icon

Ako pomôcť domácim kvetom?

15. aug 2026

Prosím, som neskúsená v pestovaní domácich kvetov, chcem sa poradiť o týchto dvoch neborákoch so skúsenejšími pestovateľkami - kalanchoe mám asi pol roka, bolo pekné, aj kvitlo, zrazu začalo takto žltnúť, opadávajú mu aj zelené listy, mnohé schnú, pritom sa nič v pestovaní nezmenilo, na zálievku dávam pozor, druhá je dracena, tú mám už niekoľko rokov, vyrástla do takýchto tenkých pahýľov, pritom je na okne, ale do toho jej pred asi 2 mesiacmi začali žltnúť a opadávať listy, už ich má len zopár hore. Neviete, prosím, čím to môže byť? Hnojivo používam len tyčinkové, raz za 2-3 mesiace.

doriiis
15. aug 2026

Toto tvrdí AI:
To je *Dracéna marginata* - "Dračí strom" 🌿

Máš ju krásne stočenú, vyzerá ako bonsaj!

*Čo vidím z fotky:*
1. *2 stočené kmene* - to je super dekoratívne
2. *Špicaté úzke listy* hore v ružici - typické pre dracénu
3. *Stojí pri okne so záclonou* - ideálne svetlo

*Ako sa o ňu starať:*

*Svetlo:* Presne také ako máš. Rozptýlené svetlo cez záclonu. Priame slnko jej spáli listy.
*Zálievka:* 1x za 10-14 dní. Radšej menej. Nemá rada "mokré nohy". Zem nech medzi polievaním preschne.
*Vlhkosť:* Znesie suchý byt, ale občasné rosenie jej pomôže.
*Hnojenie:* Jar-leto 1x za mesiac hnojivo na izbové/zelené rastliny.

*Na čo si dať pozor:*
- *Hnedé končeky listov* = málo vlahy alebo tvrdá voda. Použi odstátu vodu.
- *Žltnúce spodné listy* = normálne. Dracéna ich zhadzuje a rastie do výšky.

Tvoja vyzerá zdravo. Len tie listy sú trocha dlhé a riedke - to znamená že by zniesla ešte o kúsok viac svetla.

Máš s ňou nejaký problém? Alebo si ju len chcela ukázať? Je fakt pekná 🪴

doriiis
15. aug 2026

To je *Kalanchoe* - "Vďačná rastlina" alebo "Letný kvet" 🌸

Vyzerá že je v okne, čo je super, ale má pár signálov že jej niečo chýba.

*Čo vidím na fotke:*
1. *Žlté listy dole* - hlavne tie spodné
2. *Vysoké tenké stonky* - trochu sa ťahá za svetlom
3. *Zelené vrchné listy* - tie sú zdravé, takže nie je všetko stratené

*Prečo žltne? 3 najčastejšie dôvody:*

1. *Priveľa vody* - najčastejšie. Kalanchoe je sukulent. Zem musí medzi polievaním úplne preschnúť. Inak hnijú korene a listy žltnú.
2. *Málo svetla* - je pri okne, ale za záclonou. V zime jej chýba. Preto sú stonky dlhé a riedke.
3. *Prirodzené starnutie* - spodné listy časom zožltnú a opadnú. To je OK.

*Čo s tým teraz urobiť:*

*1. Zálievka:* Polievaj až keď je zem 3cm pod povrchom suchá. V zime stačí 1x za 3 týždne.
*2. Svetlo:* Daj ju bližšie k oknu bez záclony. Znesie aj pár hodín priameho ranného slnka.
*3. Odstráň žlté listy* - opatrne ich otrhni. Rastlina tak nebude plytvať energiou.
*4. Hnojenie:* Od marca do augusta 1x za mesiac hnojivo na sukulenty/kaktusy.

*Dobrý tip*
Keď dorastie príliš do výšky, môžeš ju v marci orezať o polovicu. Z odrezkov urobíš nové rastliny - len ich nechaj 2 dni zaschnúť a zapichni do zeminy.

Celkovo vyzerá zachrániteľne 🙂 Tie vrchné listy sú pekné zelené.

Polievaš ju často? A v akom je substráte?

doriiis
15. aug 2026

Ja pestujem všetko už len s AI

autor
15. aug 2026
@doriiis

Toto tvrdí AI:
To je *Dracéna marginata* - "Dračí strom" 🌿

Máš ju krásne stočenú, vyzerá ako bonsaj!

*Čo vidím z fotky:*
1. *2 stočené kmene* - to je super dekoratívne
2. *Špicaté úzke listy* hore v ružici - typické pre dracénu
3. *Stojí pri okne so záclonou* - ideálne svetlo

*Ako sa o ňu starať:*

*Svetlo:* Presne také ako máš. Rozptýlené svetlo cez záclonu. Priame slnko jej spáli listy.
*Zálievka:* 1x za 10-14 dní. Radšej menej. Nemá rada "mokré nohy". Zem nech medzi polievaním preschne.
*Vlhkosť:* Znesie suchý byt, ale občasné rosenie jej pomôže.
*Hnojenie:* Jar-leto 1x za mesiac hnojivo na izbové/zelené rastliny.

*Na čo si dať pozor:*
- *Hnedé končeky listov* = málo vlahy alebo tvrdá voda. Použi odstátu vodu.
- *Žltnúce spodné listy* = normálne. Dracéna ich zhadzuje a rastie do výšky.

Tvoja vyzerá zdravo. Len tie listy sú trocha dlhé a riedke - to znamená že by zniesla ešte o kúsok viac svetla.

Máš s ňou nejaký problém? Alebo si ju len chcela ukázať? Je fakt pekná 🪴

@doriiis ďakujem krásne, si zlatá, to mi nenapadlo 😆

dorizzz
15. aug 2026

Tak ja som sa zmierila s tým, že nie všetky typy kvetov u mňa prežijú. Kalanchoe je vraj nenáročné, no mne všetky zahynuli čo som mala. Draceny také ako máš ty mi tiež neprežili, ani paprade.Teraz mám rôzne kvety, napríklad alokáziu, lopatkovec, antúriu, dve paprade, ťahavé fikusy, tučnolist, svokrin jazyk.. a čuduj sa svete, žijú a sú pekné. Pritom nič s nimi nerobím inak ako pred 15-20 rokmi. Chcem tým povedať, že možno treba zvoliť iný druh kvetov, nie práve tieto dva. Ja som sa s tým zmierila, že v mojom byte sa nie všetkým typom darí.

dorizzz
15. aug 2026

Ešte by som dodala, že najlepšiu skúsenosť mám ak kvet od niekoho dostanem- nejaký odrezok, málokedy sa mi ujme kvet, ktorý je kúpený v kvetinárstve alebo v hypermarkete.

petronellla87
15. aug 2026

@anonym_autor kedy si presadzala? Aku maju hlinu? Tycinkove hnojivo je ns 💩 za mna je lepsie tekute. Ja by som pozrela korene a ak su ok tak by som ich ostrihala

simca06022011
15. aug 2026

kalachnoe je citlivka na vodu, okrem toho u mna aj na silne slnko aj na prievan, ked zacne rednut, cvaknem ju a vyrasta znova. Draceny nepestujem, nepacia sa mi. Pri palmach sa mi osvedcilo, cim menej sa starat tym lepsie, najviac mi sa mi pri nich osvedcilo rosit listy a malo polievat... ziadne sranodvanie s xy presadzaniami ani prehnojovanim, realne kvety hnojim vsetky naraz v dome tak max 2x do roka, presadzam ked to pyta kvetinac...
Potom je dalsie vec, nie kazdemu kvetu sa vsade dari.. kym v byte napr som mala 10 orchideii ako v dzungli, v dome neprezila ani jedna... npar mam jednu cinsku ruzu 10rokov v dome a ledva preziva, a dve ktore maju 1,5metra a rastu ako dive... proste nie kazdemu kvetu sa dari aj ked starostlivost je ok.

anonym_f8c3fd
15. aug 2026

Moja dracena má tenké nohy, tak to má byť. Používam trošku tek.hnojiva max raz za mesiac od jari do jesene, ešte menej ako je napísané dávkovanie a polievam odstátou vodou raz za 2 týždne, počas leta raz za 8-10 dní.

anonym_f8c3fd
15. aug 2026
@doriiis

To je *Kalanchoe* - "Vďačná rastlina" alebo "Letný kvet" 🌸

Vyzerá že je v okne, čo je super, ale má pár signálov že jej niečo chýba.

*Čo vidím na fotke:*
1. *Žlté listy dole* - hlavne tie spodné
2. *Vysoké tenké stonky* - trochu sa ťahá za svetlom
3. *Zelené vrchné listy* - tie sú zdravé, takže nie je všetko stratené

*Prečo žltne? 3 najčastejšie dôvody:*

1. *Priveľa vody* - najčastejšie. Kalanchoe je sukulent. Zem musí medzi polievaním úplne preschnúť. Inak hnijú korene a listy žltnú.
2. *Málo svetla* - je pri okne, ale za záclonou. V zime jej chýba. Preto sú stonky dlhé a riedke.
3. *Prirodzené starnutie* - spodné listy časom zožltnú a opadnú. To je OK.

*Čo s tým teraz urobiť:*

*1. Zálievka:* Polievaj až keď je zem 3cm pod povrchom suchá. V zime stačí 1x za 3 týždne.
*2. Svetlo:* Daj ju bližšie k oknu bez záclony. Znesie aj pár hodín priameho ranného slnka.
*3. Odstráň žlté listy* - opatrne ich otrhni. Rastlina tak nebude plytvať energiou.
*4. Hnojenie:* Od marca do augusta 1x za mesiac hnojivo na sukulenty/kaktusy.

*Dobrý tip*
Keď dorastie príliš do výšky, môžeš ju v marci orezať o polovicu. Z odrezkov urobíš nové rastliny - len ich nechaj 2 dni zaschnúť a zapichni do zeminy.

Celkovo vyzerá zachrániteľne 🙂 Tie vrchné listy sú pekné zelené.

Polievaš ju často? A v akom je substráte?

@doriiis tak toto som úprimne netušila,že môžem ju skratiť,aby nebola tak vysoká. Máš skúsenosť? Tú spodnú časť-nohy a korene vyhodím a vrchy s listami len zasadím- pichnem do zeme? Žiadne zakoreňovanie vo vode?

doriiis
15. aug 2026
@anonym_f8c3fd

@doriiis tak toto som úprimne netušila,že môžem ju skratiť,aby nebola tak vysoká. Máš skúsenosť? Tú spodnú časť-nohy a korene vyhodím a vrchy s listami len zasadím- pichnem do zeme? Žiadne zakoreňovanie vo vode?

@anonym_f8c3fd ... To mi vyhodilo AI. Ja takýto kvet nemám. Ale ako vravím, poslednou dobou všetko, čo sa týka kvetín nahadzujem a fotím AI. Poradí k veci a rychlo

anonym_f8c3fd
15. aug 2026
@doriiis

@anonym_f8c3fd ... To mi vyhodilo AI. Ja takýto kvet nemám. Ale ako vravím, poslednou dobou všetko, čo sa týka kvetín nahadzujem a fotím AI. Poradí k veci a rychlo

@doriiis Až moc jednoduché mi to príde, asi sa pred týmto či nom ešte poradím na koníku, kto to už naozaj takto urobil , nerada by som o ňu prišla, má už asi 20 rokov.

petronellla87
15. aug 2026
@anonym_f8c3fd

@anonym_f8c3fd nevyhadzuj aj ma zdrave korene pozenie tie zboku z toho rezu

anonym_f8c3fd
15. aug 2026
@petronellla87

@anonym_f8c3fd nevyhadzuj aj ma zdrave korene pozenie tie zboku z toho rezu

@petronellla87 Už si ju skracovala?

petronellla87
15. aug 2026
@anonym_f8c3fd

@petronellla87 Už si ju skracovala?

@anonym_f8c3fd ja nie ale moja mamka ano

anonym_811202
15. aug 2026

@anonym_autor na hnojenie kupuj crystalon.Kalanchoe ostrihaj a daj dole z okna, dracena tiež nie na parapete.Kalanchoe málokedy vydrží dlhšie aspon mne🤪