Zlepšenie stavu vagíny po pôrode
Ahojte žienky, idem si k Vám po radu prosím.
Napišem narovinu tak ako je, Som neštastná zo stavu svojej vaginy po porôde.
Rodila som prirodzene aj keď som cele tehotenstvo nechcela, ale muž, rodina, kamošky, aj doktori ma presvedčili že prirodzene je lepšie … ok … ale že skončím s prolapsom som netušila 😔
Nejde len o vizuál a pocit, ale partnerský život to veľmi ovplyvňuje. Ja sa cítim nekomfortne, sex je iný, ani nemám chuť na to. Stále mám pocit akoby som mala kramy dostať. Cyklus mám 23 dňový, PMS hrozné, bolesti riadne, a menštruáciu veľmi silnú.
Nejaké skúsenosti? Niečo s tým robiť aby sa to nejak navrátilo do lepšieho stavu? Nejaké bylinky, doplnky, operácia, čas? Som 9 mesiacov od pôrodu.
Vopred Dakujem 🙏🏻
z popisu nerozumiem... mas prolaps alebo posvu nevyzerajucu podla tvojich predstav?
@lenka1900 bola si u urológa, alebo fyzioterapeuta?S tým čo píšeš pms a silný menzes nič nemá.Mala si veľké šitie, alebo máš pocit, že ti uniká moc, alebo je príliš veľká?
@lenka1900 9mesiacov to je este kratka doba. Pokial sa to nezmeni do 2rokov ries to.
Píšeš všetko dokopy a nič konkrétne...Ale čo je teda ten problém? Lebo to,že máš PMS ,bolesti a krátky cyklus,to nemá s výzorom pošvy nič spoločné,po pôrode sa môže cyklus zmeniť a záleží aj na tom,kedy si dostala menštruáciu po pôrode,stále ešte môže to byť ovplyvnené hormónmi.
Ak ide o prolaps pošvy,to by ti mal gynekológ jednoznačne povedať a navrhnúť riešenie (ale podľa opisu prolaps nemáš,aspoň teda nespomínas nič také,čo by tomu nasvedčovalo)
Sex po pôrode môže byť dlho bolestivý,ak si bola šita,tak jazvu môžeš cítiť stále, jednoducho tá pošva sa pôrodom zmení.Ja napríklad (otvorene píšem)som tri a pol roka po pôrode a vždy pri styku na začiatku cítim štípanie ,ako sa jazva musí "roztiahnuť",potom to už je v pohode.No skrátka už to tkanivo tam je iné, zjazvene.
No a keď je jediný problém vzhľad...tak to sa dá riešiť len plastikou,ale zase iba kvôli tomu,že už "ju"nemáš ako kedysi,fakt by si šla pod nôž?😮
Musim oponovat prispievatelkam, ale menstruacia, bolesti a posva spolu suvisia. Odporucam ti pohladat gynekologicku fyzioterapiu. Zhodnoti sa stav svalov panvoveho dna, ktore su besmierne dolezite prave pre bezne fungovanie. Casto aj diastaza moze takto zasahovat do zivota a staci len nastavit spravne cviky. Ja som si tym teraz presla, cvicim a citim sa omnoho lepsie. A vidno aj rozdiel. Odkial si?
@lenka1900 mne prolaps operovali, nemusela som ani rodiť a mala som ho. Po operácii som bola ako nový človek. Skús zájsť za fyzioterapeutom, čo sa špecializuje ba ženy po pôrode. S cyklom sa rad s gynekológom - hoci po pôrode aj rok vie blbnut. Momentálne som tiež 9 mesiacov po prirodzenom pôrode, roztrhlo ma až k zadku - no keďže som bola pred otehotnením a aj počas tehotenstva celkom vo forme a aj som po pôrode skoro začala cvičiť, nemám žiadne problémy. Jazvy som si napríklad masírovala, cvičím pilates a jogu.
Pripájam sa, ísť za fyzioterapeutom a cvičiť panvové dno.
Hm,nikdy by som sa pre toto netrapila,a ani muz mi nikdy nevycital,ze za to,ze som mu porodila deti a pozasivali ma hrozostrasne,ze ani pysky nemam normalne,hrcky vnutry z toho tak toto by som aj tak nikdy neriesila.Ako chapem,ze zena ma slabe sebavedomie tak si ho musi takto zdvihnut,ale ta vagina uz nikdy nebude ako predtym a len kvoli tomu si dat rozrezat brucho,a citit to ozaj pri kazdom pocasi,tie jazvy.To by ti akoze nevadilo,si brucho takto znicit,ze??
Popracuj na sebavedomi a nebudes nic riesit,len sa spolu s muzom a rodinou tesit z babetka.
@anonym_256753 nahodou,ja som mala akutnu sekciu a rez je taky krátky a zahojeny,ze by si ani nepovedala,ze odtial vyslo dieťa, alw hej,pri zmene počasia to cítiť
Musim oponovat prispievatelkam, ale menstruacia, bolesti a posva spolu suvisia. Odporucam ti pohladat gynekologicku fyzioterapiu. Zhodnoti sa stav svalov panvoveho dna, ktore su besmierne dolezite prave pre bezne fungovanie. Casto aj diastaza moze takto zasahovat do zivota a staci len nastavit spravne cviky. Ja som si tym teraz presla, cvicim a citim sa omnoho lepsie. A vidno aj rozdiel. Odkial si?
@carduelis veľmi pekne Dakujem za všetky odpovede, ale predovšetkým za túto. V podstate som presne toto hľadala, možno som sa vyjadrila povrchne že riešim ako čo vyzera … nie skôr pocitovo sa necítim od pôrodu vo forme ako žena, inkontinenciu som mala prvé mesiace dosť, to sa zlepšilo cvičením doma. Gynekolog mi povedal že mám čakať …. Ale to panvové dno mám v hroznom stave. Vyskúšam Vaše odporúčanie, Dakujem!
@lenka1900 mne prolaps operovali, nemusela som ani rodiť a mala som ho. Po operácii som bola ako nový človek. Skús zájsť za fyzioterapeutom, čo sa špecializuje ba ženy po pôrode. S cyklom sa rad s gynekológom - hoci po pôrode aj rok vie blbnut. Momentálne som tiež 9 mesiacov po prirodzenom pôrode, roztrhlo ma až k zadku - no keďže som bola pred otehotnením a aj počas tehotenstva celkom vo forme a aj som po pôrode skoro začala cvičiť, nemám žiadne problémy. Jazvy som si napríklad masírovala, cvičím pilates a jogu.
@michaela329 kde ste boli prosím na operácii?
@lenka1900 bola si u urológa, alebo fyzioterapeuta?S tým čo píšeš pms a silný menzes nič nemá.Mala si veľké šitie, alebo máš pocit, že ti uniká moc, alebo je príliš veľká?
@anonym_757312 šitie nebolo, ale ten únik áno. A celkovo ju mám tak poklesnutú, že cítiť tkanivo keď sa chytím prstami. Akoby mi išlo vypadnúť vnútro. Cvičím panvové dno no nemám pocit že sa to zlepšuje
@carduelis veľmi pekne Dakujem za všetky odpovede, ale predovšetkým za túto. V podstate som presne toto hľadala, možno som sa vyjadrila povrchne že riešim ako čo vyzera … nie skôr pocitovo sa necítim od pôrodu vo forme ako žena, inkontinenciu som mala prvé mesiace dosť, to sa zlepšilo cvičením doma. Gynekolog mi povedal že mám čakať …. Ale to panvové dno mám v hroznom stave. Vyskúšam Vaše odporúčanie, Dakujem!
@lenka1900 admin pozmenil nasledne nazov temy, lebo bola zmatocna... cvicenie na svaly panvoveho dna by ti mohli pomoct, aj urologicke cvicenia celkovo... ale pri prolapse ako opisujes to az tak velmi nepomoze... operacia sa da prezit a zivot sa omnoho zlepsi.. drzim palce
@anonym_757312 šitie nebolo, ale ten únik áno. A celkovo ju mám tak poklesnutú, že cítiť tkanivo keď sa chytím prstami. Akoby mi išlo vypadnúť vnútro. Cvičím panvové dno no nemám pocit že sa to zlepšuje
@lenka1900 každá pošva sa pôrodom zmení.Skus fyzioterapeuta a hlavne vek mladá žena nebude mať ešte také zmeny a pokles ako žena čo rodí o 15 r neskôr.Cvic, posilňuj brucho hormóny hrajú proti nám polovica kolegýň po 45 chodi k uro ako na klavír únik moču a iné problemy
@michaela329 kde ste boli prosím na operácii?
@lenka1900 v Martine, odoslať Ťa musí gynekológ. Ale aj tak najskôr choď aj k tomu fyzioterapeutovi, veľa vecí vie to cvičenie ovplyvniť a zlepšiť.
@lenka1900 Uz to tu bolo spomenute, ale este raz to zopakujem. PANVOVE DNO! Toto by mali vyucovat na skolach! Ake dolezite je jeho posilovanie pocas celeho zivota. Ako ovplivnuje cele zdravie zeny a to hlavne po porode a vo vyssom veku. Od menstruacie az po dosiahnutie orgazmu, unik mocu, traviace problemy, bolesti chrbta. Isla by som cestou fyzio a cvicenie.
Hm,nikdy by som sa pre toto netrapila,a ani muz mi nikdy nevycital,ze za to,ze som mu porodila deti a pozasivali ma hrozostrasne,ze ani pysky nemam normalne,hrcky vnutry z toho tak toto by som aj tak nikdy neriesila.Ako chapem,ze zena ma slabe sebavedomie tak si ho musi takto zdvihnut,ale ta vagina uz nikdy nebude ako predtym a len kvoli tomu si dat rozrezat brucho,a citit to ozaj pri kazdom pocasi,tie jazvy.To by ti akoze nevadilo,si brucho takto znicit,ze??
Popracuj na sebavedomi a nebudes nic riesit,len sa spolu s muzom a rodinou tesit z babetka.
@anonym_256753 prvý pôrod prirodzený, 1000x viac ma pri zmene počasia boli jazva dole. Vlastne po cisárskom ma neboli vôbec. Ani neviem že som mala rezané brucho. Ale to, že som rodila vaginálne budem vedieť do smrti vďaka xy problémom, ktoré po tom pôrode mám. Od fyzických až po psychické.
Fyzioterapia, laser na opravu tkaniva vaginy ( je to super vec a odporucam) a potom Podla mna vyradit uplne cyklus tabletkami ako pri endometrioze, ze nebudes mat napr 4 roky menzes. Iba keby chces otehotniet. Inak nic. Takto to casto riesia. Ale mozes skusit aj napr cinsku medicinu, bylinky atd. To je ta menej medicinska verzia.
@anonym_256753 prvý pôrod prirodzený, 1000x viac ma pri zmene počasia boli jazva dole. Vlastne po cisárskom ma neboli vôbec. Ani neviem že som mala rezané brucho. Ale to, že som rodila vaginálne budem vedieť do smrti vďaka xy problémom, ktoré po tom pôrode mám. Od fyzických až po psychické.
@anonym_5a23cb zas si nehovorme, že po sekcii nebývajú problémy. Moja sestra s dorezaným bruchom a diastazou, ktorú musela riešiť operačne by naopak rada rodila prirodzene. O niekoľko mesačnom trápení s ranou nehovoriac. Pôrod jednoducho nie je srandam