icon

Ako sa starať o telo po návrate z pôrodnice?

6. jún 2025

Ahojte, Chcem sa opýtať čo ste robili keď ste prišli domov z pôrodnice? Potrebujem fungovať a ja na rane neznesiem nič mám sieťované nohavičky a vložku ale strašne to štípe dávam si na to sprej myslíte že lieky od bolesti pomôžu? A nezapali sa mi to keď nosím tu vložku stále? Do sprchy chodím po každom wc.

ukgirls
6. jún 2025

kamilkovy/repikovy vyplach som si robila ked som bola dotrhana -pekne sa to zatiahlo do par dni .. kazdopadne lieky zalezi ci kojis alebo nie .. a aj ked je to tazsie treba oddychovat a nenamahat ..tiez vela zien doporucuje vyplach dubovou korou ..ja som ju nezohnala tak neviem ci funguje ..

pl2y
6. jún 2025

Dopriat si čas na hojenie..casu na fungovanie bude dost..ja keď mala spala tak som dala všetko dole, na gauc dala nepremokavú jednorazovú podlozku a vetrala..rýchlejšie sa to zahojí..iba keď som musela okolo malej behat, tak som bola s vložkou

domka222
6. jún 2025

Šitie som mala riadne,ale normálne som fungovala. Len si nedávaj menštruačnú vložku, ale stále popôrodnú. Chce to len čas.

autor
6. jún 2025
@domka222

Šitie som mala riadne,ale normálne som fungovala. Len si nedávaj menštruačnú vložku, ale stále popôrodnú. Chce to len čas.

@domka222 ktoré vložky sú najlepšie?

autor
6. jún 2025
@ukgirls

kamilkovy/repikovy vyplach som si robila ked som bola dotrhana -pekne sa to zatiahlo do par dni .. kazdopadne lieky zalezi ci kojis alebo nie .. a aj ked je to tazsie treba oddychovat a nenamahat ..tiez vela zien doporucuje vyplach dubovou korou ..ja som ju nezohnala tak neviem ci funguje ..

@ukgirls a cicatridinu si používala?

ukgirls
6. jún 2025

nie nepouzivala som nc.. len co mi doktorka povedala .. vetrat vetrat vetrat ... cize pod seba staru plenu nohy vylozene a vetrala som bez spodneho pradla etc .. krasny to pohlad na mna bol 😀

jaskolka
6. jún 2025

Za mňa je super Cicatridina,ja som bola pri synovi pozasivana ako výšivka a s tým sprejom som sa zahojila veľmi rýchlo.Zaroven aj chladí,ja ho len odporúčam

pl2y
6. jún 2025

Inak aj toto je super, ale mne to manzel doniesol ešte do nemocnice, takze som to najmä prvé 2-3 dni používala, ale možno pomoze aj neskoro..teraz to mám zas nabalene do pôrodnice 😀

jomarch
6. jún 2025

neboj, prejde ti to. ja som pouzivala betadine mydlo v sprche a potom na osusenu ranu cicatridinu. v noci som si pod seba dala taku velku jednorazovu podlozku a spala som naholo, nech sa to vetra. ak ti moze niekto pomoct s babom, vetraj co najviac. chce to len cas, neboj.

kiki68
6. jún 2025

Vies co taky trik, kup levandulovy olej, vlozky zabal do sacku a daj do chladnicky, potom na to kvapni trosku toho levanduloveho oleja. To taky tip z rakuskej porodnice, tu to takto robia a sestricka, co bola slovenka mi povedala ako na to. Velmi to ulavi tam dole

autor
6. jún 2025
@ukgirls

nie nepouzivala som nc.. len co mi doktorka povedala .. vetrat vetrat vetrat ... cize pod seba staru plenu nohy vylozene a vetrala som bez spodneho pradla etc .. krasny to pohlad na mna bol 😀

@ukgirls v nemocnici som vetrala aj ja len dva krát som si dala nohavičky kvôli návšteve ale inak som vetrala stále 🤷‍♀️ len doma si to neviem predstaviť

mikadooo
6. jún 2025

A koľko si doma z pôrodnice? Daj si čas a vetraj sa koľko to ide... Pekne na posteli a oddychovať, návštevy pošli do kelu, povedz že máš nepeknú ranu a problémy s ňou, zotavuješ sa pomalšie, potrebuješ týždeň dva na zahojenie, ležíš "dole bez", hádam každá príčetná návšteva pochopí, že má počkať... 🤷.

jazula
6. jún 2025

Kúpila som úplne najjednoduchšie najobyčajnejšie najlacnejšie vložky u nás v potravinách (= žiadne umeliny či parfumácia), cikala len v sprche a následne striekala Cicatridinu. Čo najviac “vetrala”.

januska12323
6. jún 2025

Doma si to nevieš predstaviť? Kto ku tebe chodí hneď po pôrode? Návštevy pozvi až keď budeš zahojená a dovtedy to muž a dieťa prežijú.

autor
6. jún 2025
@januska12323

Doma si to nevieš predstaviť? Kto ku tebe chodí hneď po pôrode? Návštevy pozvi až keď budeš zahojená a dovtedy to muž a dieťa prežijú.

@januska12323 ja nebývam sama s mužom. Mám po pôrode zlú psychiku lebo som mala veľmi ťažký pôrod a keď len ležím tak sa dostávam do depresie. Musím chodiť musím sa rozprávať s ľuďmi lebo mi to na hlavu robí zle. V pôrodnici som celé dni len preplakala....

autor
6. jún 2025
@jomarch

neboj, prejde ti to. ja som pouzivala betadine mydlo v sprche a potom na osusenu ranu cicatridinu. v noci som si pod seba dala taku velku jednorazovu podlozku a spala som naholo, nech sa to vetra. ak ti moze niekto pomoct s babom, vetraj co najviac. chce to len cas, neboj.

@jomarch a to mydlo si môžem dať do nejakeho rozprasovacu a striekať s tým a potom to umyť? Či to rukou musím umývať?

amy234
10. jún 2025

Ja som rodila v februári utorok, piatok ma pustili domov. Prvých pár dní som veľa ležala a oddychovala. Po WC som išla hneď do sprchy. Hovorí sa, že po pôrode žena má týždeň ležať a nasledujúci týždeň oddychovať doma. Na tretí týždeň som už išla von na nákup, lebo by som sa zbláznila doma. Mne rána bolela keď som veľa stála a behala. Treba oddychovať veľa. A s týmto som tú ránu ošetrovali - neštípe.

selena_luna
10. jún 2025

Po prvom porode som tiez nezniesla ani vlozky nieto este sietovane nohavicky. Vetraj ma vzduchu, cista voda a ano cicatridina. A od bolesti mozes paralen - ja som mala take velke, ze kratkodobo som si davala najvyssie mozne davky. Pomohlo. Ale dlhodobo pozor! Naozaj len nevyhnutny kratky cas. Novalgin aj ibuprofen idu do mlieka ak kojis. Paralen je najbezpecnejsi pre teba aj pre dieta.
Drz sa. Zahoji sa to a prejde to.

oblecenie99
10. jún 2025

Pri takýchto príspevkoch sa vzdy preplesknem, keď sa idem ľutovať kvôli dvom sekciam, že aká škoda, že to nevyšlo ináč... Prvé dva dni po cisárskom sú síce prechodom peklom, ale potom sa to už fakt zlepšuje. Klobúk dole pred vami ženy. Autorka, drž sa. Naozaj veľa oddychuj, kým je dieťa vo fáze, že väčšinu dňa prespí. Daj sebe čas, bude to lepšie. Ak sa potrebuješ vyrozprávať, a máš pocit, že nemáš s kým, môžeš napísať.

autor
10. jún 2025
@oblecenie99

Pri takýchto príspevkoch sa vzdy preplesknem, keď sa idem ľutovať kvôli dvom sekciam, že aká škoda, že to nevyšlo ináč... Prvé dva dni po cisárskom sú síce prechodom peklom, ale potom sa to už fakt zlepšuje. Klobúk dole pred vami ženy. Autorka, drž sa. Naozaj veľa oddychuj, kým je dieťa vo fáze, že väčšinu dňa prespí. Daj sebe čas, bude to lepšie. Ak sa potrebuješ vyrozprávať, a máš pocit, že nemáš s kým, môžeš napísať.

@oblecenie99 ja som mala tak ťažký pôrod že hneď po ňom som si povedala že toto bolo posledné bábätko 😔 aj keď som chcela aspoň dve deti ale zažiť to isté zas to už nechcem 😔 svokre som sa zverila s tým že keby som náhodou chcela druhé bábätko tak by som sa pokúsila vybaviť nejako cisársky lebo inak fakt to druhé bábätko mať nechcem povedala som jej že viem že sa to dlho hojí a že to tiež bolí ale ja som mala fakt ťažký pôrod 😔 samozrejme že to nepochopila. Ja som mala pred tehotenstvom depresie a znova začínajú po Tom pôrode.

mama5202
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
10. jún 2025

Ja som mala tiež komplikácie pred pôrodom, malému klesali ozvy, pôrod nepostupoval, musela som ísť na akútnu sekciu. Dieťa bolo našťastie v poriadku,aj keď sme s ním museli trošku cvičiť pre slabší trup a torticolis, ale spomínam si, že som to rozdychavala dlho. Zvyčajne som racionálna, ale hormóny urobili svoje. Keď som sa snažila naznačiť blízkym osobám, že nie som úplne OK, odpoveď bola vždy: hlavne že dieťa je v poriadku, nerieš. Prvé týždne a mesiace som išla iba na zotrvačnosť, bála som sa dieťa vôbec chytiť do náručia. Chcelo to čas a potrebovala som sa z toho vyrozprávať.. odvtedy som vlastne tu, lebo tu som mohla napísať, ako sa cítim a našla som si spriaznené osoby, ženy, čo už týmto prešli a vedeli ma pochopiť. Tiež som si povedala, že ďalšie už nikdy, ale mám (pomerne čerstvo). Tak sa to ešte môže zmeniť aj u teba 🙂 Šestonedelie sa nie náhodou volá tak ako volá.. potrebuješ sa zotaviť, fyzicky aj psychicky, máš za sebou nielen pôrod, ale aj vyčerpávajúcich 9 mesiacov tehotenstva. Musíš si zvyknúť na novú situáciu v tvojom živote, že si mamou, že máš malé dieťa, ku ktorému nedajú manuál, a musíš sa starať, aj keď často ani len netušíš, ako ..
Bude to lepšie, uvidíš. Ak by si to tak necítila, môžeš sa stále obrátiť na odborníka, najmä ak píšeš, že aj v tehotenstve sa to už lámalo..
Verím, že tak, ako sa zahoja tvoje rany na tele, postupne sa zahoja aj na duši . Postupne naberies rutinu a istotu. A uvidíš, že ten prejde rýchlo, ani sa nenazdas.

autor
10. jún 2025
@oblecenie99

Ja som mala tiež komplikácie pred pôrodom, malému klesali ozvy, pôrod nepostupoval, musela som ísť na akútnu sekciu. Dieťa bolo našťastie v poriadku,aj keď sme s ním museli trošku cvičiť pre slabší trup a torticolis, ale spomínam si, že som to rozdychavala dlho. Zvyčajne som racionálna, ale hormóny urobili svoje. Keď som sa snažila naznačiť blízkym osobám, že nie som úplne OK, odpoveď bola vždy: hlavne že dieťa je v poriadku, nerieš. Prvé týždne a mesiace som išla iba na zotrvačnosť, bála som sa dieťa vôbec chytiť do náručia. Chcelo to čas a potrebovala som sa z toho vyrozprávať.. odvtedy som vlastne tu, lebo tu som mohla napísať, ako sa cítim a našla som si spriaznené osoby, ženy, čo už týmto prešli a vedeli ma pochopiť. Tiež som si povedala, že ďalšie už nikdy, ale mám (pomerne čerstvo). Tak sa to ešte môže zmeniť aj u teba 🙂 Šestonedelie sa nie náhodou volá tak ako volá.. potrebuješ sa zotaviť, fyzicky aj psychicky, máš za sebou nielen pôrod, ale aj vyčerpávajúcich 9 mesiacov tehotenstva. Musíš si zvyknúť na novú situáciu v tvojom živote, že si mamou, že máš malé dieťa, ku ktorému nedajú manuál, a musíš sa starať, aj keď často ani len netušíš, ako ..
Bude to lepšie, uvidíš. Ak by si to tak necítila, môžeš sa stále obrátiť na odborníka, najmä ak píšeš, že aj v tehotenstve sa to už lámalo..
Verím, že tak, ako sa zahoja tvoje rany na tele, postupne sa zahoja aj na duši . Postupne naberies rutinu a istotu. A uvidíš, že ten prejde rýchlo, ani sa nenazdas.

@oblecenie99 tiež som prišla do nemocnice s tým že malého necítim hneď ma prijali a začali vyvolávať pôrod po 6 hodinách mi zastavili kontrakcie (ževraj si mám pospat) ale ja som mala stále kontrakcie len nie také silné a potom o 5 hodín mi zas začali pichať oxitocin a praskli mi vodu. Na 8cm som bola otvorená ďalších 5hodín musela som len ležať lebo malému stále kontrolovali ozvy, nevedela som dýchať lebo som nemala prestávky medzi kontrakciami stále okolo mňa len behali doktori a kričali do mňa že si dusím dieťa ja som sa fakt snažila ale nešlo to nakoniec keď som mala tlačiť tak som vôbec necítila že mám tlačiť bol stále moc vysoko proste mi ho len vytlačili z brucha hneď ho zobrali preč lebo nedýchal... v nemocnici som furt len plakala 😕