icon

Žije sa na Slovensku skutočne zle?

30. mar 2026

Vsade čítam, ako sa tu na svk žije zle, aka je tu chudoba, potom idem na pobyt na Oravu a tam v kazdej dedine vystavané chalupy, to iste Liptov, Kysuce. Na cestách uz pomaly každé druhe auto SUV, alebo nove auto. V domácnostiach uz nie jedno auto, ale rovno 2,3. Decko ma 18 rokov a uz šoféruje na aute, ktore je jeho. Idem do obchodného domu, tam vkuse ludia, bývala šéfka otvára uz asi 10ty obchod so znackovymi handrami, ktore nakupis bežne v 40% zľave na webe a ona to predava v plnej cene a ludia to očividne kupujú :D idem do tesca,lidlu a ludia take preplnené kose, ze si vystojim pekny cas v rade. Potom otvorim MK a tu tiež kazdy druhy nick sa rozhorcuje, ze ako moze chlap zarobit len 1500€? Alebo je to len ukážka pred druhými a ludia su tak zadlzeni? A este spomeniem dovolenky. Skoro kazdy druhy clovek ide s celou rodinou na dovolenku k moru a to nestojí 500€. Tak mi Povedzte, žije sa na Slovensku zle?:D

Strana
z6
anonym_4b9534
30. mar 2026

@anonym_autor potrebuješ dom auto aj jedlo co je na tom nepochopiteľné?

anonym_5e70ba
30. mar 2026

Kto ma pracu za normalny plat a su 2ja,tak sa ozaj nezije zle ale velmi dobre,stale vie clovek dost usetrit.

oceanahory
30. mar 2026

@anonym_autor Ja vzdy tvrdim, ze sa nam tu nezije zle, ale mohlo by sa nam tu zit OMNOHO lepsie, ale ludia s pristupom ako ty, to zial nikdy nedopustia...

anonym_e4b77b
30. mar 2026

Riešiš nepodstatné veci, lebo čítaš nepodstatné veci😵‍💫 nech každý žije ako chce, teba do toho nič.

anonym_26b02d
30. mar 2026

@anonym_autor vezmi si ti tak. My bývame na ulici kde je 14 domov, my a ešte ďalší dvaja susedia sme na tej úrovni ako píšeš - pekný dom, dovolenky viac krát do roka a pod, makáme na to aby sme sa mali dobre a nie len prežívali. Ale zvyšných 11 domov sú ľudia, čo si toho fakt nemôžu veľa dovoliť - nie že veľa ale koľkokrát ani základ.

autor
30. mar 2026
@oceanahory

@anonym_autor Ja vzdy tvrdim, ze sa nam tu nezije zle, ale mohlo by sa nam tu zit OMNOHO lepsie, ale ludia s pristupom ako ty, to zial nikdy nedopustia...

@oceanahory tak nech sa paci, mozes odísť ;) kazdy tu len narieka, nadáva a ukazuje na druhých prstom, ze to kvoli tebe sa tu tak zle žije :D a kto ta tu drzi? Ja mam v rodine viacerých, ktori žili v anglicku, australii, nemecku a vrátili sa naspať. Dokonca známa robi doktorku vo svedsku a tiez nie je moc spokojná. Ci to nebude skor o vas, ze ste vecne nespokojní, uhundrani a chodite len kopat do ludi na tieto fóra a takto si aspon trosku polestit svoje vlastne frustrácie ;)

anonym_363b8f
30. mar 2026

Ja neviem, nevsimam si ake auta a domy maju druhi ludia, ani co maju v nakupnych kosikoch. Ja nemam ani byt zrekonstruovany, nemam na to financie, ostala som sama ked mal najmladsi syn 5 mesiacov (dnes ma 15). Su ludia co si ziju dobre a su aj chudobni co rataju kazde euro. Asi tak ako vsade.

anonym_8228e0
30. mar 2026

samozrejme ze nezije, kazda ktora nieje hlupa si najde poriadnu pracu,ja mam mesacne 5 000 az 7 000 v cistom mam dve auta, velky dom a tri investicne byty a zijem si tak akurat. Nechapem co tvrdia ze sa tu zije zle, nezalezi na vlade ale na tom aka je ktora sikovna.

thereisabear
30. mar 2026

To je jedna časť ľudí. Druhú nevidíš, lebo sedia doma alebo sú v práci a nemajú na výlety a prechádzky po obchodoch.

anonym_61f6f6
30. mar 2026

@anonym_autor záleží od tvojej sociálnej bubliny kde pracuješ akých máš známych.V mojom okolí rozhodne nikto nežije zle, alebo priemerne.

predavamknihy
30. mar 2026

Nechápem, prečo sa tu v komentároch vyššie ľudia rozčuľujú. Autorka normálne napísala postrehy zo svojho okolia. To je zlé, všímať si prostredie okolo seba? Pozdraviť suseda, pochváliť mu nové auto? To sa všetci musíme tváriť, že nič nevidíme a pozerať len to telefónu? Ach jaj...

anonym_5e70ba
30. mar 2026
@anonym_autor

@oceanahory tak nech sa paci, mozes odísť ;) kazdy tu len narieka, nadáva a ukazuje na druhých prstom, ze to kvoli tebe sa tu tak zle žije :D a kto ta tu drzi? Ja mam v rodine viacerých, ktori žili v anglicku, australii, nemecku a vrátili sa naspať. Dokonca známa robi doktorku vo svedsku a tiez nie je moc spokojná. Ci to nebude skor o vas, ze ste vecne nespokojní, uhundrani a chodite len kopat do ludi na tieto fóra a takto si aspon trosku polestit svoje vlastne frustrácie ;)

@anonym_autor este si stale nepochopila,ze vecne stazovanie a frflanie je slovensky narodny sport.

biba_18
30. mar 2026

@anonym_autor namiesto toho aby sme to tu zlepšovali - tak vyženieme tých čo to chcú zlepšiť ... presne kvôli takým ako ty to ide do kopru ...

oceanahory
30. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Zjavne ta uplne obisiel zmysel mojho prispevku...nevadi, vysvetlim. Preco by som mala odchadzat, ked sa mi tu zije dobre? 😅 Za mna je smutne, ze sa tu ideme uspokojit s aktualnym stavom a potlapkavat sa po pleci so slovami "Ved tu je dobre...nestazujme sa."
No nie, neuspokojim sa s tymto a stale si myslim, za nasa krajina ma na viac, ale to by sme s tym nieco ako narod aj museli spravit a nie iba zavidiet inym, ze sa lepsie zabezpecili a ukludnovat sa slovami "Ved my sa tu mame dobre..." 🤦.

autor
30. mar 2026
@thereisabear

To je jedna časť ľudí. Druhú nevidíš, lebo sedia doma alebo sú v práci a nemajú na výlety a prechádzky po obchodoch.

@thereisabear ale tych nie je tak vela,.ako tych, co si ziju priemerne a nadpriemerne

anonym_4e7134
30. mar 2026

Sú ľudia co sa im žije naozaj zle a potom sú ľudia čo sa zakopu vlastnou chybou
Sú aj takí co sú spoko a idú cez mŕtvoly aj taki co su spoko a nejdú cez mŕtvoly,aj takí co vedia, že nieje všetko o peniazoch
Takže z každého rožka troška 😅

biba_18
30. mar 2026
@anonym_8228e0

samozrejme ze nezije, kazda ktora nieje hlupa si najde poriadnu pracu,ja mam mesacne 5 000 az 7 000 v cistom mam dve auta, velky dom a tri investicne byty a zijem si tak akurat. Nechapem co tvrdia ze sa tu zije zle, nezalezi na vlade ale na tom aka je ktora sikovna.

@anonym_8228e0 nemôže byť každá na OF...

anonym_8228e0
Odpoveď bola odstránená
anonym_e3ece8
30. mar 2026

Ja myslim, ze ma pravdu kocka nadomnou. Neni to uplna katastrofa ale mohlo by to byt ovela lepsie. Dokazom, ze to neni uplne v poriadki je velky odliv mladych ludi do zahranicia. Ked si vezmes okolite staty - Rakusko, Cesko, Polsko, Nemecko - vsade je vyssia zivotna uroven.
Akoze to, ze maju ludia byt/dom, auto a chodia do potravin neni ziadny dokaz, ze sa tu mame nejako nadstandartne.

kavasmliekom
30. mar 2026

@anonym_autor neviem, či sa žije zle, či dobre. Asi aj záleží aké má možnosti a čo všetko je človek ochotný spraviť preto, aby sa mal lepšie. Nemôže byť každý lekár, ani právnik, ani podnikateľ. Ked taká predavačka zarobí minimálnu a manžel musí ísť aj na brigádu aby dotiahol aj manželkin plat, tak sa teda bohvie ako dobre nemajú, keď manžel nikdy nie je doma.
Ja považujem za dobré sociálne , finančné zázemie také, kde je rodina aj doma, čiže muž aj žena majú čas aj na seba, na deti a nemusia sa zodrať, aby mali aj nejakú tú rezervu. Aby nemusel muž chodiť do zahranicia a len víkendy doma, alebo vkuse mesiac preč. A aby žena sa mala čas aj venovať deťom, aj sebe.

predavamknihy
30. mar 2026

Tak celkovo, myslím, že Slováci majú zakorenené v dna sa nonstop stažovať. Nemyslím si, že je nám až tak zle, ako to popisujú v TV a na internete. Áno, všade sa nájdu skupiny a také a onaké. Určite tu žijú aj ľudia naozaj na hranici chudoby, ktorí sa na konci mesiaca rozhodujú, či kúpiť dieťaťu nové topánky alebo zaplatiť obedy v škole. Ale neverím, že ich je také percento, ako sa hovorí. Mohlo by byť aj lepšie? Určite áno. Ale takisto mohlo byť aj oveľa, oveľa horšie. Stále si za príklad berieme západné krajiny (čo je samozrejme dobre). Ale koľkí boli pozrieť do rozvojových krajín? A videli, ako reálna chudoba naozaj vyzerá? Mnohým frflajúcim by o otvorilo oči a možno by boli o čosi spokojnejší...

anonym_4f8be6
30. mar 2026

Už veľmi dávno tu nikto nespomýnal plné koše. Fakt veľmi dávno.

Tak napíšem na stí krát, ľudia od nás z dediny chodia do mesta na nakup len raz týždeň, a často nakupujú aj pre rodinných príslušníkov.
Tak preto majú plné koše.

@anonym_autor na tvoju otázku skús sa pozrieť aj mimo vychytených zón ako napr VK,LC,PT,RS,
Ešte by som mohla pokračovať...

Lebo táto otázka je na úrovni žije sa v USA zle?
Na miestach s vysokou nezamestnanosťou a kriminatiu áno skutočne zle. A sú zas oblasti kde majú v rodine aj tri autá deti chodia do školy vlastným autom a majú aj chaty.

marhulka13
30. mar 2026

Druhá vec je, že keď sa niekomu žije dobre , tak to nemá potrebu zdieľať kade tade po nete. Zvyčajne sa zdieľajú len tie negatívne veci, píšu sa skôr negatívne recenzie. Mne sa napr.na Slovensku žije super a nemenila by som. A to s mužom máme priemerné zamestnanie s priemerným platom .

anonym_809344
30. mar 2026

@anonym_autor pozri, ako kto si žije. Ja som si žila dobré, kúpila som si byt, mala som prácu, potom som sa zle vydala, muž úplne nanič a narodilo sa mi dieťa s handicapom. Odvtedy len živorím. Do práce sa môžem vrátiť na 4 hodiny, ale takú si neviem nájsť, otec dieťaťa prispieva sumou, z ktorej sa dá žiť zhruba 5 dní. Takže, pokiaľ si zdravý, a máš šťastie, žiješ si dobre, ak urobíš chybný krok, alebo si chorý, tak si v riti.

simca06022011
30. mar 2026

tak ako v kazdej inej krajine, aj tu su ludia co ziju dobre aj taki, ktori ziju tazsie. Velakrat je to vec pristupu k zivotu, alebo aj stastia/nestastia. Ponosy a aj chvaly treba brat s rezervou. mame kulturu spravania bud sa stale stazovat, alebo vymyslat ako sa mame dobre a zit si nad pomery (proste "hrat formu")... vela ludi je takych. Faktom ale je, ze ako ludia sa casto k sebe spravame hrozne, tak v sukromi, ako sluzbach/obchode a tym padom zly pocit celkovy je pochopitelny. Rovnako ceny u nas su premrstene, a tie platy to nevykryvaju. NA druhej strane je to co popisujes, ze velmi sa hladi na status, na to co si "musime" kupit, ake je povinne mat auto od 18tky, deti zabezpecit, kupit im prve aj posledne, kazdy rok aspon jedna dovolenka, a ak kamoska nejde, tak treba sa pozerat cez prsty, ved to nie je normalne :DD atd atd... vsetko je to o pristupe, ludia su rozni, a aj situacie zivotne sa menia. Nie vsetko je o peniazoch, autach.

anonym_e9c4d9
30. mar 2026

Na Slovensku sa (zatial) majú dobre podľa môjho pozorovania hlavne dve skupiny ľudí (mimo politikov a ďalších špeciálnych prípadov) - ľudia v strednom veku okolo 40-50, ktorí už majú odrastené deti a celý život pracovali/podnikali - byvanie majú často už vyriešené, a na deti tiež už míňať nemusia. A mladí, vzdelaní ľudia, pokiaľ žijú spolu ako partneri, a nemajú deti. Tam síce viac zhltnu náklady na bývanie, ale inak si doprajú, a nežije sa im zle.
Akurát musíš brať do úvahy, že máš medzi tým milión iných prípadov, od ľudí na pokraji chudoby v hladových dolinách, dôchodcov s biednym prístupom k zdravotnej starostlivosti, ľudí v strednom veku na slabo platených pozíciách, mladých ľudí z menších miest, ktorí majú čoraz menšiu šancu mať perspektívne zamestnanie v ktorom budú rásť...

barbie2023
30. mar 2026

@anonym_autor ano, potrebuju viac ako 1500e , ktore vacsina ani nema lebo vsetko co si vymenovala maju na uver a potrebuju to splacat :D druha vec je, ze na zapade neexistuje take ako tu, ze sa tu podelili byty, ktore im dal stat a teraz ich predavaju 100x drahsie a zial kedze sa nestavia poriadne tak sa dalsi zadlzia do konca zivota a kupia. Ukazovatelom toho ako sa zije vkrajine nie je , ze jazdis na novom SUV, ale ake podmienky maju ziaci v skolach, ako vyzeraju nemocnice, infrastruktura a pod. Ale toto veru nie, toto je domcek z karat , ktorý skor ci neskor padne. A btw. extremne vela ludi chodi robit do zahranicia.

thirstymonk
30. mar 2026

Nežije sa tu vôbec zle.

Pobehal som asi 10 rozličných nemocníc, ale omietka na mňa nikde nepadala. Lekári sú odborníci. Hmmm... čím to je, že z troch žien, ktoré poznám osobne a rodili v anglicku, dvom babätka zomreli pri pôrode a tretej tak to dieťa pridusili, že je z neho invalid na vozíčku?

Pozerám, či v iných štátoch dane sa neplatia... človeče - a platia. Fíha... Často dokonca ešte väčšie ako u nás.

Mám známych vo "vyspelých" krajinách, manžel s manželkou a ešte úplne náhodnou cudzou tetkou žijú v dvojizbáku, lebo vlastný byt nezoženieš, ani keď chceš. Tu na Slovensku vlastním krásny 200 štvorcový 8 izbový dom s 1200 štvorcovým pozemkom. Je proste môj. O niečom takom môžeš v holandsku, alebo vo švajci snívať.

A môžeme pokračovať do nekonečna.

kavasmliekom
30. mar 2026
@marhulka13

Druhá vec je, že keď sa niekomu žije dobre , tak to nemá potrebu zdieľať kade tade po nete. Zvyčajne sa zdieľajú len tie negatívne veci, píšu sa skôr negatívne recenzie. Mne sa napr.na Slovensku žije super a nemenila by som. A to s mužom máme priemerné zamestnanie s priemerným platom .

@marhulka13 tiež by som nemenila, aj keď to nie je v poslednom čase med lízať.

klaudia3210
30. mar 2026
@anonym_e9c4d9

Na Slovensku sa (zatial) majú dobre podľa môjho pozorovania hlavne dve skupiny ľudí (mimo politikov a ďalších špeciálnych prípadov) - ľudia v strednom veku okolo 40-50, ktorí už majú odrastené deti a celý život pracovali/podnikali - byvanie majú často už vyriešené, a na deti tiež už míňať nemusia. A mladí, vzdelaní ľudia, pokiaľ žijú spolu ako partneri, a nemajú deti. Tam síce viac zhltnu náklady na bývanie, ale inak si doprajú, a nežije sa im zle.
Akurát musíš brať do úvahy, že máš medzi tým milión iných prípadov, od ľudí na pokraji chudoby v hladových dolinách, dôchodcov s biednym prístupom k zdravotnej starostlivosti, ľudí v strednom veku na slabo platených pozíciách, mladých ľudí z menších miest, ktorí majú čoraz menšiu šancu mať perspektívne zamestnanie v ktorom budú rásť...

@anonym_e9c4d9 súhlasim..ale zas na druhej strane,aj naši rodičia spomínajú že nemali veľa peňazí,kým vychovali deti...
A keď sa pozriem po okolí,tak ti naozaj chudobní si za to môžu sami (alkohol, spoliehajú sa na sociálne dávky a nadávajú,aké si nízke)

Vieš kto sa má ešte asi naozaj zle? Matky, rodiny s postihnutým i detičkami,kde pracovať obaja nemôžu...alebo matky samoživiteľky...

Strana
z6