icon

Úvaha nad šetrením verzus míňaním peňazí. Kde je rovnováha?

20. nov 2025

Moja otázka podľa vás riešim len peniaze? Po dlhej dobe stretli sme sa s kamarátkou a boli sme na nákupoch a potom si sadnúť na kafe. Ona v každom obchode niečo si kúpila aj keď len maličkú blbosť že deti sa potešia. Ja som skôr pozerala porovnávala ceny a kúpila som knihy pre moje deturence. V kaviarni dala som si kávu a jeden zákusok k tomu, ona si dala za hodinu dve kávy a päť zákuskov. To len aby ste videli rozdiel medzi nami. Ona je taký typ čo rozhadzuje a ja som skôr šetrný typ.
Z vlastnej skúsenosti mala som obdobie že sme nemali peniaze, nemala som za čo kúpiť deťom jesť ani na suchý rožok, ex všetko prepil celý môj rodičak. To bol dôvod prečo som sa s ním rozišla a začiatky boli ťažké finančne.
Potom s terajším manželom keď sme si kúpili náš domček a prerábali sme, tiež sme boli natesno s peniazmi a boli sme mesiace v mínuse. Preto ja si strážim svoje peniaze a šetrím aby sme už neboli v takej situácii ako vtedy.
Lenže kamarátka má na mňa blbé reči že som drzgros a podobné lebo nekupim hneď všetko čo mi padne do oka. Ja chcem mať našetreny základ a chcem dopriať si deťom a našej rodine zážitky a podľa mňa na všetko treba peniaze. Plus škola bývanie strava všade treba peniaze.
Ona hovorí že ma rozoberali v jej robote a všetci sa na mne smejú že aká som. Dotklo sa ma to.

Strana
z2
mimimoje
20. nov 2025

@anonym_autor normálna kamoška by sa ťa v robote zastala a nerozoberala by ťa s inými kolegami. A teda ja by som sa s ňou asi už nestretávala v obchodných centrách, veď môže prísť na kávu aj k tebe aleby ty k nej. Ak teda ju chceš stále za kamošku.

simsalabim
20. nov 2025

@anonym_autor a ty jej povedz, ze vsetci sa smeju z nej, ako rozhadzuje a nemysli na zadne vratka a ze spekuluju, ako sa z tych 5 zakuskov za chvilu vykrmi... No ale uprimne, treba ti taku kamosku?

lucyluska
20. nov 2025

@anonym_autor
Moja babka vždy hovorila " pozeraj na zadné kolieska". Ty sa tej rady držíš a správne 😉

anonym_cae3ee
20. nov 2025

@anonym_autor Len aby ta tvoja "kamoška "o pár mesiacov neprišla s tým, že ma finančné problémy a chcela by si nejaké peniaze požičať.

martinkatinka
20. nov 2025

Ona ti povedala, ze ta ohovarali v robote? No asi by som jej povedala, ze dakujem za spolocnost, ale uz sa neuvidime.

muzula
20. nov 2025

kamoska je financne negramotna a este je na to aj hrda...co dodat. Ty sa spravas financne zodpovedne, aspon podla opisu - palec hore.

vilma7
20. nov 2025

Veľmi zlata kamarátka. Na pohladanie.

anonym_4805b2
20. nov 2025

@anonym_autor …no napíšem to takto… nemusím rozmýšľať nad každým eurom čo miniem a rada si doprajem dobrú kávu i koláč, ale tých 5 koláčov by som si nedala ani za cely deň nie to ešte v priebehu 2 hodín. Tak isto doprajem aj deťom, ale kúpiť im niečo v každom obchode? Ved by si nič nevážili, o ničom nesnívali… Na smiech je skôr jej konzumne správanie a prehodnotila by som take kamarátstvo. Dobra kamarátka by tvoju situáciu chápala, a nikdy by nesrandovala na tu tému, hlavne ak vie, čim si si prešla.

bonboniera
20. nov 2025

Hej určite si dala za hodinu v kaviarni 5 koláčov a potom ti povedala ze ta riešia v robote 🥱

vroni
20. nov 2025

Ja nie som žiaden "setrilek" a v dávani si kávy v kaviarni by som mohla zastupovať republiku na olympijskej úrovni. Takže dve kávy, aj tri, by som dala s prehľadom. Ale päť zákuskov a niečo kúpiť v každom obchode je podľa mňa choré. A teda si neviem predstaviť, komu by sa to mohlo zdať normálne (nemám kamarátku ani známu, ktorá by sa správala ako utrhnuta z retaze, keď je v OC). Plus ohovárať kamarátku v práci..... No, asi by som zrevidovala cele "kamarátstvo"

anonym_89b796
20. nov 2025
@bonboniera

Hej určite si dala za hodinu v kaviarni 5 koláčov a potom ti povedala ze ta riešia v robote 🥱

@bonboniera presne🤣 autorka, spisovateľka z teba nebude 🤣🤣

anonym_435c3c
20. nov 2025
@anonym_89b796

@anonym_89b796 Ja by som sa normalne aj hanbila vraviet casnicke este mi doneste svrty kolac, a potom o chvilu este piaty 😄. Ako taka prasnica by som sa citila. Ja som extra na sladke, ale v kaviarni 5 kolacov zjest? To podla mna ani nie je mozne tolko zjest 😄.

autor
20. nov 2025
@anonym_cae3ee

@anonym_autor Len aby ta tvoja "kamoška "o pár mesiacov neprišla s tým, že ma finančné problémy a chcela by si nejaké peniaze požičať.

@anonym_cae3ee Ona väčšinou hneď po výplate rozhadzuje a potom pred výplatou už nemá z čoho žiť. Stalo sa pár krát že som jej požičala peniaze, boli to len malé sumy no nevrátila.

autor
20. nov 2025
@anonym_4805b2

@anonym_autor …no napíšem to takto… nemusím rozmýšľať nad každým eurom čo miniem a rada si doprajem dobrú kávu i koláč, ale tých 5 koláčov by som si nedala ani za cely deň nie to ešte v priebehu 2 hodín. Tak isto doprajem aj deťom, ale kúpiť im niečo v každom obchode? Ved by si nič nevážili, o ničom nesnívali… Na smiech je skôr jej konzumne správanie a prehodnotila by som take kamarátstvo. Dobra kamarátka by tvoju situáciu chápala, a nikdy by nesrandovala na tu tému, hlavne ak vie, čim si si prešla.

@anonym_4805b2 Áno vie čím všetkým som prešla, poznáme sa od škôlky.

autor
20. nov 2025
@bonboniera

@bonboniera Aj ja by som si dala kľudne päť koláčov ale keď vidím tie ceny radšej si upečiem niečo doma.

autor
20. nov 2025
@anonym_89b796

@anonym_89b796 Aká spisovateľka neviem o čom píšeš, ja riešim vec čo sa mi stalo.

anonym_a6e1ce
20. nov 2025

@anonym_autor a ja nenakupujem preto ze neznasam chodenie o obchodoch a preto kupujem vsetko len cez net a aj to len to co naozaj potrebujem , to som potom co …naozaj nechapem ludi ktori sa zapodievaju hlupostami a zivotom druhych

autor
20. nov 2025
@anonym_435c3c

@anonym_89b796 Ja by som sa normalne aj hanbila vraviet casnicke este mi doneste svrty kolac, a potom o chvilu este piaty 😄. Ako taka prasnica by som sa citila. Ja som extra na sladke, ale v kaviarni 5 kolacov zjest? To podla mna ani nie je mozne tolko zjest 😄.

@anonym_435c3c To si kúpila hneď naraz všetky koláče na jeden tanier keď sme si sadli.

anonym_435c3c
20. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_435c3c To si kúpila hneď naraz všetky koláče na jeden tanier keď sme si sadli.

@anonym_autor 😄😄 to musi byt ale pahltna zena

midka
20. nov 2025

nic si z toho nerob,, zi si tak ako uznas za vhodne,, ja tiez neoblubujem toto nekonecne nakupovanie, tam 2€ tam 5€,, ani nie kvoli peniazom, ale zvycajne su to len hluposti a ludia to kupuju, nie preto, ze to potrebuju, ale, ze je to lacne,, a co sa tyka tych kolacov,,, ja si bezne davam vzdy len obyc. espreso s mliekom,,/ tie ostatne kavove napoje mi ani nechutia,, aj keby boli lacnejsie ako klasika, tak si to nekupim/ a tych 5 kolacov,, neviem, ci by som zjedla za vikend, keby ich mam u seba v chladnicke- zadara, obavam,, ze este aj tie by som v pondelok dala muzovi ku kave.... takze neboj,,, zo mna by tvoju kamoska docista porazilo.... 🙂

sissy27
20. nov 2025

@anonym_autor ona ťa ohovára v robote, ešte sa s tým sprostá aj pochváli, ty ju ohováraš na nete - nezabudni jej poslať link na diskusiu 😀
Neviem, veď utrácajte / šetrite každá podľa svojho uváženia, načo to potrebujete každá riešiť tú druhú? Očividne si ako kamošky nesedíte, tak načo to umelo naťahujete?

anonym_0e58f7
20. nov 2025

tak hlavne prehodnot kamaratsvo s nou a uz jej nikdy ale ze nikdy nepoziciavaj ... nemas a hotovo .. hned by som ju poslala za tymi,s kt ta brala do huby... tiez som mala obdobieked som musela prevratit kazdy peniaz a rozhodnut sa co kupit len aby som mala co jest a aj teplo v dome..nastastie je to za mnou,ale naucila som sa setrit a setrit budem ... no nie tak aby somm si aj nedopriala-zas do hrobu si peniaze nevezmem ale chcem mat zadne vratka ak by sa zas daco pritrafilo ... nie je dobre byt drzgros ale ani rozhadzovat ..zlata stredna cesta ale hlavne NEPOZICIAVAT nikomu a nikdy

martinkatinka
20. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ona ťa ohovára v robote, ešte sa s tým sprostá aj pochváli, ty ju ohováraš na nete - nezabudni jej poslať link na diskusiu 😀
Neviem, veď utrácajte / šetrite každá podľa svojho uváženia, načo to potrebujete každá riešiť tú druhú? Očividne si ako kamošky nesedíte, tak načo to umelo naťahujete?

@sissy27 mna by zaujimalo, ci sa tu niektora zena v takejto podobnej diskusii aj nasla 😀

kitycat
20. nov 2025

@anonym_autor porovnavas neporovnatelne, ale kedze netriete nidzu, tak di si mohla dopriat aspon kavicku, dzusik a kolacik, ked us ste si aj domcek na doraz zaobstarali

Isla s tenou na nakupy a ty si kupila dve k izky a malu kavu s mini kolacom... tak sa nwdiv, ze si vsimla zase... trapi ta to? Nemozes preto spavat?

autor
20. nov 2025
@kitycat

@anonym_autor porovnavas neporovnatelne, ale kedze netriete nidzu, tak di si mohla dopriat aspon kavicku, dzusik a kolacik, ked us ste si aj domcek na doraz zaobstarali

Isla s tenou na nakupy a ty si kupila dve k izky a malu kavu s mini kolacom... tak sa nwdiv, ze si vsimla zase... trapi ta to? Nemozes preto spavat?

@kitycat Áno išli sme spolu na nákup, no to u mňa znamená pozerať poprípade porovnávať ceny v obchodoch až potom kúpiť. Nie som hr že hneď všetko musím mať.

kitycat
20. nov 2025

Dopisem, uz mi nejde doplnit.. ak pre to nemozes spavat, tak prehodnot vase priatelstvo

anonym_89b796
20. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_89b796 Aká spisovateľka neviem o čom píšeš, ja riešim vec čo sa mi stalo.

@anonym_autor ano, nevies 🤣 vymyslas si a nechápem ako ti to môžu veriť

autor
20. nov 2025
@kitycat

Dopisem, uz mi nejde doplnit.. ak pre to nemozes spavat, tak prehodnot vase priatelstvo

@kitycat Poslednú dobu sa nezhodneme vo viacerých veciach že sa naše názory rozchádzajú. Rozmýšľam či stojí to za to udržať si takúto kamarátku.

autor
20. nov 2025
@anonym_89b796

@anonym_autor ano, nevies 🤣 vymyslas si a nechápem ako ti to môžu veriť

@anonym_89b796 Keď nemáš čo dodať k téme tak nepíš blbosti, ďakujem

klotildabazarik
20. nov 2025

@anonym_autor tak sa s nu nebav, 5 zakusov zezere za navstevu kaviarne co nevie co zo sebou😂

Strana
z2