icon

Je SMS od DPD podvodná?

Dnes o 08:45

Dobrý deň, dnes mi prišla takáto SMS od dpd, môže ísť o podvod ?

jaskolka
Dnes o 08:48

A objednávali ste dačo,alebo nie? Oznam by mal prísť aj do mailu, prišiel nejaký?

crazy_cat_lady
Dnes o 08:50

No co myslis?

abbey1
Dnes o 08:52

Podvod.

svetlonos
Dnes o 08:56

@anonym_autor
Od dpd chodia emaily, nie sms. Aj štýl písania je úplne iný. Ale odpoveď nájdeš jednoducho. Zavolaj tam a opýtaj sa ich.

vkatush
Dnes o 08:57

Podvod. Tiež mi to prišlo.

Smiala som sa na tom riadne, lebo kuriéri k nám už chodia na kávu, zdravia ma v meste, keď ma stretnú, tí vedia presne, kde bývame už len po mene 😂

simca06022011
Dnes o 08:57

zalezi ci si si nieco objednavala, podla mna to je podvod, spravy su divne, prislo by ti trackovacie cislo = na strane dpd si to vies potom overit podla toho cisla a rovno na stranke zmenit, nemusis klikat linky.

tenerifka
Dnes o 09:20

Ak ti v tom linku budu pytat okrem cisla domu aj cislo karty.....

anna777115
Dnes o 09:26

Ja len nechápem v čom je ten podvod. Veď, ako komu pomôže informácia a popisnom čísle nehnuteĺnosti. Keby, žiadali informacie o účte,, tak budiš, ale takto...?

13uzivatelka11
Dnes o 09:35
@anna777115

Ja len nechápem v čom je ten podvod. Veď, ako komu pomôže informácia a popisnom čísle nehnuteĺnosti. Keby, žiadali informacie o účte,, tak budiš, ale takto...?

@anna777115 🤦‍♀️ skús ísť na ten link a uvidíš.

veve39
Dnes o 09:38
@anna777115

@anna777115 https://www.tatrabanka.sk/predigitalnubezpecnos...
by si sa čudovala, koľkí ľudia na dennej báze naletia. Predsa nebudú podvodníci v 1. správe žiadať číslo účtu/citlivé údaje k IB, ku karte...,
podvody sú stále viac a viac sofistikované...pre mna je nepochopitelné, koľko ľudí neustále naletí.
Tento prípad čo uvádza autorka je práveže úplne základný, jednoduchý šlabikárový podvod,

muchotrafka298
Dnes o 10:05

Toto iste uz bola Slovenska posta aj DHL. Je to podvod.

januska12323
Dnes o 10:06

Stačí keď sa pozrieš na link. Dpd má vlastnú stránku a nebudú pýtať číslo domu ani iné veci.

anonym_eff32c
Dnes o 10:17

Chod vzdy na net na oficialnu stranku DPD, zadaj cislo zasielku, opytaj sa na podpore, o co ide a nikdy neklikaj na nic v divnej sms, ke, co ta vyzyva na nieco a by mohlo nainstalovat skodlivy soft, ktory moze sledovat a poslat niekomu pristupy do internet banking,...
Bud radsej viac nedoverciva a viackrat preveruj, nez potom plakat nad vykradnutym uctom.

anonym_eff32c
Dnes o 10:22
@anna777115

@anna777115 Treba pouzit bud oficialnu aplikaciu od DPD alebo ist online na stranku DPD. Obe su chranene https (sifrovanou) komunikaciou a nikto sa nemoze do toho naburat. Preto sa pouzivaju doveryhodne sa tvariace sms pri podvode. Ked kliknes na odkaz v neznamej sms, co myslis, co sa stane? Opatrnost hovori, nerob to.

maranco
Dnes o 10:49

prvá sms je v poriadku a posledná je podvod rozoznať to z web adresy v sms

anna777115
Dnes o 10:56
@13uzivatelka11

@anna777115 🤦‍♀️ skús ísť na ten link a uvidíš.

@13uzivatelka11 Ja nespochybňujem podvodny zamer, len sa tak zamýšľam, ako to maju premyslené. Čo musí ten dany človek spraviť, aby oni niečo ziskali.

muchotrafka298
Dnes o 11:02
@anna777115

@13uzivatelka11 Ja nespochybňujem podvodny zamer, len sa tak zamýšľam, ako to maju premyslené. Čo musí ten dany človek spraviť, aby oni niečo ziskali.

@anna777115 kliknut na prilozeny link, to je vsetko. A tam uz ten clovek vyplnuje udaje o karte a pod. Stale sa na to dava nachytat vela ludi.

anna777115
Dnes o 11:08
@muchotrafka298

@anna777115 kliknut na prilozeny link, to je vsetko. A tam uz ten clovek vyplnuje udaje o karte a pod. Stale sa na to dava nachytat vela ludi.

@muchotrafka298 Aha ďakujem za vysvetenie .Tak stačí aby ludia naozaj nevyskytovali, nikde ziadne osobné udaje. Ja, objednavam na dobierku a keď už, tak platim platovym terminalom.

maranco
Dnes o 14:19
@anna777115

@anna777115 princíp podvodu je jednoduchý
vylákajú od teba údaje tvojej platobnej karty, pridajú si ju do mobilnej peňaženky a vylákajú potvrdzovací kód na pridanie do peňaženky

a potom idú na nákupy kde platia tvojou kartou, už ťa k tomu nepotrebujú a nakupujú kým nezablokuješ kartu

ak sa im to nepodarí tak tento podvodník skúša kartou zaplatiť online 480€ v Saudskej Arábii