icon

Ťažké obdobia: Ako zvládať depresie u blízkych?

3. okt 2026

Ahojte.. normálne mi toto nedá. Včera som si bola sadnúť s kamoškou z detstva, poznáme sa 20 rokov doslovne. Už dva roky od nej nič iné nepočúvam aké má depresie a ako sa necíti dobre. Poslala som ju k psychológovi, chodila, zmena minimálna, bola u psychiatra ten jej dal lieky na spanie, lebo trpí nespavosťou a inak ju vyhodnotil ako zdravú. Ona sa necíti dobre keď je slobodná, ani keď má frajera, lebo si vždy nájde nejakého debila, ktorý jej ubližuje a potom má depresie z neho. Keď má prácu ani tá jej žiadna nevyhovuje, necítila sa dobre, že tam musí chodiť. Keď bola nezamestnaná zase zle, lebo nemá peniaze. Nie je tp jediný človek, ktorého poznám a takto sa správa a všimla som si to aj u mužov. Od januára som randila a natrafila som na jedného čo bol v bledomodrom ako ona, za 2 mesiace ako sme sa stretávali som toľkokrát počula, že je nešťastný a nevie čo má v živote robiť (mal 35 čo si myslím, že by aspoň troška mohol) a každý týždeň mal minimálne 2 dni zlú náladu ale že fakt zlú od rána.. Nepočula som od neho pomaly nič pozitívne.. Ja neviem bolo to tak vždy? Pretože mám viac starších kamošiek - kolegýň, ktoré sa takto nesprávajú a aj starších kamarátov tiež z práce, s ktorými mám blízky vzťah, aj moj ex bol o 15 rokov starší a takýto nebol.. Neviem, či to je len nesprávna vzorka, pretože ja sama som mladá (27), a tiež nemám všetko dokonalé ale bojujem v tom živote, snažím sa, tiež ma podviedol a opustil muž, ktorého som milovala a bývam doteraz smutná aj keď to je rok a pól... Ale nemám takéto stavy kvôli tomu.. Beriem to tak, že som zdravá, veľa cvičím a mám aktivity, ktoré milujem..

anonym_a2cce5
•
3. okt 2026

tvoja kámoška keby mala depr. tak by od psychiatra vyfasovala antidepresíva. Možno že je to jej povahová črta, ktorá sa bude sťažovať na všetko a na všetkých.

anonym_669be2
•
3. okt 2026

@anonym_autor môže trpieť depresiami, mohol ju dr zle diagnostikovať. Ale na druhú stranu môže byť iba notorický sťažovateľ, ktorému nikdy nič nevyhovuje a stále hľadá niečo v čom bude chudák a ostatní ho budú ľutovať. Poznám takých ľudí a moja rada je vídať sa s nimi čo najmenej, strašne to uberá energiu, pretože aj keď sa ich snažíš povzbudiť, vždy nájdu niečo ďalšie v čom je ich život príšerný. Nakoniec ťahajú celé okolie so sebou dolu. Nemyslím, že to je generáciou, skrátka si natrafila na dva exempláre blízko seba.

anonym_fa2957
•
3. okt 2026

@anonym_autor To sú také neschopné typy ľudí. Nevedia sa zaradiť, všetko je problém, nevedia fungovať s inými ľuďmi a nevydržia ani sami so sebou. Očakávajú neustálu pozornosť od iných , skákanie okolo zadku a ľútosť, to ich vyživuje. Nepomôže nič, len sa im vyhýbať a úplne ich odstrániť zo života.

anonym_9764b4
•
3. okt 2026

@anonym_autor ked som mala tazku depresiu s nikym som sa o tom nebavila okrem doktora.

anonym_4132c5
•
3. okt 2026

Nie si zodpovedná za cudzie životy.
Kto je dospelý, vie si zaobstarať pomoc sám.
Ak ju odmieta, jeho vec. Nie tvoj.

letfenixa
•
3. okt 2026

Mám kolegyňu, má po 50, poznám ju viac ako 20 rokov a ešte nikdy nebola s ničím spokojná.