icon

Rozdiel medzi kritikou a urážkou na diskusných fórach

4. júl 2025

Ahojte, včera som po dlhšom čase nakukla do diskusií. Ked som mala menšie deti, som tu chodila po rady ohľadom výchovy detí, občas s manželskými problémami. Vždy sa našli aj útočiace nicky ale po včerajšom vzhliadnutí, by som už nemala odvahu tu písať. Ženy si často zamienaju pojmy urážka a kritika.
Skúsim napísať rozdiel a otvoriť niektorým oči.
Konštruktívna kritika sa zameriava na obsah, nie na osobu. Nikdy neutočí na osobu. Je sformulovana s rešpektom, nie s uražkou, sarkazmom.
Urážka sa zameriava na osobu, nie na obsah. Priklad: si hlúpa, čakáš len pritakavanie, len sa ľutuješ.
To že sme na sociálnej sieti, neznamená, že tu neplatia nejaké pravidlá slušnosti a rešpektu a nezbavuje niekoho zodpovednosti za to, čo píše. Dúfam, že vám tieto rady pomôžu konštruktívne diskutovať. Nezabúdajte, že za každým nickom je nejaký človek.
Ano, píšem anonymne lebo mi to pravidlá mk umožňujú.
Pekný deň

Strana
z3
koniarova
Autor odpoveď zmazal
koniarova
5. júl 2025

Milá autorka, tvoj príspevok sa mi páčil. Ale len do chvíle, pokiaľ si sa sarkasticky nespýtala Zuzky, či jej máš ešte s niečím poradiť.

koniarova
5. júl 2025

A otázka, či je Zuzka so svojím obrazom v zrkadle spokojná je čo? Hodnotenie jej ako osoby?😉

autor
5. júl 2025
@koniarova

Milá autorka, tvoj príspevok sa mi páčil. Ale len do chvíle, pokiaľ si sa sarkasticky nespýtala Zuzky, či jej máš ešte s niečím poradiť.

@koniarova Áno, priznávam, som len človek a nechala som sa na chvíľu strhnúť jej útokmi a sarkazmom, potom som sa vrátila ku konštruktívnej debate a diskusiu s ňou slušne ukončila.

autor
5. júl 2025
@koniarova

A otázka, či je Zuzka so svojím obrazom v zrkadle spokojná je čo? Hodnotenie jej ako osoby?😉

@koniarova podľa teba boli jej príspevky konštruktívna kritika alebo útoky?

koniarova
5. júl 2025

Autorka, nezáleží, čo by bolo podľa mňa. Ty si tu kritizovala práve to, čo teraz sama robíš.
Ja sa tiež nechám často uniesť. A správne to nie je, s tým súhlasím. Ale nesnažím sa druhým nastavovať zrkadlo.

simca06022011
5. júl 2025

Mozno netreba tak precitlivelo reagovat, velakrat kedze ide o pisany text tak je to proste napisane ako je... napr. pises o tych sperkoch.. co je na tom urazlive, ze napise niekto ze je to nechutne? vsak moze to byt dotycnej diskutujucej nechutne a moze to porovnat aj s inou vecou... preco nie? Ina vec je ked ludia nechapu citany text a vymysaju si nieco "co je za tym" a potom urazaju priamo, ze ten je taky a onaky.. ano to mi pride cez. Ale napisat, ze je nieco nechutne, alebo ze je napr. nieco normlana situacia a je ten clovek precitlively alebo prehana atd.
A co ked sme na mamickovskom fore? to ako materstvo zenam meni nazory, alebo vyjadrovanie? Nie. SU ludia co priamo napisu co si myslia, su taki co nie, su taki co kludne budu klamat len nech sa nikoho nedotknu, alebo su za chrumkavych.. a potom tu mame aj viac generacii, zeny vychovavane rozne aj prisupujuce k zivotu inak. Jedna je citliva, ina je prakticka, ina robi dramy okolo vsetkeho, dalsia s chladnou hlavou vyriesi vsetko.. a potom aj rozne vzdelanie, skusenosti.. a aj sproste otazky robia svoje, ano niekdy je tazke sa ovladnut pri fakt blbych otazkach, kde aj google by odpovedal a bez strapnenia dotycnej na sieti za par sekund... a najde sa toam potom kopec zartou, sarkazmu a pod... treba sa zasmiat nad tym a neriesit... niekdy aj to pomoze, vediet sa na sebe zasmiat a ano aj priznat, ze fakt sprosta otazka a neobit z komara somara.. ako taka snehova vlocka :D

autor
5. júl 2025
@koniarova

@koniarova Ale samozrejme odpoviem na tvoju otázku. Ako som vyššie priznala, nechala som sa strhnúť tónom jej útočných príspevkov. V kontexte jej utokov na moju osobu, bola moja otázka výzvou na jej sebareflexiu, nie útok na ňu. Uznávam, že znela sarkasticky. Snáď súhlasíš, že jej vyjadrenia na moju osobu boli priamym utokmi: papežskejsia ako pápež, pozri sa do zrkadla, moralizuješ. Preto som vyhodnotila, že nechce viesť konštruktívnu diskusiu ale útočiť. A diskusiu ukončila.

autor
5. júl 2025
@koniarova

Autorka, nezáleží, čo by bolo podľa mňa. Ty si tu kritizovala práve to, čo teraz sama robíš.
Ja sa tiež nechám často uniesť. A správne to nie je, s tým súhlasím. Ale nesnažím sa druhým nastavovať zrkadlo.

@koniarova ano, položila som jednu sarkasticku otázku ako reakciu na jej viaceré útoky. Moja chyba. Potom som.sa vrátila ku slušnej diskusii. Dôležité je uznať si chybu a vrátiť sa ku slušnemu spravaniu.

koniarova
5. júl 2025

Ja ťa nesúdim. Aj ťa chápem. Len to zjavne nie je také jednoduché, ako si písala v úvodnom príspevku. Držať si nadhľad a nedať sa vyprovokovať dokáže málokto. Aj prijať iný názor je ťažké. 😉 Ja sama to nie vždy zvládnem. A keď sa niekedy z odstupom času čítam, tiež by som sa radšej pod zem zahrabala. 😁
A pritom mojim cieľom nie je urážať.

autor
5. júl 2025
@simca06022011

Mozno netreba tak precitlivelo reagovat, velakrat kedze ide o pisany text tak je to proste napisane ako je... napr. pises o tych sperkoch.. co je na tom urazlive, ze napise niekto ze je to nechutne? vsak moze to byt dotycnej diskutujucej nechutne a moze to porovnat aj s inou vecou... preco nie? Ina vec je ked ludia nechapu citany text a vymysaju si nieco "co je za tym" a potom urazaju priamo, ze ten je taky a onaky.. ano to mi pride cez. Ale napisat, ze je nieco nechutne, alebo ze je napr. nieco normlana situacia a je ten clovek precitlively alebo prehana atd.
A co ked sme na mamickovskom fore? to ako materstvo zenam meni nazory, alebo vyjadrovanie? Nie. SU ludia co priamo napisu co si myslia, su taki co nie, su taki co kludne budu klamat len nech sa nikoho nedotknu, alebo su za chrumkavych.. a potom tu mame aj viac generacii, zeny vychovavane rozne aj prisupujuce k zivotu inak. Jedna je citliva, ina je prakticka, ina robi dramy okolo vsetkeho, dalsia s chladnou hlavou vyriesi vsetko.. a potom aj rozne vzdelanie, skusenosti.. a aj sproste otazky robia svoje, ano niekdy je tazke sa ovladnut pri fakt blbych otazkach, kde aj google by odpovedal a bez strapnenia dotycnej na sieti za par sekund... a najde sa toam potom kopec zartou, sarkazmu a pod... treba sa zasmiat nad tym a neriesit... niekdy aj to pomoze, vediet sa na sebe zasmiat a ano aj priznat, ze fakt sprosta otazka a neobit z komara somara.. ako taka snehova vlocka :D

@simca06022011 Ďakujem za tvoj pohľad, ja rozumiem, že na mk sa stretáva veľa pováh s rôznymi skúsenosťami. Tiež, že niektorí ľudia sú priami. Priamosť neznamená podľa mňa hrubosť. Je rozdiel napísať šperk z materského mlieka je nechutný, nepáči sa mi a napísať mamičke, že je hlúpa a má otrasný vkus. Prvé je vyjadrenie názoru, druhé osobný utok. Pokiaľ ide o hlúpe otázky, niektoré mamičky sa možno nevedia vyjadrovať alebo ich inteligencia nemusí siahať do výšin. Môžeš jej slušne odpísať nech sibnájde info na internete alebo jej napísať ironicky, sarkasticky alebo priamo, že je hlúpa. Myslím si, že človek môže byť priamy ale zachovať si rešpekt voči druhým ľuďom. Označovať niekoho za snehovú vločku za to, že očakáva základnú slušnosť v diskusii je snahou o zlahčovanie jeho pocitov. Modrý koník sa stáva miestom, kde sa ľudia boja opýtať na citlivé otázky z obavy pred výsmechom.

autor
5. júl 2025
@koniarova

Ja ťa nesúdim. Aj ťa chápem. Len to zjavne nie je také jednoduché, ako si písala v úvodnom príspevku. Držať si nadhľad a nedať sa vyprovokovať dokáže málokto. Aj prijať iný názor je ťažké. 😉 Ja sama to nie vždy zvládnem. A keď sa niekedy z odstupom času čítam, tiež by som sa radšej pod zem zahrabala. 😁

@koniarova Áno, držať sa konštruktívnej diskusie, keď je ku tebe niekto hrubý je náročné. Tiež v tom občas zlyhám ale keď si to uvedomim, nemám problém sa ospravedlniť a vrátiť sa ku konštruktívnej debate. Alebo keď jecto v realite vzdialim sa, upokojim, napočítam do 100 a az potom idem pokračovať. Snaha sa cení.

autor
5. júl 2025
@koniarova

@koniarova Ja som rada, že si mi nastavila zrkadlo. Aj rodine a kamarátom hovorím, že spätná väzba je pre mňa dôležitá, ak chcem na sebe pracovať 🙂

autor
5. júl 2025
@zuzanockamt

Autorka
Máš úplnú pravdu. Rokmi sa to tu veľmi zmenilo. K horšiemu. Ja som tu dokonca od jednej užívateľky zažila tvrdú kyberšikanu. Doslova striehla na moje príspevky a už to išlo.

@zuzanockamt tvoja skúsenosť mrzí, snáď je už všetko ok

gabrielkaa
5. júl 2025
@koniarova

@koniarova Presne tak, aj ja súhlasím s autorkou, vo veľa veciach. Ale tiež neprispievam do diskusii, lebo zvládnuť útoky a sarkastické poznámky druhých by som asi nezvládla. Tiež by som sa asi bránila 😀

karolinakr
7. júl 2025

toto si kĺudne mohla dať pod svojim menom, suhlasím

karolinakr
7. júl 2025

ja som raz jednej tete napisala, nech si ide dať borovičku - tymto ju pozdravujem👋 bolo to nie veĺmi vkusné, ale riešili sme otazku migrantov, čo Brusel dopustil, za komunistov by sa to nemohlo stať, ona hned začala vyťahovat hriechy komunistov a o tom otázka nebola, neviem no, možno sa urazila, ale beriem späť !!😅

viera012345
7. okt 2025

@anonym_autor ... myslím si, že základná slušnosť a korektnosť by mohla fungovať i na MK,ale prax je iná všade vo virtuálnom svete/a nie len vo virtuálnom/.Pre niektorých to slúži ako ventil, keďže si svoju frustráciu potrebujú nejako riešiť a keďže v reále na to nemajú gule,tak to riešia vo virtuále .V prípade, že im to ušetrí peniaze za sedenia u odborníka, teší ma to 😀/áno, posledná veta je irónia/

Strana
z3