icon

Závislosť na nakupovaní: Ako prestať s plytvaním peňazí?

28. mar 2026

Stále nakupujem, nedokážem s tým prestať. Minula som všetky svoje úspory (5000€) a ďalej pokračujem. Všetko, čo mám miniem na sprostosti. Tá radosť, keď mi príde niečo nové... ma k tomu núti. Mám takých 30 jazykových kníh, z ktorých sa neučím, oblečenie, zápisníky, drahé hudobné nástroje, veci na písanie, kadečo... Má to niektorá podobne? Riešili ste to s odborníkom?

anonym_9591bd
28. mar 2026

Tak a teraz to vsetko predaj a tes sa s toho,ze ti pridu aspon nejake peniaze nazad a hned ich odloz.A zamestnaj sa radsej inou cinnostou,nie kde minut ale kde zarobit.

anonym_f35706
28. mar 2026

Mozno nie si spokojna s nejakou castou zivota tak to kompenzujes niecim co mas pod kontrolou / nakupujes. Skus porozmyslat co ti nefunguje a naprav to.

lucia147852
28. mar 2026

No ak je to až takto, tak to treba riešiť so psychiatrom. Je to rovnaka závislosť ako čokoľvek iné. Je rozdiel si kúpiť 2 blbosti mesačne pre radosť a minút cele úspory na koniny

anonym_5c9a21
28. mar 2026

Toto by som riesila s odbornikom, kym nebude neskoro a nedostanes sa do exekucii a na ulicu..

madeincssr
28. mar 2026

@anonym_autor veci ťa zasypú. Všetko, čo nadobudneš, je na začiatku radosť z potom "naveky" starosť - musíš to nejako manažovať, kdesi skladovať, niektoré veci udržiavať, čistiť, umývať...
Myslím, že z toho časom vyrastieš (po zasypaní domácnosti "haraburdím", zopár maľovaniach, či sťahovaniach).

a0
28. mar 2026

Volá sa to patologické nakupovanie a áno, je to už v tvojom stave na odborníka, rieši to psychiater.

slavomira236
28. mar 2026

Ja milujem nakupovanie v sekacoch to je moja zavislost..kazdy tyzdem chodim a kupim nieco...ale zacinam to obmedzovat uz rozmyslam aj tam. Zapratane skrine mam

anonym_e4e1bc
28. mar 2026

Odborník
Lacnejší ako peniaze čo minas
A je dobré, že si uvadomujes, že nieje to úplne v poriadku lebo nieje..
Držím palce
A aby si našla v živote niečo iné čo ti bude robiť radosť
Niečo skutočné, významné, hlboké 🌹

anonym_e0c4bc
28. mar 2026

Zase ty?

anonym_ff9467
2. apr 2026

@anonym_autor no ja mám tetu s podobným problémom, ale ona má mániu a zmeny nálad a keď je nešťastná rozveseľuje sa nákupmi. Prvý a najdôležitejší krok je priznať si problém. To si asi urobila keďže si sem napísala, že máš problém. Moja teta navštívila psychiatra aj brala lieky ako mala, ale nepomohlo jej to. Ona nemá pevnú vôľu a aj psychiater povedal: lieky sú len barlička, bez pevnej vôle to nezvládne. Je veľa dôvodov prečo niekto nadmerne nakupuje a odborník sa na to pozrie do hĺbky a zistití to, vďaka tomu ti potom poradí ako s tým bojovať. Ale bojovať s tým budeš musieť ty a zvládnuť to. Držím palce a prajem ti veľa odhodlania.