icon

Prolaps maternice a súvisiace komplikácie po pôrode

12lulu12
26. apr 2026

Ahojte, po prvom prirodzenom pôrode mi diagnostikovali prolaps/ prepad maternice. Krčok mi trčal doslova vonku. Na urogynekologii mi vtedy nič neodporučili, že pokiaľ chcem ďalšie deti, operácia je zbytočná a nič iné, dočasné riešenie neporadili. V druhom tehotenstve sa ten krčok trocha vytiahol, už mi aspoň netrčí, no začala som mať problém so zadržaním stolice. Akoby som mala prepadnuty aj rektalny otvor. Čo som si to naštudovala, môže to súvisieť s prolapsom zadnej steny maternice, aj gynekologička mi potvrdila, že stále tú maternicu mám mierne padnutú, no odporučila ma s tým na chirurgiu, akoby to s tým proste nesúviselo.
Mali ste niektorá takýto problém? Súviselo to s prolapsom? Aká bola liečba? Mám tri malinké deti, nedá sa mi stále chodiť na zbytočné vyšetrenia, aby si ma medzi sebou posúvali. Operácia zatiaľ neprichádza do úvahy, možno trocha neskôr. Len by som rada vedela, aké vyšetrenia treba absolvovať a podobne. Ďakujem

laura19102
26. apr 2026

@12lulu12 ahoj, drzim palce, s tromi malymi si to viem predstavit. ja som nemala presne toto, ale kamoska mala po druhom porode tiez problem so zadnou stenou a velmi jej pomohla urogynekologia a potom cvicenie s panvovou fyzioterapeutkou. urcite si pytaj druhy nazor, nenechaj sa posuvat medzi ambulanciami. drz sa