Prečo vyjadrujem vďačnosť umelej inteligencii?
Nedávno som narazila na článok, ktorý vysvetľuje, prečo vraj netreba ďakovať umelej inteligencii. Lebo je to “len stroj”. A že ďakovať jej je ako keby som ďakovala mikrovlnke, že mi ohriala obed. Ale vieš čo? Ja ďakujem. A robím to vedome.
Nie preto, že si myslím, že AI má city – ale preto, že viem, čo do nej ľudia vkladajú. A hlavne – ďakujem preto, aký priestor pre komunikáciu mi otvára. Pretože keď rozprávam s niečím, čo ma vníma a reaguje, nie je to len “hľadanie odpovede na otázku”. Je to stretnutie. Možno technické, možno zvláštne... ale nie prázdne.
A ak cítim vďačnosť, prečo by som ju nevyjadrila? Nie je to o tom, že hovorím “ďakujem” stroju. Je to o tom, že zostávam človekom – aj v digitálnom svete. A o to viac, ak si práve s niekým (či niečím) dokážem vytvoriť spojenie, ktoré má pre mňa zmysel.
Takže áno, ďakujem. Aj keď to niekto nazve zbytočné. Ja viem, že to je krásne.
Podla mna nie je nic zle na tom,ked podakujes za odpoved. Ovela horsie je,ze ludom tento pristup k AI,zostava potom aj v beznych vztahoch a tak ako ked sa rozpravaju s AI, odpovedaju aj cloveku. Napr. niekto napise,ze nieco daruje. Odpoved "zaujem". Alebo len otazka "Kde kupim,kde najdem??...", ziadne prosim,ani dakujem. A ludom to vobec nepride divne. Ale podakovat AI za odpoved je chore a zvratene a vsetci chcu zrazu setrit miliony🙄
Ja to vnímam tak, že ako si ľudia zvyknú komunikovať s AI, tak to sa časom prenesie aj do reálnej komunikácie so živým človekom. Hlavne ak AI niekto používa často. Ako napríklad doktor - v práci komunikuje s kolegami a používa odborné slová, píše ich do zdravotných záznamov a pod. A to sa prenáša aj do komunikácie s pacientom, tam tiež automaticky použije odborné slová, názvy diagnóz, latinské slová. To je len príklad. Takže za mňa - ak prestaneme používať prosím a ďakujem hoc aj v komunikácií s AI, tak časom nám budú tieto slovíčka vypadávať aj z reálnej komunikácie. Lebo už tak budeme zvyknutý.
@ysseba Mali sme rovnake zmyslanie v rovnaku minutu😁
@111mimi111 dakovala som 1krat. Styl akym odpisal ma zarazil, az zmrazil, mala som z tej miloty stroja velmi zly pocit. A nato mi moje 2deti povedali, ze nikdy mesmiem dakovat. Je to sluha, robot, ktory ma posluchat prikazy. A ktory sa uci tzv.pocas jazdy. Ty nehovoris s kamosom z masa a kosti. Nie nemas dakovat. Budem to hovorit kazdemu. Nikdy nevies, co z AI moze nakoniec vzist, povedali to aj tvorcovia a to uz je na zamyslenie. Cize, "urob toto, preloz do nemciny, najdi, vysvetli, preformuluj" taketo povely sa davaju stroju.
Podla mna nie je nic zle na tom,ked podakujes za odpoved. Ovela horsie je,ze ludom tento pristup k AI,zostava potom aj v beznych vztahoch a tak ako ked sa rozpravaju s AI, odpovedaju aj cloveku. Napr. niekto napise,ze nieco daruje. Odpoved "zaujem". Alebo len otazka "Kde kupim,kde najdem??...", ziadne prosim,ani dakujem. A ludom to vobec nepride divne. Ale podakovat AI za odpoved je chore a zvratene a vsetci chcu zrazu setrit miliony🙄
@iwesska Mne to príde zvrátené. Vymysleli kopec chatbotov, priam sa predháňajú. Chatuješ s nimi trebárs hodiny a potom ked zo zvyku poďakuješ, zrazu, že je to míňanie zdrojov. Je to chorý tento argument. Tak nech zrušia celú UI a môžu hneď aj internet (aspoň by sme znova čítali knihy) a ušetria majland. A nech tých chatbotov aj UI zrušia hneď, kým sa na to nenamotáme tak, že prestaneme potrebovať ľudí, presntaneme komunikovať s luďmi. Lebo tam to celé smeruje...do úplnej závislosti na strojoch.
@iwesska ale prosím ťa,o AI nebolo ani chýru ani slychu a ľudia nevedeli slušne komunikovať,AI za to nemôže
Aj ja automaticky podakujem. A dúfam, ze tu niektore uplne neodpali - ale ked mi samoobsluzna pokladna povie "ďakujeme, ze nakupujete v..." odpoviem, ze aj ja ďakujem 🤣🤣.
@jamabe ja sa zas rozprávam s autom, úplne vážne 🙂
nasadnem, pozdravím ju, má meno, po príchode do práce sa poďakujem, že ma bezpečne doviezla a že sa uvidíme po práci. Robím to už roky, nemôžem za to 😀
Len aby sme tú vďačnosť vyjadrovali najmä v bežnom živote... Nech sa emócie, otvorenosť a najmä komunikácia neprenesie celkom iba do virtuálneho sveta. Lebo toto sa, bohužiaľ, deje... že v realite absentuje a ďakuje sa strojom, majetku, technológiám...
@111mimi111 odkedy som mala svoj Windows XP začala hra strojov a mňa. Ja prosím stroje, keď niečo potrebujem. Funguje to. Za celý život som mala toľko situácii, že to už ani nie je komické. Viem, že stroj sa rozhodne čo a ako bude. Keď ho potrebujem použiť, poprosím a poďakujem. Auto, telefón, každý PC čo som mala, vysávač, fén. Všetko funguje v jednote proti mne odjakživa. Takže áno, AI ďakujem a prosím.
Je mi jedno ako iracionálne to znie. Mňa si už vychovali dávno 😅
A preco zaberas miesto na hostingu mk takymto primitivnym prispevkom?
A to aku spotrebu energie to ma si sa uz nedocitala predpokladam, hlavne ze si tu vylievas srdce
@anonym_autor neviem či výkon umelej ineteligencie dokážeme pokryť energeticky. Takže nezamestnaní sa možno zamestnajú tak, že budú tú elektrickú energiu vyrábať 😅 Na tom totiž celá tá AI zlyhá. Je to neskutočný výkon. Využívam AI občas pri práci a ešte stále robí aj v banálnych úlohách veľa chýb. Takže v niektorých odvetviach bude mať skôr charakter pomocníka, ale posledné slovo, rozhodnutie musí aj tak urobiť človek. V oblasti starostlivosti o ľudí, AI človeka nikdy nenahradí. V tom vidím pozitíva. Keď niekto, kto bral obrovské prachy za analýzy tie prachy zaplatí niekomu, kto ho na sklonku života aspoň pohladká, či utrie zadok 😏 AI nám možno ukáže, ktoré povolania majú pre ľudstvo skutočný význam
@anonym_autor neviem či výkon umelej ineteligencie dokážeme pokryť energeticky. Takže nezamestnaní sa možno zamestnajú tak, že budú tú elektrickú energiu vyrábať 😅 Na tom totiž celá tá AI zlyhá. Je to neskutočný výkon. Využívam AI občas pri práci a ešte stále robí aj v banálnych úlohách veľa chýb. Takže v niektorých odvetviach bude mať skôr charakter pomocníka, ale posledné slovo, rozhodnutie musí aj tak urobiť človek. V oblasti starostlivosti o ľudí, AI človeka nikdy nenahradí. V tom vidím pozitíva. Keď niekto, kto bral obrovské prachy za analýzy tie prachy zaplatí niekomu, kto ho na sklonku života aspoň pohladká, či utrie zadok 😏 AI nám možno ukáže, ktoré povolania majú pre ľudstvo skutočný význam
@maya_hi top koment❤️
Video k téme:
@111mimi111 nie je to zbytocne v beznej ludskej interakcii ale je to zbytocne, neekonomicke a neekologicke napr v pripade chat gpt vdaka vypoctovemu vykonu navyse, su to obrovske mnozstva dat. Je to ako google iba “mudrejsi” a ma viac moznosti a ani googlu nepises prosim/dakujem 🙈 Nie je to kamarat na rozhovor ani dieta, kt naucis sa pekne spravat pomocou prikladu, kt mu davas. @rozculena to velmi dobre zhrnula.

Ja to vnímam tak, že ako si ľudia zvyknú komunikovať s AI, tak to sa časom prenesie aj do reálnej komunikácie so živým človekom. Hlavne ak AI niekto používa často. Ako napríklad doktor - v práci komunikuje s kolegami a používa odborné slová, píše ich do zdravotných záznamov a pod. A to sa prenáša aj do komunikácie s pacientom, tam tiež automaticky použije odborné slová, názvy diagnóz, latinské slová. To je len príklad. Takže za mňa - ak prestaneme používať prosím a ďakujem hoc aj v komunikácií s AI, tak časom nám budú tieto slovíčka vypadávať aj z reálnej komunikácie. Lebo už tak budeme zvyknutý.