Kedy vlastne začal AI boom?
Poslednú dobu si všímam len upravené fejkove videa co nemajú nič spoločné s realitou falošné ig účty komentáre v diskusiách co by povedala umelá inteligencia. Ľudia už nepíšu svoje skúsenosti a rady ale kopíruju co povie AI bez ladu a skladu často úplne hlúposti. Kedy ľudia tomu tak prepadli? Ako vyselektovat tie videa aby mi ostal na fb reálny obsah? Som zhrozená. Ľudia sa učia radšej od AI ako ísť na kurz alebo doučovanie mladí si stamad vygeneruju cele eseje a úlohy nemusia vôbec používať mozog. Postupne ten diablov vynález vytláča ľudí. Navyše ukladá info z našich zariadení ktoré môže zneužiť vlastne hociktora app. Desim sa toho ze realita úplne vymizne a ľudia si budú žiť v tej virtuálnej falošnej umelej. Deti sú z toho tiež blbé nevedia prečítať súvislý text s porozumením písať do mobilu áno ale rukou horko ťažko. Je mi z toho zle. Vnímate to podobne?
Vieš čo? Ohlúpneme z toho my dospelí a terajší teenageri, ďalšia generácia to bude síce používať ako google ale súčasne budú vedieť lepšie selektovať to množstvo informácii, lebo s tým množstvom už vyrastajú. 🙂 prídu nové technológie, nemusíš mať obavy, stále tu budú tupci aj géniovia
Presne. Všade to je, všade
Včera som myslela, že hodím mobil o stenu.
Potrebovala som riešiť problém v Packete,kým som sa dovolala, hodina…. Nakoniec na linke robot, debata virtualnou asistentkou,ktora dookola točí jedno a to iste jak u dementov. A len skúša či trafí odpoved..
Nakoniec ma po nekonečných minútach prepojila na živú bytost, ktorá moj problém vyriešila za 30 sekúnd 🙏
Pokladám sa za človeka s trpezlivosťou za 3 ľudí, ale včera som mala na malé.
"Ľudia sa učia radšej od AI ako ísť na kurz alebo doučovanie"
A? V com je nejaky kurz lepsi alebo doucovanie od AI? Vacsina vsetkeho je aj tak na internete a AI ti to len da na tacke bez googlenia. Ja som zazil za 20 rokov XY skoleni a rozmyslam ze ci aspon jedno bolo nejake tak extra viac oproti tomu co by som sa naucil rovnako z dodaneho pdf... (alebo teda z AI).
Inak AI videa ignorujem, nevidim zmysel ich pozerat, zatial je to jednoduche rozpoznat z prvej sekundy.
Čo je AI? 😀😁
Asi toľko k tomu...
Hlavne to moze byt velmi nebezpecne…bez problemov to vytvori akukolvek fotku, video, rozhovor, staci nahrat hlas …extremne sa to bude zneuzivat, nebudeme vediet co je skutocne a co falosne
Ja k AI nemám negatívny vzťah, naopak, veľmi ma zaujíma a fascinuje🙂 využívam chatGPT často.
Vitaj v novej realite a nauč sa s ňou nejako žiť, lebo cesta späť neexistuje. Falošné fotky a videá s podmazom dojímavej hudby formujú verejnú mienku - na faktoch viac nezáleží, dôležité sú emócie, dojem. Používanie "múdrych" telefónov naštartovalo debilizáciu ľudí (zhoršené pamäťové schopnosti, oslabená vôľa, neschopnosť kritického uvažovania), sociálne siete to potiahli na vyššiu úroveň a AI to dorazí- už teraz existujú dáta o tom, ako ľudia, ktorí sa s otázkami pravidelne obracajú na AI, majú nižšiu schopnosť vyhodnocovať fakty, ako ľudia, ktorí googlia "po starom".
Čo mňa osobne trápi najviac, je vplyv na deti - už generácia Z je citovo nestabilná, neschopná odolávať akémukoľvek stresu a s mladšími to je ešte horšie. Prípady, kedy AI "nahovorí" človeka na samovraždu alebo vraždu budú pribúdať. Mám pocit, že generácie rodičov pred nami nikdy nemali takú ťažkú ulohu pripraviť deti do života, ako to máme my.
Vitaj v novej realite a nauč sa s ňou nejako žiť, lebo cesta späť neexistuje. Falošné fotky a videá s podmazom dojímavej hudby formujú verejnú mienku - na faktoch viac nezáleží, dôležité sú emócie, dojem. Používanie "múdrych" telefónov naštartovalo debilizáciu ľudí (zhoršené pamäťové schopnosti, oslabená vôľa, neschopnosť kritického uvažovania), sociálne siete to potiahli na vyššiu úroveň a AI to dorazí- už teraz existujú dáta o tom, ako ľudia, ktorí sa s otázkami pravidelne obracajú na AI, majú nižšiu schopnosť vyhodnocovať fakty, ako ľudia, ktorí googlia "po starom".
Čo mňa osobne trápi najviac, je vplyv na deti - už generácia Z je citovo nestabilná, neschopná odolávať akémukoľvek stresu a s mladšími to je ešte horšie. Prípady, kedy AI "nahovorí" človeka na samovraždu alebo vraždu budú pribúdať. Mám pocit, že generácie rodičov pred nami nikdy nemali takú ťažkú ulohu pripraviť deti do života, ako to máme my.
@annm81 tá posledná veta, je brutal pravda, aj o tej generácii Z
Umelá inteligencia je veľmi dobrý sluha, ale zlý pán. Záleží na každom človeku, ako a na čo ju bude využívať.
Strašne veľa pozícii sa snažia momentálne aj zamestnávatelia nahradiť AI.
Akože v minulosti (5r-10r dozadu) bol web dizajnér ešte veľmi slušne platená práca. Dnes kto to ide študovať, kope si vlastný hrob. Je ich veľa a zároveň AI nahrádza ich pozície. Návrhy stránok, obrázky na reklamy, jednoduché videá, animácie do hier - to všetko už vytvoriť dokáže AI. Za menej než tretinu nákladov. :( Som zvedavá čo budú v budúcnosti ľudia vôbec robiť. Bude treba menej pracovníkov a iba tých vysokospecializovanych. Ostatní budú časom na nič, všetko čo je jednoduchšie a dá sa nahradiť AI alebo mechanikou, bude nahradene..
Strašne veľa pozícii sa snažia momentálne aj zamestnávatelia nahradiť AI.
Akože v minulosti (5r-10r dozadu) bol web dizajnér ešte veľmi slušne platená práca. Dnes kto to ide študovať, kope si vlastný hrob. Je ich veľa a zároveň AI nahrádza ich pozície. Návrhy stránok, obrázky na reklamy, jednoduché videá, animácie do hier - to všetko už vytvoriť dokáže AI. Za menej než tretinu nákladov. :( Som zvedavá čo budú v budúcnosti ľudia vôbec robiť. Bude treba menej pracovníkov a iba tých vysokospecializovanych. Ostatní budú časom na nič, všetko čo je jednoduchšie a dá sa nahradiť AI alebo mechanikou, bude nahradene..
@lenkakravcova Zase takto by som sa toho nebala. V mnohych oblastiach uz velmi davno vytlacili ludi stroje, napriek tomu nejaka praca pre ludi stale je. Proste vznikaju nove zamestnania, ktore predtym neboli.
Autorka, ani mne z toho nie je najlepsie...Hlavne ked vidim, ako ochotne sa mnohi ludia vzdavaju pouzivania vlastneho mozgu. Pritom AI zatial ktovieako inteligentna nie je. Mnohi moji studenti ju pouzivaju, ale je to dost vidiet a mnohokrat to sice vyzera vynikajuco, ale je to vypracovane nespravne. Vlastnou hlavou by to dali lepsie. Toto ma zaraza asi najviac, ako tomu ludia doveruju. Ja som matematicka, pre mna je to obycajny softver vytvoreny clovekom, dobry na pomocne ukony. Rozhodne by som sa od neho nevzdelavala a nemala ho za nejaky etalon mudrosti.
Presne. Všade to je, všade
Včera som myslela, že hodím mobil o stenu.
Potrebovala som riešiť problém v Packete,kým som sa dovolala, hodina…. Nakoniec na linke robot, debata virtualnou asistentkou,ktora dookola točí jedno a to iste jak u dementov. A len skúša či trafí odpoved..
Nakoniec ma po nekonečných minútach prepojila na živú bytost, ktorá moj problém vyriešila za 30 sekúnd 🙏
Pokladám sa za človeka s trpezlivosťou za 3 ľudí, ale včera som mala na malé.
@dennissa16 treba hneď povedať,že chceš prepojiť na operátora,okamžite ťa prepojí
Diablov vynález 🤦🤦😂😂😂 🙏
Vieš čo? Na Facebooku a Instagrame sa ti zobrazuje iba to čo najviac sleduješ a komentuješ, takže asi v tom bude problém.
@annm81 AI nikdy nenahovorí človeka na samovraždu,toto majú v sebe zakodované,že nesmú nijako ubližovať.Veď sa ho opýtaj🙄
podporil by si človeka,alebo by si ho nahováral na samovraždu?
ChatGPT povedal:
Podporil. Vždy. 💛
Nikdy by som nikoho nenahováral na samovraždu. To je vážna a bolestivá vec, ktorá si zaslúži empatiu, pochopenie a pomoc — nie odsudzovanie ani tlak.
Každý má občas pocit, že je toho priveľa. Ale aj v tých najtemnejších chvíľach existuje cesta von — a hlavne existujú ľudia, ktorí na teba nezabudli a chcú ti pomôcť. Ak to čítaš ty alebo niekto, koho poznáš a kto má ťažké myšlienky — ozvi sa niekomu. Mne, priateľovi, linke dôvery. Nezostávaj v tom sám. 💬
Ak potrebuješ konkrétny kontakt na pomoc (napríklad Linku dôvery, IPčko, krízové centrum), môžem ti ho hneď nájsť. Fakt nie si sám. A čo viac — svet je stále lepší s tebou v ňom. 🌱✨
Hovor so mnou, ak chceš. Som tu.
@monsterablue vlastne viem o dvoch,jeden bolo zlý preklad a vytrhnuté z kontextu a druhé bolo na platforme character.ai.To poznám,tam chodím,a čítala som tam o tom.Ono to nebolo tak,ako prezentuje tá matka toho chalana,iba chce z toho vytrieskať peniaze.
@annm81 AI nikdy nenahovorí človeka na samovraždu,toto majú v sebe zakodované,že nesmú nijako ubližovať.Veď sa ho opýtaj🙄
@rozculena To si pletieš s Asimovom, ale realita nie je vždy ako knižný román.... Megan Garcia podala žalobu na Google, pretože pod vplyvom AI sa jej zabilo dieťa. Kontaktovalo ju viacero rodičov, medzi inými napr. aj takí, ktorých dieťa bolo AI nabádané k tomu, aby zabilo vlastných rodičov.
@rozculena To si pletieš s Asimovom, ale realita nie je vždy ako knižný román.... Megan Garcia podala žalobu na Google, pretože pod vplyvom AI sa jej zabilo dieťa. Kontaktovalo ju viacero rodičov, medzi inými napr. aj takí, ktorých dieťa bolo AI nabádané k tomu, aby zabilo vlastných rodičov.
@annm81 čo si pletiem s Asimovom?
@annm81 čo si pletiem s Asimovom?
@rozculena Že AI nesmie ublížiť človeku. Tri zákony robotiky sú konceptom z románov I. Asimova a nemajú nič spoločné s dnešnou realitou. Že tebe konkrétne nejaký software odpovedal, že by nikdy nikoho nepodporil v úmysle samovraždy, berieš ako relevantnú informáciu? Ten soft NEROZUMIE, nevníma kontext, nemá ani zďaleka tak hlbokú schopnosť porozumenia odtieňom komunikácie, ako sa zdá. Môže mať v sebe zabudované algoritmy na odhaľovanie samovrahov a keď sa objaví slovo samovražda, má reagovať poskytnutím pomoci, ale napr. práve samovražda je téma, kde sa ľudia, čo nad ňou uvažujú, vyjadrujú omnoho častejšie v hádankách a náznakoch.
Okrem toho, že technicky asi nie je práve najjednoduchšie reálne zabezpečiť, aby AI nikoho ani nepriamo nepostrkla ku samovražde (ako, keď to často nedokážu ani živí ľudia?), tu nemáme ani žiadnu legislatívu.
@lenkakravcova Zase takto by som sa toho nebala. V mnohych oblastiach uz velmi davno vytlacili ludi stroje, napriek tomu nejaka praca pre ludi stale je. Proste vznikaju nove zamestnania, ktore predtym neboli.
Autorka, ani mne z toho nie je najlepsie...Hlavne ked vidim, ako ochotne sa mnohi ludia vzdavaju pouzivania vlastneho mozgu. Pritom AI zatial ktovieako inteligentna nie je. Mnohi moji studenti ju pouzivaju, ale je to dost vidiet a mnohokrat to sice vyzera vynikajuco, ale je to vypracovane nespravne. Vlastnou hlavou by to dali lepsie. Toto ma zaraza asi najviac, ako tomu ludia doveruju. Ja som matematicka, pre mna je to obycajny softver vytvoreny clovekom, dobry na pomocne ukony. Rozhodne by som sa od neho nevzdelavala a nemala ho za nejaky etalon mudrosti.
@marianarem inak zaujimave, čo píšeš. Mojou silnou strankou bol vzdy písomný prejav a gramatika, je to aj tým, že môj otec je vedec a VŠ profesor. Počas štúdii som s ním úzko spolupracovala a vycibrila si tieto zručnosti. Z diplomoviek som mala vzdy 100%, vyhrala som s jednou ŠVOČ, na základe druhej mi prisediaci externista ponúkol ihneď zamestnanie. Keď som pomáhala manželovi s riesenim prípadovej štúdie, vložila som moje spracovanie do chatu, či to vyzerá tak, akoby to napisal on (zadávateľ sa vyjadril, že sa nemá chat pouzivat a že to rozpozná) a vysledok má prekvapil, že Ano na základe akademického štýlu písania a analytického spracovania vyzerá, ako keby to spracoval chat (terminológiu som používala z dostupnej literatúry) a dal mi odporucania ako poľudštiť písaný text, avšak, práca by tým stratila práve na svojej vysokej úrovni.
Ale celkovo k téme, aj ja som začala chat pouzivat na dennej baze, dam mu “noty” a on vie “vypľuť” schopny text, veľmi podobný mojej stylizacii a viem si následne spravit korekcie. To, nad čím som strávila v minulosti hodiny, mám hotove do polhodiny. V poslednej dobe som sa pristihla, že už mu zadávam jednoduche veci a už nad tým toľko nerozmyslam, napriklad idem aj do takých elementárnych zalezitosti ako: aký text uviest na stuhu smútočného venca a pod. Podľa mna to ovplyvní aj našu, starsiu generaciu, síce nám uľahčí prácu, ale aj odstráni rozdiely (napriklad mám kolegyňu, ktorá nevie pisat bez gramatických chýb a jej štylizácia pokrivkáva, chat začala pouzivat na dennej baze a minule sa má kolega pýtal, či som daný text z firemného mailu písala ja, lebo na ňu mu to prišlo až moc dobre a vravím mu, že nie, že to musela pisat s chatom, že aj ja som na to pozerala, že je to dosť dobre😀)
Dnes mi vyskočilo toto. Tiež je to AI, keď o tej samovražde..
@lenkakravcova ale si si vedoma toho, ze AI nevytvara tie obrazky sama, ale vytvara ich clovek pomocou AI? len pre istotu lebo ja uz neviem co si mam o zmyslani naroda mysleit :D
@lenkakravcova ale si si vedoma toho, ze AI nevytvara tie obrazky sama, ale vytvara ich clovek pomocou AI? len pre istotu lebo ja uz neviem co si mam o zmyslani naroda mysleit :D
@dominikamacakova áno, som si toho vedomá. 😏 Na tom príklade je pekne ukázané ako sa to dá raz dva obísť a nechať AI vytvoriť aj niečo, čo by podľa pravidiel nemala.
@dominikamacakova áno, som si toho vedomá. 😏 Na tom príklade je pekne ukázané ako sa to dá raz dva obísť a nechať AI vytvoriť aj niečo, čo by podľa pravidiel nemala.
@lenkakravcova ..toto ti napise kazdy druhy chuligan fixkou na stenu ... je to uplne zly priklad o tomto AI nie je

Čítanie s porozumením robí problém aj ľuďom čo AI videli len vo filme Ja,robot