História a alternatívy slova kamka
Kedy vzniklo slovo kamka? Pamätáte si, kedy sa približne toto slovo začalo používať? Napadá vás okrem kamoška, nejaký iný slovenský ekvivalent, ktorý sa používal?
Presne tam kde aj Vianky 😂
@janai1 potrebujem vedieť, kedy asi vzniklo to slovo. Či sa používalo v neskorých 90tych napríklad.
Napadá vám
Vtedy určite nie, možno tak 10 rokov späť.
si myslím že po roku 2010
Ked som poskúmala trošku, tak slovo „kamky“ sa začalo používať niekedy v druhej polovici 2000-tych rokov – teda okolo 2005 až 2010. Najprv sa objavovalo hlavne v blogoch, na „estránkach“ a fórach, kde ho používali najmä mladé baby medzi sebou („moja naj kamka“, „sme naj kamky“ a podobne). S istotou ale neviem, kedy mohlo toto slovo vzniknúť...ale nepočujem ho veru často.
Výrazy ako kamka či kamko sa začali bežne používať približne po roku 2005, keď sa rozšírila textová a online komunikácia, v ktorej sa prirodzene skracovali slová ako kamoš, kamoška → kamko, kamka... chatgpt
@anonym_autor Toto slovo je oveľa staršie ako si myslite. Ja ho poznám z časopisu Kamarát - tam boli komiksové postavičky Kamko a Kamka. Vychádzal určite už niekedy v roku 1982-85, možno aj skôr.
@anonym_autor Toto slovo je oveľa staršie ako si myslite. Ja ho poznám z časopisu Kamarát - tam boli komiksové postavičky Kamko a Kamka. Vychádzal určite už niekedy v roku 1982-85, možno aj skôr.
@anonym_1e0af6 super, ďakujem, ale asi neboli bežne používané. Ja si to nepamätám. Pamätám si iba kamoš, kamoška. Otázka znie, či bolo aj iné slangové pomenovanie kamaráta.
@anonym_1e0af6 Áno, mas pravdu...dokonca 1971, fiha...
@anonym_9f5116 Kamko .mohlo to byť myslené ako meno Kamil a kamila. vôbec nie ako kamarát a kamarátka.
@anonym_1e0af6 Áno, mas pravdu...dokonca 1971, fiha...
@anonym_9f5116 chat gpt vie pouzit kazdy ale tiez je tam dopisane-kamka ako kamoska sa zacala vyskytovat v rokoch 2000+
Potvrdzujem - Komix Kamko a Kamka v casaku Kamarat hlboko v CSSR
@anonym_9f5116 Kamko .mohlo to byť myslené ako meno Kamil a kamila. vôbec nie ako kamarát a kamarátka.
@anonym_276f56 Nie, nebolo to myslené ako meno Kamil, Kamila. Kupovala som si ten časopis, tak viem. Bolo to myslené ako kamarátka, aj názov časopisu bol Kamarát.
@anonym_9f5116 chat gpt vie pouzit kazdy ale tiez je tam dopisane-kamka ako kamoska sa zacala vyskytovat v rokoch 2000+
@anonym_252c3a Práveže nevie 🙂
k tym inym pomenovaniam: kámo, brácho? ci na ake narazas?
@anonym_1e0af6 presne, aj mne to napadlo.
@janai1 presne to som išla napísať, tieto výrazy mi skrúcajú uši a keď sa k nim pridá snažilkovanie a tehulkovanie, ako u mentálne retardovaných
Ano, Postavičky Kamko a Kamka bolí v komixe v Kamarate, ale boli myslene ako mena, odvodene od slova "kamarát". My sme v tom čase určite tieto skratky nepoužívali. A do dnes ich moja generacia 40+ nepoužíva.
tiez sme tieto vyrazy nepouzivali v 90 rokoch urcite. ja ani moji rovesnici ich nepouzivame vobec (44r)
@januska12323 to nie je pravda. kamka sme používali aj my a mám 55+ 🤦♀️ že 10 rokov, haha…
@pralinka25 a my sme to používali 🤷♀️
@anonym_autor ja ho registrujem cca od r.2010 a to mám 48 🤔
V živote som to slovo nepoužila. Ani slovo vianky a ani tehuľky
no tak kazdy sme vyrastali obklopeni inymi kamosmi, ja to nepouzivam dodnes,, ale kamaratka,,, ano,, v 90 tych rokoch,,,,, teraz zije xy rokov v zahranici,, ked sa vrati na Slovensko, opat ide vo svojom mode,,, kamky,, a spol a to odisla zo Slovenska pred 2000....🙂
Používalo sa aj v 80tych rokoch. Ak si dobre spomínam, použili ho aj vo Fontáne pre Zuzanu
@pralinka25 a my sme to používali 🤷♀️
@biba_18 tak mozno tiez lokalne rozdiely 😀
Ja neznášam verziu kámoška s dlhým, kamka je oproti tomu ešte znesiteľná
@anonym_1e0af6 presne aj mna napadli ti dvaja Kamko a Kamka … vsak boli „maskotmi“ casopisu kamarat … ale kamka sa pouzivalo medzi detmi urcite v 80tych rokoch … aspon v nasich kruhoch sa to pouzivalo bezne … kamos a kamka …