Rozdiel medzi kritikou a urážkou na diskusných fórach
Ahojte, včera som po dlhšom čase nakukla do diskusií. Ked som mala menšie deti, som tu chodila po rady ohľadom výchovy detí, občas s manželskými problémami. Vždy sa našli aj útočiace nicky ale po včerajšom vzhliadnutí, by som už nemala odvahu tu písať. Ženy si často zamienaju pojmy urážka a kritika.
Skúsim napísať rozdiel a otvoriť niektorým oči.
Konštruktívna kritika sa zameriava na obsah, nie na osobu. Nikdy neutočí na osobu. Je sformulovana s rešpektom, nie s uražkou, sarkazmom.
Urážka sa zameriava na osobu, nie na obsah. Priklad: si hlúpa, čakáš len pritakavanie, len sa ľutuješ.
To že sme na sociálnej sieti, neznamená, že tu neplatia nejaké pravidlá slušnosti a rešpektu a nezbavuje niekoho zodpovednosti za to, čo píše. Dúfam, že vám tieto rady pomôžu konštruktívne diskutovať. Nezabúdajte, že za každým nickom je nejaký človek.
Ano, píšem anonymne lebo mi to pravidlá mk umožňujú.
Pekný deň
treba asi popracovať na asertivite ... mňa také komentáre nerozhádžu napr ... 🙂
@biba_18 Každý má iné hranice. Pre niekoho iného môže byť niečo už za čiarou aj keď teba to nezasiahne. Ide o rešpekt k druhým. Slušnosť v diskusii nie je prekážkou asertivity.
@biba_18 tu ani nejde o asertivitu, ale niekedy clovek caka radu a je mu zle z tych komentarov, ktore su utociace, protivne,zamerne zhadzuju osobu, ktora caka radu a väčšinou sa zameriavaju na tu najmenej podstatnu vec z celeho kontextu. A tie nicky, ktore urazaju, sa tu pravidelne opakuju. Musia to byt velmi nestastne osoby.
Len niekedy su tie otazky tak primitivne,ze inak,ako sarkasticky sa na to odpovedat neda. Dokonca mam pocit,ze s tym cielom aj boli polozene. Ja som napr.pri normalne polozenej otazke ziadne utociace ani sarkasticke komentare nezaznamenala.
no bohužiaľ, nemyslím že takýmito príspevkami niekoho prevychováš - preto je lepšie zapracovať na sebe ....
@biba_18 tu ani nejde o asertivitu, ale niekedy clovek caka radu a je mu zle z tych komentarov, ktore su utociace, protivne,zamerne zhadzuju osobu, ktora caka radu a väčšinou sa zameriavaju na tu najmenej podstatnu vec z celeho kontextu. A tie nicky, ktore urazaju, sa tu pravidelne opakuju. Musia to byt velmi nestastne osoby.
@lubkovaandrejka ok. a teraz čo s tým? otrasieš sa a niekto sa s radou možno nájde ...
@lubkovaandrejka ok. a teraz čo s tým? otrasieš sa a niekto sa s radou možno nájde ...
@biba_18 no,nic s tym nespravime, ludia su rozni a rozne reaguju. Ale niektori by sa mohli nad sebou zamysliet 🙂
no bohužiaľ, nemyslím že takýmito príspevkami niekoho prevychováš - preto je lepšie zapracovať na sebe ....
@biba_18 mojim cieľom nie je prevychovanie ale podpora tych, ktorí sa s uražkami stretávajú a nikdy nevieš, možno sa niekto nad sebou zamyslí. Ano, súhlasím, že je dôležité pracovať na sebe ale touto vetou vlastne zlahčujeme toxické správanie v online priestore a zodpovednosť prenašame na obete útokov, ich problém, majú byť odolnejší.
ja si myslím, že je fajn na šikanu v diskusiách upozorniť v tej konkrétnej diskusii, možno sa dotyčné uvedomia práve tam. Takto všeobecne v anonymnej diskusii je to také... anonymné...
Len niekedy su tie otazky tak primitivne,ze inak,ako sarkasticky sa na to odpovedat neda. Dokonca mam pocit,ze s tym cielom aj boli polozene. Ja som napr.pri normalne polozenej otazke ziadne utociace ani sarkasticke komentare nezaznamenala.
@iwesska Ja som našla aj pri normálnych otázkach napríklad, či má niekto skúsenosti s výrobou šperku z materského mlieka s veľmi sarkastickymi a ponižujucími odpoveďami typu, že je to nechutné a či si dá vyrobiť šperky aj z mužových spermií.
Príspevok od teba je typický argument na ospravedlnenie agresívneho správania v online diskusiách. Existuje možnosť reagovať slušne alebo nereagovať.
Ahoj, tiez sa mi to nepaci a myslim, ze podobny problem sa vyskytuje v celom virtualnom priestore.
Tu konkretne na koniku k tomu prispela
- moznost anonymnych prispevkom, co umoznuje neznamemu cloveku zadavat provokativne prispevky, reagovat neprimerane, zadavat prispevky na tzv. rozduchanie vasni
- zadavanie vymyslenych prispevkov, cize clovek precita vymysleny probeh a ma tusenie, ze si tu zas niekto z neho striela a samozrejme vymyslene prispevky opat rozduchavaju vasne.
- dospievanie nickov, ktore rokmi nadobudnu urvite zrucnosti a vybyduju domnelu karieru, vedia ako to na koniku chodi a ked pride niejto s obycajnou otazkou bez znalosti konikovskej encyklopedie, tak je zhejtovany ako nevzdelany hlupak
Ale nie je taky cely konik, su tu aj normalni lydia
Moj muz chcel kupit nove baterky k fotovoltike a zadal na fb v jednej skupine otazku s obrazkom. No a tak ho zhejtovali, ze vymazal prispevok a zohnal si radsej kontakt starou cestou, t.j. osobne cez kamosa
ja osobne nič nezľahčujem - a som schopná takého rýpača sama konfrontovať - a robím to aj keď som svedkom takejto debaty .. osobne si nemyslím že táto téma niekoho zmení. na to poznám ľudí dosť dobre ...
ja si myslím, že je fajn na šikanu v diskusiách upozorniť v tej konkrétnej diskusii, možno sa dotyčné uvedomia práve tam. Takto všeobecne v anonymnej diskusii je to také... anonymné...
@0silvia0 Ver, že som to robila a odpovede boli, že keď dá niečo na internet, musí počítať s rôznymi reakciami, nemá byť utlocitná, je to len môj názor, je hlúpa.
ja osobne nič nezľahčujem - a som schopná takého rýpača sama konfrontovať - a robím to aj keď som svedkom takejto debaty .. osobne si nemyslím že táto téma niekoho zmení. na to poznám ľudí dosť dobre ...
@biba_18 Rozumiem, že máš pocit, že táto diskusia nič nezmení. Ale ja verim, že každý hlas, ktorý poukáže na dôležitosť slušnej komunikácie sa počíta.
Paradoxne ja som si všimla veľa diskusii kde keď prispievajúce nesúhlasia s autorom diskusie tak je to práve anonymný autor ktorý útočí , zrejme sa riadi heslom najlepšia obrana je útok.
Pritom keď dáš niečo do verejnejndiskusie musíš rátať s tým že tam bude napísané kadečo.
A takisto z písaného ťažko rozoznať pocit.a rovnako aj to či ide o urážku alebo kritiku...zas je to len o Tom ako si to druhá strana vysvetlí...a pravda je aj taká že pravda sa ťažko počúva/číta
Plus pri x témach má človek pocit , akoby sa dotyčný autor tému buď zobudil po veľmi dlhej dobe alebo moc rozumu nepobral. Myslim otázky typu: sú obchody otvorené cez sviatok? Alebo téma Môžem byť tehotná pričom autorka nemala ani sex, prípadne či vidieť "ducha na teste" hoci styk bol ešte len pred troma dňami a do ms má 10dni. A aj keď napíšeš že to nie je možné tak príde odpoveď ale ona počula a čítala alebo má už príznaky a pod
Lebo anonymita má silnu moc. Predpokladám, že 75% ľudí by sa pod vlastným menom do diskusii nezapojilo a už vôbec by sa neodvážili napísať niečo kritické.
Ďakujem za veľmi pekny príspevok, presne toto tu veľmi postradam a páči sa mi že si to tak zrozumiteľne zhrnula.. a poviem že ja som celkom asertivna (aspoň sa snažím), avšak byť asertivny neznamená, že ma človek akceptovať urážky.. urážky sú len hlúpa ukážka frustrácie urážajúceho a to by si mali všetky urazajuce ženy uvedomiť.. je to ich prezentácia..
Paradoxne ja som si všimla veľa diskusii kde keď prispievajúce nesúhlasia s autorom diskusie tak je to práve anonymný autor ktorý útočí , zrejme sa riadi heslom najlepšia obrana je útok.
Pritom keď dáš niečo do verejnejndiskusie musíš rátať s tým že tam bude napísané kadečo.
A takisto z písaného ťažko rozoznať pocit.a rovnako aj to či ide o urážku alebo kritiku...zas je to len o Tom ako si to druhá strana vysvetlí...a pravda je aj taká že pravda sa ťažko počúva/číta
Plus pri x témach má človek pocit , akoby sa dotyčný autor tému buď zobudil po veľmi dlhej dobe alebo moc rozumu nepobral. Myslim otázky typu: sú obchody otvorené cez sviatok? Alebo téma Môžem byť tehotná pričom autorka nemala ani sex, prípadne či vidieť "ducha na teste" hoci styk bol ešte len pred troma dňami a do ms má 10dni. A aj keď napíšeš že to nie je možné tak príde odpoveď ale ona počula a čítala alebo má už príznaky a pod
@sense nemyslím že sa to dá deliť na autora vs prispievajúce.. za každým autorom sa skrýva určitý nick a tak samozrejme každý reaguje inak.. ale to čo sa deje na diskusiách je jednoducho niekedy už príliš a je jedno či ide o autora, alebo nie...
@sense ja som sa zase stretla s tým, že keď autor diskusie nezdielal názor väčšiny diskutujúcich a bránil sa, otočilo sa to proti nemu a bol označený za agresora. Je pravda, že na verejnej sieti treba rátať s rôznymi reakciami ale ani to nedáva nikomu právo na osobné útokya urážky. Ver mi, že z písaného niekedy velmi ľahko rozoznaš kritiku od urážky. Ked ti napíšem, že si hlúpa a tlstá, nebudeš mať problém to zistiť.
A áno, niektoré diskusie čo si uviedla sú na zamyslenie. Do týchto sa netreba zapájať 🙂
Dám kľudne aj prakticky príklad. Pozerala som zaujímavé diskusie zo včera, napríklad uzivatelka riešila strach z lietania a obmedzovanie rodiny len na krátke lety.
Konštruktívna kritika: Chápem, že lietanie v tebe vyvoláva obavy, je to problém mnohých ľudí. Je úžasné, že napriek strachu zvládaš aspoň krátke lety. Zároveň by bolo dobré zamyslieť sa, či s tvojim strachom môžeš niečo robiť. Napríklad terapie, lieky na ukludnenie, relaxačné cvičenia. Predstav si, čo všetko môžete s rodinou vidieť a zažiť, keď svoj strach prekonaš.
Urážka: Si sebecká a hlúpa žena. Kvôli tebe rodina nevidí svet. Ako sa môžeš báť tak normálnej veci ako lietanie? Kedy dospeješ a prestaneš rodinu obmedzovať svojim hlúpym strachom?
Rozdiel: v konštruktívnej kritike sa ju diskutujúci snažia podporiť a povzbudiť ju k riešeniu.
Urážka nápad útočí na osobu, ponižuje ju, zvaluje na ňu vinu, snaží sa ju zraniť.
Urážka naopak útočí
Ďakujem za veľmi pekny príspevok, presne toto tu veľmi postradam a páči sa mi že si to tak zrozumiteľne zhrnula.. a poviem že ja som celkom asertivna (aspoň sa snažím), avšak byť asertivny neznamená, že ma človek akceptovať urážky.. urážky sú len hlúpa ukážka frustrácie urážajúceho a to by si mali všetky urazajuce ženy uvedomiť.. je to ich prezentácia..
@jana_eyre_2 Ďakujem za milé slová. Je dôležité aby si ženy uvedomili, že urážky sú len odrazom vlastnej frustrácie a nesúvisia s konštruktívnou spätnou väzbou.
Lebo anonymita má silnu moc. Predpokladám, že 75% ľudí by sa pod vlastným menom do diskusii nezapojilo a už vôbec by sa neodvážili napísať niečo kritické.
@7lenka11 súhlasím, v reálnom živote alebo s reálnou fotkou by nemali gule povedať to niekomu do očí.
Tu sa uráža ostošesť.
Tu sa uráža ostošesť.
@alica110 veď práve a človek by to nečakal na mamickovskom fóre...
no a keď si myslím že v tejto téme sa autorka správa povýšenecky a moralizuje papežskejšie než pápež, tak to je kritika či urážka? lebo to nie "téma" moralizuje, ale autor 😉 rovnako ako "auto" nevrazilo na promenáde do civilistov, ale moslimský terorista áno, on šoféroval, on mal ten úmysel.... ja si skôr myslim že je TREBA pomenovať veci tak ako sú a nie sa hrať na zbytočnú korektnosť aby sa nedajbože niekto neurazil 🤷
no a keď si myslím že v tejto téme sa autorka správa povýšenecky a moralizuje papežskejšie než pápež, tak to je kritika či urážka? lebo to nie "téma" moralizuje, ale autor 😉 rovnako ako "auto" nevrazilo na promenáde do civilistov, ale moslimský terorista áno, on šoféroval, on mal ten úmysel.... ja si skôr myslim že je TREBA pomenovať veci tak ako sú a nie sa hrať na zbytočnú korektnosť aby sa nedajbože niekto neurazil 🤷
@zuzanka.zuzu Našla si sa v tom? 😎
@zuzanka.zuzu Zuzka, áno, treba pomenovať veci priamo ale s REŠPEKTOM.
@zuzanka.zuzu Našla si sa v tom? 😎
@alica110 ako je to o tej trafenej husi?

A este som si všimla jednu zaujímavú vec. Vždy prvý komentár dostane najviac laikov. Ideálne keď je útočiaci.