icon

Ako spojazdniť wifi od Digi alebo Telecomu?

15. dec 2024

Ahojte, dala som si od Digi optický internet a internetovú tv. Nejwki dvaja technici z telecomu mi potiahli kábel do obývačky. Ani bu ani mu, strašné drzí a nevrli boli, ešte aj medzi sebou sa hádali. Ja som z týchto veci jeleň. Pripevnili mi takú zásuvku na stenu, do ktorej ide ten kábel z chodby paneláku. V druhej zastávke je zapojený predpokladám router, z tej zásuvky ide kábel do routra. Na routri je nalepený štítok, na ktorom je ip adresa 192.168.1.1 a je tam ešte meno: admin a heslo:xxx.
Prosím vás, ako to nám spojazdniť, aby mi wifi fungovalo? Ešte tam mám jeden kábel, ten som dala do routra a do notebooku, ale vôbec mi nechce načítať tu ip adresy. Predpokladám, že mi ju má načítať a potom zadam meno a heslo. Či to nejako inak funguje? Prosím ak viete poradiť...

Ešte v pondelok ku na ďalší pán z Digi doniesť predpokladám zas nejakú "krabičku" k tv, cez ktorú nápojom telku na wifi. Ale to wifi mi nejde...

autor
15. dec 2024

@niekto2hy akože okolo dverí prechodovej listy na kábel?

earlgrey
15. dec 2024

@zic ja mám v bytovke telku na wifi a neruší vôbec 😀 takže záleži asi aj od rýchlosti atď. ale tak ja nemám DIGI tv ale ja mám telku priamo od Telecomu...možno aj preto je to fajn...kto vie

niekto2hy
15. dec 2024

Prechodova lista je pomedzi dvere.

autor
15. dec 2024

@niekto2hy jaj že popri stene dole by som ťahala kábel a cez tie dvere by som ho dala do nejakej listy a tak dostala k telke? To by bolo riešenie ak sa to nebude dať inak. Prosím ťa, dáš ešte foto alebo link na nejakú takú listu? Mas odskúšané nejake? To akože by som dala pred prah?

zic
15. dec 2024

Uvidis, ako to bude fungovat. Med tak mozes skusit aj "ethernet over power)... do zastrcky das take zariadenie a na druhej strane tiez a pojde i ternet cez elektricku siet. Na kratku vzdialenost by to tiez mohlo fungovat... ale nepredbiehajme... na hocico dalsie si myslim, ze potrebujes dalsiu krabicku / router...

zic
15. dec 2024

@earlgrey toto zalezi od vela veci... ak je 2.4ghz wifi, ta ma tusim 11 kanalov, takze 11 dalsich susedov a ne vas 12 na 11 kanalov. Mozno lri 5ghz wifi sa to viac "rozpusti"... alebo mas susedov babky bez netu alebo maju wifi dalej od tvojho bytu... ale to autorka uvidi... 🙂

autor
15. dec 2024

@zic ani, ďalšia krabička príde v pondelok. Ten Ethernet over Power sa dá kde kúpiť? Nevedia to aj oni dodať?
@niekto2hy dakujem

autor
15. dec 2024

Hlavne viete čo mi povedala tá pani v digi? Jednoduchá vec, prídu vám len vymeniť koncovku na Tom kábli čo máte, kuriér vám donesie router, zapnete telku, spárujete to a hotovo. A tu idem osediviet z toho

earlgrey
15. dec 2024

@zic Nemám babky, práveže mladí ľudia, wifi v každom byte...aj babky majú wifi 🤣 lebo nám na celú bytovku robili Optiku...tiež sme mali kábel a museli sme zmeniť, lebo to rušili...alebo nás oklamali 🤣

maranco
15. dec 2024

Podľa obrázka ako si nakreslila tak by si musela ťahať hrubý HDMI kábel od TV boxu k TV a to rozhodne nechceš.
Takže TV box musí byť pri TV, ak nemáš zásuvku kúp si rozdvojku, alebo vymeň predlžovačku na takú s viac vývodmi alebo kúp len koncovku na predlžovačku a nech ti niekto vymení.

Podľa fotiek bytu si si mohla dať radšej namontovať tú bielu krabičku medzi dvere a TV tak by si mala všetko na jednom mieste na stolíku pri TV.

Ešte potrebuješ ďalšiu krabičku ktorá bude WiFi router, tú pripojíš k tej čiernej ktorá je na zemi.

Ja by som to riešil tak žeby som kúpil tenký optický kábel, ten čo máš krátky so zelenými koncovkami a ten potiahnuť zo steny popod dvere a za skrinku k TV a tam mať všetky krabice. Tak vieš TV napojiť priamo káblom do routra. A nebudeš mať na očiach 2 krabice v tom kúte kde je biela na stene.

Ak nič nechceš kupovať tak WiFi router do zásuvky vpravo, prepojíš káblom s čiernou krabicou na zemi. A TV box ku TV tam do zásuvky a komunikovať budú cez WiFi.

autor
15. dec 2024

@maranco oproti tej stene kde je teraz na zemi čierna krabička, je francúzsky balkón. Oni tam mali predtým gauč pred balkónom. Ja som tam chcela aj otvoriť okno. Preto som chcela dať telku na inú stranu a oproti nej je gauč. Predlzovacka je s viac vývodmi.

Ja som predpokladala, že teraz mi donesú wifi router, ten zapojíme naprav. Tento čierny tv box zapnem k telke - on musí mať kábel aj v telke teda predpokladám?

To čo píšeš v poslednom odstavci - wifi router, čo mi príde, dám do zásuvky vpravo. A keď dám tv box k telke, teda zapnem predpokladám kábel od toho čierneho tv boxu vo je na zemi do telky, to sa dá nastaviť, aby komunikovali na diaľku? Ide mi o to, či nemusí byť všetko spolu poprepájané káblami. Či môžem dať napravo wifi router a k telke tv box. Lebo teraz ten tv box je prepojený s tou krabičku v stene...

autor
15. dec 2024

@maranco ono jednoducho viem prehodiť telku napravo, len ten gauč bude pred francúzskym balkónom a tomu som sa chcela vyhnúť...

maranco
15. dec 2024

Ľudia si zavedú optický rýchly internet až do bytu a potom to dorazia tým, že sa pripoja cez pomalú a nespoľahlivú WiFi.

Pekne to bolo vidno počas covidu, učiteľ vtedy učil hodiny cez zoom z domu, mal tam optický internet od Telekomu a jeho obraz sa zasekával a vypadávali mu slová ťažko bolo rozumieť, lebo v bytovke desiatky WiFi sa navzájom rušili, každý sedel na nete.

Potom si kúpil kábel a cez vyučovacie hodiny mal natiahnutý od routra na chodbe k notebooku, a všetko išlo bez problémov a sekania.

maranco
15. dec 2024

Kde plánuješ mať stôl a notebook/PC?

autor
15. dec 2024

@maranco v severnej izbe, tam kde sú tie dvere na fotke... Ale máme notebook, takže ho vieme mať hocikde.

autor
15. dec 2024

*v dcerinej izbe

maranco
15. dec 2024

Lepšie by bolo mať WiFi router niekde pri TV, káblom prepojíš TV a z routra kábel do izby popod dvere k notebooku, alebo cez stenu.
A buď tenký optický kábel od bielej krabičky na stene k skrinke pod TV (tam dáš to čierne čo je na zemi) alebo trochu hrubší internetový kábel od čiernej krabičky (na zemi) k WiFi routru pri TV.

autor
15. dec 2024

@maranco a ten optický kábel kúpim cez net a bude to pasovať? Akože dlhší by dom kúpila... Keby som ho nakoniec ťahala cez tú prechodovu listu popod dvere k telke? No budem múdrejšia v pondelok, ale teda mám dosť, že je to také komplikované... Teda tým, že to mám na rôznych stenách...

maranco
Autor odpoveď zmazal
autor
15. dec 2024

@maranco no mi nehovorte, že to nakoniec ani nepôjde...

maranco
15. dec 2024

Ale pôjde, na začiatok to prepoj cez WiFi a keď príde ten s Digi tak sa s ním poraď, či by ti mohol prepojiť optický kábel až ku TV alebo aký kábel máš kúpiť.

Ak ti nevadí trošku hrubší kábel tak bežný LAN kábel by ti natiahol k TV do WiFi routra, alebo kúpiš v každom obchode, prípadne ti ho natiahne hocikto, alebo kúpiš hotový s koncovkami.

Optický kábel natiahnuť je trošku náročnejšie, ale zase je tenký že ho ukryješ.

autor
15. dec 2024

@maranco tak to je super, že mi povedali že to budem mať bezkablove a nakoniec káble cez celú izbu... Keby mám telku na pravej strane, tak je všetko ok...ale keď ju chcem mať takto... No uvidím čo mi povedia zajtra

natalka13
15. dec 2024

Ty mas net tv od Digi, Telekom ti ti nezapoji.
Oni asi iba optiku tahali.
Bezkablovo si vies TV napojit cez wifi.

autor
15. dec 2024

@natalka13 áno, net a tv od Digi. Prišli technici z telecomu. Máš skúsenosť čo ďalej?

autor
15. dec 2024

Prepáčte, že som nechápava, ale ja fakt nie som technický typ a nemám sa s kým v tomto radiť...

natalka13
15. dec 2024

Musi to to Digi urobit.

autor
15. dec 2024

@natalka13 ako prosím si to mám napojit? Teda ešte musí prísť wifi router ak dobre chápem..

autor
15. dec 2024

@natalka13 oni že by to urobili komplet?

autor
15. dec 2024

To by mi odľahlo, celý deň dnes rozmýšľam nad tým.