icon

Zdravotné následky po preeklampsii s HELLP syndrómom

lila140388
28. feb 2025

Ahojte.
Potrebujem názory najmä tých žien,čo mali preeklampsiu s help syndromom a následne akútny cisársky rez.

Máte následky?Napr.choru a zväčšenú pečeň?Problémy s obličkami?Naďalej problémy s tlakom?
Povedzme-rok/dva a viac po pôrode? Liečia Vás?Ak áno,ktoré ambulancie?

Momentálne však na tieto otázky neviem dostať odpoveď,keďže len dnes som zistila,že mám choru a zväčšenu pečeň,zle pečeňové testy...gynekologicku mením,lebo k tej svojej už nechcem chodiť..do gastroenterologickeho vyšetrenia je ďaleko....tak by som len chcela vedieť Vaše skúsenosti,resp. či len ja mám také blbé telo,ktoré sa z toho nevie spamätať alebo je to časté u žien,čo si niečím takým prešli...

Do tehotenstva som mala ukážkové pečeňové testy,mala som problémy len s tlakom. Po ťažkom kovide v roku 2021 mi bola nastavená liečba Concordom..Pred tým ako som začala plánovať bábätko,jasne som sa pýtala gynekologicky,či je vhodný Concord pre pokúšanie sa o dieťa atď..Povedala,že hej..(prvé dieťa som potratila,takže chcela som sa v tomto tehotenstve vyhnúť problémom,tak som chcela vedieť,či je Concord vhodný.)ked som prešla prvý trimestter,povedala ,že betablokatory nie sú vhodné pre tehotenstvo,že mi treba iné lieky..Kardiológ nastavil dopegyt..ten však celé tehotenstvo nezaberal ako mal...potom mi ho zvýšil...aj tak to nepomáhalo..keď som to vravela súčasnému kardiológovi,len sa chytal za hlavu...

Vyústilo to do predčasného pôrodu v 31tt-preeklampsia s help syndromom..tlaky na pôrodnej sále 260/120,nevedeli ma zašiť,skoro som im odišla.. chlapček prežil,bojujeme však s mnohými diagnózami...ale to zvládneme....
Ja som však odvtedy (sept 2023) zmenila kardiologa-ten mi postupne mení liečbu na tlak...dostávam sa s tlakom do poriadku..ten mi odporučil skontrolovať obličky a pečeň..a pečeň vyšla zle...

Máte aj Vy zdravotné problémy po preeklampsii?

Ďakujem za odpovede 💜💜💜 a želám Vám veľa zdravia všetkým 🍀

Ďakujem pekne 💜 💜 💜 💜

sili82
28. feb 2025

Ja som mala preeklampsiu, dcéra sa narodila v 35. týždni. Tlak sa mi upravil do dvoch mesiacov, s obličkami som chodila na kontrolu asi dva roky, mala so len zvýšené bielkoviny v moči, samo to prešlo. Pečeňové testy som mala dobre.

kikushaa
28. feb 2025

Ja som mala preeklampsiu 2x, prve tehotenstvo zacinajuci hellp. Pecen ma schopnost regeneracie, ja napr mam pecen fit, tlak neostal - nastastie jedine co som riesila po druhom tehotenstve je nefrolog lebo nechybalo vela a bola by som na dialyze. Kardiolog raz do roka kontrola.

dobryden
28. feb 2025

@lila140388 ahoj,a neries nejake lieky na pecen,ten oesterec mafiánsky je dobry.Moja sesternica mala heli syndrom aj znama kt kvoli tomu predcasne porodila,oba su ok.Ja som mala v tehu len zvysene pečeňové testy a tabletu na to zabrali v tehotenstiev,po porode uz bez tabletiek bola pecen ok.Snad sa ti to liekmi a dietou upravi,co ja viem tak by sa to malo dat do poriadku.

kiki68
28. feb 2025

S pecenou na hepatologicku ambulanciu idealne. Urcite nasadit flavobion a pod. Mas aj internistu skrz lieky?

deninka233
28. feb 2025

Mala som, ale neskôr, v 39tt, no bolo to ako blesk z jasného neba, dovtedy mi nič nebolo (3. tehotenstvo), v utorok v noci kontrola, v štvrtok ráno už akútny cisársky a tlak na sále 280/220. Teraz po viac ako roku mám stále vysoký tlak a musím brať Dopegyt 2tbl ráno a 1 večer.