Prečo slovenské slová nahrádzame anglickými výrazmi?
Prečo sa čím ďalej tým viac slovenské slová nahrádzajú anglickými? Napríklad:
Office, Meeting, E-shop, Budget, Make-up, Jacuzzi, Event, Workshop, Feedback, Deadline,
Stream, Login, Briefing, Networking, Hiking, Coach, Bike, Brunch, Fastfood, Know-how,
Billboard, Blog, Selfie, Summit, Outfit, Cringe, Influencer, Hoax, Spam, Startup, Red Flag, Ghosting, Speaker, Chat, Show, Like, Follover, Team, Leader...
@anonym_autor tak ako mnohé výrazy ktore povazujeme za "rýdzo slovenské" ktore maju povod v iných jazykoch. Jazyky sa vyvíjajú, vždy sa vyvíjali a vždy budu...
To by som nenazvala, ze si nevazime slovensky jazyk ale presne ako je napisane, kedysi sa pouzivali aj maderske a nemecka slova, tak teraz sa pouzivaju anglicke
@anonym_autor 1, tak ako pisu vyssie, "polovica" je aj tak prevzatych
2, ked cely den rozpravam v anglictine v praci, tak mi je jednoduchsie (tomu okruhu ludi) povedat "som v office" alebo mame "meeting"... Inac kopec tych slov (networking) ani v anglictine maju "novy vyznam" ... a neznamena to zosietovat pocitace.. nieto este prekladat to do slovenciny
3, vela veci nema ekvivalent v slovencine... lebo "mam call" (online meeting) - no nech sa paci prekladat 🙂 🙂
Ak to tvoje spomenute red flag, startup apod... to su proste pomenovania a tazko na to najdes ekvivalent...
Zase na druhej strane nikoho nepocujem hovorit, ze sadnem do car a drajvujem do shopu...
Inac zober si narecia, polovica slov je z nemciny, madarciny atd atd... slovencina je chudobny jazyk aj bez toho, aby sme ju okliestovali prilis 🙂
Lebo jazyk sa vyvyja. Tak ako sa do nasho slovnika dostali slova z latinciny, grectiny, nemciny, madarciny..., tak sa do nej dostavaju aj anglicke slova. Iste je, ze nikto ti nebude zazlievat ak budes pouzivat spisovny vyraz bicykel a miesto office urad alebo kancelaria.
To by som nenazvala, ze si nevazime slovensky jazyk ale presne ako je napisane, kedysi sa pouzivali aj maderske a nemecka slova, tak teraz sa pouzivaju anglicke
@ciama madarske a nemecke slova pouzivala v minulosti hlavne slachta a mestania aby sa odlišili od chudoby a vidieka.
@ciama madarske a nemecke slova pouzivala v minulosti hlavne slachta a mestania aby sa odlišili od chudoby a vidieka.
@anonym_autor ehmmm, nie. Nepouzivala ich šľachta lebo chceli byt "cool" (ops, cudzi vyraz, my bad...), ale preto, ze vo väčších mestách a pohraničí sa premlelo viac ludi inych národnosti a prirodzene to ovplyvnilo jazyk
@anonym_autor to aj teraz tie anglicke 🙂 🙂 🙂
pride vnuk na prazdniny k babke a pyta sa: babka mate satelit? Babka hovorí: co by som sa mala telit, co som krava?
máme sa zasmiať? ok. ha ha ha…
Ani slovencina nenarastla jedneho dna na strome. Je to prirodzeny vyvoj jazyka
Ja mám alergiu na slovo vedúca🙂
pride vnuk na prazdniny k babke a pyta sa: babka mate satelit? Babka hovorí: co by som sa mala telit, co som krava?
@anonym_autor a aky je teda slovenský výraz pre satelit?
slovensky jazyk sa teda vyvija, skoda ze babky a dedkovia uz nebudu rozumiet novej slovencine
Súhlasím s tým, že jazyk sa stále vyvíja. No stále si myslím, že by malo platiť na Slovensku po slovensky.
slovensky jazyk sa teda vyvija, skoda ze babky a dedkovia uz nebudu rozumiet novej slovencine
@anonym_autorci ich vnuci nebudu vediet co je dúšok, sústo, črpák, geletka, okruštek, peceň, žufanka, onuca, vecheť, noša, raždie, krpec...
@haley7897 parabolicka antena pre televizny signal sireny z umelej obeznice Zeme
@viestta anténa je z latinciny prevzaté z angličtiny antenna, parabolicos- Greek, televízny, signal, sireny... detto atd atd
Čisto teoreticky by autorka mohla použiť " pre" a "z" ale ani tým som si nie ista. Možno prstom ukázať a vydať len "hhhh" zvuk 🫠
@anonym_autor tak ako nám kedysi nerozumeli naši rodičia, my teraz nerozumieme našim deťom a babky nerozumejú svojim vnúčatám. Je to prirodzený vývoj jazyka. Tak ako dnes mnohí mladí nerozumejú českým slovám.
@viestta anténa je z latinciny prevzaté z angličtiny antenna, parabolicos- Greek, televízny, signal, sireny... detto atd atd
Čisto teoreticky by autorka mohla použiť " pre" a "z" ale ani tým som si nie ista. Možno prstom ukázať a vydať len "hhhh" zvuk 🫠
@haley7897 vsak ja viem, ze polovica toho nazvu su slovencinou prevzate cudzie slova. A sireny je bez diakritiky napisane, šírený malo byt
@anonym_autor je to prirodzené obohacovanie jazyka, neologizmy neustále prichádzajú, a my nemáme adekvátne vyrazy. Hlavne pre množstvo technických výdobytkov. Babky a dedkovia svojho času mali problém prejsť zo silospytu na fyziku, z gánku na chodbu, z bukrety na kyticu. Urcite je pár anglicizmov, ktoré by sa pri dobrej vôli nahradiť slovenskými výrazmi dali. Tam je to už na individuálnom zvážení.
@viestta pozrime čo na to hovori etymologický slovník 🧐
parabolický - majuci tvar paraboly - z latinského paraballo - používa sa od 19. storočia
anténa - zariadenie na prijímanie elektromagnetických vĺn - z talianskeho antenna - žrď, stožiar - v tomto význame použité prvý raz v 1895 - slovenčina slovo nepreložila
televízny - týkajúci sa televízie - tele znamená ďaleko- a vizia - pozerať
signál - z fr. signal - ustálený znak ktorým sa podáva určitá informácia - tiež od konca 19- teho storočia
umelý - prvé čisto slovenské slovo - od slovesa umieť - vedieť - teda vytvorený človekom - používa sa od 17- teho storočia (fiiiha, to je zaujímavé…)
a obežnica - tiež slovenské slovo zo slovesa behať…
to len tak pod čiaru - pre autorku a jej vtipu 😂
Ja ti poviem takto. 90% mojej komunikácie počas dňa je v angličtine. Vo firme, a potom aj priatelia, keďže sme z celého sveta. Slovensky rozprávam len s rodinou takže sa mi bežne stane, že mi do konverzácie padne slovo alebo viac.

pred 120 rokmi to boli slová maďarské a nemecké. ktovie čoho sa ešte dočkáme o ďalších x rokov.