Mamila
Aký máte názor na túto stránku? Dá sa veriť? Napr tam dovoľujú aj antidepresíva aj xanax počas kojenia atď a v pribalivom letáku že nie? Čomu veriť?
Čistá kojo mafia - nekojíš? Ničíš život svojmu dieťaťu, si lenivá, pohodlná, kojiť musíš a bla bla bla (samozrejme inými, manipulativnymi slovami). Nakukla som k nim, keď sa mi narodila dcéra. Narodila sa predčasne, kvôli preeklampsii, najskôr som kojiť nemohla, potom to už nešlo, no mala som akosi v hlave to, že predsa musím! Tak som šla na ich stránku a čistá depka. Cítila som sa ešte horšie.
Týždeň po pôrode prvého bábätka som si zavolala laktačnú, známa mi poradila túto stránku, tak tam som aj hľadala. Môj jediný problém boli bolestivé ragády, ja som kojiť chcela, mňa nebolo treba presviedčať... Laktačná od nich mi povedala, že pozná ženu, ktorá nekojila a bábätko jej kvôli tomu zomrelo. Že druhé už kojí lebo sa poučila.. Ako som už písala, bola som týždeň po pôrode, to je niekedy dosť ťažké samo o sebe srkz hormóny, keď mi ona povedala toto, úplne ma to položilo. Poznám nekojené deti, viem, aj vtedy som vedela, že sa na to nezomiera.. no tie pocity boli hrozné, ja som potom bola doslova posadnutá kojením, ak by som vtedy kojiť nemohla, dovolím si tvrdiť že by som kvôli nej skončila na psychiatrii, naozaj. Ešte že mám úžasného muža ktorý mi bol vtedy veľkou oporou a zvládol to so mnou... Denne som sa bála že prídem o mlieko, že kvôli ragádam nebudem môcť kojiť, pre mňa to bolo niečo hrozné...
Xanax by som si nikdy nedala pocas dojcenia...uz pri tejto informácii by u mna zhasli ako sviečka. Ved to je oblbovak, clovek sa cíti ako omámený...co to tej zene pomoze? Ano...po tej tabletke jej to bude jedno, ale to nie je riesenie...kojit za kazdu cenu, aj keby mala hltať antidepresíva?? No to uz mi je len prístup. Ved kojenie nie je jadrová fyzika...človek skúsi pár vecí a ked to nejde, tak to proste nejde. Materské mlieko nie je boží nektár...áno, je super, ked sa dá zene dojciť a som za, ale aby kvoli tomu mala depresie a výčitky svedomia, že je zlá matka?...no to prrrr. 🙄
Co sa týka liekov, určite sa poradiť v lekárni, alebo s lekárom. To sú kompetentní odborníci. V tomto by som neverila len nejakej stránke, je to vážna vec. Na môj vkus sú na Mamile za dojčenie za každú cenu. A keď sa dieťatku niečo stane, kto za to bude môcť?
Už som názor a vlastnú skúsenosť písala do viacerých diskusii, tak sa nejdem opakovať, ale v skratke: myšlienka dobrá, v praxi úplne psycho.
Práve dnes som v jednej skupine na FB videla, že jedna pani ponúkala zadarmo klobúčiky na prsia, a písala tam jedna z nich, že je to blbosť, a môže uškodiť kojeniu a pod. co by som ešte brala že ok, že taká osveta.. Ale potom tam napísala jedna iná pani, že ona ich použila a 8 mesiacov kojila a mlieka mala na rozdávanie, načo dostala sprsku odpovedí a otazok v štýle, prečo len 8 mesiacov, čo si myslí, prečo to tak bolo, a pod. Celu debatu ukončila iná mamička, ktorá napísala, že presne pre takéto poznámky mala po pôrode silnú depresiu. A ja s nou súhlasím. Kým po najmä psychicky náročnom pôrode ku ktorému sa pridali ťažkosti s kojenim som mala pred návštevou laktacnej mierny baby blues, tak po jej návšteve to už bol kvalitný nábeh na poporodnu depresiu. Na VŠETKO je odpoveď kojenie, kojiť kojit kojiť za každú cenu, žiadny liek, drogy, alkohol, životná situácia nie je ospravedlnením ci odôvodnením nekojenia. Možno ja som príliš "robot" na veci typu nahá s dieťaťom, zrušiť postieľku, zrušiť kočík, cumlík, fľašku, klobúčiky, šatkovanie, spoločný kúpeľ s novorodencom, kŕmenie novorodenca cievkou, pohárikom, striekačkou, odsávanie každé 3 hodiny aj v noci ak práve neskúšas prikladať dieťa k prsiam, pitie vinei do nemoty, bonding, Skin to Skin ideálne celý deň, zásobovanie sa materského mlieka od cudzích žien ak ty nemáš dosť, strihanie uzdicky.. Ale mam názor, že toto všetko vymenované plus hltanie liekov (ci už homeopatik alebo takých, ktoré ti len neoficiálne posepkaju so zmurknutim) nie je o nič prirodzenejšie ako fľaša s UM..
Klobúk dole pred každou, ktorá to napriek všetkému dala. Dojčenie je nepochybne úžasná vec. Ale Laktacnej by som sa už v budúcnosti vyhla.
Mne LP z mamily pomohla veľmi, bez nej by som nekojila.❤️
Mne LP z mamily pomohla veľmi, bez nej by som nekojila.❤️
U nás napriklad funguje jedna pôrodná asistentka, ako LP, budiš skúsenosti a vzdelanie má, ale k liekom počas kojenia sa má vyjadrovať len odborník čiže lekár a lekárnik. Nikto iný. A táto ich otrepaná veta, že v príbalovom letáku to musí byť lebo sa lieky netestovali je trápna. Mňa, ako dospelú nie zrovna xs ženu odvalil 0,25 mg helex na celý deň, čo spravia jeho zvyšky v tele malého bábätka? Mám pocit, že niektore ženy na tej stránke si vydojčili mozog. Neni sa čo čudovať, keď niektoré koja aj 4 ročné deti.
Tak neviem podla nich je aj mariska a alkohol OK, ved nejde do mlieka 😂 ja som si na zaklade ich rad odpalila travenie. Utekaj od ich rad ci najdalej.
Ja som s nimi mala tiež skúsenosť a postupne nejak mi začali pripadať ako sekta... a k tomu benediktu a senovke mi lekárka na pôrodníckom oddelení povedala nech to hodín do kosa. Že to enormne zaťažuje obličky bábätka. Čiže pozor nato čo do seba pcháme.
Ja sa k mamile radšej nevyjadrujem. Do dojčenia sú až takí hŕŕ, že najlepšie je kojiť aj keby traktory z neba padali. Kojiť môžete aj keby neviem čo sa stalo, neviem aké lieky ste brali, no proste vždy a stále 🤦Ja kebyže počúvam ich, tak mi dieťa od hladu umrie už prvý týždeň. Na cumlík nemám ani len pomyslieť, fľašu už ani toľko, klobúčiky sú čistá smrť pre nich, no hrôza des, ja ako prvorodička vystrašená a ešte toto vám povedia, no na psychiku fakt super. Dieťa od hladu hladné nieže plače, ale doslova vrieska, akonáhle som dala UM, akoby mi odrazu vymenili dieťa. Nakoniec som do roka aj kojila, aj keď som si medzitým ešte aj odsavala mlieko a dávala aj UM, ale išlo to až doma, keď som sa dala ako tak do pohody.
Obyčajná kojo sekta, nič viac.
Ja som obe svoje deti nekojila, minimalne na zaciatku nieco, ale jednoducho to neslo. Prave natlak mamily na dojcenie mi sposobilo velke tazkosti, ze som ako matka zlyhala a dlho som sa z toho dostavala aby som psychycky bola v pohode a nahlas povedala ze som dobra matka aj napriek UM.
Teraz vidim iny extrem, ked jedna moja znama kazdy den, popri 2,5 rocnemu a 2 mesacnemu, odsava mliekk pre dalsie dieta, lebo jednoducho dojcit sa musi a dieta kriticky chudne, umele mlieko nepripada do uvahy a trapia sa s cievkou.
Myslim si, ze az moc za kazdych okolnosti su za dojcenie. Podla nich mozes kojit za kazdych okolnosti, kludne aj ozrata, hlavne ze kojis 😃
@andy_sixx24 🤣
@1mata toto nikde na stránke mamily nie je napísané, že žena môže kojiť aj ožratá 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ani to žiadna laktačná poradkyňa nikdy nepovedala. Ale kľudne si môžete dať 1 pohár vína alebo 1-2 kávy. Pretože v materskom mlieku sa nachádzajú len stopové prvky týchto látok. Samozrejme, že to už je na zvážení každej ženy, ako sa rozhodne. Žiadna poradkyňa nebude hovoriť žene, aby pila alkohol počas dojčenia!!! Ženy, veď sa kontrolujte, čo píšete!
@tinkerbell kontrolovat :D manzel mi je svedkom co ta akoze laktacna povedala ... Kludne aj tvrde.. chvalabohu som natrafila potom na jednu uzasnu laktacnu - sestricku, skusali sme to asi aj tyzden ale nic :( prsia mi to nerozbehlo, pristanie bolo spravne, bez bolesti ..len mlieka nikde, dieta mi chudlo lebo som bola zlbnuta, ze Um nie. Nakoniec pediatricka na mna uz nakricala, laktacna ma len podporila, ze to ukoncime a len mi potom davala rady aby sa prsniky nezapalili. Po odchode tamtej akoze laktacnej som revala asi den, uplne zdeptana z jej reci ako som zla matka ked s dietatom nespim a nenosim ho ... Asi tolko.. zienky davajte si pozor koho si volate
Zacinali s fajn myslienkou, ale vdaka nim je dnes ovela viac frustrovanych zien, ktorym sa kojit nepodarilo. Kojenie je prirodzene, ale ked to aj samo prirodzene ide, nie ked je za tym milion podmienok. Cele sa to prilis zidealizovalo a nerobi to dobru krv, hlavne u prvorodiciek, ktore nemaju realnu skusenost, len nejake vygooglene predstavy…
@nekulta nie, nie je trucovite decko ... Ja som mala v nemocnici uz super pristup, plno mlieka v prsiach, kedze som bola po sekcii, som ich poprosila aby mi stale nosili babo ... Nebolo to 3 hod, ked bolo treba aj po pol hodine. Zakazovali sa cumliky, flasticky a k Um sa babo dostalo az ked mamka o to prosila, rodila som vo fakultnej statnej nemocnici. Po dalsie o mliecko som prisla po 2 tyzdnoch, znicoho nic ... To co mi babo pribralo krasne, mi aj po tyzdni schudlo, v stolici sa nasli bakterie, neviem z coho ked som dokopy nic nejedla. Babo chudlo, plakalo, pridala sa kolika a neschopnost vykakat sa ... Strach a prosenie pediatricky aby som konecne nakrmila babatko. A ja som do toho zavolala pani z mamily, lebo stranka sa mi pozdavala ... To sklamanie a znechutenie si neviete predstavit a to sme nemali cumel ani flasu a pani povie, ze som ako matka sklamala svoje dieta .. plakala som a placem z toho do teraz.. Dalsia moja znama si urobila kurz a je uvedena na mamile, viem ako ten kurz robila, zena blba ako tago sorka za vyraz ma dalsej zene radit v tejto oblasti .. stale mi vypisuje hluposti, ja uz ani nereagujem ... Moj manzel stretol na odbere krvi jednu pani, moju zachranu a to je pani laktacna, neskutocna podpora, porodna sestra s certifikaciou ... Bola u mna kazdy den ked sme sa pokusali nieco z prsnikov dostat ale nic, babo schudlo dalsie pol kila, pani nezobrala odomna nic, videla ako sa trapim. Moja zachrana Um bohuzial, prestal rev, zacalo priberat a kakat a kolika nebola taka zla a zrazu aj bakterie zmizli ... Kazda ma svoj pribeh a verim, ze niekomu naozaj pomohli ale za mna urcite nie a hladat certifikovanu sestru a nie zenu hlupu co sa hraje na majstra sveta

a este dodam, ze ja dojcim, aj PA/laktacnu poradkynu som si zavolala na pomoc, kedze som mala velke poporodne zranenia a nevedela ake polohy zvolit (nie z mamily) - ale teda zaroven nevnimam kojenie ako "do nebies sa vznasam, ked dieta, ktore lubim najviac na svete kmasa bradavku" a vnimam kojenie ako dobre pre dieta, pohodlne pre matku - ale to neznamena, ze som chodiaca Milka, to neznamena, ze dieta bude na prse stale a ja do 15-tky nevyleziem z domu 🙈 snad mu viem a chcem byt milujucou matkou aj bez kojenia do maturity a odstavenia manzela na vedlajsiu kolaj, lebo budeme do tej maturity spinkat spolu s dietatom v jednej posteli