icon

Prečo moje antúrie hnednú listy?

zuzulienocka78
15. júl 2026

Ahojte, robilo mi to aj na malých lístkoch, ktoré vyrastali - hneď takto zhnedli.
Presadila som ju, pustila dva nové pekné lístky, vyzerali OK a už začína aj ten veľký lístok takto meniť farbu :-/ Neviete, čo jej je?

Prečo moje antúrie hnednú listy?
viestta
15. júl 2026

preliata, hniju jej korene. Anturia je epyfyt, potrebuje vzdusny a len mierne vlhky substrat, v tom obale na kvetinac nemas kontrolu nad tym aky vlhky ma substrat a ci zbytocne dlho nestoji vo vode. Skus ju presadit do orchideoveho substratu s kokosovym vlaknom a polievaj ju ako orchidey, ked substrat preschne namocit a potom nechat odkvapkat

zuzulienocka78
autor
15. júl 2026
@viestta

preliata, hniju jej korene. Anturia je epyfyt, potrebuje vzdusny a len mierne vlhky substrat, v tom obale na kvetinac nemas kontrolu nad tym aky vlhky ma substrat a ci zbytocne dlho nestoji vo vode. Skus ju presadit do orchideoveho substratu s kokosovym vlaknom a polievaj ju ako orchidey, ked substrat preschne namocit a potom nechat odkvapkat

@viestta Polievam sporadicky, raz za 10 dní :-/ Ďakujem krásne, skúsim teda tú zeminu vymeniť.

viestta
15. júl 2026
@zuzulienocka78

@viestta Polievam sporadicky, raz za 10 dní :-/ Ďakujem krásne, skúsim teda tú zeminu vymeniť.

@zuzulienocka78 polieva sa podla potreby, nie podla kalendara. Nehanbi sa strcip prst do zeminy a podla toho zistis ci tre
ba alebo netreba poliat

bg92
15. júl 2026

Skodcov si poriadne skontrolovala?

zuzulienocka78
autor
15. júl 2026
@bg92

Skodcov si poriadne skontrolovala?

@bg92 Tak, presadila som ju :-/ Myslíš na listoch? Alebo na koreňoch?

bg92
15. júl 2026

Pozrela by som listy zo spodu (ak nevidis dobre tak lupou), ci tam nie su strapky (mini ciarocky, ktore sa pohybuju). Ak si presadila a preliata nie je a ma dost svetla tak asi nejaky skodca to bude najskor :/

akinomel
15. júl 2026

@zuzulienocka78 pozri dôkladne spodok listov. Môžu to byť škodce - strapky. Sú to malinké striebristé ,,čiarky,,. Mne sa to stalo s kvetmi cca pred 2 mesiacmi. Likvidovala som, nech sa mi to nerozšíri.

vroni
15. júl 2026

Podla mňa má burinka klasický nedostatok horčíka. Posypala by som jej zem horkou soľou (normálne pre rastliny, nie tou z lekárne), zvykne to rýchlo pomôcť.

zuzulienocka78
autor
15. júl 2026
@vroni

Podla mňa má burinka klasický nedostatok horčíka. Posypala by som jej zem horkou soľou (normálne pre rastliny, nie tou z lekárne), zvykne to rýchlo pomôcť.

@vroni Máme horkú soľ na stromy - môže byť taká? Strapky ani iných škodcov nevidím :-/

vroni
15. júl 2026
@zuzulienocka78

@vroni Máme horkú soľ na stromy - môže byť taká? Strapky ani iných škodcov nevidím :-/

@zuzulienocka78, áno, moze

viestta
15. júl 2026
@zuzulienocka78

@zuzulienocka78 len bacha na tu horku sol, do takeho kvetinaca je aj kavova lyzicka vela, tak aby si ju uplne neodrovnala

vroni
15. júl 2026
@viestta

@zuzulienocka78 len bacha na tu horku sol, do takeho kvetinaca je aj kavova lyzicka vela, tak aby si ju uplne neodrovnala

@viestta, vidíš? Som myslela, že z "posypať zem" je jasné, že malé množstvo. Nenapadlo mi, že by to niekto šiel merať na lyžičky....

viestta
15. júl 2026
@vroni

@viestta, vidíš? Som myslela, že z "posypať zem" je jasné, že malé množstvo. Nenapadlo mi, že by to niekto šiel merať na lyžičky....

@vroni v tom kvetinaci mozes akurat tak posolit stipkou medzi prsty a nie posypat