icon

Ako sa efektívne naučiť po rómsky?

18. okt 2025

Ako sa naučiť po rómsky? Čo som pozerala, tak je dosť
málo materiálov na učenie.

anonym_7b34d7
18. okt 2025

@anonym_autor priamo v osade by to bolo ideálne, taký študijný pobyt priamo v " cudzej" krajine.

zeroz
18. okt 2025

@anonym_autor v Nitre bol ústav romologickych štúdií... Ponúkali kurzy... Teraz už možno len cez Rómov čo vedia po rómsky

anonym_f5d799
18. okt 2025

Rómsky jazyk je totálne nejednotný.........jeden Róm nemusí rozumieť inému z inej krajiny. Tak aký význam má učiť sa to, to nechápem.

loliki
18. okt 2025

@anonym_autor A načo? Aké sú tvoje vízie, očakávania? Ľudia sa učia angličtinu, španielčinu, aby sa dostali na západ. Kam máš namierené ty?

gribka1
18. okt 2025

Čo keď ide učiť rómske deti? 😁

loliki
18. okt 2025
@gribka1

Čo keď ide učiť rómske deti? 😁

@gribka1 Veď tí ju naučia.

gribka1
18. okt 2025
@loliki

@gribka1 Veď tí ju naučia.

@loliki Tak už potom si neviem predstaviť dôvod.

julish
18. okt 2025
@anonym_f5d799

Rómsky jazyk je totálne nejednotný.........jeden Róm nemusí rozumieť inému z inej krajiny. Tak aký význam má učiť sa to, to nechápem.

@anonym_f5d799 toto je dost mylna informacia, existuje viacero variantov romciny, romovia si ale dost rozumeju.

julish
18. okt 2025

@anonym_autor na Presovskej univerzite mozes studovat, online kurzy nepoznam, zial :(

anonym_7b34d7
18. okt 2025
@gribka1

@loliki Tak už potom si neviem predstaviť dôvod.

@gribka1 možno má snúbenca róma a chce spoznať rodinu, prípadne bývať v osade🤔. Tak rómovia majú obrovské svatby a keď nerozumieš polovici svadobčanom, tak je to prúser.😵‍💫

gribka1
18. okt 2025
@anonym_7b34d7

@gribka1 možno má snúbenca róma a chce spoznať rodinu, prípadne bývať v osade🤔. Tak rómovia majú obrovské svatby a keď nerozumieš polovici svadobčanom, tak je to prúser.😵‍💫

@anonym_7b34d7 Stačilo by pár návštev u nich doma a bude v tom.

anonym_fa58a7
18. okt 2025

Bol časopis Luludi-Kvietok pre romske deti a boli tam aj slovíčka,ale neviem či to ešte vychádza.

anonym_7ebf40
18. okt 2025
@anonym_7b34d7

@anonym_7b34d7 v tom prípade by ju mohla učiť rodina snúbenca. Čo ja viem, tak ako má slovenčina svoje nárečia, tak ju má aj rómština. My sme mali na výške semester základov rómštiny a keď som šla na prax k deťom, pozerali na mňa, že čo hovorím, že to sa povie úplne inak 🤷‍♀️ o rok na to som v inej obci zažila to isté.

anonym_4921f6
18. okt 2025

Romsky jazyk je tak nejednotny, ze si niekedy nerozumeju ani v osadach vzdialenych par kilomentrov. Najefektivnejsie sa naucis priamo v terene, ale to musis denno denne pocuvat... a naucis sa tak akurat nadavat 😀 ja ovladam zaklady, poviem par slov pri komunikacii s detmi, ale na rozhovory sa nechytam.. azhruba viem, o com debatia, ale neviem odpovedat romsky

anonym_8dcdf2
Autor odpoveď zmazal
anonym_7b34d7
18. okt 2025
@anonym_8dcdf2
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_8dcdf2 no jasné, a rozhodne to nebude také drahé ako pobyt povedzme v Británii. Osady máme prakticky všade, takmer za rohom, takže s výberom by nemal byť problém, ubytovanie zdarma, strava tiež ( podľa toho, ako rýchlo dobehneš mu najbližším kontajnerom.) Čo viac si môžeš od takého pobytu želať? Snáď preventívne očkovanie na žltačku by sa zišlo, tak ako keď ideš do Zanzibaru. 🤔

sszuzu8
18. okt 2025

Pridala by som sa 😁 par veci som pochytila od kolegov par z pesničiek.

ivangeline
18. okt 2025

Najlepšie od Rómov, ozaj. Ale tiež viem, že v PO sa kedysi učilo.

anonym_802f6e
18. okt 2025

Keď chceš materiály na učenie, nájdi na YouTube tu kábel tam kábel, tam je rómčina a aj iné videá si tam nájdi.

anonym_88a3f8
18. okt 2025
@anonym_7b34d7

@anonym_autor priamo v osade by to bolo ideálne, taký študijný pobyt priamo v " cudzej" krajine.

@anonym_7b34d7 🤣🤣🤣

iivancova
18. okt 2025

Dosť prízemné komentáre, obmedzení ľudia. Autorka, odpoveď nemám, len som ostala znechutená z týchto primitívnych odpovedí.

autor
19. okt 2025
@loliki

@anonym_autor A načo? Aké sú tvoje vízie, očakávania? Ľudia sa učia angličtinu, španielčinu, aby sa dostali na západ. Kam máš namierené ty?

@loliki Polovica mojej rodiny je rómskeho pôvodu, a nerozumiem, o čom sa rozprávajú. Kvôli tomu sa chcem naučiť.

autor
19. okt 2025
@iivancova

Dosť prízemné komentáre, obmedzení ľudia. Autorka, odpoveď nemám, len som ostala znechutená z týchto primitívnych odpovedí.

@iivancova Tiež pozerám, že veľa rozumu niektorí nepobrali.

anonym_4921f6
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ucebnica amari romani čhib. Je pdf na nete. Z tej som sa ucila ja. Ale... este raz opakujem. Lepsie je si sadnut s nimi a pocuvat, nacuvat. Porozumies casom...

loliki
19. okt 2025
@anonym_autor

@loliki Polovica mojej rodiny je rómskeho pôvodu, a nerozumiem, o čom sa rozprávajú. Kvôli tomu sa chcem naučiť.

@anonym_autor Chápem. Tak najlepšie sa naučíš, keď sa s nimi budeš rozprávať alebo z učebníc.

simona20201309
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prízemné je rozprávať sa po cigánsky pred tebou keď vedia, že nerozumies. Zrejme si sa vydala za cigána (ak nie tak aj tak to na veci nič nemeni) q teraz sa plánuješ učiť po cigánsky? A naozaj sa čuduješ komentárom a nazyvas ich prízemnými?
Stačí ich poprosiť aby pred tebou rozprávali po slovensky. Stačí sa naučiť ich nadávky aby si vedela kedy ta možno ohovaraju.
A ak už vieš aspoň 7 svetových jazykov tak jasne, kľudne sa nauč aj po cigánsky.

anonym_7b34d7
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aké prízemné? Bývajú rómovia v nelegálnych obydliach a prístreškoch? Ty musíš si zobrať hypotéku a makať od 8-16, róm sa nasťahuje do opustenej chatky a je to, tak aké prízemné?? Okolo osady majú bordel, špinu hnus, za to môže kto ? Ja som z KE a poviem ti, pri každom jednom kontajneri vidím Rómov čo s palicami ho vyberajú a vozia si na kočíkoch a vozíkoch veci z kontajnerov, tak aké prízemné? Ja nepíšem sci- fi, ja len a len realitu. Ja vidím len takýchto Rómov. Isté sú aj normálný, ale keď sa niekto správa normálne, je čisto oblecení, tak ho ľudia nemajú potrebu komentovať. tak aké prízemné???

iivancova
19. okt 2025
@simona20201309

@anonym_autor prízemné je rozprávať sa po cigánsky pred tebou keď vedia, že nerozumies. Zrejme si sa vydala za cigána (ak nie tak aj tak to na veci nič nemeni) q teraz sa plánuješ učiť po cigánsky? A naozaj sa čuduješ komentárom a nazyvas ich prízemnými?
Stačí ich poprosiť aby pred tebou rozprávali po slovensky. Stačí sa naučiť ich nadávky aby si vedela kedy ta možno ohovaraju.
A ak už vieš aspoň 7 svetových jazykov tak jasne, kľudne sa nauč aj po cigánsky.

A čo s tým má to, že sa autorka chce učiť ich jazyk? Riešiť “rómsku otázku” treba inde, tu sa autorka pýta na niečo úplne iné. Vy ste si sem len prišli odpľuť, preto ste prízemné.
@anonym_7b34d7
@simona20201309