Ako fungujú podvodné hoax maily?

mirage
15. jan 2021

Ahojte, z casu na cas dostanem email pisany anglictinou ctrl c ctrl v google translate. Samozrejme, vzdy sa mi snazia poslat znacnu ciastku penazi, lebo sa v nich topia a nevedia, co s nimi.
Z nudy ci ironie odpisujem, napisem vymyslene cislo Iban, a samozrejme, okamzite ziadam peniaze na ucte.
Potom chcu osobne udaje ako adresa, fotka pasu, pohlavie atd atd. Samozrejme si bud vymyslim, alebo ich dam dole tym, aki su sprosti, ze im nenaletim.

Moja otazka: Ako ziskaju od ludi peniaze? Predpokladam, ze o to im ide. Je to pod nejakou podmienkou, ze ja ti poslem 400 tisic eur, ale ty mi najskor posli sto? Ci ako to funguje?

Vdaka, len taka tema na odlahcenie.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirage
autor
15. jan 2021

@beata_k je v kosi, ako spam. zaplatit? Na zaklade coho? Dostavam ich roky, vzdy mazem, pc je ok.

queen_mary
15. jan 2021

@beata_k 🤣 tak to nefunguje

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_mary
15. jan 2021

@mirage proste cakaju, ci nejaky clovek zareaguje. Zacnu s tebou komunikovat a pomaly jednoduchsich ludi zmotaju.

queen_mary
15. jan 2021

@beata_k no tak mozu zasifrovat disk. Ale to manzel musel na nieco co mu poslali kliknut 🙂 nie ze ti to posly mailom 😅

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
queen_mary
15. jan 2021

@beata_k nuz, tqk potom je manzel z tych jednoduchsich.

queen_mary
15. jan 2021

@beata_k a na mail moze v klude kloknut aj odpisat. Zrejme klikol na nejaky odkaz alebo subor, co mu poslali.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
queen_mary
15. jan 2021

@beata_k ? Oukej. Tak som celkom slusne napisala, aki su ludia, co sa nechaju napalit takymito mailami. To ze si sa ty urazila, nuz..

mirage
autor
15. jan 2021

ale ako zarabaju? Ludia im platia na zaklade coho? nikdy tam nie je klikni na tento odkaz.. ked aj je, nekliknem.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moonlight1210
15. jan 2021

@mirage pozri, ked ta to bavi, tak to rob nadalej.
moj znamy sa stretava(l) s tym, ze chodili po ich sidlisku casto jehovisti. tak ked zazvonili, tak ich aj pozval dnu, dal si s nimi kavu, podiskutoval, klude hodinku-dve (je na dochodku), a potom zdvorilo odmietol.
takto sa bavil.

takze, ak ta to bavi, tak to rob a inak niet co riesit.

ja osobne ich rovno mazem, ani neotvaram (vyuzivam, ze cast obsahu sa mi zobrazi v nahlade mailu na bocnej table, takze vidim).

a ako zarabaju?
nuz tak, ze ti ludia tomu vazne uveria a naozaj kliknu tam, kde im kazu. poposielaju udaje, atd.
ano, su tak dovercivi.

nafka0483
15. jan 2021

@mirage Funguje to tak, ze ked im das udaje, tak ti napisu, ze danu sumu poslali, ale ze je tu problem. Ich banka peniaze zadrzala, lebo ide o velku sumu a prevod do cudzieho statu a preto:
a. bud mas uhradit poplatok bay to odblokovali a vzapati ti pridu peniaze
b. nevedia tvoju banku najst, takze mas poslat nejaky obnos ty, aby videli akym "kanalom" to islo a vzapati ti oni poslu o tolko viac
c. chcu ti poslat 20 000, lenze ta banka povoli medzinarodny prevod az od 25 000, takze posl ty 5000 a oni ti poslu 25 000 cize nebudes tratova
A neverila by si kolko ludi posle... najma na tu tretiu moznost sa zvyknu namotat, len vacsinou to robia v mensich sumach.

nafka0483
15. jan 2021

@mirage Su rozne druhy tychto podvodov - bud kupuj tovar, bud si nieco vyhrala alebo zdedila, alebo ti proste len chcu darovat (to co som rozpisala), alebo si s tebou len chcu pisat a potom pridu historky o namornictve a armade a ako sa nemozu odtial dostat a potrebuju peniaze, alebo su to napodobeniny nejakych spolocnosti a mas kliknut na link aby si overili identitu, alebo ti nezablokovali ucet. Teraz vo velkom chodia akoze od kurierskych spolocnosti, ze si nezaplatila clo a zasielka caka, chcu ti ju dorucit - ja mam denne x takych spamov od akoze slovenskej posty, akoze DPD, DHL, Deutsche Post, rovnako tak akoze z Lidlu.

miro1360
15. jan 2021

@mirage Radím ti, nepíš s nimi vôbec. Neklikaj na odkazy a neotváraj prílohy, pretože skončíš so zašifrovaným PC s odkazom, kde poslať bitcoiny aby si dostala kľúč na dešifrovanie (čo ti zrejme nikdy nepošlú).
No a ako získavajú peniaze z tých emailov kde im zomrel bohatý manžel a stala sa z nich vdova, mnoho spôsobov ale väčšinou tak že tam vznikne nejaký vymyslený problém v transakcii, a povedia ti že aby mohli oni uskutočniť transakciu tak ty musíš najskôr poslať peniaze na ten účet, napríklad aby si ich banka bola istá že prepošle obrovskú sumu na správny účet a nie niekomu cudziemu :D Veľa ľudí pošle.
... daj si pozor aj pri predaji automobilov alebo iného tovaru, často ti napíše niekto zo zahraničia na inzerát, že to od teba kúpi a objedná ti prepravu, ty naložíš vec a už ju neuvidíš :D alebo ti napíše že objedná prepravu ale ty ju musíš zaplatiť a on ti potom peniaze pošle, ty zaplatíš a tým komunikácia končí
... veľa podvodníkov je aj s bývaním v zahraničí - reaguješ na ponuku s bývaním, prebehne niekedy aj reálna prehliadka bývania, zaplatíš na pár mesiacov dopredu a zistíš, že si naletela lebo reálna zmluva nebude a zámok vymenený alebo dostaneš zlé kľúče :D
... treba si dať pozor na tieto veci a v podstate nenaletieť ...

mirage
autor
15. jan 2021

@nafka0483 ok, uz rozumiem, a mozem v klude vikendovat a bavit sa odpidovanim tymto podvodnikom 🙂

nafka0483
15. jan 2021

@mirage Ak rozumies po anglicky, tak si pozri na pobavenie:

https://www.youtube.com/watch?v=LiLS7U7YIdc
queen_mary
15. jan 2021

@mirage mne sa to stalo ked som mala 18. Chcela som ist robit au pair a zaregistrovala som sa na americkej stranke. Jedna rodina mi pisala, vsetko super, volali sme spolu s "otcom rodiny". Poslali mi fotky, adresu byvania, proste uplne vsetko. A teraz som mala zaplatit poplatok za viza, 100 eur (rok 2009 alebo tak nejak). Mala som tonposlat cez western union, ze najrychlejsia cesta. To boli viza. Potom mi viza akoze poslali. A potom uz neviem ani za vo vsetko. Za letenku, nejaky transfer. Dokopy asi 500 eur. Na nasej poste sa vtedy cez western union dalo poslat. Vtedy mi ani nenapadlo ze nejaky podvod. Ad 1 mala som 17 alebo 18, ad 2 nebolo to este vtedy v takom rozmachu tie podvody ako teraz. Az sa mi potom neozvali 😅 a cez western union sa nedopatras nikam. Cislo vypnute, na mail neodpisovali. Cize takto nejako to funguje.

solemami
15. jan 2021

Naletis im už tým že uveris tej sprave . Oni budú požadovať poplatky na potvrdenie že si dedič alebo iného dôvodu a väčšinou ide 0 veľké sumy tak aj tie poplatky sú vysoké. A môže byť že ti píšu ze za tvoju úlohu ti dajú polovicu sumy o ktorú sa jedna - Áno tých pár miliónov čo sa kdesi v niektorej banke len tak povaluju bez majiteľa. 🤣

berenika39
15. jan 2021

@mirage nemyslis, ze si pises s lidmi? Ze ne? Opravdu odepisujes s tim, ze to nekdo cte? Vsechne je to prace robotu, ne lidi, doporucuji mazat neotevrene.

mirage
autor
15. jan 2021

@solemami
@berenika39 dievcata.. ja viem, ze je to scam. zaujimalo ma ine.

solemami
16. jan 2021

Moja otazka: Ako ziskaju od ludi peniaze? Predpokladam, ze o to im ide. Je to pod nejakou podmienkou, ze ja ti poslem 400 tisic eur, ale ty mi najskor posli sto? Ci ako to funguje?
neviem ci si moju odpoved citala ale tvoja otazka je tam zodpovedana 😀