icon

Ako chrániť súkromie detí pri posielaní fotiek?

Dnes o 11:20

Zdravím. Chcem sa spýtať na to aký máte názor na to, alebo či ste sa niekedy zamysleli nad tým, kde všade “končia” fotky vašich detí? Mám malé bábätko, samozrejme že si ho rada odfotím na mobil a zvyknem fotku poslať starým rodičom, súrodencom. Minule mi však napadlo, že aj moja mama aj svokra isto fotky prepošlú všelijakým iným kamarátkam, ktoré ani nepoznám. Dnes mi svokra poslala fotku predčasne narodeného bábätka, ktoré je na hadičkách. Je to vnúča jej sesternice. Neviem, mne by vadilo, keby som matkou toho babatka a fotka urcena pre najblizsiu rodinu sa dostane do mobilu ľuďom, ktorych nepoznam.
Tak som sa zacala zmyslat nad tym, ze aj toto by malo mať nejaké hranice. Ine je fotku iba ukazat a ine ak ju niekto dostane do telefonu a ukazuje dalsim pre mna neznamym ludom. Neviem. Nemyslim si, ze som precitlivela, ale myslim si ze tato oblast nema ziadne hranice. Je to ale problem: lebo babicky, sesternice si proste malu vyfotia kedykolvek a casto o to nemusim ani vediet. Ak babickam prestanem posielat fotky, urazia sa. Ak sa s nimi porozpravam, podla mna to nepochopia a pochybujem ze by respektovali moje rozhodnutie/prosbu, aby fotky nasho babatka nikomu neposielali. Maximalne nech ukazu z mobilu.

Poprosila by som o slusnu diskusiu. Naozaj si nemyslim, ze som precitlivela. Len ze je to oblast, kde neplatia ziadne pravidla a asi by som to mala rada nejak osetrene. Zaujima ma, ako to riesia ine rodiny.

anonym_4d1f1c
Dnes o 11:22

@anonym_autor no, urcite by som bud nedovolil preposielat fotky kade tade a ak by s tym bol problem, tak by som neposielal babkam fotky...

anonym_ad4ccc
Dnes o 11:29

@anonym_autor nikdy v živote som súrodencom švagrocom ani svokre žiadnu fotku deti neposlala. Naší bývajú neďaleko oni ani nepotrebovali fotky. Som si skoro na 100%ista že fotky mojich detí neskončilo u cudzích ľudí

komplikovana
Dnes o 11:33

Kedze som tak trochu « parano » 😁 fotky deti co dostanem, urcite nepreposielam kade tade. Dokonca ma jedna kamoska poprosila, aby som fotky s nou a detmi nedavala na fb. Co som plne respektovala a dokonca mi to ani nenapadlo tam dat. Starsim ludom asi tazko vysvetlis, kedze sa chcu vacsinou vnucatkami pochvalit. Asi by som zredukovala pocet posielanych foto.

biba_18
Dnes o 11:41

tak ale predpokladám, že ty už fotky ďalej nepošleš - ostanú teda v rodine ... 😒

januska12323
Dnes o 11:48

@anonym_autor akože neplatia žiadne pravidlá? Vysvetlíš, že nechceš aby fotky posielali ďalej a ak to budú robiť nebudú mať fotky ani oni. Čo je na tom ťažké? Rovnako aj v škole a v rôznych kluboch podpisuješ suhlas/nesúhlas s fotením a zverejňovaním.

muzula
Dnes o 13:14

Riešenie existuje - posielať také fotky, ktoré nechceš aby sa ďalej šírili, cez Whatsapp v režime “View Once”. Vtedy sa nedá spraviť ani screenshot a človek by tu foto musel odfotiť z mobilu iným mobilom aby ju nejak vedel šíriť ďalej.

anonym_08c0bf
Dnes o 13:52

Moji (naši) neposielajú ďalej žiadne fotografie. Ale dá sa to slušne odkomunikovať s kýmkoľvek.

“Prosím ta, foto posielam výlučne len tebe, nedávaj ho na net, vieš, že to môže byt nebezpečné, ani ja sama nedávam kdekoľvek foto dieťaťa…..”
alebo:
“Jasne, že si môžeš odfotiť malú, len prosím ta nedavaj foto na net, ani ja sama to nerobim, môže to hocijaký úchyl zneužiť…”

To isté platí pri vete:
“Das mi na XYZ tel.cislo?”
“Zavolam jej a spýtam sa, či môžem jej číslo posunúť.”

Bez dovolenia nikdy a nič nezverejnujem, to snáď akceptuje každý😉

anonym_5a288f
Dnes o 15:07

Moja svokra si priam pyta poslat fotky nasich deti. Minule svokor vravel, ze preto pyta, lebo uz nema co posielat kamaratkam 😠. Skoro som onemela. Vztah s vnucatami nema ziaden. Ziadna mila a prijemna babka to nie je. Ale fotky posiela kamoskam 😠. Ale zase na fb si nedovolila zatial dat fotku nasich deti. To by som jej vynadala. Ani my s muzom nedavame na siete fotky nasich deti. A steny bytu ma oblepene fotkami nasich deti a seba. A vkuse odfot ma s nimi. Urobi sa fotka a to je cely zaujem o vnucata.

anonym_2731f3
Dnes o 15:23

Nikomu fotky dietata-babatka neposielam ani do sukromnych sprav, nezverejnujem, nedovolujem fotit a v mojej nepritomnosti s babatkom nie su.

marsmykkok
Dnes o 15:33

@anonym_autor Netreba byť veľmi citlivý, ale zároveň používať rozum. Proste je doba digitálna, hocičo sa dostane hocikde. Posielať len neutrálne fotky, teda napríklad pošli dieťa v kočíku z prechádzky vonka ako sa pozerá na svet, kľudne aj fotené nie úplne zblízka, ale nepošli holé dieťa v bazéniku na terase odfotené zblízka.