icon

Ako prázdninujete s väčšími deťmi?

hettinka
20. júl 2016

Čo robíte s deťmi počas prázdnin?
Moji sa totiž väčšinou "nudia" a očkávajú, že im ja budem robiť program ... ešte k tomu toto nie práve letné počasie. Keby bolo horúco, asi chodíme na kúpalisko a do prírody, ale tie upršané dni sú hrôza. Ja som doma s nimi 6 týždnov, z toho 11 dní budeme na dovolenke a týžden mal mal mladší prímestský tábor. Zvyšok je voľný... Už sme od nudy upratali byt, dcéra dokonca z vlastnej iniciatívy vypratala staré zbierky a vypratala celé skrine 🙂
Nie som milionár, aby som mohla každý den vymýšľať program taký, že budeme niekam cestovať a platiť drahé vstupy (najmä ak 15 ročné decko je považované za dospelého skoro všade).
Takže dajte nejaké inšpirácie 🙂

Strana
z2
6mia6
21. júl 2016

Stale nepises odkial si... my dnes ideme do zoo, deti 7 a 4 inak sa tiez nudime. Ale starsi je spoločenský a aj ked chodi inde do skoly ma,kamaratov aj tu berie loptu bicykel a pol dna ho nevidim. Stvorrocny sa so mnou nudi doma. Bohuzial nemam vlohy na nejake tvorive aktivity. Dost nas brzdi ze som tehotna a chlap v zahranici tak je to o nicom a tiez mam pocit ze sa im nevenujem ale tak nech si zvykajú... 😀

6mia6
21. júl 2016

A este teda k tym tvojim tu vyliezaju deti az poobede alebo podvecer, kym nie su rodicia doma asi sedia za pc 🙂 potom ich vyhodia a je plna dedina 🙂
No a 15 rocna si asi zvladnee urobit nejaky aj sama s kamoskami. Kym ti nepili nervy vzdychanim ako sa nudi. Nerieš

bubelko
21. júl 2016

mam 9r a 6.5r chalanov. 2tyzdne boli na svk u babky a dedka s otcom (ja nemam dovolenku) a vtedy im robil program on. ale inak si program robia sami - lego, karty, spolocneske hry, knizky alebo idu von si zakopat futbal ci zahrat hokej na skolske ihrisko.
ked bolo horuco posledne 2 dni, tak sme boli na kupalisku, ale inak skutocne funguju sami. pc ci tablet maju max. 1h do dna. ak citaju knizku, to mi nevadi, ked citaju aj 3-4h.

koniarova
21. júl 2016

@6mia6 Pol dňa nevidíš 7 ročné dieťa? Zavidím ti v dobrom.Chcela by som mať takú povahu. Ja by som bola nervózna celý čas, čo by nebol doma.

salamistka
21. júl 2016

ja mávam len 2 týždne dovolenky, môj muž niekedy vôbec, takže dcéra je odmalička zvyknutá tráviť čas celé prázdniny relatívne sama...tiež ma to istý čas trápilo, snažila som sa jej aj ja nejaký program robiť, ale tak väčšinou len cez víkend, keďže do večera som bola v práci...ale ona sa tak nejak sama naučila existovať, teraz keď je väčšia, sú u nás stále nejaké kamarátky alebo ona u nich, celý deň sa smejú, počúvajú hudbu, niekedy sa kúpu v bazéne, večer zvykneme opekať...ona si stále vymyslí aj niečo sama, predminulý rok gumičkovala, minulý prepadla čítaniu, potom mala za úlohy chytať muchy v dome, tento rok si zdobí detskú izbu svojimi výtvormi, veľmi rada spí, spáva aj do desiatej, doprajem jej to, ako dospelá sa už nevyspí asi 🙂...do táborov nechodí, raz bola ale že ju to tam nebavilo....

6mia6
21. júl 2016

@koniarova žijeme na dedine kde je 800 obivatelov. V centre maju super park kde sa schadzaju vsetky deti a ten moj patri medzi tych starších 😀

koniarova
21. júl 2016

@klalen Výborný článok. Odporúčam všetkým prečítať.

sisaka
21. júl 2016

@natalym vsak ja sa nestazujem, ale keby sme tu mali rodinu, alebo mohli byt s muzom doma, tak by nemusel byt cele leto v roznych taboroch - u nas su prazdniny dlhsie, takze ma 5 tyzdnov roznych taborov, kde sa denne dochadza a 1 tyzden pobytovy, radsej by bol doma a hral sa s kamaratmi z ulice, ale bohuzial, sam doma byt nemoze a moja dcera nie je babysitter na plny uvazok, nemozem od nej chciet, aby trcala doma cele prazdniny koli nemu. 🙂

sisaka
21. júl 2016

@hettinka zda sa mi, ze tu starsiu dcerku moc babysittujes, vsak to je uz velka baba. V takom veku si uz moja dcera vyplnala cas sama, iba sa nas pytala na povolenie ci moze ist. Kontrolovat preukazky na vlak, ci su platne? Takisto, moja dcera bola uz v tom veku zodpovedna za to, ay si vcas kupila mesacnik, na ktory dostavala peniaze, ked zabudla, bohuzial, platila si z vlastneho vrecka listky, az do dalsieho mesiaca. Vo veku tvojej dcery uz pracovala na ciastocny uvazok vo fastfoode, pocas celeho roka, tvojej dcere sa nechce niekde brigadovat aspon v lete? Ubehol by jej cas, aj by si zarobila nejake vlastne peniaze + je to vyborna skusenost do zivota.

hettinka
autor
21. júl 2016

@sisaka to je fakt, že nejaký jeden-dva tábory sú fajn, ale inak to musí byť pre deti aj otrava, najmä ak sa opakujú každý rok.

náš malý bol na detskej univerzite, čo bolo super, veľmi sa mu páčilo, ale bol aj rád, ked skončila
okrem toho tu v CVČ je v ponuke taký výletový tábor "túlavý autobus", ale chodia prakticky stále na tie isté miesta či cez jarné, alebo aj letné prázdniny, takže stačí absolvovať 1-2x.

No snád mi tá viroza do pondelka prejde a dáme na budúci týžden nejaké tatry, oravu, kúpalisko ... len aby počasie už konečne spolupracovalo.

hettinka
autor
21. júl 2016

@sisaka ja som preukažku nekontrolovala, to mi len ona oznámila, ked šla s kamoškou do mesta, že jej neplatí tá karta ŽSK na cestovanie zadarmo a ani sa to teraz nedá vybaviť, lebo jednu školu skončila a na druhú ešte nenastúpila, nemá jej kto potvrdiť ... v tej súvislosti, že som pozerala nejaký výlet vlakom a rátala, koľko nás to vyjde a ona mi hovorí, že aj ona bude platiť cestovné.
Však to akože nonsens, pozerala som Aquacity Poprad a len cesta vlakom pre mňa a deti + vstupne by vyšlo 54 eur a to mam zlavové kupony na vstupné -50% ... to si človek može dovoliť tak 1x za cele prázdniny.

Brigádu v 15 ešte vybavíš ťažko, o rok sa určite chystá zarábať, od 16 už berú všelikde. Ona je práveže veľmi akčná v tomto smere.

sisaka
21. júl 2016

@hettinka my sme, ked bola dcera mala nemali az tak vela penazi, tak sme pri vybere taborov nemohli az tak vyskakovat, tak veru chodila aj niekolko tyzdnov do toho isteho, bolo to nieco ako druzina, takze individualne i spolocne hranie - dnu, von, nejake sporty a raz do tyzdna isli na vylet, nic sa neda robit, ked dieta je male a nemoze byt same doma. Pri synovi uz viac vyberame, lebo si mozeme dovolit aj drahsie, z minuleho roka ide iba na tie, ktore sa mu pacili, pribudli nejake nove - pobyt na farme (to uz ide 3. krat, ten tabor zboznuje) a zvysok sportove, je zazraty do hokeja, tak ma 3 rozne hokejove tabory, ale nehra tam cely den hokej maju tam aj ine sporty, plavanie, nejake aktivity vonku, nastastie byvame vo velkom meste, kde je z coho vyberat, podla zaujmov dietata, v mensich mestach je to tazsie, tam neostava len brat, to co je.
Prajem teda skore uzdravenie, este mate cely mesiac pred sebou na rozne vylety, mas stastie, ze mozes s detmi travit tolko casu, kym o to maju zaujem a chcu s tebou niekde ist, moja dcera ma uz o par mesiacov 18 a uz vyhlasila, ze tato letna dovolenka je ta posledna, na ktoru s nami ide a to sa dobrovolne rozhodla ist, ja som ju uz ani nevolala...

sisaka
21. júl 2016

@hettinka a v tej novej skole jej to nepotvrdia? tak to je nejak nedomyslene, ze sa neda vybavit zlava na prazdniny 😒

hettinka
autor
21. júl 2016

@sisaka áno, je to nedomyslené,ten preukaz čo mala, platil do 15 rokov a potom sa to musí dať potvrdiť nanovo. A kedže mala 15 cez prázdniny, nemá jej to kto potvrdiť. Rovnako to majú stredoškoláci, ktorí zmaturovali v máji a VŠ im potvrdí preukazy až na zápise v októbri, hoci napr. pre SP a ZP sú celé prázdniny vedení ako "študenti".
V novej škole dostanú ISIC, takže už to bude vyriešené 🙂

V auguste ideme na rodinnú dovolenku, takže tam už bude o program postarané 🙂

PS: ja som bola s rodičmi poslednýkrát na dovolenke v 16 ... potom už som cestovala sama, alebo neskor s manželom.

jana_eyre
22. júl 2016

@hettinka prave citam sme a hned som si spomenula na tuto diskusiu.. takze som mala pravdu 😀

http://zena.sme.sk/c/20220098/psychologovia-det...

Strana
z2