icon

Sú Slováci až tak neprajní a škodoradostní?

25. feb 2026

Je slovač až tak neprajná a škodoradostná?
Potrebujem sa asi iba vyžalovať . Auto mám v servise , deti choré akurát teraz. Tak som poprosila mu aby dozrela na deti a cestou sem vybrala lieky z lekárne. Mama má 70+, je ztp, má kartičku vždy vyloženú ako treba, zastala na vyhradenom mieste v lekárni vybrala lieky zobrala ešte deťom ovocie a kým sa dostala k autu už tam mala policajtov, niekto ju nahlásil , že parkuje neoprávnene na vyhradenom mieste. Samozrejme všetko bolo v poriadku, ale mama bola už v omeškaní. Žene s chorým srdcom spôsobiť stres, sa to stalo iž pár krát. Aj ja som sa musela opravedlnovať , mala som mať v presne určenom čase call zo zahraničia, a kľud.
Už sa mi stalo že som zastala pred vlastnou garažou a ďalšia,, dobrá duša,, ma nahlásila že blokujem východ z garáže vždy sa to stane keď sa človek najviac ponáhľa.

autor
26. feb 2026
@anonym_bc6980

je psia povinnost policie aby to kontrolovala, a vies preco ? lebo ludia parkuju aj ked nemaju TZP cloveka so sebou. Druha vec je ze vela tých karticiek sa falsuje a ako bolo spomenute aj nechava po mrtvom a zneuziva. tak isto ako ked mas parkovanie pre rodinu s detmi a stoji tam hoc aky dilinko co nema ani sedacky v aute a ani deti sebou. a zena co ma male mimco a potrebuje nakupit nema kde parkovat.
Preto aj urdnicky ked vystavuju TZP preukaz upozornuju majte pri sebe prefotene rozhodnutie od nich, v pripade kontroly radsej.
takže pokial stojim ako mam a mam platný preukaz nemam sa co stresovat.
A prepac ale ked maminu takato vec vytoci do biela tak je otazne ci by mala vobec soferovat s chorým srdieckom, aby sa nieco horsie nestalo nie len jej ale aj iným učastníkom na ceste.

@anonym_4f7b39 teraz to nebol Lidl, u nás v Lidli nie je lekáreň, ale stalo sa už aj tam.
@anonym_bc6980 kde píšem že by polícia nemala kontrolovať? Mne vadí to udavačstvo. Policajt máme vyslovene povedal že bola nahlasená že parkuje bez preukazu.
Ak lekári odklepli že sa môže predĺžiť vodičák mojej mama o dva roky, tak kto si ty,že sa odvážiš tvrdiť opak.
A ako vysvetlíš udavačstvo keď ma nahlasujú že stojim pred vlastnou garažou? Je zakázané tam stať kým si vybehnem do bytu?
U nás azda technika nepokročila. Polícia by mala vedieť že ŠPZka je evidovaná na moje meno a garáž ,cez mapky je to chvíľu, ukáže že je to tiež moje, polícia by možno mohla mať možno aj rýchlejšie lepšie spôsoby. A čo je hlavné usporiť zbytočný výjazd. Nie cvičiť mňa s plačúcim dieťaťom na rukách, aby som dokázala že je garáž moja.

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@patrike napriek tomu som sa nedozvedela aký to má súvis s terennym autom. a ako su policajti schopni posudiť opravnenosť preukazu. oni predsa kontroluju iba to či ho vodič má. a nie či ho má oprávnene 🤷‍♀️

@biba_18 kontrolujú aj oprávnenosť a či nie je zneužitý. Musí mať pri sebe aj ZŤP preukaz, parkovací preukaz aj osobu ZŤP. Zneužitie je hrubé porušenie, ide to do záznamu vodiča a k tomu ďalšie porušenie - státie na vyhradenom invalidnom mieste, ďalší záznam do karty vodiča. K tomu do 12 mesiacov urobí vodič ešte jeden závažnejší priestupok (nezastavenie na stop) a príde o vodicak

autor
26. feb 2026
@anonym_04bc37

@anonym_autor kartičku myslíš parkovací preukaz pre invalida? A furt som nepochopila, že kde stála. Či na vyhradenom mieste pre lekáreň alebo pre invalida

@anonym_04bc37 áno s parkovancím preukazom, ktoré dávajú ztp, na vyhradenom parkovisku pre ztp.
Že to ostatné pochopili....

anonym_04bc37
26. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_04bc37 áno s parkovancím preukazom, ktoré dávajú ztp, na vyhradenom parkovisku pre ztp.

@anonym_autor tak potom buď rada, že sú ešte všímaví ľudia a posielajú policajtov. Čím viac všímavých okoloidúcich, tým bude menej tých, ktorí tie miesta zneužívajú. My mame tiež parkovací preukaz a vždy ma poteší, že to aj kontrolujú.
Nechápem čo je na tom také poburujúce, že ju kontrolovali. S tým musí tvoja mama rátať.

biba_18
26. feb 2026

@anonym_04bc37 znova - aký to má súvis s terénnym autom. a ako posúdia či je preukaz vydaný oprávnene? že ten čo dostal preukaz ho naozaj potrebuje? pretože toto znamená oprávnenosť preukazu - nie či je prítomný ...
lebo prídu, skontrolujú čo píšeš - a to je tak všetko...
takže aký je dôvod nahlasovať každého že niekde stojí? ty nevieš či má alebo nemá preukaz, pre istotu zavoláš fízlov: veď presne o tomto je táto debata. prečo voláš hneď na každého fízlov ...

anonym_bc6980
26. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_4f7b39 teraz to nebol Lidl, u nás v Lidli nie je lekáreň, ale stalo sa už aj tam.
@anonym_bc6980 kde píšem že by polícia nemala kontrolovať? Mne vadí to udavačstvo. Policajt máme vyslovene povedal že bola nahlasená že parkuje bez preukazu.
Ak lekári odklepli že sa môže predĺžiť vodičák mojej mama o dva roky, tak kto si ty,že sa odvážiš tvrdiť opak.
A ako vysvetlíš udavačstvo keď ma nahlasujú že stojim pred vlastnou garažou? Je zakázané tam stať kým si vybehnem do bytu?
U nás azda technika nepokročila. Polícia by mala vedieť že ŠPZka je evidovaná na moje meno a garáž ,cez mapky je to chvíľu, ukáže že je to tiež moje, polícia by možno mohla mať možno aj rýchlejšie lepšie spôsoby. A čo je hlavné usporiť zbytočný výjazd. Nie cvičiť mňa s plačúcim dieťaťom na rukách, aby som dokázala že je garáž moja.

@anonym_autor tak hlavne sa ukludni, nadych a výdych.
nikto nepise ze nechces aby kontrolovali, neviem odkial to mas ale nerob si v hlave kauzicky.
A to ze mamine lekar odklepol ze moze soferovat to je ok, ale otazka znela preco ju to tak vytocilo že si niekto robi svoju pracu ? keby tam stal niekto bez papiera neopravnene tak by si tu vypisovala že to nekontroluju a ako sa to zneuziva.
a co sa tyka tvojho parkovania ? no asi mate VZN tak postavene ze to kontroluju. u nas to nekontroluju iba ked majitel nahlasi ze mu tam niekto parkuje. a inak neviem kde zijes ale si myslis ze fizel bude kontrolovat kataster a neviem co este aby nerobil vyjazd 😀

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@anonym_04bc37 znova - aký to má súvis s terénnym autom. a ako posúdia či je preukaz vydaný oprávnene? že ten čo dostal preukaz ho naozaj potrebuje? pretože toto znamená oprávnenosť preukazu - nie či je prítomný ...
takže aký je dôvod nahlasovať každého že niekde stojí? ty nevieš či má alebo nemá preukaz, pre istotu zavoláš fízlov: veď presne o tomto je táto debata. prečo voláš hneď na každého fízlov ...

@biba_18 ? Aké terénne auto?

biba_18
26. feb 2026

@anonym_04bc37 ty vieš vôbec na čo reaguješ? tak také terénne auto ...

anonym_bc6980
26. feb 2026
@biba_18

@biba_18 ty ked mas preukaz TZP tak ho pri vystupovani z auta musis mat za oknom a musi tam byt ten clovek prepravovany. Nasledne ked pride kontrola tak ta vyzvu aby si ukazal OP a este aj rozhodnutie ci dany preukaz TZP nie je zneuzivany.
skontroluju ta a ides dalej , poprajete si pekný deň a nie je dovod na zilu navretu na cele.

autor
26. feb 2026
@marianarem

@anonym_autor A mozno to dotycny nerobil z neprajnosti, mozno vidi na tom mieste parkovat vselijakych frajerov a uz ho to stve. Ja som kedysi davno predavala parkovacie karty a videla som kadejake parkovanie, niektoti kaslu na predpisy, jeden znamy herec bez problemov zaparkoval v zakaze a este mi s usmevom zamaval. Politici podobne. U nas vo dvore tiez kazdu chvilu zablokuje niekto vjazd, tak jedna suseda uz ma nervy a chcela uz volat policiu aj na moja sestru, ktora prisla na navstevu. Nevedela, ze je to nasa navsteva, proste uz ten vjazd strazi, ja ju chapem.

@marianarem ale tu nikto nikoho neboloval! Zastala som pred vlastnou garažou, chytila dieťa polku nákupu a šla do bytu. Dala som veci do chladničky chcela som uložiť dieťa a už som videla z okna že mám troch policajtov okolo auta.
Ak bol sused udávač čo sa tomto vyžíva, vidí že z toho auta vystupujem ja, a idem hned oproti dom mojho bytu. Alebo si niekto si len tak špaciruje a nahlasuje. Ach Nechápem

autor
26. feb 2026
@anonym_04bc37

@anonym_autor tak potom buď rada, že sú ešte všímaví ľudia a posielajú policajtov. Čím viac všímavých okoloidúcich, tým bude menej tých, ktorí tie miesta zneužívajú. My mame tiež parkovací preukaz a vždy ma poteší, že to aj kontrolujú.
Nechápem čo je na tom také poburujúce, že ju kontrolovali. S tým musí tvoja mama rátať.

@anonym_04bc37 ešte raz a po slovensky mne nevadí kontrola, nech kontrolujú ....ale udavač ktorý nezavolal políciu a klamal,že tam kartička nie je. Pričom tam bola!
Kľudne nech kontrolujú nahmatkovo, nech chodia pravidelne. Ale to že udavač večer v pritmí nevidel tú kartičku a už volal políciu mama nebola preč ani päť minút a už bola nahlasená

autor
26. feb 2026

Má právo tam stať, mala pri sebe doklady ktorými.to vie zdokladovať a.nedostala napomenutie pokutu

anonym_9dda58
26. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor jediny krat nas policajti kontorolovali, ked bola zle zastrcena modra ztp karticka (parkovaci preukaz) a stali sme na ztp mieste (karticka bola zle vidno)... inokedy za 20 rokov nikdy... Ani "pravost" karticky...

anonym_04bc37
26. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_04bc37 ešte raz a po slovensky mne nevadí kontrola, nech kontrolujú ....ale udavač ktorý nezavolal políciu a klamal,že tam kartička nie je. Pričom tam bola!
Kľudne nech kontrolujú nahmatkovo, nech chodia pravidelne. Ale to že udavač večer v pritmí nevidel tú kartičku a už volal políciu mama nebola preč ani päť minút a už bola nahlasená

@anonym_autor a? Ešte raz čo je na tom, však všetko bolo v poriadku

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@anonym_04bc37 ty vieš vôbec na čo reaguješ? tak také terénne auto ...

@biba_18 áno viem. Reagovala som na tvoj komentár, že ako policajti kontrolujú oprávnenosť

dahliaa
26. feb 2026

Tohle není jen u Slováků. Děje se to všude... My máme s manželem 3 děti, bydlíme v Praze a u nás před barákem není odpoledne po práci kde zaparkovat. Nejbližší možné parkovací místo je 10 minut pěšky. Když mají lidé nákup, nebo něco těžkého tak je běžné, že si na minutku zajedou autem na chodník, který je u nás před vchodem velmi široký, takže auto nikomu nepřekáží, vyloží si co potřebují a pak si odjedou zaparkovat. Minule také manžel nakoupil našemu miminku dvě balení kojeneckých vod a nějaké potraviny. Než to během ani ne dvou minut zanesl domů, už tam byli policajti a dostal pokutu 500,-. 🙄 Pokuty rozdávají slušným lidem jak na běžícím páse, ale že se tady běžně ničí, vykrádají a kradou auta neřeší...

Ale k té závisti. Děje se to všude. I v zahraničí jsem se s tím ve velké míře setkala.

autor
26. feb 2026
@dahliaa

Tohle není jen u Slováků. Děje se to všude... My máme s manželem 3 děti, bydlíme v Praze a u nás před barákem není odpoledne po práci kde zaparkovat. Nejbližší možné parkovací místo je 10 minut pěšky. Když mají lidé nákup, nebo něco těžkého tak je běžné, že si na minutku zajedou autem na chodník, který je u nás před vchodem velmi široký, takže auto nikomu nepřekáží, vyloží si co potřebují a pak si odjedou zaparkovat. Minule také manžel nakoupil našemu miminku dvě balení kojeneckých vod a nějaké potraviny. Než to během ani ne dvou minut zanesl domů, už tam byli policajti a dostal pokutu 500,-. 🙄 Pokuty rozdávají slušným lidem jak na běžícím páse, ale že se tady běžně ničí, vykrádají a kradou auta neřeší...

Ale k té závisti. Děje se to všude. I v zahraničí jsem se s tím ve velké míře setkala.

@dahliaa ale ja som nestála na chodníku ani na širokom ani na úzkom. Stála som pred vlastnou garažou. Nie pred vchodom, že by som blokovala záchranné zložky, nie pred susedovou garažou, ani na travniku.

biba_18
26. feb 2026

@anonym_04bc37 pýtala som sa 2 veci v tom príspevku na ktorý si reagovala ... a ani to som sa nedozvedela. pretože nekontrolujú oprávnenosť preukazu, nemajú ako ...

biba_18
26. feb 2026

@anonym_bc6980 ja vôbec nerozumiem prečo mi píšeš čo mi píšeš - pretože odpovedáš na niečo iné než na to čo sa ja pýtam ... to čo mi píšeš ja viem. preto sa to nepýtam ...

autor
26. feb 2026
@anonym_04bc37

@anonym_autor a? Ešte raz čo je na tom, však všetko bolo v poriadku

@anonym_04bc37 a?však nie je to tvoja mama, tebe je to fuk.

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@anonym_04bc37 pýtala som sa 2 veci v tom príspevku na ktorý si reagovala ... a ani to som sa nedozvedela. pretože nekontrolujú oprávnenosť preukazu, nemajú ako ...

@biba_18 tak sme sa asi nepochopili. Áno
no mala by si mať v aute aj rozhodnutie z UPSVaR. Teda my mame, kedysi bolo treba aj kvôli diaľniciam

biba_18
26. feb 2026

@anonym_04bc37 lenže téma je o niečom inom - prečo niekto nahlasuje auto - v tomto prípade oprávneného držiteľa preukazu - policajtom. čo ľudí vedie k takému konaniu ...

anonym_262cfd
26. feb 2026

Ako slovanský národ sme strašne slabí a zakomplexovaní (súvis jedno s druhým)...už sa Slováci menia skôr na Anglosasov, ktorým Arabi skáču po hlave a nepovedia ani pol slova...tak Slovákom skáču už od jakživa Rómovia po hlave a čo povieme ? Veď to je Cigán toho neriešim a mávneme rukou...čudné zmýšľanie....ako Slovania sme najslabší...porovnávať nás s Bosniakmi, Srbmi, Rusmi ani radšej nejdem...Chlapi tam riešia problémy inak

guudy
26. feb 2026
@anonym_bc6980

@biba_18 ty ked mas preukaz TZP tak ho pri vystupovani z auta musis mat za oknom a musi tam byt ten clovek prepravovany. Nasledne ked pride kontrola tak ta vyzvu aby si ukazal OP a este aj rozhodnutie ci dany preukaz TZP nie je zneuzivany.
skontroluju ta a ides dalej , poprajete si pekný deň a nie je dovod na zilu navretu na cele.

@anonym_bc6980 nie, preukaz tzp za okno nedavas. Tam sa dava parkovaci preukaz. Tzp sa preukazuje preukazom tzp a nie rozhodnutim.

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@anonym_04bc37 lenže téma je o niečom inom - prečo niekto nahlasuje auto - v tomto prípade oprávneného držiteľa preukazu - policajtom. čo ľudí vedie k takému konaniu ...

@biba_18 ja som za. A nikdy mi nerobilo problém sa preukázať, keď ma kontrolovali prečo tam stojím. 70% keď idem, vždy tam stojí niekto bez preukazu. Takže vždy lepšie keď to kontrolujú ako keď dlabú na to. Asi oznamovateľ má takú skúsenosť, že tam furt stoja neoprávnene, tak permanentne volá a naozaj si nemusel všimnúť preukaz keď napr. z okna pozeral

autor
26. feb 2026
@biba_18

@biba_18 nielen tu, vo viacerých témach je prítomný funkčný analfabetizmus....

alenka58
26. feb 2026

@anonym_autor je mi ľúto, že máš takéto skúsenosti, ale rok 2026 bude častými kontrolami ZŤP preukazov, nakoľko bolo odhalených pomerne veľa falšovaných / tak ako to spravili aj s PN

biba_18
26. feb 2026

@anonym_04bc37 ale téma nie je o kontrolovaní - ale prečo ľudia volajú policajtov ... takže možno má oznamovateľ skúsenosť že tam stoja neoprávnene - lenže ako to oznamovateľ zistí?

autor
26. feb 2026
@alenka58

@anonym_autor je mi ľúto, že máš takéto skúsenosti, ale rok 2026 bude častými kontrolami ZŤP preukazov, nakoľko bolo odhalených pomerne veľa falšovaných / tak ako to spravili aj s PN

@alenka58 ďalšia v rade..... sorry
Nejde o kontrolu, nech kontrolujú .
Ide o klamstvo! Udavač klamal keď volal políciu.

anonym_04bc37
26. feb 2026
@biba_18

@anonym_04bc37 ale téma nie je o kontrolovaní - ale prečo ľudia volajú policajtov ... takže možno má oznamovateľ skúsenosť že tam stoja neoprávnene - lenže ako to oznamovateľ zistí?

@biba_18 píše, že klamal, že mama nemá preukaz. Tak ho kludne nemusel vidieť za oknom. Každopádne nič sa nestalo a radšej nech volajú, lebo nabudúce sa môže stať, že bude mať miesto obsadené niekým kto tam stojí neoprávnene a nebude mať kde zaparkovať