História a alternatívy slova kamka
Kedy vzniklo slovo kamka? Pamätáte si, kedy sa približne toto slovo začalo používať? Napadá vás okrem kamoška, nejaký iný slovenský ekvivalent, ktorý sa používal?
@janai1 potrebujem vedieť, kedy asi vzniklo to slovo. Či sa používalo v neskorých 90tych napríklad.
Napadá vám
Vtedy určite nie, možno tak 10 rokov späť.
si myslím že po roku 2010
Ked som poskúmala trošku, tak slovo „kamky“ sa začalo používať niekedy v druhej polovici 2000-tych rokov – teda okolo 2005 až 2010. Najprv sa objavovalo hlavne v blogoch, na „estránkach“ a fórach, kde ho používali najmä mladé baby medzi sebou („moja naj kamka“, „sme naj kamky“ a podobne). S istotou ale neviem, kedy mohlo toto slovo vzniknúť...ale nepočujem ho veru často.
Výrazy ako kamka či kamko sa začali bežne používať približne po roku 2005, keď sa rozšírila textová a online komunikácia, v ktorej sa prirodzene skracovali slová ako kamoš, kamoška → kamko, kamka... chatgpt
@anonym_autor Toto slovo je oveľa staršie ako si myslite. Ja ho poznám z časopisu Kamarát - tam boli komiksové postavičky Kamko a Kamka. Vychádzal určite už niekedy v roku 1982-85, možno aj skôr.
@anonym_autor Toto slovo je oveľa staršie ako si myslite. Ja ho poznám z časopisu Kamarát - tam boli komiksové postavičky Kamko a Kamka. Vychádzal určite už niekedy v roku 1982-85, možno aj skôr.
@anonym_1e0af6 super, ďakujem, ale asi neboli bežne používané. Ja si to nepamätám. Pamätám si iba kamoš, kamoška. Otázka znie, či bolo aj iné slangové pomenovanie kamaráta.
@anonym_1e0af6 Áno, mas pravdu...dokonca 1971, fiha...
@anonym_9f5116 Kamko .mohlo to byť myslené ako meno Kamil a kamila. vôbec nie ako kamarát a kamarátka.
@anonym_1e0af6 Áno, mas pravdu...dokonca 1971, fiha...
@anonym_9f5116 chat gpt vie pouzit kazdy ale tiez je tam dopisane-kamka ako kamoska sa zacala vyskytovat v rokoch 2000+
Potvrdzujem - Komix Kamko a Kamka v casaku Kamarat hlboko v CSSR
@anonym_9f5116 Kamko .mohlo to byť myslené ako meno Kamil a kamila. vôbec nie ako kamarát a kamarátka.
@anonym_276f56 Nie, nebolo to myslené ako meno Kamil, Kamila. Kupovala som si ten časopis, tak viem. Bolo to myslené ako kamarátka, aj názov časopisu bol Kamarát.
@anonym_9f5116 chat gpt vie pouzit kazdy ale tiez je tam dopisane-kamka ako kamoska sa zacala vyskytovat v rokoch 2000+
@anonym_252c3a Práveže nevie 🙂
k tym inym pomenovaniam: kámo, brácho? ci na ake narazas?
@anonym_1e0af6 presne, aj mne to napadlo.
@janai1 presne to som išla napísať, tieto výrazy mi skrúcajú uši a keď sa k nim pridá snažilkovanie a tehulkovanie, ako u mentálne retardovaných
Ano, Postavičky Kamko a Kamka bolí v komixe v Kamarate, ale boli myslene ako mena, odvodene od slova "kamarát". My sme v tom čase určite tieto skratky nepoužívali. A do dnes ich moja generacia 40+ nepoužíva.
tiez sme tieto vyrazy nepouzivali v 90 rokoch urcite. ja ani moji rovesnici ich nepouzivame vobec (44r)
@januska12323 to nie je pravda. kamka sme používali aj my a mám 55+ 🤦♀️ že 10 rokov, haha…
@pralinka25 a my sme to používali 🤷♀️
@anonym_autor ja ho registrujem cca od r.2010 a to mám 48 🤔
V živote som to slovo nepoužila. Ani slovo vianky a ani tehuľky
no tak kazdy sme vyrastali obklopeni inymi kamosmi, ja to nepouzivam dodnes,, ale kamaratka,,, ano,, v 90 tych rokoch,,,,, teraz zije xy rokov v zahranici,, ked sa vrati na Slovensko, opat ide vo svojom mode,,, kamky,, a spol a to odisla zo Slovenska pred 2000....🙂
Používalo sa aj v 80tych rokoch. Ak si dobre spomínam, použili ho aj vo Fontáne pre Zuzanu
@pralinka25 a my sme to používali 🤷♀️
@biba_18 tak mozno tiez lokalne rozdiely 😀
Ja neznášam verziu kámoška s dlhým, kamka je oproti tomu ešte znesiteľná
@anonym_1e0af6 presne aj mna napadli ti dvaja Kamko a Kamka … vsak boli „maskotmi“ casopisu kamarat … ale kamka sa pouzivalo medzi detmi urcite v 80tych rokoch … aspon v nasich kruhoch sa to pouzivalo bezne … kamos a kamka …