icon

Ako odlíšiť nezhodný prívlastok od predmetu?

markus444
Včera o 14:13

Dobry deň, ak je tu nejaky slovencinar chcel by som radu, lebo niekedy vobec neviem odlisit nezhodny privlastok od predmetu alebo prislovkove urcenie od predmetu, napr voňa mora , ja by som povedal, ze to je predmet voňa ,koho ,čoho, ale nie ,je to nezhodny privlastok.
Dalsie napr privítal nás s nadšením, ja by som povedal ze privital nas s kým čim nadsenim , ale zasa je to nieco ine v tomto pripade prislovkove urcenie sposobu
Bol by som rad keby mi niekto napisal ako sa o da odlisit
Dakujem 🙏

anonym_c91faa
Včera o 14:20

vôňa mora = morská vôňa = nezhodný prívlastok
s nadšením = ako som privítal = príslovkové určenie
Musíš sa pýtať správnou otázkou, tak ľahko rozlíšiš

amalka07
Včera o 14:25

Predmet to môže byť len ak sa viaže na prísudok, tuná sa to viaže na to vôňa, ktorá je podmetom, všetko čo sa viaže na niečo iné ako prísudok je prívlastok.

A pri druhej vete, ak sa na nieco dá spýtať jednou z príslovkových otázok, vždy je to nadradené ostatným.

thirstymonk
Včera o 16:34

@markus444 nie s kym s cim - s nadsenim

Ale ako? S nadsenim!

Privital nas nadsene - to by bolo asi jednoznacnejsie 😉

Tak isto preco sa rodina Novaková pise s kratkym a na konci - lebo to nie je aká - Novaková, ale Čia - Novakova

(Sory za tie dlzne na mobile, sa mi nechce)

anonym_1786b9
Včera o 16:35
@amalka07

Predmet to môže byť len ak sa viaže na prísudok, tuná sa to viaže na to vôňa, ktorá je podmetom, všetko čo sa viaže na niečo iné ako prísudok je prívlastok.

A pri druhej vete, ak sa na nieco dá spýtať jednou z príslovkových otázok, vždy je to nadradené ostatným.

hlavne_ podstatné meno je VZDY rozvite privlastkom...teda vona moze byt rozvita len privlastkom....
@amalka07 nemas pravdu...viac hluposti si uviedla

anonym_1786b9
Včera o 16:37
@thirstymonk

@markus444 nie s kym s cim - s nadsenim

Ale ako? S nadsenim!

Privital nas nadsene - to by bolo asi jednoznacnejsie 😉

Tak isto preco sa rodina Novaková pise s kratkym a na konci - lebo to nie je aká - Novaková, ale Čia - Novakova

(Sory za tie dlzne na mobile, sa mi nechce)

@thirstymonk boze, ty tiez sa vyznas...radsej mlcat ako zle radit...rodina Nováková sa smozrejme pise sdlznom!...ale rodina Paľa Nováka ...teda Novákova rodina bez dlzna

anonym_3b125a
Včera o 17:10
@anonym_1786b9

@thirstymonk boze, ty tiez sa vyznas...radsej mlcat ako zle radit...rodina Nováková sa smozrejme pise sdlznom!...ale rodina Paľa Nováka ...teda Novákova rodina bez dlzna

@anonym_1786b9 @thirstymonk uplne najspravnejsie je to rodina Novákovcov

anonym_1786b9
Včera o 17:24
@anonym_3b125a

@anonym_3b125a ano, to beriem

anonym_1786b9
Včera o 17:36
@anonym_3b125a

@anonym_3b125a ale správne sú obe

amalka07
Včera o 23:29
@anonym_1786b9

hlavne_ podstatné meno je VZDY rozvite privlastkom...teda vona moze byt rozvita len privlastkom....
@amalka07 nemas pravdu...viac hluposti si uviedla

@anonym_1786b9 konkrétne? Nehovorím ze nie, len nech teda viem