41
@anonym_autor

@777januska777 ked je toto podľa vas útok a osočovanie tak prečo sa zapájate obe? Ako som písala, mne sa tu nejedná o to vzbudiť hádky a konflikty a neviem čo ešte, ja som len chcela vedieť skúsenosti aj iných ľudí vsak o tom to je tu, ludia tu rozoberajú rôzne témy a prečo by som nemohla založiť tému na zamyslenie a diskutovanie ? Tým padom nechápem čo tu robíte obe na modrom koniku a hlavne v tejto diskusii

@anonym_autor spytam sa ta autorka, ak je tato tema, len na nevinnú diskusiu a zamyslenie v čom ti to pomohlo v čom ti baby dali iny pohlad, aby si veci vnímala inak z viacerých strán? Ja mam pocit, ze tu mas par bab, ktore ti povedali, ze na Orave su neempaticki ludia, dalsia časť ti napise, ze to nie je pravda. Takze hned mas konflikt, ktory je zbytočný a v konečnom dosledku ti nijako nepomôže a ani nikomu tu.
Nikomu neotvoriš oči, lebo nemáš ako, kedze kraj nesúvisí s povahou a hlavne nie v dnešnom svete. Mentalita sa moze mierne líšiť, ale povaha a srdce nie je viazané na kraj.

mamaaja82
Včera o 14:44
@anonym_autor

@mamaaja82 no a o tomto píšem…ja som neurobila diskusiu, aby tu vznikli rozbroje a hádky. Chcela som len vedieť pohľady iných ľudí to je všetko. nic viac v tom nehľadaj, a nerozčuluj sa zbytocne, pretože to nemá význam

@anonym_autor ty urazis cely region,ale hadky ani rozbroje nechces,ved ich sama vyvolavas.A citaj viac zien ma na oravu iny nazor ako ty.Priatela si si vybrala sama,to nie je Oravou ale clovekom.Ja nepoznam 50rovnakych ludi a ty poznas firmu do spiku kosti aj celu Oravu.Ludia z hor su tvrdi ale srdce na dlani.

patriciah1
Včera o 14:48

@anonym_autor pekný trapas poohovarať frajera s celou jeho rodinou na modrom koňovi 😅 načo s ním potom chodíš? Mne príde skôr tvoje správanie dosť divné. 🤔🤷

alenka58
Včera o 14:57
@anonym_autor

@anonym_autor no to si teda natrafila na ľudí.......ale takí ľudia sú aj v iných kútoch nielen SK ale aj vo svete, ty si ako moja susedka pre ktorú je všetko "sedlač" čo nebýva priamo v centre BA 😀

aurora33
Včera o 15:04
@anonym_ca58a6

@aurora33 ou gratulujem k vyhre rehoc sa dalej ako sibnuta, hlavne ze mas tvrdosin v profile

@anonym_ca58a6 v profile môžem mať čokoľvek.

bielasovicka
Včera o 15:19

"Na Orave dobre, na Orave zdravo....." juhú 😄😄

lukkar
Včera o 15:35
@anonym_9e541a

@viestta práca je,do fabrík tam vozia Indov,,je to skôr o nastavení

@anonym_9e541a Myslím že skôr na Dolnej Orave je viac práce, v okolí Dolného Kubína. Ale Horná Orava častokrát funguje tak, že chlap v zahraničí a žena doma s deťmi.

anonym_bcf619
Včera o 15:38
@aurora33

@anonym_ca58a6 v profile môžem mať čokoľvek.

@aurora33 si stihla zmenit Tvrdosin na Bratislavu ...preco sa skryvas Oravčanka😀 si velmi jedovata osoba vsade len rýpes

anonym_f0072f
Včera o 15:44

@anonym_autor nezda sa mi byt vhodne takto zaskatulkovat ludi na zaklade toho, v akom regione ziju. Som si ista, ze na Orave, tak ako aj vsade inde ziju ludia aj taki, aj taki. Ani by som tu taku temu nedavala, ved mnohym to mozno nepadne dobre. Keby bola tema o vychodniaroch, zahorakoch, madaroch atd. tiez by vsetci pisali, same negativa.

anonym_f8250a
Včera o 16:03

Ako ja sa im ani necudujem... Bola som na dlhsej ture po Orave a ta infrastruktura tam je na zaplakanie - busy chodia ako sa im zachce (to mi povedali ludia), nahradne spoje sa nevypravuju, ked nieco, kopec dedin cez vikend uplne odrezanych, pracovne dni raz-dvakrat za den SAD, ani taxiky z DK tam nechcu chodit. Akoze klobuk dolu ako sa v takych podmienkach da vobec pracovat/chodit do prace, navstivit lekara, nakupovat, ked nemas auto. Ja som bola zhrozena, ta logistika ma vycerpala viac ako tych 150km peso v kopcoch.

alenka58
Včera o 16:20

ja sa teda čudujem, že koľko nenávisti a separatizmu je na tomto MK, ale chvalabohu je to len určitá trieda ľudí

alenka58
Včera o 16:25
@anonym_f8250a

Ako ja sa im ani necudujem... Bola som na dlhsej ture po Orave a ta infrastruktura tam je na zaplakanie - busy chodia ako sa im zachce (to mi povedali ludia), nahradne spoje sa nevypravuju, ked nieco, kopec dedin cez vikend uplne odrezanych, pracovne dni raz-dvakrat za den SAD, ani taxiky z DK tam nechcu chodit. Akoze klobuk dolu ako sa v takych podmienkach da vobec pracovat/chodit do prace, navstivit lekara, nakupovat, ked nemas auto. Ja som bola zhrozena, ta logistika ma vycerpala viac ako tych 150km peso v kopcoch.

@anonym_f8250a ja som bola minulý rok prvý x na východe a mimo miest tam je to obdobne a horšie, navyše ma chceli okradnúť spoluobčania ked som odchádzala od bankomatu, našťastie nedaleko bol môj manžel, napriek tomu by ma nenapadlo nadávať na vychodniarov

anonym_3c3c57
Včera o 16:33

Nedocitala som do konca. Zaujima len to slovo oravci, to sa tak hovori? Ja som myslela, ze su to oravaci. Aspon u nas sa tak hovori, ze oravaci.
A k teme, vsade su rozni ludia, aj preto je svet zaujimavi. Mne nevadi ani "tvrdy" clovek, hlavne nech nie je hnusny, zakomplexovany, vsevedko a manipulator