Je SMS od DPD podvodná?
Dobrý deň, dnes mi prišla takáto SMS od dpd, môže ísť o podvod ?
@anonym_autor
Od dpd chodia emaily, nie sms. Aj štýl písania je úplne iný. Ale odpoveď nájdeš jednoducho. Zavolaj tam a opýtaj sa ich.
Podvod. Tiež mi to prišlo.
Smiala som sa na tom riadne, lebo kuriéri k nám už chodia na kávu, zdravia ma v meste, keď ma stretnú, tí vedia presne, kde bývame už len po mene 😂
zalezi ci si si nieco objednavala, podla mna to je podvod, spravy su divne, prislo by ti trackovacie cislo = na strane dpd si to vies potom overit podla toho cisla a rovno na stranke zmenit, nemusis klikat linky.
Ja len nechápem v čom je ten podvod. Veď, ako komu pomôže informácia a popisnom čísle nehnuteĺnosti. Keby, žiadali informacie o účte,, tak budiš, ale takto...?
Ja len nechápem v čom je ten podvod. Veď, ako komu pomôže informácia a popisnom čísle nehnuteĺnosti. Keby, žiadali informacie o účte,, tak budiš, ale takto...?
@anna777115 🤦♀️ skús ísť na ten link a uvidíš.
@anna777115 https://www.tatrabanka.sk/predigitalnubezpecnos...
by si sa čudovala, koľkí ľudia na dennej báze naletia. Predsa nebudú podvodníci v 1. správe žiadať číslo účtu/citlivé údaje k IB, ku karte...,
podvody sú stále viac a viac sofistikované...pre mna je nepochopitelné, koľko ľudí neustále naletí.
Tento prípad čo uvádza autorka je práveže úplne základný, jednoduchý šlabikárový podvod,
Stačí keď sa pozrieš na link. Dpd má vlastnú stránku a nebudú pýtať číslo domu ani iné veci.
Chod vzdy na net na oficialnu stranku DPD, zadaj cislo zasielku, opytaj sa na podpore, o co ide a nikdy neklikaj na nic v divnej sms, ke, co ta vyzyva na nieco a by mohlo nainstalovat skodlivy soft, ktory moze sledovat a poslat niekomu pristupy do internet banking,...
Bud radsej viac nedoverciva a viackrat preveruj, nez potom plakat nad vykradnutym uctom.
@anna777115 Treba pouzit bud oficialnu aplikaciu od DPD alebo ist online na stranku DPD. Obe su chranene https (sifrovanou) komunikaciou a nikto sa nemoze do toho naburat. Preto sa pouzivaju doveryhodne sa tvariace sms pri podvode. Ked kliknes na odkaz v neznamej sms, co myslis, co sa stane? Opatrnost hovori, nerob to.
@anna777115 🤦♀️ skús ísť na ten link a uvidíš.
@13uzivatelka11 Ja nespochybňujem podvodny zamer, len sa tak zamýšľam, ako to maju premyslené. Čo musí ten dany človek spraviť, aby oni niečo ziskali.
@13uzivatelka11 Ja nespochybňujem podvodny zamer, len sa tak zamýšľam, ako to maju premyslené. Čo musí ten dany človek spraviť, aby oni niečo ziskali.
@anna777115 kliknut na prilozeny link, to je vsetko. A tam uz ten clovek vyplnuje udaje o karte a pod. Stale sa na to dava nachytat vela ludi.
@anna777115 kliknut na prilozeny link, to je vsetko. A tam uz ten clovek vyplnuje udaje o karte a pod. Stale sa na to dava nachytat vela ludi.
@muchotrafka298 Aha ďakujem za vysvetenie .Tak stačí aby ludia naozaj nevyskytovali, nikde ziadne osobné udaje. Ja, objednavam na dobierku a keď už, tak platim platovym terminalom.
@anna777115 princíp podvodu je jednoduchý
vylákajú od teba údaje tvojej platobnej karty, pridajú si ju do mobilnej peňaženky a vylákajú potvrdzovací kód na pridanie do peňaženky
a potom idú na nákupy kde platia tvojou kartou, už ťa k tomu nepotrebujú a nakupujú kým nezablokuješ kartu
ak sa im to nepodarí tak tento podvodník skúša kartou zaplatiť online 480€ v Saudskej Arábii

A objednávali ste dačo,alebo nie? Oznam by mal prísť aj do mailu, prišiel nejaký?