icon

Prečo slovenské slová nahrádzame anglickými výrazmi?

21. okt 2025

Prečo sa čím ďalej tým viac slovenské slová nahrádzajú anglickými? Napríklad:
Office, Meeting, E-shop, Budget, Make-up, Jacuzzi, Event, Workshop, Feedback, Deadline,
Stream, Login, Briefing, Networking, Hiking, Coach, Bike, Brunch, Fastfood, Know-how,
Billboard, Blog, Selfie, Summit, Outfit, Cringe, Influencer, Hoax, Spam, Startup, Red Flag, Ghosting, Speaker, Chat, Show, Like, Follover, Team, Leader...

haley7897
21. okt 2025
@viestta

@biba_18 a to je tu kazda druha, alebo aspon niekedy bola, teda tehotna

@viestta hmm, nasla som co je strozok. To je ta dobrá sprava. Zla je, ze to je prepbrate z nemeckého Strohsack... 💀🤣

biba_18
21. okt 2025

@viestta viem čo to slovo znamená, len vravím že pre mňa je to škaredé slovo ...

viestta
21. okt 2025
@haley7897

@viestta hmm, nasla som co je strozok. To je ta dobrá sprava. Zla je, ze to je prepbrate z nemeckého Strohsack... 💀🤣

@haley7897 zla sprava pre zakladatelku, tak ako je zlou spravou fertuška alebo hoc aj bryndza 😅

janagem
21. okt 2025
@biba_18

@janagem ale predpokladám že nepredpokladáš že ti rozumie bežný slovák. či?

@biba_18 zalezi od vyrazu, ktory pouzijem. Ak je to nieco bezne/da sa pochopit z kontextu, tak viac menej cakam, tam ide skor o to, ze ocakavam, ze ma ini ludia rozumeju, lebo moj mozog nepochopi, ze som preskocila do ineho jazyku, ak teda sa nesustredim na to, co robim.

adri266
21. okt 2025
@anonym_autor

slovensky jazyk sa teda vyvija, skoda ze babky a dedkovia uz nebudu rozumiet novej slovencine

@anonym_autor Tak ja neviem, co si za trolla / nove slovo do Tvojej zbierky/, ale moji rodicia, ktori maju vyse 70 rokov, maju doma satelit uz vyse 30 rokov. Takze satelit fakt nie je nova slovna zasoba, jedine, ze si doteraz zila kdesi v jaskyni.

anonym_f0d152
21. okt 2025

Pretoze jazyk, ktory sa nevyvija, zanikne. Bohuzial je to fakt, ty asi tiez nepouzivas slova ako oplan, divan,švec, ovoda (co je napr.z madarciny a je to skolka)….ze? Proste jazyk je tvarny a prisposobuje sa danej dobe a slova sa v nom menia … ja neviem co je na tom akoze zle..nerozumiem co sa stale ma niekto potrebu nad tym pozastavovat

haley7897
21. okt 2025
@viestta

@haley7897 zla sprava pre zakladatelku, tak ako je zlou spravou fertuška alebo hoc aj bryndza 😅

@viestta naozaj uz zostáva len ukazovať prstom, ale teda je velmi pravdepodobne , ze niekto s týmto spôsobom komunikácie prišiel pred Slovákmi ako prvý... cize autorka sa nemusí cítiť komfortne ani s tým...

autor
21. okt 2025
@adri266

@anonym_autor Tak ja neviem, co si za trolla / nove slovo do Tvojej zbierky/, ale moji rodicia, ktori maju vyse 70 rokov, maju doma satelit uz vyse 30 rokov. Takze satelit fakt nie je nova slovna zasoba, jedine, ze si doteraz zila kdesi v jaskyni.

@adri266 teda okrem satelitu pouzivaju aj vsetky horeuvedene slova a vedia co znamenaju?

biba_18
21. okt 2025

@anonym_autor ľudia 55-60 tieto slová poznajú, áno

autor
21. okt 2025

uz pocujem babku ako hovori idem do miestny office uhradit dan za doga a potom na verejný meeting s obecnym leaderom, je dobry speaker, preto som ho volila a dala som mu like. No co uz, treba sa prisposobit vyvoju. Este dobre ze anglictina sa takto nevyvija a neprebera slovenske slova.

haley7897
21. okt 2025
@anonym_autor

uz pocujem babku ako hovori idem do miestny office uhradit dan za doga a potom na verejný meeting s obecnym leaderom, je dobry speaker, preto som ho volila a dala som mu like. No co uz, treba sa prisposobit vyvoju. Este dobre ze anglictina sa takto nevyvija a neprebera slovenske slova.

@anonym_autor som si istá, ze babky bezne kedysi pouzivali vyraz oficier ako označenie pre dostojnika. Preberanie výrazov nieje nic nové...

haley7897
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a teda angličtina sa vyvíja úplne rovnako, mozno aj rýchlejšie

anonym_f0d152
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie dnesne babky sa tak vyjadrovat nebudu. Ked budu babkami tvoje dcery, tak sa tak vyjadrovat pravdepodobne budu. Tak ako ty nepuzivas slova, ktore boli v minulosti pouzivane, ale pouzivas ine, tak to bude aj v buducnosti. A ked uz ide o to, mlada generacia vzdy mala vzdy svoj jazyk 🤷‍♀️

viestta
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty ani len netusis kolko slov prevzala anglictina z inych jazykov. Napriklad sauerkraut (kysla kapusta) a hamburger prevzali z nemciny, mnoho slov ma povod v taliancine, napriklad pizza alebo pasta (cestoviny). A kedze kedysi bola Britania najvacsi kolonozator vo svete, tak do anglictiny sa dostali slova narodov od Indickeho poloostrova (curry) cez Afriku, Ameriku (chilli), vratane Maorijov na Novom Zelande (kiwi) a nevynimajuc ani Aborigincov v Australii (kangaroo)

autor
21. okt 2025
@viestta

@anonym_autor ty ani len netusis kolko slov prevzala anglictina z inych jazykov. Napriklad sauerkraut (kysla kapusta) a hamburger prevzali z nemciny, mnoho slov ma povod v taliancine, napriklad pizza alebo pasta (cestoviny). A kedze kedysi bola Britania najvacsi kolonozator vo svete, tak do anglictiny sa dostali slova narodov od Indickeho poloostrova (curry) cez Afriku, Ameriku (chilli), vratane Maorijov na Novom Zelande (kiwi) a nevynimajuc ani Aborigincov v Australii (kangaroo)

@viestta za posledných pár rokov ako na SK?

viestta
21. okt 2025
@anonym_autor

@viestta za posledných pár rokov ako na SK?

@anonym_autor to nesledujem, ale aj anglictina si vytvorila nove vyznamy zo slov, ktore pozna uz davno. Napriklad harware bolo este pred 100 rokmi zeleziarstvo, dnes je to "hmatatelne" vybavenie (napriklad) vypoctovej techniky. Kazdy zivy jazyk sa meni, pribudaju nove vyrazy, nepouzivane upadaju do zabudnutia. Preberaju sa vyrazy z inych jazykov. Jazyk, ktory ustrnie je odsudeny na zanik, pretoze nie je aktivne pouzivany. Ja rozsirovanie slovnej zasoby slovenciny nepovazujem za tragediu, pretoze doba ich priniesla. Tak ako doba odniesla brdo, kúdoľ alebo hoc aj geletku

autor
21. okt 2025

slovenskaruka.sk/blog/jazyk-ako-prejav-hrdosti/

tykat
21. okt 2025

@anonym_autor lebo sa casto prostredia jazykovo prelinaju, napr.pracovne v IT, v sukromi na soc.sietach...

cyberk
21. okt 2025

ak sa musis pytat taketo veci, asi nebudes najostrejsia ceruzka v peracniku...

viestta
21. okt 2025
@anonym_autor

slovenskaruka.sk/blog/jazyk-ako-prejav-hrdosti/

@anonym_autor ked si taka hrda na svoj jazyk, poznas vyznam vsetkych slov, ktore som uviedla? Poznas slovensky ekvivalent satelitu (nemyslim tym obeznicu Zeme, teda nielen Mesiac, ale aj umele druzice) ale system sirenia TV signalu prenosom cez druzice?

kremlicka250
21. okt 2025

@anonym_autor ako uprimne, aj mna to obcas "vytaca🙂 "A to mam muza z GB ,takze tu anglictinu pocuvam kazdy den...sle tiez nechapem, preco niekto pouziva nonstop cudzie vyrazy. Su ludia ktori pracuju v medzinarodnych firmach a komunikuju casto v anglictine, cize je to pre nich prirodzene a to je uplne v poriadku. Ale aby niekto rozpraval kazde druhe slovo po anglicky a v konecnom dosledku je z toho len nezmyselna hatlanina, tak to je uz na pocudovanie. A najhorsie je, ked nepozna ani poriadny vyznam slova a ani vyslovnost. Z mojho pohladu je uplne super, ze ludia maju pristup k jazykom, ucia sa a otvaraju sa im nove moznosti....ale obcas to znie skor komicky ako cool🙂 hlavne ked to slovicko este "poslovencia".
Ale uprimne, obcas sa to stane aj mne, ze si neviem spomenut na slovensky vyraz, ked kazdodenne prepinam slovensky/anglicky....ale nerobim to cielene...

mandzula
21. okt 2025

Jazyk je otvoreny system, ktory sa neustale vyvija, niektore slova pribudaju, ine vypadavaju.

dahra
21. okt 2025
@anonym_918a6b

@anonym_autor 1, tak ako pisu vyssie, "polovica" je aj tak prevzatych
2, ked cely den rozpravam v anglictine v praci, tak mi je jednoduchsie (tomu okruhu ludi) povedat "som v office" alebo mame "meeting"... Inac kopec tych slov (networking) ani v anglictine maju "novy vyznam" ... a neznamena to zosietovat pocitace.. nieto este prekladat to do slovenciny
3, vela veci nema ekvivalent v slovencine... lebo "mam call" (online meeting) - no nech sa paci prekladat 🙂 🙂
Ak to tvoje spomenute red flag, startup apod... to su proste pomenovania a tazko na to najdes ekvivalent...
Zase na druhej strane nikoho nepocujem hovorit, ze sadnem do car a drajvujem do shopu...
Inac zober si narecia, polovica slov je z nemciny, madarciny atd atd... slovencina je chudobny jazyk aj bez toho, aby sme ju okliestovali prilis 🙂

@anonym_918a6b - možno - bliká (svieti) mi kontrolka, mala by som sa na pozore, bola by som v strehu, napr. pri "red flag"

dahra
21. okt 2025
@cyberk

ak sa musis pytat taketo veci, asi nebudes najostrejsia ceruzka v peracniku...

@cyberk - 🙂 tiež neslovenský frazeologizmus

mandzula
21. okt 2025

Pridam svoj osobny postreh. Som si takmer ista, ze mnohym ludom, ktorym vadi preberanie slov z anglictiny, by zase az tak nevadilo preberanie slov z rustiny, tam by sa za cistotu jazyka az tak neruvali.

autor
21. okt 2025
@viestta

@anonym_autor ked si taka hrda na svoj jazyk, poznas vyznam vsetkych slov, ktore som uviedla? Poznas slovensky ekvivalent satelitu (nemyslim tym obeznicu Zeme, teda nielen Mesiac, ale aj umele druzice) ale system sirenia TV signalu prenosom cez druzice?

@viestta parabolicka antena odraza signal vysielany zo zeme (cez druzice umiestnene na obeznej drahe presne nad rovnikom) do svojho ohniska v ktorom je umiestneny prijimač tohto signalu, tzv LNB konvertor. Staci takyto opis?

viestta
21. okt 2025
@anonym_autor

@viestta parabolicka antena odraza signal vysielany zo zeme (cez druzice umiestnene na obeznej drahe presne nad rovnikom) do svojho ohniska v ktorom je umiestneny prijimač tohto signalu, tzv LNB konvertor. Staci takyto opis?

@anonym_autor aspon ujo Googel ti poradil. (kazdemu je jasne o com je rec) Ale ako by si to nazvala vystizne, kratko a po slovensky. Cim by si nahradila slovo "satelit" v kontexte toho vtipu co si sem dala?

mandzula
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a uz vidim vnuka, ktory vie, kam ma ist, ked ho babka posiela do apatieky kupit sirovy sapun.

ibatanecnica
21. okt 2025
@anonym_autor

slovensky jazyk sa teda vyvija, skoda ze babky a dedkovia uz nebudu rozumiet novej slovencine

@anonym_autor neboj sa budu rozumiet. Kym to prejde rsdikalnou zmenou tak tie babky a dedkovia tunuz nebudu. Moja babka pouzivala slova napr.firhanok, oringle' fristuk a pod. Tiez neboli cisto slovenske.

anonym_e44421
21. okt 2025

No mne sa nepáči ,ked sa nahradzaju slovenské slová lebo ludia zabúdajú na materinský jazyk
Na čo
Preco
Slabá pamäť?