Výchova chlapcov a dievčat. Rozdiely a nové trendy?
Ahojte, včera večer mi napadla taká vec, a chcela by som vedieť vaše postoje, co si o tom myslite. Možno tu taká diskusia už bola, neviem, ak ano, prosím, pošlite mi link😇
Každopádne k téme. Včera v podvečer som bola s dcérkou na ihrisku. Hrala sa tam, a ja som tak pozorovala okolie a spravanie mamičiek. Veľmi ma prekvapilo spravanie a výchova mamičiek, ktoré majú synov. Príliš ich ochraňujú,príde k ním dievčatko a mamka syna hneď musí ísť k ním, akoby nechcela aby sa bavil s opačným pohlavím. Sú veľmi také, že len mojkat, pusinkovat, dávať pozor. Co je fajn, ale príde mi, že výchova dievčat je nejak pozvoľnejšia oproti výchove chlapcov. Nemali by sme práve z chlapcov vychovávať chlapov, co sa neboja pavúka na hojdačke, a z dievčat vychovávať ženy, ktoré majú byt zenske? Mám pocit, že sa výchova otočila o 180° a vychovávame tieto dve pohlavia naopak.
Celkovo mi poslednú dobu príde, aj u starších, teenagerov a pod, že akokeby matky synov nevedia prijímať frajerky, lásky ich synov. A príliš ich pred všetkým ochraňujú a vychovávajú z nich “slabochov”. Nemali by sme skôr byt opatrní pri výbere frajera pri dcére, ako výbere frajerky pri synovi? Niekedy sa chodili odpytavat dievčatá, momentálne mám pocit, že sa chodia odpytavat chlapci😅
Co si o tomto celom novom fenoméne myslite? Len ja to takto vnímam, či sa to ozaj zmenilo ?
Najlepsie je vychovavat tak aby sa ani dievca ani chalan nebali pavuka. 😅 Robit z dievcat nezne bezbaranne kvetinky tiez nie je cesta k tomu aby boli raz samostatne. A chlapci by mali poznat aj muzsky vzor, len ten sa akosi z vychovy vytraca.
Ja som si akosi nevsimla to co ty opisujes
môj je typu komentátor. furt kecá a kecá a hrať a všade všetko nedajbože aby tam bola voda tak je v nej napchaný.. ja som rada keď si môžem niekde v kľude kysnúť 😂
Tiež to nechápem, aj to na koni som sa stretla v zmysle keď chceš aby ťa niekto ľúbil a nikdy neopustil poroď syna. Potom mamičkyn cecok nemože zobraziť domov babu v 23r, lebo mamička to vadí a podľa nej by mal sedieť doma aj v 35ke. Nedajbože stretne normálne dievča, a začnú spolu bývať aj keď mamička nesúhlasí potom takéto ženy im strpčujú život
tak nejako ti homosi musia vzniknut :D .. ale nie... no ja zazivam v poslednej dobe skor opak, matky si nevsimaju ich synov lebo su zvyknute, ze robia somariny a bordel.. :D ziadna pevna ruka, hranice nic.. na skakacom hrade skakali hlava-nehlava, len preto ze maju pevnejsiu stavbu tela, tak matkam bolo jedno koho tym telom zvalcuju, kedze vedia, ze to ich dieta tam "prezije" :D ...
Najlepsie je vychovavat tak aby sa ani dievca ani chalan nebali pavuka. 😅 Robit z dievcat nezne bezbaranne kvetinky tiez nie je cesta k tomu aby boli raz samostatne. A chlapci by mali poznat aj muzsky vzor, len ten sa akosi z vychovy vytraca.
@anonym_ed4f6d mužský vzor pracuje v zahraničí a syna vidí raz za čas, na diaľku sa vychovávať nedá alebo slobodná matka sama vychováva syna
potom nepoznajú normálne vzťahy ako má žiť otec s mamou, dievča v rodine nevidí vzor ako sa má muž správať k žene a vyberie si nesprávneho
@anonym_ed4f6d mužský vzor pracuje v zahraničí a syna vidí raz za čas, na diaľku sa vychovávať nedá alebo slobodná matka sama vychováva syna
potom nepoznajú normálne vzťahy ako má žiť otec s mamou, dievča v rodine nevidí vzor ako sa má muž správať k žene a vyberie si nesprávneho
@anonym_5fc01e priciny jeho absencie poznam
Hmm mozno je to aj v pohlavi.
Mam dvoch synov. Obaja boli opatrni. Ked som povedala nechod lebo spadnes-nesli. Dcera? Isla si to vyskusat ci mam pravdu. Ona je viac priebojna. Nenecha sa lutovat. Mojkat. Proste svoja liga.
@anonym_ed4f6d ano, to určite súhlasím a nemyslela som to tak, že zena nemá byt samostatná😇 skôr v tom zmysle, že mám pocit, že momentálne sú chlapci a chlapi všeobecne veľmi zoženštelí, nevedia nic poriadne urobiť a pod.. môj muž je našťastie výnimka, ale často sa s týmto stretávam u kolegýň, kamosiek ktoré sa na toto sťažujú a same vychovávajú takto synov, keď sa ich na to opýtam.. syn pracujúci ale stále býva u rodičov, co je fajn, nech si našetrí, ale ma kompletný mama servis, upratané, navarené, raňajky, desiata, obed, sám nevie ani krížom slamy ohnúť. Privedie si frajerku domov a samozrejme každá je zlá, nevyhovujúca. Lebo nespĺňa toto a toto. A jej syn spĺňa co, co vie on žene ponúknuť… napríklad mám kolegyne ktoré nadávajú na svojich mužov, ako nevedia nic urobiť a podobne a vlastne same toto učia svojich synov… tak neviem kde je chyba 🥹
@anonym_autor myslím, že len ty to takto subjektívne a skreslene vnímaš.
@anonym_4464d7 tiez si to myslim...
@anonym_ed4f6d ano, to určite súhlasím a nemyslela som to tak, že zena nemá byt samostatná😇 skôr v tom zmysle, že mám pocit, že momentálne sú chlapci a chlapi všeobecne veľmi zoženštelí, nevedia nic poriadne urobiť a pod.. môj muž je našťastie výnimka, ale často sa s týmto stretávam u kolegýň, kamosiek ktoré sa na toto sťažujú a same vychovávajú takto synov, keď sa ich na to opýtam.. syn pracujúci ale stále býva u rodičov, co je fajn, nech si našetrí, ale ma kompletný mama servis, upratané, navarené, raňajky, desiata, obed, sám nevie ani krížom slamy ohnúť. Privedie si frajerku domov a samozrejme každá je zlá, nevyhovujúca. Lebo nespĺňa toto a toto. A jej syn spĺňa co, co vie on žene ponúknuť… napríklad mám kolegyne ktoré nadávajú na svojich mužov, ako nevedia nic urobiť a podobne a vlastne same toto učia svojich synov… tak neviem kde je chyba 🥹
@anonym_autor to je tym, ze im chyba muzsky vzor. Ono muzsky vzor nie je chlap leziaci na gauci vykrikujuci Zena dones pivo! to urcite nie, ale mnohym detom chyba to, ze nevidia ako sa ma spravat chlap, otec, manzel, syn, zat... To chyba aj dievcatam aj chlapcom. A zial z generacie na generaciu viac a viac, pretoze chlapi, aj ti co uz su otcovia utekaju od zodpovednosti za rodinu, za deti, za spolocnu domacnost, za vztah stale castejsie. Stale castejsie vstupuju do vztahov nevyzreti jedinci, ktorych zodpovednost ze niektore veci zaskoci a nevedia s tym pracovat. Zeny vacsinou od zodpovednosti utiect nemozu, ostavaju na deti same a mnohe sa v tom obracaju ako najlepsie mozu a vedia.
😏 sesternica má 2 chlapcov, žijú síce s nimi, ale vedia aj navariť, aj drevo narúbať, aj z práčky vyložiť, proste v pohode mladí chalani. detto môj, žije sám, ani od hladu nezomrie, aj vypraté ma, upratané doma… len keď dnešné dievky by radi mali chlapca s platom min. 2 tisíc v čistom, aby ich na rukách nosil a nič nechcel… celkovo je zlá doba pre mladých, kamošky majú zas dcéry doma 😏
Naststie mam 3 doevcat,som rada ze nemam doma vajciaka😜
😏 sesternica má 2 chlapcov, žijú síce s nimi, ale vedia aj navariť, aj drevo narúbať, aj z práčky vyložiť, proste v pohode mladí chalani. detto môj, žije sám, ani od hladu nezomrie, aj vypraté ma, upratané doma… len keď dnešné dievky by radi mali chlapca s platom min. 2 tisíc v čistom, aby ich na rukách nosil a nič nechcel… celkovo je zlá doba pre mladých, kamošky majú zas dcéry doma 😏
@biba_18 my sme vychovali deti do koca, aj do voza😃
Tiež to nechápem, aj to na koni som sa stretla v zmysle keď chceš aby ťa niekto ľúbil a nikdy neopustil poroď syna. Potom mamičkyn cecok nemože zobraziť domov babu v 23r, lebo mamička to vadí a podľa nej by mal sedieť doma aj v 35ke. Nedajbože stretne normálne dievča, a začnú spolu bývať aj keď mamička nesúhlasí potom takéto ženy im strpčujú život
@anonym_eda951 Ježiš a tie vyhlásenia po pôrode syna, že porodila som Muža svojho života, Lásku svojho života 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ To je chorá a toxická parentifikácia zo strany matky. Chudák chalani
@anonym_autor a dievčatá nebývajú ockova princezná?neviem citlivá, úzkostliva mama si hycka či chlapca či dievča.Celkovo sú rodičia mäkki na deti a to ja som dosť úzkostliva, ale u nás na gymnáziu čo vystrájali rodičia či muzi, ženy kvôli 18,19 r "deťom" je naozaj choré.Chyba je aj, že veľa žien žiju samé a chalani aj dievčatá nemajú mužský vzor.Neboj sa nastúpi puberta a aj tí chalani sa odtrhnú a niektorú aj celý život nie😆a dievčatá tak isto stále ťahajú k mame mám dve kamarátky s dcérami 27,28 rčo už majú malé deti a sto x denne si volaju často prídu na viac dni.Su rodiny opicie a aj také kde ide dieťa na internát, potom VS zostane bývať inde každá rodina je iná a aj to puto.Ale áno muži su pohodlní a rozmaznaní česť vynimkam
@anonym_autor Vies co ja som tiez mama syna a ked za nim na ihrisku pride dievca, tak tiez spozorniem. Nejdem zakonite rovno k nim, ale som nachystana. Ale nie preto, ze chcem ochranovat syna, ale to dievca 🙂 Moj maly je zatial spolocensky taky menej obratny, zvykne uputavat pozornost dievcat tym, ze do nich zapara, nieco im zhodi, pokazi, alebo sa az moc na ne prilepi. Napriek roznym negativnym odozvam sa tohto stylu nechce akosi vzdat 🙂
Inak ano, z chlapcov sa uz dnes nevychovavaju za kazdu cenu drsnaci a z dievcat poslusne kvetinky. Ale zase, ze by sa ulohy nejako vyslovene vymenili, to si nemyslim.
@biba_18 tak to je super, budúce nevesty vám poďakuj že ste z nich vychovali mužov a nie celoživotných chlapcov 🩷 asi sa to mení od človeka k človeku, ďakujem za vaše zdieľanie, aspoň neostanem na jednom pohľade k tejto problematike🙂
@anonym_autor Vies co ja som tiez mama syna a ked za nim na ihrisku pride dievca, tak tiez spozorniem. Nejdem zakonite rovno k nim, ale som nachystana. Ale nie preto, ze chcem ochranovat syna, ale to dievca 🙂 Moj maly je zatial spolocensky taky menej obratny, zvykne uputavat pozornost dievcat tym, ze do nich zapara, nieco im zhodi, pokazi, alebo sa az moc na ne prilepi. Napriek roznym negativnym odozvam sa tohto stylu nechce akosi vzdat 🙂
Inak ano, z chlapcov sa uz dnes nevychovavaju za kazdu cenu drsnaci a z dievcat poslusne kvetinky. Ale zase, ze by sa ulohy nejako vyslovene vymenili, to si nemyslim.
@marianarem rozumiem, takto mi nenapadlo sa na to pozrieť. Ďakujem 😇
Mám brata, je mu 44 rokov a moja maminka ešte neprestrihla pupočnú šnúru. Ona nechápe že on to strašne využíva a zneužíva ju na peniaze, full servis a pohodlie doma. Ona si myslí, že on je chudáčik, čo by bez nej zostal na ulici. A možno to tak je, že by sa o seba ten dilino nevedel postarať, lebo tak ho vychovali obaja rodičia. Ale mama viac...
Strašné dačo.
Mám dospeláka syna, ale je sebestačný už od svojich 18 rokov. Dcéry sú tiež šikovné a do sveta súce študentky. V živote by som toto dieťaťu neurobila, čo mama svojmu synovi, môjmu bratovi.
@anonym_autor Mam synov a ked k nim pride dievca, tak spozorniem. Nie, preto, ze sa bojim o synov, ale kvoli zakernosti dievcat. Neda jej syn hracku? Sa dramaticky rozreve, ze ju udrel. Pritom si to to dievca vymyslelo, ale hra falosnu hru.
Ty zrejme tiez take dievca vychovas ked si dovolujes zhodit vsetkych chlapcov ako strachopudov, co sa boja pavuka.
@marianarem presne 🙂 bez ohladu na to ake pohlavie sa k nasmu priblizi som v strehu, aktualne ma problem rozoznat a spravne vyhodnotit hranicu, co je sranda a hra a co sa inym detom nemusi pacit.
Takze autorka, podla mna sa na to pozeras cez vlastny filter, moze byt x dovodov, preco to tie matky robia.
dnes je toľko rodičov rozvedených a veľa chlapcov žije len s mamou, takže výchova je jednostranná
To podla mna neni vychovou. Ale asi si videla len matky ktore maju synov. Ano, kedze maju len tych synov casto na nich nezdravo lipnu. Este aj v dospelosti im chcu zasahovat do zivota. Taka zena by potrebovala zazit aj typicku dceru a hned by dostala trochu faciek od zivot. Ale treba priznat ze je vyssia sanca ze dcera sa s vnucatami bude vracat domov a syn bude podriadeny svojej partnerke a podla toho ako bude ona piskat, tak bude on skakat. A toto sa matkam nepaci, v nevestach vidia supera. Pisem vseobecne, vzdy su vynimky.
To podla mna neni vychovou. Ale asi si videla len matky ktore maju synov. Ano, kedze maju len tych synov casto na nich nezdravo lipnu. Este aj v dospelosti im chcu zasahovat do zivota. Taka zena by potrebovala zazit aj typicku dceru a hned by dostala trochu faciek od zivot. Ale treba priznat ze je vyssia sanca ze dcera sa s vnucatami bude vracat domov a syn bude podriadeny svojej partnerke a podla toho ako bude ona piskat, tak bude on skakat. A toto sa matkam nepaci, v nevestach vidia supera. Pisem vseobecne, vzdy su vynimky.
@anonym_b70bd1 no, toho sa bojím, reálne je to tak, stačí čítať mk, niektoré nevesty sú jak pripečené 😏
v podstate to vidím aj v mojom okolí - kamoška vidí vnučku možno raz za 2 týždne, pričom u druhej babky sú dobre že nie každý deň… detto moja švagriná - každý boží víkend chodili na rodičovský dom, keď mali ísť niekam inam tak bol oheň na streche…
takže že matka v neveste vidí súpera? to sú životné skúsenosti…
@anonym_b70bd1 no, toho sa bojím, reálne je to tak, stačí čítať mk, niektoré nevesty sú jak pripečené 😏
v podstate to vidím aj v mojom okolí - kamoška vidí vnučku možno raz za 2 týždne, pričom u druhej babky sú dobre že nie každý deň… detto moja švagriná - každý boží víkend chodili na rodičovský dom, keď mali ísť niekam inam tak bol oheň na streche…
takže že matka v neveste vidí súpera? to sú životné skúsenosti…
@biba_18 je to tak. Ale do urcitej miery to tak ma byt. Ved predsa nechcem aby moj muz skakal ako povie jeho mamicka. V nasom pripade je to aj podmienene tym, ze mojim detom priamo do tvare hovori, ze vy ste zle deti... Ona ma rada len seba, peniaze a uspech jedneho syna. Ten moj muz sa radi medzi neuspesneho syna. Tiez mam syna, a po skusenostiach ho.musim nechat ist. Neplanujem sa mu pliest do zivota tak ako to robia niektore chore mamicky. Nastastie mam aj dceru, ale ta je dost svojska tak uvidime, ako sa to raz vyvynie. Kazdopadne mam svoj zivot aj hobby, nie je zamerom si deti priputat, lebo moj zivot skonci ak ma nepridu kazdy vikend, alebo kazdy druhy pozriet.

@anonym_autor myslím, že len ty to takto subjektívne a skreslene vnímaš.