Je platenie mobilom bezpečné? Skúsenosti s G Pay.
Je bezpečné nahodiť kartu cez G pay a platiť priloženim mobilu ? Nenaburali vám účet?
Platím, zatiaľ bez problémov
@anonym_autor mne vadí aj koncentrovanie príliš mnoho dôležitého do jedného zariadenia. Zvyšuje to závislosť na ňom, komplikuje jeho výmenu, v prípade straty či odcudzenia zvyšuje obavy o možnosť zneužitia...
ja už ani inak neplatím. Zatiaľ som nemala zlú skúsenosť. Ale ja mám Apple pay.
@anonym_autor ako by sa mal niekto "naburat do uctu"? Ako si to predstavujes? Plaba mobilom je bezpecnejsia ako platba fyzickou kartou.
@anonym_autor mne vadí aj koncentrovanie príliš mnoho dôležitého do jedného zariadenia. Zvyšuje to závislosť na ňom, komplikuje jeho výmenu, v prípade straty či odcudzenia zvyšuje obavy o možnosť zneužitia...
@anonym_efed06 výmenu to veľmi nekomplikuje, teraz už všetko prenesieš z jedného zariadenia do druhého behom chvíľky bez potreby robenie záloh, jediné čo treba je nanovo sa prihlásiť do apiek, prípadne niektoré apky požadujú potvrdenie pridania zariadenia k účtu…
horšie to je so stratou, to áno…
Platim mobilom, mam tam niekolko kariet, platim hodinkami, ziadny problem 🙂
Zatiaľ používam plastovú v obale od mobilu. Nemusí Google zbierať info kde a koľko platím.
Tá karta je iba na obchod a bankomat. Na internetové platby používam jednorázovú kartu.
Platim uz roky, zatial bez problemov
Zatiaľ používam plastovú v obale od mobilu. Nemusí Google zbierať info kde a koľko platím.
Tá karta je iba na obchod a bankomat. Na internetové platby používam jednorázovú kartu.
@anonym_31d962 "Nemusí Google zbierať info kde a koľko platím." - kde sa v tebe berie ten pocit vlastnej dôležitosti? Myslíš, že Google sa nevie dočkať, aby zistilo, či uprednostňuješ jahodový alebo čučoriedkový jogurt?
@anonym_31d962 pozor, toto ti môže spôsobiť nefunkčnosť fyzickej karty. Tak maj pri sebe vždy radšej aj hotovosť, keď google nemôže vedieť kde platíš 🙂.
je to najbezpecnejsia platba, a rozhodne bezpecnejsia, ako platba plastovou kartou, pri ktorej moze dojst k podvodom pri bezkontaktnej platbe
Apple payom- hodinkami a cítim sa bezpečnejšie ako s plastovou kartou v peňaženke, poprípade hotovostou
@anonym_31d962 "Nemusí Google zbierať info kde a koľko platím." - kde sa v tebe berie ten pocit vlastnej dôležitosti? Myslíš, že Google sa nevie dočkať, aby zistilo, či uprednostňuješ jahodový alebo čučoriedkový jogurt?
@ivka225 no neviem, ci by som sa až tak smiala, ked tam fotíš prednú stranu karty a zadávaš aj CVČ. Preto som sa to aj pytala.
Google o nás vie také info, pomaly už aj co si myslíme (žart).
Mne stačí uplne to odpočúvanie a následne podsúvanie reklám.
@anonym_autor plastovú kartu ani nemám, platím mobilom roky. Vždy bez problémov. A určite je to bezpečnejsie ako plastová karta.
@anonym_autor plastovú kartu ani nemám, platím mobilom roky. Vždy bez problémov. A určite je to bezpečnejsie ako plastová karta.
@ivka225 GDPR princíp minimalizácie údajov je, informácia ktorá neexistuje sa nedá zneužiť
@a0 ako spôsobí mobil nefunkčnosť fyzickej karty? nosím ju tak roky a vždy fungovala iba v jednom prípade prestala fungovať aj to bezkontaktná časť keď bola karta (bez mobilu) v blízkosti veľmi vysokého napätia
hotovosť bežne nenosím
je tu riziko krádeže karty a kým ju nezablokujem tak zlodej nakúpi bezkontakne
zase ak by sa mobil niekde na cestách vybil, alebo spadol a rozbil sa tak viem v pohode platiť kartou
@anonym_b55ae4 keď pôjdeš na dovolenku do zahraničia do krajiny kde nie sú bezkontaktné bankomaty a budeš potrebovať miestnu menu, tak s kartou v mobile nič nevyberieš
Treba si predtym ako mam z niecoho obavy nastudovat ako to funguje… nemaju nic s tvojim uctom, je to len karta. Urcite je zneuzitie vyssie pri pouzivani fyzickej plastovej karty ako tej v google/apple pay
@ivka225 no neviem, ci by som sa až tak smiala, ked tam fotíš prednú stranu karty a zadávaš aj CVČ. Preto som sa to aj pytala.
Google o nás vie také info, pomaly už aj co si myslíme (žart).
Mne stačí uplne to odpočúvanie a následne podsúvanie reklám.
@anonym_autor V telefone mam virtualnu kartu a v ruke fyzicku kartu.Dalsia fyzicka karta umoznuje ,,vlozit"inu kartu z ktorej bude stiahnuta platba.Reklamy v telefone blokujem cez DNS...
@anonym_efed06 mobil "is the new penazenka"... takze doteraz stovky rokov ak niekto stratil penazenku, riesil rovnaky problem... (doklady, karty, peniaze)...
Pri mobile je vyhoda, ze to mas (mas mat) bloknute tak, ze to nemaju ako zneuzit... takze je to vlastne viac chranene ako penazenka...
@ivka225 GDPR princíp minimalizácie údajov je, informácia ktorá neexistuje sa nedá zneužiť
@a0 ako spôsobí mobil nefunkčnosť fyzickej karty? nosím ju tak roky a vždy fungovala iba v jednom prípade prestala fungovať aj to bezkontaktná časť keď bola karta (bez mobilu) v blízkosti veľmi vysokého napätia
hotovosť bežne nenosím
je tu riziko krádeže karty a kým ju nezablokujem tak zlodej nakúpi bezkontakne
zase ak by sa mobil niekde na cestách vybil, alebo spadol a rozbil sa tak viem v pohode platiť kartou
@anonym_b55ae4 keď pôjdeš na dovolenku do zahraničia do krajiny kde nie sú bezkontaktné bankomaty a budeš potrebovať miestnu menu, tak s kartou v mobile nič nevyberieš
@anonym_31d962 zvládam to aj v zahraničí, aj bez plastovej kartičky, v tomto sa nestratim 😄
Prí každej platbe mobilom musiš overiť svoju totožnosť ( ja mám nastavený odtlačok prsta), plastovú kartu len priložiš bez akeho koľvek overenia. Pri platení cez Gpay musím v mobile opäť potvrdit svoju totožnosť odtlačkom prsta. Kartu som do Gpay pridala prostredníctvom môjho IB, bezpečná forma. Naozaj si nájdi čas a najprv si nastuduj ako to funguje, je to veľmi pohodlné a bezpečné platenie.
Prí každej platbe mobilom musiš overiť svoju totožnosť ( ja mám nastavený odtlačok prsta), plastovú kartu len priložiš bez akeho koľvek overenia. Pri platení cez Gpay musím v mobile opäť potvrdit svoju totožnosť odtlačkom prsta. Kartu som do Gpay pridala prostredníctvom môjho IB, bezpečná forma. Naozaj si nájdi čas a najprv si nastuduj ako to funguje, je to veľmi pohodlné a bezpečné platenie.
@martinka17 to nie je pravda,že pri každej platbe mobilom sa overuje totožnosť.
Je to asi tak často,ako pri plastovej karte.
@anonym_autor nijak inak ako mobilom uz neplatim viac ako 10rokov. Resp ked sa este niekedy nedalo niekde kartou, tak som nejaku smiesnu hotovost mala. Teraz uz vsak so sebou ani penazenku nenosim, pod obalom mobilu mam 20e rezervu ak by nieco nebodaj. Je to absolutne bezpecne platit mobilom, avsak treba ho mat zaheslovany a ak nahodou odblokovavate nie odtlackom ale symbolom, dat si pozor ci vas niekto nevidi.
@martinka17 to nie je pravda,že pri každej platbe mobilom sa overuje totožnosť.
Je to asi tak často,ako pri plastovej karte.
@rozculena ja mám nastavené že bez overenia totožnosti nezaplatim. Takže neklamem. Pri každej platbe buď cez odtlačok odblokujm mobil alebo ak odblokujem cez hodinky alebo face tak pri platení ziada odtlačok.

Občas tak zaplatím, ale jinak si tu funkci NFC vypínám. Zatím mě nikdo neobral... 🤷🏼♀️