Púštny kvet - som zhnusená
Prepacte vopred za vylev ja viem ze tymto nepomozem nikomu a asi si aj poviete ze kde som zila doteraz ze to nie je novinka. Spominany film som dnes videla prvy x a som totalne zhnusena. Pozrela a precitala som si o tomto viac aj vypovede zien ktore si tym presli. Ako really v tejto dobe taketo nieco stale musi zazivat xy zien denne? To kde sme ty kokos. Pre nejake sproste a uchylne presvedcenia a pre chlapov? Ty vole ja som nasrata. Taketo hovada chce este eu podporovat? Mne keby dali zbran do ruk tal tych zvrhlikov bez lutosti poslem na onen svet. Viete si vobec predstavit kolko zivotov zien je pokaslanych od maleho dietatka kedy su najzranitelnejsie a musia si prezit takuto ohavnost? Ja grcam z ludi coho su schopni. A vraj tito neviem ako ich nazvat nemaju pochopenie pre materializmus a egoizmus co prevlada v ,,nasom svete" a oni pre svoje potesenie a chore hlavy mrzacia vlastne deti
@john3535 lenze to je o narode a je to vedecky podlozene. Mam dost chlapov z tejto vetvy v rodine a kazdy do jednoho mal fimozu a doteraz som videla iba jedneho chlapca ktory ju nemal... Moj syn tiez dostal uz od mala papier, ze toto sa bude dat riesit jedine operacne a je na nas ci "za mlada" alebo za "stara". Urolog sa ako prve pytal, odkial je muz...
@poopsie ja riesim tento problem keby napisem co vsetko ma stve co sa deje zle zase by som si zlizla kritiku ze co tu tolko riesim. To je velmi skresleny pohlad co pises lebo nevies o mne ani prd.
@bluka2 ja neviem, ak porovnam s irackym trhim. Tiez je to za to nase 1e-5 e. Ale je to vela penazi na ich pomery a duplom, ak za tu cenu dostanu fungel novu "cinu ", tak zvacsa ludia kupuju tu cinu.... a zase je nemiestne porovnavat seba s platom europana s platom s domacimi. Mne to bolo tiez mrte lacne, ale niektori si 4x rozmysleli, ci si kupia obnosenu handru, alebo maso na obed na 2 dni...
ako riesis problem so zenskymi obriezkami v Afrike na konovi?
@nistika ked ti bude niekto rezat maso zaziva co uz je extrem ale musim to tak napisat a ja to vidim a poviem ze mi to nevadi nech ti to robia dalej ale ty trpis tak je to len tvoj problem. Lebo ja to ako problem nevidim. V postate toto je to co si napisala trosku inak. Respektujem tvoje nazory ale su prinajmensom dost divne pre mna
precitaj si to este raz a skus reagovat znovu lebo takto sa nikam nedostanes, len do depresie.
Autorka, tvoje názory by sa zaručene zmenili, keby si si trochu pocestovala a porozprávala sa s tými ľuďmi...omnoho prinosnejsie než kniha, filmy a pod.
@nistika ale tie deti by boli rady keby im niekto prisiel pomoct. Lebo aj ked su to ich rodicia nemaju pravo ich tyrat. To akoby si napisala ze rodic ma pravo robit s dietatom cokolvek a poki nestoji o pomoc dieta je vydane napospas. Tie obriezky su vo vacsine krajin zakazane a predsa ich robia. Problem je inde. Tak skus napisat toto tej babe co prisla do eu prave kvoli tomu aby pomohla inym babam a aby nemuseli zazit to co ona. Je viac takych ktore si tym presli a snazia sa pomoct napriek tomu ze neziadajj o to. Vela zien si aj pre hanbu neprizna ze s tym nesuhlqsia a samozrejme je v tom aj strach. Viem ze to nemyslis zle chapem co tym chces povedat ale ja som taka povaha ze mi to nie je jedno. Nedokazem to len tak hodit za hlavu proste. A je vdakabohu vela ludi ktori pomahaju tak ako aj ty velke dakujem za to ale je aj velmi vela sebeckych ktori y mohli pomoct aspon financne ale naco..to je na tom to smutne
@bluka2 a co by sa zmenilo? Kebyze vidim nazivo ako to dieta trpi mala by som pre nich viac pochopenia hej? Vsade na svete sa robia hrozne veci detom aj u nas. Ci uz v rodinach alebo inde. Nemusim ani cestovat aby som vedela ze je to velmi zle
ty nevidis okolnosti. ty nevidis nic dalsie co je s tym spojene ty vidis len zaziva odrezane maso. napadlo ta ze je to momentalne jedina cesta ako mat ako tak hodnotny zivot? napadlo ta ze tie matky to robia pre dobro svojich deti? nic o tom nevies. nevies ako by taka zena vnimala samu seba v buducnosti, ako by sa jej zilo bez manzela, nic....jednoducho skus nachvilu pripustit, ze ti ludia robia co je v ich silach a ziju najlepsie ako sa za danych podmienok da. a pomaly malinkym krokom ak sa pretvori nazor kultury zvnutra, dostane sa to aj von. ale to musia oni chciet a nejde to okamzite. momentalne tam ludia na tom pracuju a robia co je v ich silach.
Čo ja viem, zrejme by ťa šokovalo napriklad to, že ľudia sú tam očividne na prvý pohľad o dosť spokojnejší, s úsmevom na tvári, tešia sa z prítomnosti, napriek ťažkým okolnostiam, užívajú si život, bez stresu, keď niekam prídeš s dieťaťom, potešia sa tomu a nie na teba zazru ako na rušivý objekt v Európe a neustále sa sťažovanie sa, aj keď vlastne ani nemáme problém veľakrát tu... Treba zažiť a potom sa ťažko aj späť odtiaľ ide 😃 určite je to iné, ako predstavy tvoje. Myslím, že každý je trochu prekvapený, keď prvýkrát zažije Afriku, iná atmosféra, iné myšlienky 🙂
zenske obriezky si musia poriesit ludia v oblastiach, v ktorych ziju a tak aj robia v ramci svojich moznosti. Tak ako my v Europe sme presli vyvojom, musia si aj ich krajiny prejst svojim vyvojom. Cierni sa nepotentuju z nejakeho belocha, ktory im tam pride rozdavat svoje rozumy a vnucovat im svoje hodnoty.
Napríklad ja som sa čudovala, keď som počula, že medzi doktormi bez hraníc je vysoká miera HIV pozitívnych a pýtala som sa, ako je to možné, ved su to doktori, najlepsie vedia, ako sa tomu vyvarovať. Doktorka z pripravovaného kurzu mi hovorí, že uvidím, že je to tam na juhu viac romantické 😀 a to sa mi doteraz veľmi páči, lebo to slovo vystihuje pre mňa charakter kontinentu - prítomnosť, život na plno, ...úplne už chápem tu štatistiku, ale musela som tam ísť a zažiť to.
@bluka2 takze ziadne randenie s doktormi bez hranic. Dik za tip 😅 A ja som si myslela, ze tam chodia hlavne zachranovat ludi a zdokonalovat sa vo svojich lekarskych schopnostiach.
@nistika z tvojej strany to nie je nic len hlupa obhajoba pre ktoru ja nebudem mat aj tak pochopenie takze zbytocne mi to pises
@bluka2 ja to vsetko beriem ale slo by to aj bez takejto brutality. V tom mas pravdu ze tu sa vela stazujeme a na hluposti ludia stale riesia hluposti. Aj preto sa zamyslam nad takymito silnymi vecami aby som pochopila ine..
hlupa obhajoba? tak toto som si mila autorka od teba nezasluzila. ale pokracuj v tom co robis, a uvidis ze nespravis absolutne nic. maj krasny den
@nistika ano je to hlupe obhajovanie tychto nechutnych ritualov pre ktore ja a mnohi ini nemame pochopenie a nech a clovek snazi najst akykolvek dovod rozumny nejde to. Ked otec dcery povie ze nedostane tavu veci a pivo lebo jeho dcera nebude obrezana a vyhodi ju lreto z domu to je neospravedlnitelne
ten otec tak vyrastal nema televizor a iny svet ine maniere nepozna. cela jeho dedina ine maniere nepozna. ak je to stale neospravedlnitelne pre teba, s tou vysokou empatiou som sa hlboko na zaciatku zmylila. ja robim co sa da buka2 robi co sa da a ty tu len piskujes o tom ze mame hlupe obhajoby a dokopy nerobime nic. dik. tvoje euro urcite spasi svet.
Ahoj to si este mala vidiet to, ze v Slavadore, je interupcia nemozna.... Ale pozor, ak zena potrati samovolne, spontanne oni ju zavru do basy na 20-30 rokov... Bolo o tom na rtvs dokument... Matka dve deti jej vychovava babka, lebo ona potratila v 5 mesiaci...priserne..a ano tiez s tym nik nic nerobi...
Ani tie znasilnenia v tych krajinach... Nik nic neriesi... Budme vdacna za to, kde sme sa narodili.. Aj ked mi srdce puka, ze sa aj tam rodia zeny, deti, cudatka ktore budu len trpiet..
Hrozne aj to co si ty pisala aj toto.. Ta bezmocnost je strasna...
@nistika kde som tebe osobne napisala ze nic nerobis? Prepac ale nezmenim na tuto primitivnu udalost ako to volaju nazor len preto ze ty sa snazis na to pozerat inak. Aj ja vzdy hladam ine dovody nechcem hned len sudit a dobre. Vzdy to ma nejaky iny dovod. Ale teda povedzme ze niekoho tebe velmi blizkeho niekto iny zabije. Zase extrem ale nedavas mi inu moznost. Budes stale davat taketo obhajoby ze on tak vyrastal on tak konal pudovo lebo mu to nepride az take nenormalne a podobne? A povies na sude ze on to nemyslel zle netrestajte ho? Keby sme vsetko brali takto neviem ako by to vyzeralo teda. Ked ten otec chce posrane pivo mech dvihne rit a odkocuje niekam kde by ako zivitel rodiny mohol spravit nieco preto aby to dostal a nie dat zmrzacit dieta lebo to robia vsetci a to aj za cenu ze zomrie. Nech decko zomrie vykrvaca hlavne ze ja dostanem tavu a pivo a prezijem. Toto je ok tak ja uz neviem potom
@nistika nie je to ospravedlnitelne potom podla teba kazdy trestny cin je ospravedlnitelny. Napriklad aj tyranie zvierat cize mali by sa aktivisti ktori v tomto pomahaju vykaslat na to lebo vsetko je ospravedlnitelne a ti co tyraju zvierata to videli u inych v osade a nepride im to zle. Co na tom ze ten tvor trpi ci umrie. Tvoje nazory uz nemozno spajat s empatiou prepac
kultura, oni ine nemaju. my mame na vyber tam je rozdiel.
@nistika zaujimave citat ale ja si myslim ze tej dievcine bez obriezky by boli bez toho muza ozaj lepsie,ved co tam ti muzi robi?lezia pod bananom a valaju si gulky,ked ich zeny chidia kilometre po vodu.Keby tam tie zeny len isvietilo,lebo taki muzi su im aj tak na nic🙂
@derdia ved prave ze cloveku z toho puka srdce. Kolko ludi zbytocne trpi pre hlupe nazory nezmyselne tradicie atd..a este to tu niekto snazi ospravedlnovat ze ved oni ine nepoznaju. Boze ako fakt som vdacna ze zijem tu ale tiez beriem aj to ze nic nie je samozrejmost. Viem ake je pre dieta ked ma despotickeho rodica a tyrana zanecha to velku ujmu (vlastna skusenost) a toto si uz vobec neviem predstavit. Kto nezazil ako dieta zle asi to aj tazsie chape ale nevadi..
@ktochytavzite to je nas europsky pohlad...oni maju asi iny. neviem ci aj hodnota zeny po vydaji nestupne, ci mat deti nieje zivotne poslanie, ako tu niekto iny pisal skoncit znasilnena pohodena v pusti nieje ok...neviem ci si tam zena moze dovolit ostat slobodna.
@ktochytavzite inak toto nechapem z toho co som videla tazko sudit co robia muzi ale v jednom dokumente som nevidela chlapa nieco rpbit. Vsade len dievcata a zeny robili. Jednemu dievcatku povedali ze sa moze tesit lebo po obriezke nebude musiet cely den robit ooo super ake slachetne. Muzi posedavali jedli nechali si nosit jedli fajcili fajku a hrali akusi hru. A zena sa musi nechat obrezat casto aj zasit aby bola povazpvana za cistu mohla sa vydat aby jej muz rozrezal vaginu a mal s nou nehorazne bolestivy k tomu prvy sex. Aby mu ona neusla za inym a starala sa o neho a porodila mu deti. Uchvatne
@ktochytavzite o a este tam zena povedala ze v ich oblasti nema zena ziadne postavenie takze tak

to nieje pravda co pises. vela ludi trapia problemy inych, ale dalsi ludia maju tiez svoje prava - pravo zvolit si zivot a zariadit ako to vyhovuje im, pravo vychovat svoje deti podla vlastnych nazorov a kultúry. ty nemozes pomahat tam, kde o to nikto nestoji. toto si treba uvedomit. to je ako zobrat slepca cez cestu zaviest ho bohvie kam a on tam chudak ani nechcel ani nevie co tam ma robit. vela ludi prispieva na charity a vela ludi ma opravnene obavy z toho, ze tie peniaze neskoncia tam kde maju. vela ludi sa snazi nieco robit. ja robim dobrovolnika v azile pre utecencov vo wiedni napriklad - obriezky neriesim a tym sa teraz nechvalim, len ti chcem ukazat ze nieje mi jedno a mnohym ludom tiez nie. ale nariekanie nad rozliatym mliekom v inej domacnosti este nikomu nepomohlo. a ak si ho neutru susedia, tak potom nikto.