Aký nenáročný kvet do bytu odporúčate?
Ahojte, veľmi sa hanbím, ale ja sa vôbec nerozumiem izbovým rastlinám a kvetom. Poznám po mene iba orchideu. No... priateľova mama mi pred 4r darovala izbový kvet, vraj nenáročný, že ho netreba často polievať. On krásne držal 4 roky, polievala som ho raz do týždňa. Ale odchádza mi... ja vlastne ani neviem, čo to je za kvet. Chcela by som vás poprosiť o radu. Aký izbový kvet - nenáročný si kúpiť? Mám prácu, keď som aj týždeň preč z domu občas, čiže ideálne, keby to bolo niečo odolné. Bonsaj mám 🙂. Keby žila moja mamina, tak by som sa to tu na fóre nepýtala. Ale nemám sa s kým poradiť. Ďakujem za vaše rady.
Dracena a Fikus s malými lístočkami a Fikus aj s veľkými listami. Toto trio mi nikdy nevymrelo
@anonym_autor pre niektore kvety je zalievka kazdy tyzden vela, nejde ani tak o rozstupy medzi zalievkami ale aj o mnozstvo vody. Vo vseobecnosti (az na niekolko vzacnych vynimiek) musi medzi zalievkami substrat aspon ciastocne preschnut a nikdy nesmu stat kvety v kaluzi vody pod kvetinacom. Takze netreba sa osivat, a treba strcit prst do substratu a skusit, ci je zemina sucha a pol hodiny, hodinu po zalievke skontrolovat ci voda nepretiekla a ak ano, tak ju treba vyliat. Ale okrem zalievky treba vyberat rastliny podla narokov na svetlo, niektore porastu aj na tmavsom mieste, niektore potrebuju viac svetla a maloktora ustoji slnecny upal za sklom. Sukulenty su stavka na istotu, len ich nesmie clovek utopit. Ked nepolejes dva, tri mesiace, nic sa nestane, ked ich prelejes, tak zvycajne to vzdaju velmi rychlo.
Fikus je pekný a stačí poliať raz za týždeň, aj menej, pokiaľ ho nemáš niekde nad radiatorom. Ale treba ho strihať, aby neprerastol. Tiež veeelmi vďačná je africká fialka, tá sa dá aj ľahko namnozit, len pichnes list do zeme a máš ďalší kus. Ja mám takto fialky už od svojich 13-tich, putuje so mnou celý život, samozrejme, už nie tá pôvodná, ale namnozena. A veru, aj tri týždne ju netreba poliať, ona priam neznáša byť preliata, vtedy skape. Sucho znáša oveľa lepšie.
Ten od svokry sem skús odfotiť, možno poradíme 🙂
Zamiokulkas, lopatkovec, dracena,mne sa darí aj aglaoneme, ale iba zelenej a divoký Jano
Ale dôležitý je aj substrát, ja na rady mnohých miešam zo substrátu na izbové kvety (najlepšie robím so značkou Profík), substrátu na orchidee a perlitu, aby bol vzdušný. Tiež netreba dávať príliš veľký kvetináč a zasadiť vždy do obyčajného, kde môže voda odtiecť, a keď tak tento obyčajný dať do okresného alebo len na podmisku
@anonym_autor pre niektore kvety je zalievka kazdy tyzden vela, nejde ani tak o rozstupy medzi zalievkami ale aj o mnozstvo vody. Vo vseobecnosti (az na niekolko vzacnych vynimiek) musi medzi zalievkami substrat aspon ciastocne preschnut a nikdy nesmu stat kvety v kaluzi vody pod kvetinacom. Takze netreba sa osivat, a treba strcit prst do substratu a skusit, ci je zemina sucha a pol hodiny, hodinu po zalievke skontrolovat ci voda nepretiekla a ak ano, tak ju treba vyliat. Ale okrem zalievky treba vyberat rastliny podla narokov na svetlo, niektore porastu aj na tmavsom mieste, niektore potrebuju viac svetla a maloktora ustoji slnecny upal za sklom. Sukulenty su stavka na istotu, len ich nesmie clovek utopit. Ked nepolejes dva, tri mesiace, nic sa nestane, ked ich prelejes, tak zvycajne to vzdaju velmi rychlo.
@viestta polievala som iba malým množstvom vody, raz do týždňa max. Občas som ho iba postriekala rozprašovačom pri korienkoch. Krásne držal 4 roky a teraz odchádza...
@anonym_autor daj fotku toho odchádzajúceho kvetu ak môžeš. Izbové kvety pre nenáročných sú Pothos (divoký janko), monstera, begónia - vsetko namnožis lístkom netreba kupovať nech ti dá listok kamarátka, kolegyňa. Lopatkovec to by som kupila. Všetky 4 sú nenáročné a pekne vyzeraju.
Keď ti neskapal bonsaj tak si veľmi šikovná pestovateľka😉
@anonym_autor haworcia je dobrá. Sukulenty v kvetináči. Aj skalné ruže sú fajn, ale pozor z kade ich kupuješ, lebo v nich môžu byť také mušky a nejde sa ich zbaviť.
Zamio a Divý Jano.
@anonym_autor daj fotku a poradime. Dovodov, preco sa mu prestalo darit, mozes xxx
- zla zalievka
- nevhodne podmienky - svetlo, teplo, zima, prievan
- nevhodny crepnik
- stary alebo nevhodny substrat
- skodcovia
@anonym_autor lopatkovec, keď potrebuje vodu, zvädne, ale nechcípne hneď… ja som tiež márny pestovateľ, ale tento všetko prežil…
Zamio mi zomrel.. ale lopatkovec sa pekne drží 🙂 a páči sa mi že keď chce vodu zvädne. Dám ho do lavora s vodou na noc a zase je na relatívne dlho v pohode
Zamio a sansevieria mi drzia na 100%, tie staci poliat raz za mesiac (ale poriadnym mnozstvom vody).. ostatne ako ktore, polovica z tych tu spomenutych mi uz vykapala, aj aloe aj kaktusy.. 😐 este fikus sa drzi, ale ten treba polievat castejsie a neznasa prievan
@anonym_autor lopatkovec, keď potrebuje vodu, zvädne, ale nechcípne hneď… ja som tiež márny pestovateľ, ale tento všetko prežil…
@anonym_eb399a mne jeden lopatkovec skapal, druhý este drzi
U mňa sa darí fikusu, mam ho uz par rokov a stále vyzerá super. A teraz si pestujem monsteru a kvitne mi lopatkovec. Hoci ten jeden uz umrel, druhý zije
@anonym_autor zamiokulkas. Ten nepotrebuje ani vela vody, ani vela svetla. Ked idem na 2 tyzdnovu dovolenku ani o tom nevie. Mam ho v izbe v kute, nesvieti na neho slnko a fakt polejem raz za mesiac.
Zamiokulkas.Nemusis sa onho starat,prezije vsetko a ked mas pocit ze mu nie je dobre,ze odväda tak je zakladne pravidlo polievat ho este menej ako len raz za cca 3 tyzdne.A je to krasny kvet,velmi elegantny.

svokrin jazyk