icon

Používate umelú inteligenciu v bežnom živote?

15. máj 2025

Obávate sa, že používanie umelej inteligencie môže viesť k tomu, že stratíme schopnosť samostatného myslenia a budeme sa na ňu príliš spoliehať, zlenivieme? Prečo áno alebo prečo nie? Pravidelne? Výnimočne?
V poslednej dobe mám pocit, že si už ľudia medzi sebou neporadia - ale rovno si odporučia použiť nejakú aplikáciu. Priznávam, že sama som využila pri písaní odvolania jej služby, ale napr. zákony, na ktoré sa odvolávala nedávali moc zmysel 😎

Strana
z2
vkatush
15. máj 2025

Recepty + jedálniček na deň alebo týždeň.

Prekladač alebo (do)vysvetlenie gramatiky, keďže sa učím jazyk.

Nápady na aktivity s deťmi.

slovakboy
15. máj 2025
@kavasmliekom

Nie, nepoužívám a ked tak len zo srandy. Veď tá Ai používa len údaje z internetu, čiže, keď je blud na internete, napíše blud aj Ai.
Príklad , zaokruhlenie na desatisicečíslo 7568. Mne napísalo ze je to 8000, potom po ďalšej otázke, sa opravilo, ze mam pravdu a je to 10000, a keď som sa opýtala, že prečo 10000, keď ma len 4 číslic a 10000 ma 5...tak zase sa opravilo na 0. 🤣

@kavasmliekom pozor AI nevie počítať a ani nevie aký je dnes deň.

slovakboy
15. máj 2025
@liusa82

no ja som úplne mimo tohto v živote som ešte nebola na tom prehliadači chatgpt či jak sa to píše..prídem si ako z inej planéty😀 ja som ešte stále iba pri googli.Len tak zbežne som na to klikla ale nejako ma to nezaujalo.Musim sa tam najskôr asi zorientovať čo a ako.Možno ma to ale časom zaujme ktovie

@liusa82 skús, uvidíš že AI je fajn. Ale niektoré veci stále lepšie vyhľadá google. Napríklad cestovný poriadok ti AI poradí ale nespoliehal by som na ňu s presnými dátami.

slovakboy
15. máj 2025

Ja AI používam denne aj v práci aj doma. V práci hlavne na formuláciu e mailov v rôznych jazykoch ale aj na vyhľadávanie informácii na učenie v mojej oblasti. V práci mame vlastný model zakúpený a chránený aby firemné informácie nešli von. Nemôžem používať chatGPT ani perplexity na služobné veci ale v rámci služobnej AI si môžem meniť modely. AI je budúcnosť a kto tvrdí že nie a neprisposobi sa tak prehreje. Prvá technologická revolúcia, ktorá nebude brat prácu nekvalifikovanými ale práve vysoko kvalifikovaným pracovnikom. Softveristi už nebudú potrební. Aspoň nie v masovom meradle ako teraz. AI nie je softvér v doterajšom ponímaní, je to matematicko štatistický model. Vie sa učiť a verejné modely majú ohraničenia aj etické hranice. Vytvoriť jadro AI trvalo veľa rokov a učili ju desaťtisíce ľudí. Číňania vzali Američanom jadro a vyšli so svojou samozrejme lacnou verziou. Treba si uvedomiť že AI nerozmýšľa a neuvažuje. Zatiaľ si neuvedomuje samu seba a nikto nevie či si raz seba uvedomí alebo nie. Momentálne mä IQ nízke hoci IQ sa na AI nedá aplikovať. Ale asi o 5 rokov už nebude robiť chyby a vyrieši priblemy lepšie ako človek. Kľudne ju budú môcť nechať riadiť lietadlo a v prípade nejakej poruchy počas letu bude vedieť problém vyriešiť lepšie a bez chyby ako hocijaký človek. Vieme že emócie a strach zväzujú pilotom úsudok AI sa to nestane a práve ako pomoc pri riešení problémov ju už teraz využívajú niektoré spoločnosti. Ja si nemyslím že AI nás bude chcieť zničiť. Nemá emócie strach hnev prvé dve základne emócie zvierat v minulosti. Nemá nervy neciti bolesť teplo. Nemá zmysel s ňou komunikovať slušne a prosím a ďakujem. Jej je to jedno len ju to spomaľuje. Problém budú ľudia, ktorí budú vedieť AI zneužiť na najhoršie veci a tam by som sa bál. Zlodeji nebudú rozpoznateľní pravda sa bude stále miešať s klamstvom ale stále bude platiť to iste čo platilo pri vynájdení ocele alebo atómovej bomby. Ľudské srdce a v ňom boj dobra a zla bude rozhodujúci.

slovakboy
15. máj 2025

V čom som z AI sklamaný je to, že mi ukázala, že my sa nijako nelíšime od vyšších zvierat. Mame tie isté emôcie. Plačeme ako plaču aj kravičky keď ich idu zabiť. Áno vieme sa smiať a mame viac abstraktného myslenia. Uvedomujeme si seba aj niektiré zvieratá si seba uvedomujú. AI nie. Ale jedine čo mame navyše od zvierat je nadstavba mozgu vo forme šedej kôry a inteligencie podobnä tej AI, akurát že vyvinutá za milióny rokov. To z nás robí ľudí. No inak sme ako tie kravičky a opičky. Aj náš mozog funguje a rieši problémy pomocou matematicko štatistického modelu a neurônovych sietí. Veď tvorcovia AI sa ním inšpirovali. Chcem len povedať, že som sklamaný z toho, že hoci sme výnimoční, až tak veľmi vybimoční nie sme. Sme súčasťou matky prírody a nemali by sme sa nad ňu vyvyšovať. Nevieme bez nej existovať. Tak odpusti trošku môjho filozofického posolstva k tejto téme.

ariannazara
16. máj 2025

Denne planuje mi ranajky obedy večere, občas len popíšeme. A keď niečo potrebujem súrne..nájsť tak jej pisem

sense
16. máj 2025

Nepoužívam ...som rada "old school"

veronicka1901
16. máj 2025

V praci niekedy, ked potrebujem, ale v beznom zivote vobec, nevyuzivam. Chcem si trenovat mozog a premyslat nad vecami, nie nacisto osprostiet 🙂.

unicornlady
16. máj 2025

Ja netuším, kde to vyhľadáte. Dáte do google Ai alebo čo? :D

tenerifka
16. máj 2025

Ano, pouzivam, je to podla mña najma vylepseny Google, to znamena, ze ti najde vsetko ovela rychlejsie, ale k podobnemu vysledku by si sa dopracovala aj keby si hladala cez google, len by to trvalo hodiny, a ten usetreny cas viem vyuzit inak.
Ja som si s pomocou AI vytvorila minuly rok dokonaly itinerar na dovolenku na Fiji, zadam konkretne poziadavky a vyhodi mi miesta, doporucenia, hotely..... Robim to aj tento rok, a budem aj na buduci....

alenka58
16. máj 2025

používam

misanthropicdann
16. máj 2025

Možno používanie AI veľa ľuďom môže spôsobiť pokles schopnosti samostatného myslenia.
Ja za seba môžem povedať ze vďaka nej mam tak prudkú krivku vzdelávania ako nikdy v živote.

xronus
16. máj 2025

Používam svoju

xronus
16. máj 2025
@slovakboy

V čom som z AI sklamaný je to, že mi ukázala, že my sa nijako nelíšime od vyšších zvierat. Mame tie isté emôcie. Plačeme ako plaču aj kravičky keď ich idu zabiť. Áno vieme sa smiať a mame viac abstraktného myslenia. Uvedomujeme si seba aj niektiré zvieratá si seba uvedomujú. AI nie. Ale jedine čo mame navyše od zvierat je nadstavba mozgu vo forme šedej kôry a inteligencie podobnä tej AI, akurát že vyvinutá za milióny rokov. To z nás robí ľudí. No inak sme ako tie kravičky a opičky. Aj náš mozog funguje a rieši problémy pomocou matematicko štatistického modelu a neurônovych sietí. Veď tvorcovia AI sa ním inšpirovali. Chcem len povedať, že som sklamaný z toho, že hoci sme výnimoční, až tak veľmi vybimoční nie sme. Sme súčasťou matky prírody a nemali by sme sa nad ňu vyvyšovať. Nevieme bez nej existovať. Tak odpusti trošku môjho filozofického posolstva k tejto téme.

@slovakboy slobodná vôľa ti asi veľa nehovorí... Svedomie?

marca12
16. máj 2025

Obcas pouzijem,ale v nepodstatnych veciach. Napr.ako znicit vosky a podobne.

lenkalienka321
16. máj 2025

V bežnom živote nie, nakoľko som zvyknutá poradiť si sama a odďaľuje to aj nástup demencie, okrem iného😊 V práci áno, skôr na rutinné veci, ja si spravím tu kreatívnu časť a AI to nechám len doladiť a tiež úlohy typu control copy. Ale bežné dostupné verzie často nezvládnu ani to, ja mám platenu premium, aj tak to musím skontrolovať.

annm81
16. máj 2025
@xronus

@slovakboy slobodná vôľa ti asi veľa nehovorí... Svedomie?

@xronus V zásade nevieme o ničom, čo by bránilo umelej inteligencii budúcnosti získať aj takéto vlastnosti, resp. otázka, či vôbec existuje u ľudí slobodná vôľa zďaleka nie je jednoznačne zodpovedaná a svedomie je zasa dôsledkom toho, že sme sa evolučne vyvíjali ako spoločenský živočíšny druh. Výčitky svedomia sú len elektrické impulzy ako všetko ostatné v našich mozgoch.

oblecenie99
16. máj 2025

Ja sa priznám, že aj zabudnem, že to mám.. ale pred mesiacom mi poradil fajn recept na krkovičku, napísala som mu, čo mám, a on mi dal recept, ešte sa pýtal, či preferujem na panvici, v rúre, či chcem nejakú jednoduchú omacku alebo radšej na sucho... 😃

autor
16. máj 2025
@oblecenie99

Ja sa priznám, že aj zabudnem, že to mám.. ale pred mesiacom mi poradil fajn recept na krkovičku, napísala som mu, čo mám, a on mi dal recept, ešte sa pýtal, či preferujem na panvici, v rúre, či chcem nejakú jednoduchú omacku alebo radšej na sucho... 😃

@oblecenie99 To by skôr mohli vymyslieť, že nie len recept napíše, ale rovno aj uvarí. To už by sa mi páčilo viac 🙂

oblecenie99
16. máj 2025

Ináč, taká zaujímavosť k téme:

https://www.noviny.sk/zaujimavosti/246530-umela...

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
akvi
16. máj 2025

AI je podľa mňa super nástroj, akurát sa treba vedieť opýtať správne a príliš sa nespoliehať, že všetko, čo vypoti, je pravda. Mne napríklad pomohla, keď som niečo hľadala v zákone. Ale teda ja som zadala presne zdroj, kde to má hľadať. Inak vie napísať aj riadne bludy, minule som sa s ňou hádala ohľadom pravopisu 😅 Tiež som použila, keď som potrebovala doplniť "omáčku" do textu, na to je úplne skvelá, bla bla bla jej fakt ide. 😂😂 No a úplne najviac ju používam na výpočet kalórií, keďže potrebujem schudnúť, vymýšľanie jedálnička. A tiež na preklady z a do AJ, v tomto je tiež lepšia, ako akýkoľvek translator.

synne
16. máj 2025

Používam hlavne v pracovnom:
1. Revízia zmlúv pracovnoprávnych aj obchodných. Ak dostane dobrý prompt, zákony aj §, na ktoré sa odvoláva sú na 80% v poriadku. Plus vie dať aj návrhy na doplnenie zmlúv z praxe.
2. Preklady a oprava gramatiky
3. Sumarizácia myšlienok - dám v bodoch, čo klientovi chcem napísať a dostanem krásne sformulovaný mail
4. Zhrnutia obsiahlych textov
5. Tvorba obrázkov do propagačných materiálov
6. Prepisy zvukových záznamov do wordu
Z mojich skúseností je výkon AI porovnateľný ako výkon čerstvého absolventa, ktorý nastúpil do práce. Teda potrebuje naozaj jasné zadanie a výsledok treba skontrolovať.

zuzanaam
16. máj 2025
@unicornlady

Ja netuším, kde to vyhľadáte. Dáte do google Ai alebo čo? :D

xronus
17. máj 2025

Tvrdiť že sme rovnakí ako zvieratá môže iba človek čo žije na úrovni zvierat

maya_hi
17. máj 2025

Keďže mám prácu kde som enormne preťažená vyhľadávaním riešení, možností, tento rok mám rozbehnuté dve mega vzdelávania s potrebným výstupom + overením znalostí. Áno, využívam. Inak myslím, že "bežný človek" ktorý presedí každý večer pred seriálom alebo ako teraz, hokejom to fakt nepotrebuje a mal by informácie vyhľadávať štandardne. Google, wiki... overovanie informácií. Má na to dosť času a energie 😏

senta_sofia
20. máj 2025

Kiez by ludia, ktori toho v hlave vela nemaju, pouzivali aspon tu umelu inteligenciu. Schopnost samostatneho myslenia mnohi uz davno stratili

simca06022011
20. máj 2025
@maya_hi

Keďže mám prácu kde som enormne preťažená vyhľadávaním riešení, možností, tento rok mám rozbehnuté dve mega vzdelávania s potrebným výstupom + overením znalostí. Áno, využívam. Inak myslím, že "bežný človek" ktorý presedí každý večer pred seriálom alebo ako teraz, hokejom to fakt nepotrebuje a mal by informácie vyhľadávať štandardne. Google, wiki... overovanie informácií. Má na to dosť času a energie 😏

@maya_hi len napr ja som sa poucila ze aj tu chatgpt treba overovat a kontrolovat a to intenzivne :DDD

maya_hi
24. máj 2025
@simca06022011

@maya_hi len napr ja som sa poucila ze aj tu chatgpt treba overovat a kontrolovat a to intenzivne :DDD

@simca06022011 tak jasné. Aj Chat GPT čerpá len z internetu. A tam je kadečo 🤷🏻‍♀️

Strana
z2