icon

Podvodná reklama na Facebooku: skúsenosti a varovania

25. feb 2026

Ahojte vyskočil na mňa výpredaj na mojalekarensk na FB. Tak som klikla nachádzala do košíka a objednala. Email mi prišiel iba od "server" v Anglickom jazyku a platba odišla na nejaký účet ktorý končil HK. Chat gpt povedal že je to podvod a účet je z honk kongu. Dočasne som blokla kartu a previedla si peniaze na druhý účet. Nechaj sa oklamať.

Podvodná reklama na Facebooku: skúsenosti a varovania
autor
25. feb 2026

@anonym_autor *nenechajte tam malo byť 😀

a0
25. feb 2026

Takýto podvod fičí už pár rokov, rôzne značky/weby. Akože ja nechcem nikoho uraziť ale už aj samotný web vyzerá ako keby ho robil niekto z pomocnej, texty na webe detto, fakt sa divím, že sa niekto ešte nechá nachytať. Aspoň máš do budúcna poučenie a vybav si rovno novú kartu, tvoja bude nepoužiteľná.

autor
25. feb 2026
@a0

Takýto podvod fičí už pár rokov, rôzne značky/weby. Akože ja nechcem nikoho uraziť ale už aj samotný web vyzerá ako keby ho robil niekto z pomocnej, texty na webe detto, fakt sa divím, že sa niekto ešte nechá nachytať. Aspoň máš do budúcna poučenie a vybav si rovno novú kartu, tvoja bude nepoužiteľná.

@a0 no veľmi som ju neštudovala lebo moja lekáreň naozaj existuje tak som iba nakúpila... Prvý krát som sa nechala oklamať. Áno samozrejme zajtra volám do banky som v šoku

anonym_f7fa1b
25. feb 2026
@anonym_autor

@a0 no veľmi som ju neštudovala lebo moja lekáreň naozaj existuje tak som iba nakúpila... Prvý krát som sa nechala oklamať. Áno samozrejme zajtra volám do banky som v šoku

@anonym_autor ale preco klikas na odkazy na FB? preco si nesla priamo na stranku lekarne, a tie ceny sa ti zdali normalne, nic ta netrklo?

autor
25. feb 2026
@anonym_f7fa1b

@anonym_autor ale preco klikas na odkazy na FB? preco si nesla priamo na stranku lekarne, a tie ceny sa ti zdali normalne, nic ta netrklo?

@anonym_f7fa1b ja hlúpa som išla normálne cez prehliadač na stránku ale tie zľavy som tam nevidela tak som sa vrátila cez ten odkaz 🙈🙈 osud to tak chcel to mám zato že sa smejem ľuďom že sa nechajú oklamať

liz_lemon
25. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f7fa1b ja hlúpa som išla normálne cez prehliadač na stránku ale tie zľavy som tam nevidela tak som sa vrátila cez ten odkaz 🙈🙈 osud to tak chcel to mám zato že sa smejem ľuďom že sa nechajú oklamať

@anonym_autor ja ti poradim, ak si platila kartou, tak chod do banky, a reklamuj, ze ti neprisiel tovar, vratia ti prachy

autor
25. feb 2026
@liz_lemon

@anonym_autor ja ti poradim, ak si platila kartou, tak chod do banky, a reklamuj, ze ti neprisiel tovar, vratia ti prachy

@liz_lemon zajtra tam volám. A keď poviem že to bol podvod nevrátia?

liz_lemon
25. feb 2026
@anonym_autor

@liz_lemon zajtra tam volám. A keď poviem že to bol podvod nevrátia?

@anonym_autor nevratia, lebo tieto platby su 3DS, takze to nie je podvod, lebo si to potvrdila, podvod je platba, ktora sa zrealizuje bez tvojho pricinenia

autor
25. feb 2026
@liz_lemon

@anonym_autor nevratia, lebo tieto platby su 3DS, takze to nie je podvod, lebo si to potvrdila, podvod je platba, ktora sa zrealizuje bez tvojho pricinenia

@liz_lemon aha, dobre ďakujem. A mám počkať pár dní? Nebude to nenápadne že na druhý deň som očakávala tovar?

a0
25. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor však viem, že existuje, teraz už aj ty vieš, že si máš minimálne overiť doménu (majú na konci .sk nie .shop). Ja zvyčajne neštudujem tie weby ale ak je niečo príliš lacné, je to príliš podozrivé, aby to človek len tak objednal.

maranco
25. feb 2026

Na FB je veľa podvodných reklám, FB má pre podvodníkoch samostatný cenník platia 3× viac za reklamu, ale majú k tomu ochranu že im tú reklamu nezrušia ani keď ju nahlásiš.

Pri každej platbe cez internet si kontroluj webovú adresu stránky kde zadávaš svoje údaje, ak je podozrivá alebo tam prvýkrát nakupuješ dôkladne si prever obchod.
Napríklad https://www.whois.com/whois/mojalekaren.shop na ktorej si "nakupovala" vznikla len teraz vo februári a má anonymného vlastníka, to je jasný podvod.

Nikdy na platbu nepoužívaj svoju hlavnú kartu k hlavnému účtu na internetové platby, potom ju nemusíš blokovať a čakať na novú ani neohrozíš peniaze na hlavnom účte.

Používaj na to napríklad bezplatný Revolut účet, pošleš si tam okamžitou platbou len potrebnú sumu a zaplatíš jednorázovou kartou, ktorá sa po prvej platbe automaticky zruší. Takto si bezpečne chrániš svoju hlavnú plastovú kartu a hlavný účet.

Ak je to suma ktorá ti stojí za to, podaj reklamáciu v banke - chargeback

O čo pri chargeback-u ide? Zjednodušene sa dá povedať, že je to reklamačný medzibankový proces, pri ktorom banka neoprávnenú, chybne zaúčtovanú alebo neautorizovanú platbu spätne zaúčtuje. „Najčastejšie ide o prípady, kedy si obchodník nesplnil záväzok a tovar, za ktorý klient zaplatil nedodal v požadovanej kvalite alebo vôbec, ak klientovi prišiel iný tovar ako si objednal, ale časté sú aj prípady, že miesto originálneho tovaru bol klientovi doručený „fejk“
https://www.zbk.sk/aktualita/neuspesnu-reklamac...

maranco
25. feb 2026
@liz_lemon

@liz_lemon aj 3DS sa dá reklamovať ak ti tovar nepríde a obchodník nekomunikuje
len tam nemôžeš reklamovať že si ty nič neplatila a niekto zneužil tvoju kartu bez tvojho vedomia

autor
25. feb 2026
@maranco

@liz_lemon aj 3DS sa dá reklamovať ak ti tovar nepríde a obchodník nekomunikuje
len tam nemôžeš reklamovať že si ty nič neplatila a niekto zneužil tvoju kartu bez tvojho vedomia

@maranco a po koľkých dňoch to môžem reklamovať? Bolo by asi dajn kým platba je iba rezervovaná či? Keď už platba prejde banka nemá nič s vrátením za tovar

maranco
25. feb 2026
@anonym_autor

@maranco a po koľkých dňoch to môžem reklamovať? Bolo by asi dajn kým platba je iba rezervovaná či? Keď už platba prejde banka nemá nič s vrátením za tovar

@anonym_autor ja by som hneď, povieš že si platila na phishingovom obchode mojalekaren.shop ktorú už ju aj antivírus blokuje a platba je rezervovaná v Honkongu
už tam ti nesedí názov obchodu s tým ktorú prijal platbu

Keby to bol len divný eshop že síce sedí meno obchodu s transakciu ale nepošlú ti nič alebo pošlú lacnú napodobeninu tak reklamuješ až po prijatí tovaru alebo po mesiaci ak neprišlo nič.
Len tu je jasne viditeľný podvod už na začiatku.

Podvodník zvyčajne teraz funguje tak, že on si tvojou kartou zaplatí svoj nákup v riadnom obchode niekde inde.
Kamarátke kartou platili nákup vo francúzskom Lidli, alebo kamošovou kartou si nakúpili do mobilu eSIM karty s kreditom ktoré aj hneď prevolali.
Potom mu mobilný operátor u koho nakúpil podvodník vracal peniaze.

maranco
25. feb 2026

O akú sumu sa jedná, koľko si videla že ideš "platiť", koľko ti naozaj stiahli z účtu a bola platba potvrdzovaná ďalším kódom 3DS alebo len si dala údaje z karty?

autor
25. feb 2026
@maranco

O akú sumu sa jedná, koľko si videla že ideš "platiť", koľko ti naozaj stiahli z účtu a bola platba potvrdzovaná ďalším kódom 3DS alebo len si dala údaje z karty?

@maranco platila som 41€ ako som aj mala a nedávala som nič iba údaje z karty a neprišlo mi ani nič na potvrdenie ako mi chodí keď platím kartou cez internet bežne

maranco
25. feb 2026

To potvrdenie chodí len keď si to obchodník zapne a väčšinou to funguje len v EÚ. Ale takto máš väčšiu šancu že ti vrátia lebo si si nemohla skontrolovať cez potvrdenie komu naozaj ide platba.

Len FB ťa "predal" podvodníkovi a zarobili obaja na tebe.

autor
25. feb 2026
@maranco

To potvrdenie chodí len keď si to obchodník zapne a väčšinou to funguje len v EÚ. Ale takto máš väčšiu šancu že ti vrátia lebo si si nemohla skontrolovať cez potvrdenie komu naozaj ide platba.

Len FB ťa "predal" podvodníkovi a zarobili obaja na tebe.

@maranco no som vytočená v živote som sa takto neoklamala.. ešte jedna otázka stačí si dať robiť novú kartu a som safe? Nemusím s účtom nič iné robiť?

maranco
25. feb 2026
@anonym_autor

@maranco no som vytočená v živote som sa takto neoklamala.. ešte jedna otázka stačí si dať robiť novú kartu a som safe? Nemusím s účtom nič iné robiť?

@anonym_autor stačí novú kartu a túto daj trvalú blokáciu

tiež na novej karte si nastav nižší internetový limit ale radšej odporúčam mať samostatný účet iba na internetové nákupy a k nemu jednorázové karty

autor
25. feb 2026
@maranco

@anonym_autor stačí novú kartu a túto daj trvalú blokáciu

tiež na novej karte si nastav nižší internetový limit ale radšej odporúčam mať samostatný účet iba na internetové nákupy a k nemu jednorázové karty

@maranco to je dobrý nápad no už si dám pozor ďakujem

anonym_21ad8d
27. feb 2026

@anonym_autor ja ďakujem za upozornenie. Budem dávať extrémny pozor a nielen na fb, keď už sa ktokoľvek sa vie tváriť ako seriózna firma, okopíruje dizajn stránok, produkty, tiež by ma to možno nenapadlo, že ide o podvod. Viem, že u bánk atď sa to stávalo už dlho, ale že aj obyčajné eshopy idú už fejkovať, no šikovní sú tí podvodníci.