icon

Je vhodná návšteva Osvienčimu s 11,5-ročným dieťaťom?

moncahe
29. máj 2023

Baby čo poviete na návštevu Osvienčimu s 11,5 ročným dieťaťom? Myslíte, že je to vhodné absolvovať to v takom veku? nezanechá to nejakú traumu u dieťaťa? vopred ďakujem za každý názor

Strana
z2
miskaska
29. máj 2023

@h2 ale to tam nie je surové. Tam neuvidíš ani kvapku krvi.

h2
29. máj 2023

@miskaska Nejde o krv. Mne krv ako taká nevadí. Čo som počula od ľudí, čo tam boli, tak za najhoršie považujú škrabance na stenách v plynových komorách. Ale ani to by som nemusela vidieť, mne by stačilo tam byť a už by som z toho bola mimo.

bloger
29. máj 2023

nie nemyslím si, že by to bolo vhodné

karola987
Odpoveď bola odstránená
rebeka7501
29. máj 2023

@moncahe ja k tomuto, záleží samozrejme od rodiča. Ale keď vedia už aj mladšie deti šikanovať, ubližovať a týrať, prečo nie. A násilné filmy deťom nevadia?
Skôr majú traumu z toho dospelí, ktorí si uvedomujú hrôzy minulosti.
Keď tam nasilu odvážali ľudí, boli tam i deti mladšie ako 11 r......

akvi
29. máj 2023

To nie je nič pre malé dieťa. Bola som tam 2x a bol to silný zážitok. Ja som citlivý človek a mne stačilo tam byť, to miesto má veľkú silu, keďže bolo plné utrpenia a smrti. Je to otvorené priestranstvo no napriek tomu som sa cítila stiesnene a bolo mi do plaču. Aj najväčších srandistov prešla chuť srandovat. Proste je to tam presiaknuté niečím, čo racionálne nevysvetlis a príjemné to nie je

lindous
29. máj 2023

My sme boli ako tretiaci na strednej a ja som teda dosť prežívala, slzy som neudržala, dlho to vo mne zostalo... som rada, že som tam bola, že som to videla, ale vždy hovorím, že mi stačilo raz... myslím, že v 12 by som to až tak nevnímala, dokonca sa tam možno nudila... teda deti sú rôzne, ja som v tom veku napr. vedela o tej tématike len nutné minimum... takže podľa mňa to ani nie že nie je vhodné kvôli traume, len tak nejak zbytočné...

raffaella
29. máj 2023

Boli sme v KZ Dachau (dcera mala 1 rok, takze to bolo irelevantne pre nu). Do Dachau chodia ludia z celeho sveta a boli tam aj teenagers ako organizavane skupiny skolou (alebo aj s rodicmi), vsetci sa spravali vhodne k pietnemu miestu a nepamatam si ze by som tam videla niekoho plakat, resp. nezvladat to tam niekoho. Priamo aj tam v KZ Dachau je uvedeny, ze niektory obsah nemusi byt vhodny (pozor, nie ze nie je, nezamienat si pojmy) pre visitors < 13r a programy, ktore Dachau ponuka education department su pre navstevnikov > 13r.
Z uvedeneho vyplyva, ze 11,5r moze a nemusi byt vhodne na navstevu Osviencimu - ja by som svoje deti v tomto veku zobrala, pretoze poznam ich emocionalnu inteligenciu a len tak btw. moje deti obe silno vnimaju aj vojnu a zverstva na Ukrajine.

lavender94
29. máj 2023

Záleží od vnímavosti toho dieťaťa. Ja som tam bola keď som mala 13 rokov a teda nedalo mi to absolútne nič, a ani moji spolužiaci to nijak zvlášť neprezivali. Pocity som z toho mala ako z vyletu do muzea. Nič viac, nič menej. Sama si poznáš dieťa, vieš aké je citlivé a empatické. Podľa toho by som sa rozhodovala primárne. Ale nie je to tam také hrozne podľa mňa, keby tam malo byť niečo, čo by malo deti traumatizovat, tak to povolia až od určitého veku.

markus1
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
29. máj 2023

Tak to je skor otázka na teba, ake máš dieťa. Či je priveľmi citlivé, alebo nie. My sme boli s malou keď mala 2,5 aj 5,5 a bolo tam kopec deti, aj tínedžeri. Nikto nemal psychickú ujmu, ani sa tam nerucal. Boli sme bez sprievodcu, kvôli tomu, aby sme nerušili skupinu. Je to miesto na ktorom sa stali hrozné veci, ale nemyslím si, že je spravene tak, aby mali ľudia z neho traumu. Realitu aj ťažkú treba vhodne vysvetlit aj deťom, nie im ponúkať len krásny ružový svet. Už rodič musí vedieť, keby je dieťa na aké info pripravené

marca12
29. máj 2023

@moncahe Zalezi,ci sa zaujima o historiu,no ja by som nebrala. Este nema natolko vyvinitu empatiu,aby vedel spravne vyhodnotit,kde vlastne je.

jana0215
29. máj 2023

@moncahe my sme tam boli ako stredoškoláci. 11r je podľa mňa málo. Za mňa ale nejde len o traumatizovanie. Je dôležité, aby mládež vedela, čoho je ľudstvo schopné a čo sa v minulosti u nás dialo, aby sme tomu v budúcnosti vedeli predísť. Potom tu behajú takí, čo tvrdia že holokaust sa nestal a podobné veci...

sense
29. máj 2023

Videla som kedysi par dokumentov a čítala jednu knihu a teda odvahu som ešte nená brala tam ísť, a moja dcéra je taka citlivá duša všetko prežíva ešte niekoľko noci takže nie, ja by som nezobrala. Aj keď teda na túto tému sme sa bavili, keďže sa začala pýtať prečo Nemci boli proti židom, keď videla kúsok jedného filmu.

stanulienkat
29. máj 2023

Ja by som určite vzala, pubertiaci sú dosť otrlí na takéto veci. Mnohych to ani nebude zaujímať a niekto sa bude aj nudiť. Zas netvárme sa, že sú to maličké deti. V tom veku už veselo tyranizuju a šikanujú spolužiakov. V počítačových hrách veselo zabíjajú ľudí a pozerajú hororové filmy. 12 až 14 rokov je podľa mňa na to čas.

terezka1947
29. máj 2023

Podľa mňa,by tam mali ísť deti v čase,kedy začínajú v škole preberať práve túto tému....aby mali trošku šajnu,čo sa dialo. A potom to spojiť práve s tak silným zážitkom. Lebo toto je realita,to nie je niečo vymyslené. A je to súčasť života. Možno mnoho mladých,ale aj starých ľudí by sa trošku spamätali.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
svetlonos
29. máj 2023

@moncahe
moja sestra je docela realistka, isla tam s muzom, velmibsa p temu zaujimal. Ja som isla s nimi - pod podmienkou, ze ma vysadia v nakupnom centre! Nesla som tam ako 25 rocna, netuzim po tom ani tetaz ani nikdy v buducnosti!
Ona tam na stenach videla tiene, obrysy dietata a zeny... Tiez by tam uz nesla. Boli sme tiez so sestrou a jej muzom pozriet jeden zamok. Bola to vynimo ne prehliadka len pre nas, bolo zatvorene. Len svagor sa dal do reci s casnikom a jeho priatelka tie prehliadky robila. V tom zamku bola testika a boli sme na obede. Za slecna povedala, ze ak chceme, urobi nam prehliadku. Bol to zamok, ktory bol z casti prerobeny na hotelove izby. Pri jednej miestnosti mi zacalo byt zle. Viedli z nej schody do pivnice, stali mi vsetky chlpy na tele, takmer som odpadla a musela odist von odtial. Povedala som jej, ze v tej pivni i sa zabijali ludia. Po edala, ze tu cast nikdy neho orieva a odkial to viem. Cudovala sa. Ja take veci citim. Pivedala ze ano, vrazdili tam zidov. Aj ze ona by po zotmeni na ten zamok nokdy sama nesla, tiez s jej tam stali divne veci. A ze v zivote na "divne" veci neverila dovtedy.
Takze nie, urcite by som deti na take chmurne miesta nebrala. Ho orim z nechcemej skusenosti.

euka210
29. máj 2023

@moncahe neviem, ci to nie je zbytocne, ci chape uz suvislosti.
Ale v takom 9roc.by som to dala ako povinnu exkurziu.

sisaka
29. máj 2023

Boli sme tam so 6 ročným a 14 ročnou, syn moc nechápal, vysvetlili sme veku primerane, dcéra chápala, učili sa v škole a sama tam chcela ísť, preto sme tam aj išli. Táto časť dejín je tragická, ale treba sa ju stále pripomínať, aby sme nezabudli, čoho sme ako ľudia schopní, keď sa necháme zmanipulovať a podľahneme propagande.
Zážitok to bol silný, ale nie taký, aby sme sa tam my, alebo deti zložili.
Nevidím dôvod nedovoliť tam ísť 11 ročnej.

viera27
29. máj 2023

Nepamatam si kolko som mala,ked som tam bola. Ale doteraz si pamatam tie kopy vlasov. Pre mna to bolo najhorsie.

klejkaez
29. máj 2023

@moncahe Samozrejme, že áno. Je to zážitok na celý život, aby si uvedomili, že čo prežívali ludia vtedy a aha aky luxus mame dnes 🙂🤝

avanka
30. máj 2023

@moncahe ja si myslím, že keď dieťa nemá hlbšie vedomosti, čo a ako bolo v Tom období, čo asi nemá, nemá mu to ako spôsobiť traumu. Naši boli zo školy ako siedmaci a ôsmaci a v pohode to brali ako súčasť učiva na dejepise.
Ja mám nacitanych veľké množstvo kníh o holokauste a myslím si, že je to súčasťou našich dejín a každý by mal byť znalý

liz_lemon
2. jún 2023

my sme boli teraz v Dachau so skoro 11 a 8 detmi, a nijako sa to na nich nepodpisalo, zbytocne sme ich neupozornovali na nejake drsne veci, nieco sme vysvetlili, ale osobne by som uz viac nesla

silvike
2. jún 2023

@moncahe Tak napr. ja sama by som tam nesla. A to som uz teda stara korcula, proste naco ? Zo zvedavosti ? Viem ze to bola hroza, ale fakt, nemusim to vyslovene precitit na vlastnej kozi. Za mna urcite nie. Ja sama sa na to vobec necitim a nedava mi to zmysel si to ist omrknut. Neviem, no. A 11,5r. ? Presne taku mam dceru a ...nie, ani ju by som tam nebrala. Moje obe krstne dcery tam boli, tusim uz aj po dvakrat. Zanechalo to v nich silny dojem. Ale mna to tam veru nelaka.

wiccawicca
2. jún 2023

@moncahe Ja osobne tam nikdy nepôjdem a nedovolím, aby tam išlo moje dieťa, muž by chcel niekedy ísť, nech ide, nebránim mu.

erikavesela
3. jún 2023

@mb2021 to mi je luto😪

Strana
z2