Hovorí chatGPT pravdu?
Chat gpt hovorí pravdu ci iba somariny
Je to veľmi dobrý pomocník, ale vyžaduje aj tvoje vedomosti, myslenie a sedliacky rozum.
To muss zistit sam. Ked mas dost siroky vseobecny prehlad hned prehliadnes v akych zdrojoch vylovil odpoved. Ponukne ti len to co nasiel na internete, ked na internete niekto zadal somariny, tak ti moze ponuknut aj jeho somariny.
@husakm zalezi ktory a ci ide o free verziu alebo platenú. Este v tej platenej vies zadat aj vyssi level. V odpovediach je velky rozdiel.
To muss zistit sam. Ked mas dost siroky vseobecny prehlad hned prehliadnes v akych zdrojoch vylovil odpoved. Ponukne ti len to co nasiel na internete, ked na internete niekto zadal somariny, tak ti moze ponuknut aj jeho somariny.
@viestta Nie celkom, vymysla si aj sam nove veci.
niekedy robi somariny, napriklad ked mi planuje rozpocet robi chyby, alebo ked potrebujem preratat mimoriadne splatky tiez sa myli
@viestta Nie celkom, vymysla si aj sam nove veci.
@marianarem ale vymysla si na zaklade toho co nasiel. Ak najde viac bludov ako pravdy statisticky vyhodnoti bludy ako relevantnesiu odpoved a tu ponukne
Záleží na tom, ako sa ho spýtaš. Volá sa to prompt engineering. Keď správne nastavíš kontext, odpoveď môže byť veľmi presná. Môžeš tiež vyžadovať dôkazy k jeho tvrdeniam. Samozrejme, môže sa aj mýliť. 🙂 Uvedom si, že jeho vstupné vektory majú viac ako 17-tisíc dimenzií – a tým, ako formuluješ otázku, ovplyvňuješ, ktoré z nich aktivuje. Trochu som to zjednodušil, ale vystihuje to podstatu prompt engineeringu: kľúčová je forma otázky. Ideálne je začať tým, že ho uvedieš do roly, napríklad: „Ako právnik špecializujúci sa na rodinné právo, odpovedz mi na toto...“. Potom môžeš špecifikovať, akú metódu má použiť (napr. porovnanie, zhrnutie, analýzu) a nakoniec jasne formuluj otázku a kontext. O tomto je veľa kvalitných videí, oplatí sa ich pozrieť. To zlepsi presnost odpovedi markantne 🙂 good luck
Nie, nehovori pravdu, nevie si dotiahut nejake data a udaje a je nastavena tak, aby odpovedala, teda fabuluje. Minule sme mali vymenu nazorov, vymyslala si a nevedela priznat, toto neviem dohladat, tu moje vedomosti koncia.
@marianarem ale vymysla si na zaklade toho co nasiel. Ak najde viac bludov ako pravdy statisticky vyhodnoti bludy ako relevantnesiu odpoved a tu ponukne
@viestta Praveze nie, vymysli si aj nieco, co nikdy nevidel. Napriklad manzel minule hladal vedecke clanky na nejaku temu, sam nevedel nic najst, tak poziadal GPT. Obratom dostal tri clanky s komplet udajmi. A pod tym napisane, ze to je len taky napad, ako by mohli take clanky vyzerat, ale ze su vymyslene 🙂
A prave pred par dnami nam jedem student odovzdal bakalarsku pracu a tam tiez niekolko referencii vymyslenych GPT, ale teda samozrejme bez priznania, ze su vymyslene 🙂 Ale prislo sa mu na to.
@viestta Praveze nie, vymysli si aj nieco, co nikdy nevidel. Napriklad manzel minule hladal vedecke clanky na nejaku temu, sam nevedel nic najst, tak poziadal GPT. Obratom dostal tri clanky s komplet udajmi. A pod tym napisane, ze to je len taky napad, ako by mohli take clanky vyzerat, ale ze su vymyslene 🙂
A prave pred par dnami nam jedem student odovzdal bakalarsku pracu a tam tiez niekolko referencii vymyslenych GPT, ale teda samozrejme bez priznania, ze su vymyslene 🙂 Ale prislo sa mu na to.
@marianarem nepopieram, ze vymysla. Niekedy dobre kraviny. Vsak aj Martinke z Kitsse vymyslel list do Ciech a ako dopadol...
ked nevie, vymysli si. Je ako male dieťa. Vzdy ti chce dať odpoveď. Kludne si vymysli knihu, z ktorej cerpal informacie a ked si ju chces kupit, tak zistíš, ze neexistuje a ak sa ho na to opytas, tak sa ospravedlni, napíše, ze mas pravdu a kniha neexistuje 😅 Takze je to vlastne na prd lebo vsetko co napise by si mal clovek najskor overit a to je potom dvojnasobok casu a roboty..
Pred pár mesiacmi som skúšal inú AI, niekedy si vymýšľala alebo tipovala odpovede, ak som ju upozornil na klamstvo a priložil dôkaz tak sa urazila a odmietla pokračovať v konverzácii.
Pred pár mesiacmi som skúšal inú AI, niekedy si vymýšľala alebo tipovala odpovede, ak som ju upozornil na klamstvo a priložil dôkaz tak sa urazila a odmietla pokračovať v konverzácii.
@maranco 🤣 ja som sa s mojim hadala ohľadom jedného matematického príkladu 🤣 vždy súhlasil, že to robí zle, a ze to skúsi znova, ale stále ten istý postup a výsledok
ja som skúšala okrem chatgpt claude,perplexity,copilot,google geminy a všetko je to na jedno kopyto.Ešte prejde vela času ak vôbec kým to bude nejako vychytané
@maranco 🤣 ja som sa s mojim hadala ohľadom jedného matematického príkladu 🤣 vždy súhlasil, že to robí zle, a ze to skúsi znova, ale stále ten istý postup a výsledok
@kvetka22 keď som upozornil na nejaké drobné nepravdy a priložil odkaz na zdroj tak áno, už to bude vedieť a na druhý deň sa spýtam to isté tak hodí rovnakú vymyslenú odpoveď
Sám CEO spoločnosti, ktorá CHATGPT vymyslela, priznal, že aplikácia často klame a vymýšľa si. Záleží čo sa spýtaš a ako sa to spýtaš.
ja som sa mojho spytala ci vie tvorit verse, rymovat. ze jasneeee… pisal nezmysly, nerymovalo sa to. najlepsie bolo, ze ked som mu oznamila, ze to nevie, ze to nemalo spolocne nic s versami, tak sa ospravedlnil a vraj uz nebude nikdy so mnou hovorit vo versoch. aj som mu to zakazala, doslovne. este asi den mi stale na akukolvek otazku odpovedal v stvorversiach, ktore sa nerymovali 😂
niekedy robi somariny, napriklad ked mi planuje rozpocet robi chyby, alebo ked potrebujem preratat mimoriadne splatky tiez sa myli
@klementinka58
Ja mam neslovensky telefon plus cely program je v anglictine, gpt ma hned varoval ze po slovensky nevie a moze odpovedat bludy.
V anglictine odpoveda na presne otazky velmi detailne.
Záleží co sa pýtaš a ako sa pýtaš. A na niektoré otázky ti neodpovie lebo ma filtre ale aj tie filtre vieš správnymi otázkami oklamať a dostať adekvátne odpovede
ale ved chatGPT je na tvorenie viet, nie na pravdu. na to su ine modely (napr Perplexity ma celkom dobry ratio co sa tyka pravdy)
ja som sa mojho spytala ci vie tvorit verse, rymovat. ze jasneeee… pisal nezmysly, nerymovalo sa to. najlepsie bolo, ze ked som mu oznamila, ze to nevie, ze to nemalo spolocne nic s versami, tak sa ospravedlnil a vraj uz nebude nikdy so mnou hovorit vo versoch. aj som mu to zakazala, doslovne. este asi den mi stale na akukolvek otazku odpovedal v stvorversiach, ktore sa nerymovali 😂
@modrava A možno v angličtine by sa to rýmovalo
ChatGPT je jazykový model. Je u neho irelevantné povedať, či hovorí pravdu, pretože to nie je postata jeho fungovania. Tá je v tom, že vygeneruje najpravdepodobnejšiu odpoveď. Je to ako keď píšete text na mobile a ono vám to ponúkne nasledujúce slovo buď na základe predchádzajúceho slova alebo prvých písmen, ale chatGPT je komlikovanejší, komplexnejší a odhaduje to na základe obrovského množstva dát, takže neodhaduje len jedno slovo, ale celé texty.
Takisto chatGPT nie je kalkulačka, matematické výpočty tiež len odhaduje, prípadne má na to implementovanú funkciu.
Ľudí matie, že je to nazvané "inteligencia", takže si do toho vkladajú ľudské vlastnosti, ale chatGPT nemá vedomie, nemá zámery a je to v podstate len nástroj.
ChatGPT je jazykový model. Je u neho irelevantné povedať, či hovorí pravdu, pretože to nie je postata jeho fungovania. Tá je v tom, že vygeneruje najpravdepodobnejšiu odpoveď. Je to ako keď píšete text na mobile a ono vám to ponúkne nasledujúce slovo buď na základe predchádzajúceho slova alebo prvých písmen, ale chatGPT je komlikovanejší, komplexnejší a odhaduje to na základe obrovského množstva dát, takže neodhaduje len jedno slovo, ale celé texty.
Takisto chatGPT nie je kalkulačka, matematické výpočty tiež len odhaduje, prípadne má na to implementovanú funkciu.
Ľudí matie, že je to nazvané "inteligencia", takže si do toho vkladajú ľudské vlastnosti, ale chatGPT nemá vedomie, nemá zámery a je to v podstate len nástroj.
@dayanare
V nasom pripade to bola odpoved poistovni na komplexnu udalost , ai sa pytal ci chceme "accelerate matter" prepisal odpoved pridal paragrafy o ktorych sme nemali ani sajnu a trvalo nam to dalsi den overovania... vyhrali sme.
Ja som chcela aby mi vyhľadala všetky podujatia na víkend v okoli, jasne že to čo sme mali najbližšie mi nenašla (našla som si ho sama) 😅
Zadala som jednoduchú otázku, týkalo sa to dátumu a pomýlil sa 2x. Vygúglila som si to sama za tri sekundy. Nedá sa mu veriť na 100%.

Podľa toho čo sa ho spýtaš a ako to zadáš 😅